Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: “Super Tuesday”: Biden revine spectaculos împotriva lui Sanders

Ziarul de Vrancea
2 mar 2020 1212 vizualizări

 între timp, și miliardarul Michael Bloomberg s-a retras din cursă și și-a anuțat susținerea pentru fostul vicepreședinte al lui Obama

Joe Biden a realizat o revenire în forță în cursa în vederea obținerii învestiturii democrate pentru a-l înfrunta pe Donald Trump, chiar dacă rivalul său Bernie Sanders a rezistat, ceea ce anunță o luptă îndelungată și dură, relatează AFP. Consolidat de o impresionantă serie de victorii în cadrul “Super Tuesday”, fostul vicepreședinte al lui Barack Obama are de-acum vântul în pupa în alegerile primare, în care “Bernie” era superfavorit acum două săptămâni. O ilustrare a acestui uimitor “comeback” este faptul că Biden i-a smuls lui Sanders - în urma unei egalități pline de suspans - statul Texas, care trimite un număr important de delegați. Din Maine în California, câteva milioane de americani s-au prezentat la urne pentru a participa la desemnarea adversarului lui Donald Trump, care candidează la 3 noiembrie la al doilea mandat de patru ani. Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, l-a devansat pe rivalul său Bernie Sanders, în vârstă de 78 de ani, în opt state - Virginia, North Carolina, Alabama, Oklahoma, Tennessee, Arkansas, Minnesota și Massachusetts. Însă senatorul din Vermont, care se revendică drept “socialist”, a obținut o victorie în California, un stat crucial în privința numărului de delegați. Într-o alocuțiune la Essex Junction, în Vermont, Bernie Sanders și-a subliniat, loial stilului său combativ, certitudinea de a ajunge la victoria finală. “Vă spun cu o încredere absolută: vom câștiga alegerile primare democrate și îl vom bate pe cel mai periculos președinte din istoria acestei țări”, a lansat el în fața unei mulțimi entuziaste, multiplicându-și atacurile la adresa rivalului său, fără să-i spună vreodată numele.

Marele perdant al zilei a fost miliardarul Michael Bloomberg, care s-a lansat foarte târziu în cursă, dar care spera, cu ajutorul imensei sale averi personale, să dejoace previziunile. Ieri, omul de afaceri a anunțat că se retrage din cursă și îl va susține în continuare pe moderatul Biden.

Altă înfrângere crudă a suferit senatoarea progresistă Elizabeth Warren, care a avut o seară foarte rea, inclusiv în fieful său din Massachusetts. Ea nu și-a anunțat încă retragerea, însă visul său de a deveni prima președintă a Statelor Unite pare că a dispărut definitiv.

În total, primarele de marți vor permite să se distribuie peste o treime dintre delegați - dintr-un total de 3.979 - care își vor desemna candidatul la Convenția democrată din iulie.

După o pornire catastrofală, Joe Biden a reușit o revenire excepțională, obținând o victorie importantă în South Carolina și votul afroamerican, considerat indispensabil oricărui pretendent democrat.

El a obținut apoi, luni, și susținerea a trei foști candidați - a tânărului Pete Buttigieg, revelația alegerilor primare, a senatoarei Amy Klobuchar, populară în Midwest și a texanului Beto O'Rourke.

Trump râde de pe margine

Temele pe care le poartă Bernie Sanders, precum asigurarea medicală universală, s-au impus puțin câte puțin în centrul dezbaterii care-i animă pe democrați. Kevin, care a votat într-un cartier rezidențial în apropiere de Los Angeles, a insistat asupra asigurării de sănătate “foarte scumpe” din Statele Unite pentru a-și justifica votul cu Sanders.

Donald Trump, care a urmărit seara electorală de la Casa Albă, și-a multiplicat tweeturile ironice și chiar “ucigătoare”. Michael Bloomberg? “Cel mai mare perdant al serii”. “Consultanții săi «politici» l-au luat drept un fraier. 700 de milioane de dolari delapidați și n-a cules nimic, decât o poreclă, Mini Mike, și distrugerea completă a reputației sale”.

Elizabeth Warren? “Ea nu era nici măcar aproape să câștige în statul ei Massachusetts. Poate de-acum să se odihnească liniștită cu soțul ei și să ia o bere bună și rece!”.

Bruxellesul își prezintă legea luptei împotriva modificărilor climatice

Comisia Europeană (CE) și-a publicat ieri proiectul de “lege a climei” UE, vizând să stabilească obiectivul neutralității carbonului în 2050, însă ceea ce laudă drept o premieră pe întregul continent este catalogat deja drept o “capitulare” de către Greta Thunberg, care se află într-o vizită la Bruxelles.

