Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Summit european fără precedent în Moldova

Ziarul de Vrancea
31 mai 2023 842 vizualizări

Zeci de lideri europeni au venit ieri să-și arate solidaritatea în fața agresiunii ruse n la reuniune a participat și Volodimir Zelenski n "Dacă stați la Moscova și vedeți 47 de țări din imediata vecinătate întâlnindu-se, fiind împreună, atunci acesta este un mesaj important", a explicat un oficial european simbolistica întâlnirii

Republica Moldova a găzduit ieri un eveniment fără precedent în istoria sa: aproape 50 de lideri din Europa s-au reunit pentru al doilea summit al Comunității Politice Europene, un for de discuții creat anul trecut după invazia Rusiei în Ucraina vecină. Este un semn de susținere pentru fosta republică sovietică și pentru Ucraina vecină, în timp ce Kievul se pregătește să lanseze o contraofensivă împotriva forțelor rusești de ocupație. Cu atât mai mult, acest summit care se desfășoară într-o regiune pe care Moscova obișnuia să o considere în sfera sa de influență este un deget simbolic vârât în ochii lui Vladimir Putin, un semn al angajamentului colectiv al Europei de a-și da mâna în fața agresivității ruse, scrie Politico.

„Toate țările europene ne-am întrunit la summitul CPE pentru a susține împreună Ucraina și să găsim cele mai bune soluții pentru a restabili și menține pacea pe continentul nostru. Moldova este Europa, Ucraina este Europa”, a spus președinta Moldovei, Maia Sandu.

La summit, primul care a sosit a fost președintele Ucrainei Volodimir Zelenski.

El a mulțumit Chișinăului pentru sprijinul acordat de la începutul invaziei ruse în Ucraina. „Sunt fericit să fiu aici, nu este ușor să ajungi în Republica Moldova acum, dar este mesajul din partea tuturor ucrainenilor, că noi susținem cu adevărat poporul moldovean. Suntem împreună, umăr la urmă. Mulțumesc poporului din Moldova, pentru că ați avut grijă de refugiații noștri din primele zile de război Noi am vorbit despre relațiile bilaterale, despre proiecte de infrastructură, care sunt prioritare și le vom semna în viitorul apropiat. Viitorul nostru, este foarte important, este în UE. Ucraina este pregătită pentru UE și pentru NATO. Avem nevoie de garanții de securitate nu doar pentru noi, dar și pentru Moldova”, spus Zelenski.

Reuniunea celor 27 de state membre ale UE și a altor 20 de țări europene la un castel din inima ținutului viticol moldovenesc a abordat o serie de chestiuni strategice și va lansa o nouă misiune de parteneriat al UE în această țară. Însă accentul a fost pus pe o demonstrație simbolică de unitate, care are loc chiar la ușa Ucrainei.

"Dacă stați la Moscova și vedeți 47 de țări din imediata sau apropiata voastră vecinătate întâlnindu-se, fiind împreună, atunci acesta este un mesaj important", a declarat un oficial UE înainte de summitul care a avut loc la 40 km sud-est de capitala Chișinău, la Castel Mimi.

Moldova a primit mai mulți refugiați ucraineni pe cap de locuitor decât orice altă țară, chiar în momentul în care prețurile la alimente și energie creșteau vertiginos ca urmare a conflictului. Guvernul de la Chișinău a acuzat Moscova că încearcă să destabilizeze țara, majoritar românofonă, folosindu-se de influența sa asupra mișcării separatiste din Transnistria, majoritar rusofonă.

Obiectivele Moldovei

Moldova, ca și Ucraina, a depus anul trecut cererea de aderare la Uniunea Europeană la scurt timp după invazia rusă, iar Chișinăul intenționează să se folosească de acest summit pentru a-și prezenta reformele și pentru a-i convinge pe liderii UE să deschidă cât mai curând posibil negocierile de aderare.

