Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: SUA urmează să anunțe “un progres științific major”

Ziarul de Vrancea
11 dec 2022 789 vizualizări

Potrivit FT, cercetătorii au obținut “o creștere netă a energiei” la un reactor experimental cu fuziune

Departamentul american al Energiei anunță că se pregătește să anunțe un “progres științific major săptămâna aceasta” - în domeniul fuziunii nucleare -, după ce cotidianul britanic Financial Times (FT) a dezvăluit cu câteva ore mai înainte că cercetători de la Laboratorul Național american Lawrence Livermore (LLNL), în California, au obținut recent “o creștere netă a energiei” la un reactor experimental cu fuziune.

Este pentru prima oară când cercetători reușesc să producă mai multă energie într-o reacție de fuziune - ca cea care animă Soarele -, pe care nu au consumat-o în timpul procesului, ceea ce ar constitui un progres important în cercetarea unei energii fără carbon.

Purtători de cuvânt ai Departamentului Energiei și LLNL, contactați de AFP cu privire la articolul FT, au declarat că secretarul american al Energiei Jennifer Granholm urmează să organizeze marți un eveniment la care “va anunța un progres științific major”. Purtătoarea de cuvânt a LLNL a precizat că “analiza (este) în continuare în curs”. “Abia așteptăm să împărtășim mai multe informații marți, când se va încheia acest proces”, a adăugat ea.

Reacția de fuziune care a produs o creștere netă de energie de 12% a avut loc în ultimele două săptămâni, dezvăluie FT, care citează trei persoane la curent cu rezultate preliminare.

Fuziunea nucleară este considerată de către susținătorii săi ca energia de mâine, deoarece produce puține deșeuri și nu produce gaze cu efect de seră.

“Dacă acest progres este real, acest lucru ar putea să schimbe datele pentru planetă”, estimează într-un mesaj postat pe Twitter un congresmen din California, Ted Lieu, după dezvăluirile FT.

Fuziunea este diferită de fisiune - o tehnică folosită în prezent de centralele nucleare și care constă în ruperea legăturilor nucleelor atomice grele, în vederea recuperării energiei.

Fuziunea este procesul invers - se “unesc” două nuclee atomice ușoare în vederea creării unuia greu - și anume doi izotopi (variante atomice) de hidrogen care dau naștere heliumului. Instalația LLNL are aproape 200 de lasere de mărimea a trei terenuri de fortbal care țintesc un punct minuscul cu niveluri înalte de energie, pentru a iniția o reacție de fuziune.

Marea Britanie: Avansul Rusiei în Ucraina va fi blocat în următoarele luni

Rusia nu are în prezent capacitatea unor cuceriri teritoriale în Ucraina, dar cel mai probabil, în ciuda respingerilor din partea trupelor ucrainene, își dorește în continuare să își extindă controlul asupra regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, relevă o evaluare a Ministerului britanic al Apărării, bazată pe informații secrete. Toate cele patru provincii au fost anexate ilegal la sfârșitul lunii septembrie, chiar dacă Kremlinul nu conduce nici politic și nici militar respectivele regiuni, iar Kievul a făcut progrese semnificative în ultimele luni în recucerirea de teritorii.

“Cel mai probabil, strategia Rusiei nu își va îndeplini obiectivele: este extrem de improbabil ca armata rusă să poată genera în prezent o forță de atac eficientă și capabilă să recucerească aceste zone”, se arată în actualizarea zilnică a analizei de război realizată de Marea Britanie și făcută publică luni. “E improbabil ca forțele terestre ruse să facă progrese semnificative din punct de vedere operațional în următoarele câteva luni”, se precizează în evaluare.

Ministerul Apărării britanic publică permanent actualizări privind războiul de la începerea invaziei ruse din Ucraina la sfârșitul lunii februarie, Londra urmărind astfel să contracareze discursul Rusiei. Moscova acuză Londra că duce o campanie de dezinformare.

Musk îl atacă pe Fauci, consilier prezidențial pentru pandemie

Elon Musk l-a atacat cu violență duminică pe Anthony Fauci, consilierul în exercițiu la Casa Albă pentru pandemia de COVID-19, într-un mesaj pe Twitter care a stârnit imediat controverse. “My pronouns are Prosecute/Fauci” (Mă numesc Judecați/Fauci), a scris bogatul patron al platformei Twitter într-o aluzie la campania dreptei vizând punerea sub acuzare a lui Fauci pentru presupuse delicte legate de implicarea sa în răspunsul la pandemie.