Într-o ținută relaxată, cu ploscă de apă din aluminiu în mână, tânăra activistă suedeză a participat la reuniunea CE miercuri - un semn al unei considerații neobișnuite din partea Comisiei. “Legea climei este traducerea juridică a angajamentului nostru politic și ne pune în mod ireversibil pe drumul unui viitor mai durabil”, a declarat, citată într-un comunicat, președinta CE Ursula von der Leyen.

Gândit ca o referință a tuturor viitoarelor legislații din Uniunea Europeană (UE), textul vizează să transpună în lege ambiția unui nivel de emisii de gaze cu efect de seră net nul până la jumătatea secolului - adică un echilibru între emisii (reduse cât mai mult posibil) și absorbția carbonului (prin tehnici de captare).

“Aroganța” legiuitorilor

Însă entuziasmul CE s-a lovit de o primire glacială a celei care a devenit un adevărat simbol al luptei împotriva modificărilor climatice.

Într-o scrisoare deschisă publicată pe site-ul Carbon Brief, Greta Thunberg și aproximativ alți 30 de tineri activiști în lupta împotriva încălzirii globale denunță “capitularea” și “aroganța” leguitorilor care “pretind că proiectul (lor), în disprețul consensului științific, va rezolva într-un fel sau altul cea mai mare criză cu care s-a confruntat vreodată umanitatea”.

Prezentă la Bruxelles în vederea unei mari manifestații în lupta împotriva modificărilor climatice prevăzute vineri, Greta Thunberg urma să intervină în Parlamentul European (PE). Această vizită îi irită pe unii eurodeputați, în contextul în care hemiciclul este închis vizitatorilor din afară - ca măsură de precauție împotriva epidemiei noului coronavirus. Legea luptei împotriva modificărilor climatice se află în centrul “Pactului Verde” al Comisiei în vederea unei strategii a creșterii durabile, iar toată viitoarea legislație europeană urmează să se alinieze obiectivului neutralității. Imensa majoritate a statelor membre și-a exprimat deja aderarea la această ambiție. Numai Polonia - în care 80% din electricitate provine din cărbune - a semnalat că îi este imposibil, pentru moment, să semneze acest cec în alb de la orizontul lui 2050.

“Prea târziu”

Președintele Comisiei Mediului din cadrul PE, francezul Pascal Canfin (Renew Europe, centru și liberali) vede în acest lucru oportunitatea ieșirii din schema luării deciziilor care necesită un consens între lideri. “Una dintre valorile adăugate este ieșirea din situația actuală în care obiectivele climatice sunt adoptate cu unanimitatea Consiliului European”, din care fac parte șefii de stat și de guverne, subliniază el. “Legea climei” urmează să facă obiectul unui dialog legislativ între PE și statele membre UE. Însă, abia anunțată, legea este larg criticată. Tinerii activiști în lupta împotriva modificărilor climatice deplâng o strategie care se bazează prea mult pe tehnologii aflate încă în faza experimentelor de captare a carbonului și care se bazează în mod insuficient asupra unei reduceri drastice a emisiilor. “2050 este prea târziu”, dă asigurări Greenpeace, care a proiectat marți seara pe fațada CE imaginea unei planete în flăcări. Bătălia se anunță și mai dură asupra obiectivului reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră din 2030, menționat în mod destul de vag în proiectul de lege.

“Un mare gol”

Numeroși observatori consideră că pragul actual - de -40% față de nivelul din 1990 - este depășit atât din perspectiva Acordului de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice, cât și de neutralitatea climatică din 2050. Președinta CE Ursula von der Leyen s-a angajat să-l crească la -50%, eventual la -55%. Însă, pentru moment reflecția este suspendată, în așteptarea unui studiu de impact, prevăzut către vară.

În total 12 state membre UE - inclusiv Franța, Italia și Spania, țările scandinave sau Austria, Olanda și Luxemburg - au reclamat un calendar mai strâns și o propunere cuantificată “cât mai rapid posibil înainte de iunie 2020”. UE ar putea să ia o decizie în săptămânile următoare și să se prezinte la COP26 privind încălzirea globală de la Glasgow cu o ambiție revizuită în creștere. “Legea europeană cu privire la modificările climatice este de asemenea un mesaj adresat partenerilor noștri internaționali prin care le spunem că anul acesta reprezintă ocazia de a crește împreună ambițiile mondiale, în continuarea obiectivelor noastre comune din Acordul de la Paris”, a subliniat vicepreședintele CE Frans Timmermans.