"Pentru noi, prezența a 50 de lideri în Republica Moldova este o piatră de hotar, este cel mai mare eveniment de politică externă pe care l-a găzduit vreodată Moldova", a declarat Olga Roșca, consilierul pe probleme de politică externă al președintei Maia Sandu. "Este modul nostru de a ne ancora viitorul în Europa și în UE. Este modul nostru de a accelera procesul de aderare la UE", a afirmat Olga Roșca. Obiectivul Republicii Moldova, a adăugat ea, este ca o decizie să fie luată la Consiliului European din decembrie, astfel încât negocierile de aderare să poată demara la începutul anului 2024.

Unii se tem că așteptările diferite ale țărilor participante și amploarea summitului - pentru care Franța a oferit sprijin logistic și de securitate - vor fi un obstacol în calea obținerii unor victorii politice concrete. Diversitatea politică și rivalitățile tradiționale dintre unii dintre participanți, de la Armenia și Azerbaidjan la Grecia și Turcia, ar putea, de asemenea, să complice lucrurile.

Castelul Mimi

Liderii europeni au purtat toate discuțiile sensibile la Castel Mimi, Monumentul istoric din satul Bulboaca se regăsește în topul celor mai frumoase 15 vinării din lume, iar interesul sporit din partea turiștilor a contribuit la includerea acestei crame în topul Wine Travel Award cu titlul de „carte de vizită a Moldovei”.

Pentru summit s-au făcut o serie de reamenajări, instruiri ale personalului, precum și perfecționarea abilităților bucătarilor și somelierilor. A fost acordată o atenție sporită decorului și amenajărilor care să pună în valoarea eleganța Castelului Mimi, povestind astfel oaspeților despre simbioza dintre tradiție și modernitate care se regăsește în Moldova.

O comisie specială formată din experți în vinuri din Uniunea Europeană și Republica Moldova a fost desemnată să selecteze cele mai renumite vinuri de la Castel Mimi. Acestea includ vinuri celebre din gama Governor, precum și faimosul Roșu de Bulboaca. De asemenea, au fost incluse și vinuri din linia clasică, cum ar fi Sânzienele, pentru a oferi oaspeților o experiență diversă și autentică.

Meniul pentru liderii europeni

Organizatorii au precizat că meniul care va fi servit oaspeților europeni a fost testat de critici culinari profesioniști. "Cu o experiență vastă de muncă și implicare în evenimente internaționale din țări precum Danemarca și România, cheful Alex Petricean a făcut echipă cu Vadim Surachii, bucătarul șef de la Castel Mimi – un cunoscător desăvârșit al tradițiilor culinare locale. Inspirația lor au transmis-o și zecilor de colegi, alături de care muncesc cot la cot pentru a-i servi pe oaspeți cu bucate delicioase", se arată într-o declarație a organizatorilor, citată de NewsMaker.

Vadim Surachii, bucătar șef la Castel Mimi, a declarat că "meniul a fost elaborat acum o lună și jumătate".

"În procesul elaborării am avut degustări, am schimbat, am adăugat, în funcție de persoane și preferințele fiecăruia. Este ceva nou pentru noi și pentru colegii din România, lucrăm ca două popoare care au același grai", a menționat bucătarul șef.

Alex Petricean, chef din România, a spus că prin meniul abordat se va încerca ca oaspeților să li se povestească "despre ce se întâmplă în Republica Moldova și România, din punct de vedere gustativ, pentru că suntem frați și avem atât de multe obiceiuri în comun". "De exemplu, ca să dăm mai multă valoare sărmăluței, o vom face în forma unui croissant. Pe partea de garnitură vom avea morcov și țelină, care vor avea forma Coloanei infinitului a lui Constantin Brâncuși. Este un preparat pe care în fiecare an încercăm să-l gătim în momentul comemorării lui Brâncuși și ne-am gândit că va fi un moment frumos să-l expunem în fața unor oameni atât de importanți", a declarat Petricean.