El a mai postat o memă în care îl arată pe doctorul Fauci spunându-i președintelui american Joe Biden: “Just one more lockdown, my king...” (Încă un lockdown, regele meu...)”, într-o aparentă critică la adresa acestei măsuri adoptate în trecut pentru a lupta împotriva COVID-19.

Mesajul a devenit repede viral, primind peste 800.000 de aprecieri în aproximativ 11 ore, dar a stârnit și critici.

Specialistul în vaccinuri și autor Peter Hotez l-a îndemnat pe Musk să șteargă tweet-ul. “200.000 de americani și-au pierdut inutil viața din cauza COVID-19, din cauza acestui tip de retorică anti-știință și dezinformare”, a deplâns el.

Senatoarea democrată Amy Klobuchar a lăudat modul în care Fauci “a condus cu calm țara noastră prin criză” și l-a criticat pe Elon Musk: “Ați putea să-l lăsați pe acest om în pace, în aparenta voastră căutare fără de sfârșit de a capta atenția?”.

Aleșii republicani au amenințat că îl vor trage la răspundere pe Fauci atunci când vor prelua controlul Camerei Reprezentanților în ianuarie, după mai multe dispute cu acesta referitoare la vaccinurile anti-COVID-19, purtarea obligatorie a măștii și alte măsuri legate de pandemie. Mai întâi consilier al președintelui republican Donald Trump înaintea democratului Joe Biden, Fauci s-a trezit implicat în nenumărate polemici, el care a fost întotdeauna atent să stea departe de politică. În 2020, în cursul unor conferințe de presă la Casa Albă, l-a corectat politicos pe președintele Trump de mai multe ori.

În noiembrie, el a declarat că cea mai mare dificultate cu care s-a confruntat în lupta împotriva COVID-19 a fost polarizarea politică a țării.

Cel puțin șase civili uciși și 12 răniți uciși în Pakistan, în tiruri ale talibanilor

Forțe talibane afgane au deschis focul, în weekend, la un punct de trecerea frontierei cu Pakistanul și au ucis șase civili, a anunțat armata pakistaneză, care a replicat, relatează AFP.

Peste 12 persoane au fost rănite în aceste “tiruri neprovocate și oarbe”, în apropiere de orașul Chaman, în provincia pakistaneză Balucistan, a precizat duminică armata pakistaneză. “Forțele de frontieră pakistaneze au răspuns în mod adecvat, dar măsurat, agresiunii nejustificate, însă au evitat să vizeze civili nevinovați în zonă”, dă asigurări armata. “Pakistanul a contactat autoritățile afgane de la Kabul, pentru a sublinia gravitatea situației, și a cerut măsuri stricte în vederea evitării unui nou incident de acet fel în viitor”, precizează armata.

Confruntarea armată a avut loc după ce forțe afgane au încercat să taie o parte a barierei de la frontieră, a declarat AFP un funcționar de rang înalt din Guvernul provincial care a cerut protecția anonimatului. Un purtător de cuvânt al poliției provinciei afgane Kandahar (sud) a confirmat că a avut loc o confruntare militară la frontieră, însă fără să ofere detalii.

Un taliban a fost ucis, iar alte zece persoane au fost rănite - inclusiv trei civili -, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei.

Mii de persoane traversează zilnic frontiera între Spin Boldak, în Afgakistan, și Chaman, în Pakistan, inclusiv comercianți, afgani care se duc la îngrijiri medicale în Pakistan și persoane care-și vizitează rudele.

Luna trecută, un bărbat înarmat a ucis un agent pakistanez de securitate în punctul de trecerea frontierel Chaman, ceea ce a condus la închidetrrea punctului timp de o săptămână. După ce talibanii au recucerit puterea în Afganistan, în august, tensiunile de la frontieră s-au agravat, în contextul în care Pakistanul consideră că grupări înarmate pregătesc atacuri pe teritoriul pakistanez de pe teritoriul afgan.

Talibanii neagă că găzduiesc insurgenți pakistanezi, dar sunt totodată furioși că Islamabadul construiește o barieră la frontiera comună cu Afganistanul, lungă de 2.700 de kilometri.

Doi lideri ai Statului Islamic, uciși într-un raid american

Doi lideri ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI) au fost uciși - într-un raid al forțelor americane - în estul Siriei, anunță Comandamentul Militar american în Orientul Mijlociu (CENTCOM), relatează AFP.