CE propune totodată să-și acorde dreptul - după 2030, din cinci în ani, până în 2050 - de a revizui obiectivele, cu scopul de a ajusta traiectoria către neutralitate pe baza unor criterii științifice. Această inițiativă ar putea irita statele membre UE.

Raport britanic: Țigările electronice, mult mai puțin nocive decât tutunul

Peste jumătate dintre fumători consideră că produsele de vapare a nicotinei sunt la fel sau mai dăunătoare decât fumatul, chiar dacă decesele survenite în SUA din cauza vapării au fost provocate de substanțe interzise în Marea Britanie, potrivit unui raport independent publicat ieri de Public Health England’s (PHE), care subliniază că utilizarea regulată a produselor de vapare a nicotinei este cu mult mai puțin nocivă decât fumatul. Recomandarea PHE este ca fumătorii să treacă la utilizarea țigărilor electronice ca mijloc de renunțare la fumat, dar că nefumătorii nu trebuie să înceapă să vapeze.

Potrivit raportului, un motiv de îngrijorare este numărul în creștere al fumătorilor care consideră că vaparea este mai dăunătoare decât fumatul, acestă convingere fiind contrară punctelor de vedere ale experților din Marea Britanie și Statele Unite, potrivit cărora utilizarea regulată a produselor de vapare a nicotinei este cu mult mai puțin nocivă decât fumatul. Țigările electronice sunt mult mai puțin nocive decât tutunul, acestea conțin semnificativ mai puține chimicale nocive care provoacă boli asociate fumatului, dar impactul pe termen lung al țigărilor electronice va rămâne necunoscut pentru o perioadă de timp.

Convingerea greșită că țigările electronice sunt mai dăunătoare decât fumatul a crescut rapid în rândul fumătorilor americani, în urma unei epidemii de afecțiuni pulmonare apărute în SUA în 2019. Autoritățile americane au confirmat în prezent că acetatul de vitamina E, un agent de îngroșare adăugat produselor de vapare a canabisului, a fost cauza principală a îmbolnăvirilor din Statele Unte. Această substanță este interzisă pentru produsele de vapare a nicotinei autorizate în Marea Britanie. Raportul identifică necesitatea monitorizării în continuare a percepției publice, cercetătorii fiind îngrijorați că fumătorii sunt descurajați să folosească țigările electronice pentru a se lăsa de fumat, de temerile legate de siguranță, ceea ce în ultimă instanță va costa vieți omenești. PHE mai avertizează că o interzicere a lichidelor cu arome i-ar putea descuraja pe unii fumători să treacă complet la utilizarea țigărilor electronice.

Fumătorii ar trebui să fie încurajați în continuare să încerce produsele de vapare a nicotinei autorizate, împreună cu alte produse care ajută la renunțarea la fumat și sprijinul comportamental, pentru a-și mări șansele de a renunța cu succes la fumat.

Partidul lui Dodon începe negocieri cu partidul oligarhului Plahotniuc

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM, partid de guvernământ, pro-rus, controlat de președintele Igor Dodon) a anunțat ieri că începe negocieri pentru crearea unei coaliții de guvernare cu Partidul Democrat (PDM, fondat de oligarhul fugar Vlad Plahotniuc). PSRM, care a instalat un guvern minoritar după ce a dărâmat guvernul Maia Sandu, susține că a luat această decizie pentru a evita alegerile anticipate. Un eventual acord cu PDM – partid împărțit în mai multe facțiuni în acest moment – ar putea duce la instalarea unui nou executiv în locul guvernului condus de Ioan Chicu.

Anunțul PSRM vine pe fondul răcelii cu care UE, SUA și România tratează actualul guvern de la Chișinău, răceală tradusă în stoparea finanțării. În aceste condiții, Moldova așteaptă un împrumut de la Moscova, dar semnarea acestuia trenează încă din decembrie 2019.