NASA a organizat prima sa reuniune publică pe tema OZN-urilor

La o întâlnire publică neobișnuită de la Washington, un grup de experți însărcinați de NASA să analizeze problema delicată a OZN-urilor a subliniat, miercuri, nevoia de a colecta mai multe date pentru a putea explica aceste fenomene în viitor.

„Datele existente și relatările martorilor sunt insuficiente pentru a oferi dovezi concludente cu privire la natura și originea fiecărui eveniment”, a spus David Spergel, astrofizician, președintele acestei comisii. „Avem nevoie de date de înaltă calitate”.  În timpul verii ar trebui publicat un raport, care să detalieze modul în care se poate realiza acest lucru.

NASA a anunțat lansarea acestei lucrări anul trecut, iar în octombrie a desemnat nu mai puțin de 16 experți să o realizeze. Printre aceștia, oameni de știință eminenți, dar și oficiali ai autorității americane de reglementare a aviației civile (FAA), sau chiar fostul astronaut Scott Kelly.

Scopul lor nu este de a trece în revistă „fenomene anormale neidentificate” - termenul oficial folosit - pentru a încerca să explice rând pe rând evenimentele observate în trecut. Este de a face recomandări NASA despre cum să le studieze riguros în viitor.

Aproximativ 800 de fenomene aeriene neidentificate au fost colectate până acum, a declarat miercuri Sean Kirkpatrick, directorul biroului dedicat acestei probleme din cadrul Ministerului Apărării (AARO). Dar „poate doar între 2% și 5%” sunt „cu adevărat anormale”, a spus el.

Subiectul este foarte serios, a spus miercuri NASA: privește atât securitatea națională, cât și cea a traficului aerian. Dar trezește un interes puternic și datorită termenului OZN. „În acest moment, nu avem date explicite care să sugereze că există o legătură între fenomenele anormale neidentificate și viața extraterestră”, a spus David Grinspoon, unul dintre oamenii de știință din comisie.

Încălzirea globală nu a fost un factor determinant în cazul inundațiilor recente din Italia

Inundațiile devastatoare care au lăsat în luna mai o parte din nord-estul Italiei sub ape au fost cauzate de un eveniment meteorologic care se produce "o dată la două secole", legătura cu schimbările climatice nefiind un factor determinant în acest caz, au afirmat experți.

Șaptesprezece persoane au murit și zeci de mii de locuitori au fost nevoiți să-și părăsească locuințele după trei perioade de ploi abundente care au lovit regiunea Emilia-Romagna în trei săptămâni, conducând la alunecări de teren și inundații care au provocat importante pagube materiale. Raportul grupului de climatologi europeni și americani ai inițiativei World Weather Attribution (WWA), publicat miercuri, indică faptul că luna mai a cunoscut cele mai abundente precipitații "în două secole".

Potrivit grupului, al cărui scop este să demonstreze legături fiabile între încălzirea globală și anumite fenomene meteorologice, astfel de evenimente, în această regiune și în această perioada a anului, nu devin mai frecvente sau mai intense.

"Precipitațiile extreme nu au devenit mai probabile din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră", a declarat WWA într-un comunicat, recunoscând că aceste concluzii sunt "neobișnuite" în contextul schimbărilor climatice. Atmosferele mai calde pot reține mai multă umiditate, ceea ce conduce adesea la precipitații mai frecvente și mai intense în întreaga lume, amintește sursa citată.

Alte evenimente legate de schimbările climatice sunt în creștere în toată Italia, cu o tendință generală spre secetă, dar și modificări ale anotimpurilor care conduc la averse potențial mai puțin frecvente, însă mai intense. Impactul inundațiilor din Emilia-Romagna a fost agravat de o secetă de doi ani în nordul peninsulei, care a lăsat pământul uscat și dur și incapabil să absoarbă apa. În același timp, decenii de urbanizare au crescut riscul de inundații.