Forțe CENTCOM “au efectuat cu succes un raid cu elicopterul în estul Siriei” duminică și a ucis “doi conducători ai organizației Statul Islamic”, anunță într-un comunicat Comandamentul. Unul dintre cei doi a fost identificat ca fiind Anas, un lider al grupării în Siria “care a fost implicat în planificarea operațiunilor sângeroase” în estul țării.

CENTCOM nu furnizează nicio informație, în comunicat, despre a cealaltă victimă. “Bilanțul inițial arată că nu au existat victime civile”, precizează CENTCOM în acest comunicat, în care subliniază angajamentul Statelor Unite de a înfrunta amenințarea reprezentată de organizația extremistă “în parteneriat cu forțe locale”.

Potrivit directorului Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), Rami Abdel Rahman, operațiunea a fost efectuată în cooperare cu elemente din cadrul Forțelor Democratice Siriene (FDS), la Al-Zor, un sat în provincia Deir Ezzor.

Sute de militari americani, desfășurați în nord-estul Siriei, în cadrul coaliției antijihadiste, continuă să lupte împreună cu FDS și să țintească lideri SI în această țară, după înfrângerea grupării în Irak, în 2017, și în Siria în 2019.

La 27 ocrombrie 2019, Statele Unite au anunțat moartea liderului SI Abu Bakr al-Baghdadi, într-o operațiune amrticană în nord-vestul Siriei.

În februarie, succesorul lui al-Baghdadi, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qourashi, a fost ucis într-o operațiune specială americană, în nord-vestul Siriei.

SI a anunțat la 30 septembrie moartea succesorului acestuia din urmă, Abu Hassan al-Hashimi al-Qourashi, fără să precizeze circumstanțele. El a fost înlocuit imediat cu Abu Al-Hussein al-Husseini al-Qourachi, potrivit SI.

Iran: A doua execuție în legătură cu manifestațiile împotriva regimului

Iranul a procedat luni la a doua execuție în legătură cu manifestațiile care zguduie țara de trei luni, anunță agenția de presă autorității judiciare a Republicii islamice, Mizan online. “Majidreza Rahnavard, care a fost condamnat la moarte la 29 noiembrie cu privire la asasinarea cu arma albă a doi agenți de securitate și care a rănit alți patru” a fost executat în public, la Mashhad, precizează Mizan online.

Peru: Doi morți în timpul manifestațiilor împotriva noului președinte

Două persoane au murit și cel puțin alte cinci au fost rănite, duminică, în Peru, în timpul manifestațiilor împotriva președintei Dina Boluarte, venită la putere după demiterea și arestarea lui Pedro Castillo.

Mii de oameni au ieșit pe străzi pentru a protesta, la Cajamarca, Arequipa, Tecna, Andahuaylas, Cusco și Puno, cerând eliberaarea fostului șef de stat și noi alegeri și îndemnând la o grevă națională. “Regretăm moartea a două persoane și faptul că mai mulți oameni au fost răniți în confruntări. Îi cer populației să rămână calmă”, a declarat ministrul de Interne, Cesar Cervantes, la scurt timp după ce poliția anunțase un prim bilanț: o persoană decedată (o adolescentă) și cinci răniți. “Viața niciunui peruan nu merită să fie sacrificată pentru interese politice. Reiterez apelul meu la dialog și la renunțarea la violență”, a notat pe Twitter președinta Dina Boluarte.

Sâmbătă, violențe la Andahuaylas s-au soldat cu 20 de răniți (16 civili și patru polițiști). Duminică aau avut loc din nou violențe: manifestanții au aruncat cu pietre către forțele de ordine, iar polițiștii au folosit gaze lacrimogene. Andahuaylas este regiunea de origine a Dinei Boluarte, considerată “trădătoare” de partizanii președintelui demis. În Huuancabamba, secția de poliție a fost incendiată.

La Lima, au manifestat în fața Congresului cel puțin o mie de oameni, care au scandat: “Castillo, nu ești singur, oamenii te susțin!” și au afișat mesaje prin care acuză Congresul și pe Dina Boluarte că sunt “șobolani corupți”. Protestatarii au fost dispersați cu gaze lacrimogene. Sindicatele agrare și organizațiile sociale țărănești și indigene au făcut apel, duminică, la o “grevă pe termen nelimitat” începând de marți, respingând Congresul și cerând alegeri anticipate și o nouă Constituție.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.