Iran: Marele câștigător al Berlinalei, convocat la închisoare

Cineastul Mohammad Rasoulof a fost convocat de autoritățile iraniene să ispășească o pedeapsă de 1 an de închisoare, după patru zile de când filmul lui „There Is No Evil” a câștigat Ursul de Aur la Berlinală. Rasoulof este unul dintre cineaștii iranieni proeminenți, însă niciunul dintre filmele lui nu a fost proiectat în Iran, unde opera sa este interzisă. În 2011, anul în care a primit două premii la Cannes cu „Goodbye”, Rasoulof a fost condamnat împreună cu regizorul Jafar Panahi la 6 ani de închisoare și au primit o interdicție de 20 de ani de a mai face filme după ce au fost acuzați că fac propagandă anti-regim. Sentința lui a fost apoi suspendată și el a fost eliberat pe cauțiune. În 2017, autoritățile iraniene i-au confiscat pașaportul lui Rasoulof la întoarcerea de la Telluride Film Festival unde fusese proiectat filmul său „A Man of Integrity”, despre corupția și nedreptățile din Iran. Înainte de Berlinala de anul acesta, el a declarat pentru Variety că apelul a confirmat sentința. Autoritățile iraniene nu i-au permis să părăsească țara pentru a ajunge la Berlin. Fiica lui, Baran Rasoulof, care joacă în cel mai recent film al lui, a acceptat marele trofeu al festivalului în numele tatălui său. Avocatul cineastului disident, Nasser Zarafshan, a declarat că Rasoulof a primit ieri un mesaj text prin care era chemat să ispășească 1 an de închisoare și că el nu se va preda autorităților și va depune un apel.

Trei români condamnați în Franța pentru furtul unor diamante de un milion de euro

Trei români au fost condamnați marți în Franța la patru ani de închisoare pentru o escrocherie elaborată prin care au sustras diamante în valoare de aproximativ un milion de euro, semnalează APP. Complicele lor, un sârb stabilit la Paris, a primit în contumacie o pedeapsă de cinci ani de detenție și este dat în urmărire internațională. Infractorii au pus mâna în august 2017 pe trei diamante care nu au fost recuperate. Păgubiții sunt un bijutier francez și partenerul său de afaceri indian. Escrocii își începuseră operațiunea cu o lună înainte, la un târg de diamante din Maroc, unde doi dintre ei s-au prezentat ca un cuplu de armeni bogați care doresc să investească în pietre prețioase. Grupul s-a reunit ulterior la Milano și în sudul Franței, la Mazamet, unde presupușii cumpărători au cerut evaluarea diamantelor de către un expert independent. După ce afacerea s-a încheiat, așa-zisul expert a închis diamantele într-o cutie sigilată, pe care comerciantul indian de diamante a luat-o cu el, în așteptarea transferului bancar în valoare de 1,1 milioane de dolari, promis de escroci. A doua zi, văzând că nu primește banii, vânzătorul a deschis cutia - care era goală. Procuratura a arătat în instanța din orașul Castres din sudul Franței, unde a fost pronunțată condamnarea, că furtul s-a produs prin prestidigitație, cu ajutorul unei cutii cu fund dublu.

Anchetă în Brazilia asupra unei biserici care promite “imunizarea” împotriva coronavirusului

Poliția braziliană a deschis o anchetă asupra unei biserici evanghelice care a anunțat o ceremonie în cadrul căreia a promis că “va imuniza împotriva oricărei epidemii, virusuri sau boli”, a declarat marți comisarul responsabil cu acest caz, relatează AFP. “Puterea lui Dumnezeu împotriva coronavirusului. Veniți pentru că va exista o ungere cu ulei sfințit în timpul postului pentru imunizarea împotriva oricărei epidemii, virusuri sau boli”, a scris pe rețelele de socializare Catedrala Globală a Sfântului Duh, din Porto Alegre (sudul Braziliei).

Alertată de numeroase apeluri, poliția s-a deplasat duminică la lăcașul de cult, însă “la acel moment nu a fost identificată nicio infracțiune”, a declarat comisarul Laura Lopes, responsabilă cu acest caz. “După publicarea acestui anunț, am deschis o anchetă pentru a afla ce le spun ei cu adevărat credincioșilor și dacă distribuie remedii sau vaccinuri împotriva bolilor”, a adăugat ea. Reprezentanții bisericii și câțiva credincioși au fost chemați pentru a fi chestionați pe această temă, a completat ea. Ancheta își propune să stabilească dacă liderii religioși au săvârșit infracțiunea de “tămăduire” care, potrivit legii braziliene, constă în “insuflarea sau anunțarea vindecării prin mijloace secrete sau infailibile”, și este pedepsită cu un an de închisoare. “În niciun moment (anunțul) nu promite că uleiul vindecă coronavirusul, în niciun moment nu spune că vom vinde acest ulei”, a declarat marți liderul bisericii, predicatorul Silvio Ribeiro, în cadrul unei conferințe de presă. El a susținut, de asemenea, că și-a îndreptat pacienții bolnavi către medic “timp de 27 de ani”. “Îmi cer scuze. Intenția noastră cu acest anunț a fost să aducem credință, speranță și dragoste tuturor, nimic altceva”, a mai spus el.

La ultimul recensământ oficial din 2010, 22,2% dintre brazilieni s-au declarat evanghelici, însă sondajele de opinie recente arată că această proporție ar fi putut ajunge la 30% în ultimii zece ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.