"Rezultatele noastre statistice recunosc caracterul excepțional al unui astfel de eveniment", a insistat Davide Faranda, coautor al raportului și climatolog la Institutul Pierre Simon Laplace. El a ținut să precizeze că raportul nu afirmă că schimbările climatice nu au avut niciun rol în aceste inundații, ci că această corelație a depășit sfera de cercetare a grupului său.

Aproximativ 400 de deputați ruși prezintă un proiect de lege prin care vor să interzică schimbarea de sex în Rusia

Deputații ruși au depus un proiect de lege prin care vor să interzică aproape orice posibilitate de schimbarea sexului - în mod chirurgical sau legal -, care poate fi examinat începând de joi, o nouă accelerare a unui viraj conservator, în plin război cu Ucraina. Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a anunțat miercuri seara, într-un comunicat, că acest proiect de lege vizează să interzică ”realizarea unor intervenții medicale în vederea schimbării sexului”.

Proiectul de lege vizează, mai larg, o interzicerea a ”înregistrării la starea civilă a schimbării de sex fără operație”, se arată în comunicat. Acest proiect de lege a fost elaborat de aproape 400 de deputați, sub coordonarea președintelui Dumei de Stat, Viacelsav Volodin, un aliat al președinteluirus Vladimir Putin, precizează Duma de Stat.

Textul prevede excepții, care permit acest tip de intervenții chirurgicale în cazul unor ”anomalii congenitale” la copii în formarea organelor genitale. Aceste operații medicale de excepție este necesar să fie validate la nivel guvernamental, subliniază Duma de Stat.

În paralel cu Războiul rus din Ucraina, autoritățile ruse au accelerat promovarea unei politici conservatoare în domeniul moravurilor - împreună cu Biserica Ortodoxă Rusă -, în numele ”valrilor tradiționale”, împotriva Kievului și aliaților din Occident ai acestuia, pe care-i prezintă drept ”decadenți”. Mai mulți oficiali ruși au îndemnat, în ultimele luni, la pedepsirea ”feminismului radical”, pe care-l compară cu o ideologie extremistă.

Pence urmează să-și anunțe candidatura la Casa Albă săptămâna viitoare

Fostul vicepreședinte american Mike Pence urmează să-și anunțe în mod oficial - săptămâna viitoare - candidatura în cursa republicană la fotoliul de la Casa Albă și să-l sfideze astfel pe fostul său șef, Donald Trump în alegerile primare republicane, scrie presa americană.

Conservatorul urmează să publice miercuri, 7 iunie, de ziua sa de naștere, când va împlini 64 de ani, un videoclip, să participe la un miting, la Des Moines, în Iowa, și să apară pe platoul CNN, dezvăluie apropiați sub protecția anonimatului la NBC News și alte posturi.

Mike Pence, un creștin evanghelist - care se opune aprig avortului -, l-a ajutat pe Donald Trump să cucerească dreapta religioasă în calitate de partener de cursă în campania electorală din 2016. După ani de loialitate de neclintit, el și-a schimbat tonul, în urma luării cu asalt a Capitoliului, la 6 ianuarie 2021 de către susținătorii miliardarului. El a declarat că cuvintele președintelui de atunci au fost ”iresponsabile” în acea zi și l-au ”pus în pericol”, pentru că se afla în Congres.

Donald Trump a insistat ca el să refuze să certifice victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidențiale. Însă fostul guvernator al statului Indiana nu s-a supus, ceea ce i-a adus o ură puternică în rândul susținătorilor lui Donald Trump, ceea ce-i compromite șansele în alegerile primare. El înregistrează 3,8% dintre intențiile de vot - mult în urma lui Donald Trump (53,2%) sau a guvernatorului Floridei Ron DeSantis (22,4%), potrivit mediei ultimelor sondaje realizată de site-ul RealClearPolitics.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.