Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: SUA se așteaptă ca Rusia să atace Ucraina până la jumătatea lui februarie

Ziarul de Vrancea
25 ian 2022 1019 vizualizări

Americanii speră că Putin se va răzgândi în privința unei invazii după ce se va întâlni cu președintele chinez la Jocurile Olimpice de la Beijing

Statele Unite se așteaptă în continuare ca Rusia să facă “uz de forța militară” împotriva Ucrainei, într-un fel sau altul, “poate până la jumătatea lui februarie”, a estimat ieri adjuncta secretarului de Stat american Wendy Sherman. “Totul arată” că președintele rus Vladimir Putin “va face uz de forța militară la un moment dat, poate de acum și până la mijlocul lui februarie”, a declarat ea.

Însă Wendy Sherman dă asigurări că nu știe dacă Putin a luat “decizia definitivă” de a trece la ofensivă împotriva Ucrainei. “Eu nu știu ce se întâmpllă în capul președintelui (rus Vladimir) Putin. Există doar o persoană care știe și aceasta este președintele Putin însuși”, a declarat ea într-o intervenție virtuală la Yalta European Strategy, un forum de reflecție pe tema “viitorului european al Ucrainei”. “Cred că inclusiv oamenii din jurul lui nu știu ce va face până la urmă”, apreciază Wendy Sherman.

Numărul doi al diplomației americane a declarat, de asemenea, că Jocurile Olimpice (JO) de Iarnă de la Beijing, care încep la începutul lui februarie cu o ceremonie de deschidere la care urmează să participe președintele rus Vladimir Putin, ar putea avea “un impact asupra calendarului și reflecției” acestuia. “Noi știm, toți, că Jocurile Olimpice încep la 4 februarie cu ceremonia de deschidere, iar președintele Putin se va afla acolo. Eu cred că probabil președintele Xi Jinping nu ar fi entuziasmat dacă Putin alege acel moment să invadeze Ucraina”, a declarat Wendy Sherman.

„Numărul actual al trupelor ruse „insuficient pentru o ofensivă la scară largă”

Rusia nu a adunat suficiente forțe pentru a lansa o invazie pe scară largă a Ucrainei, a declarat ieri ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

El a declarat reporterilor de la Kiev că trupele ruse ar putea ataca Ucraina în orice moment, așa cum a fost cazul din 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea, dar în prezent nu vor putea lansa o ofensivă completă.

„Numărul trupelor ruse adunate de-a lungul graniței cu Ucraina și în teritoriile ocupate este mare, reprezintă o amenințare – o amenințare directă pentru Ucraina”, a spus Kuleba. „Totuși, în momentul în care vorbim, acest număr este insuficient pentru o ofensivă la scară largă de-a lungul întregii granițe cu Ucraina. De asemenea, le lipsesc niște indicatori și sisteme militare importante pentru a conduce o ofensivă la scară largă”, a adăugat el. „Putem spune de 100 de ori pe zi că invazia este iminentă, dar acest lucru nu schimbă situația de la sol”, a subliniat Kuleba.

Ucraina susține că Rusia încearcă să destabilizeze țara înainte de orice invazie militară planificată. „Vedem un scenariu de destabilizare a Ucrainei și acel scenariu este iminent, are deja loc – prin răspândirea panicii, prin presiunea asupra sistemului financiar al Ucrainei, prin desfășurarea de atacuri cibernetice împotriva Ucrainei”, a spus șeful diplomației ucrainene.

O rachetă SpaceX, scăpată de sub control, va lovi Luna

O rachetă SpaceX se află pe un curs de coliziune cu Luna, după ce a petrecut aproape șapte ani zburând prin spațiu, spun experții. Racheta a fost lansată inițial din Florida, în februarie 2015, ca parte a unei misiuni interplanetare, scrie The Guardian.

Însă, după ce a finalizat o ardere lungă a motoarelor sale și a trimis Observatorul climatic din spațiul cosmic profund al NOAA în drumul său spre așa-numitul punct Lagrange - o poziție neutră din punct de vedere gravitațional de patru ori mai departe decât Luna și în linie directă cu Soarele - a doua treaptă a rachetei a fost abandonată. În acest stadiu, racheta se afla la o înălțime suficient de mare și nu mai are suficient combustibil pentru a reveni în atmosfera terestră, dar, de asemenea, “nu are energia necesară pentru a scăpa de gravitația sistemului Pământ-Lună”, a explicat expertul Eric Berger. „Așa că a urmat o orbită oarecum haotică din februarie 2015”, a adăugat Berger.

Observatorii spațiali cred că racheta este pe cale să se intersecteze cu Luna la o viteză de aproximativ 2,58 km/s în câteva săptămâni.

Bill Gray, care lucrează la un software pentru urmărirea obiectelor din apropierea Pământului, a declarat că este foarte probabil ca partea superioară a rachetei Falcon 9 să lovească partea îndepărtată a Lunii, în apropierea ecuatorului, pe 4 martie. „Acesta este primul caz neintenționat șde ciocnire cu Lunaț pe care îl cunosc”, a adăugat Gray.

Operația de refacere a himenului și testarea virginității, interzise în Marea Britanie

Guvernul britanic are în vedere interzicerea operației de refacere a himenului și testele de virginitate, pe fondul constrângerilor la care sunt supuse femeile și fetele din anumite comunități, iar o opinie în acest sens a fost exprimată și de Organizația Mondială a Sănătății. Prin această intervenție chirurgicală este recreat himenul femeii, care în unele culturi este legat de virginitate și a fost descris ca o formă de abuz.

Procedura va fi incriminată, precum și testarea virginității.

Ministrul Sănătății Gillian Keegan a spus că guvernul „este determinat să protejeze femeile și fetele vulnerabile din țară”.

Himenoplastia costă în clinicile din Marea Britanie în jur de 3.000 de lire sterline. Procedura recrează o membrană subțire numită himen care acoperă parțial intrarea vaginului. Se face de obicei ca modalitate de a „repara” himenul.

Himenul femeii se poate rupe în mai multe situații, nu doar printr-un act sexual, precum prin practicarea unor sporturi sau foloseirea tampoanelor.

Practica himenoplastiei apare în culturi conservatoare pentru care virginitatea are o mare însemnătate.

OMS a afirmat că testele de virginitate se fac în 20 de țări. Guvernul a promis la sfârșitul anului trecut să „introducă în legislație interizcerea himenoplastiei cu prima ocazie”.

Acum a inclus amendamente în proiectul de lege privind sănătatea și îngrijirea, care ar incrimina „convingerea” unei persoane să își facă operația și ar putea fi pedepsită cu până la cinci ani de închisoare. Ar putea fi infracțiune și realizarea procedurii peste hotare. Anul trecut, când proiectul de lege a fost în Camera Comunelor, guvernul l-a modificat pentru a interzice testarea virginității după ce a numit practica „imposibil de apărat”.

Activiștii spun că testarea virginității și himenoplastia sunt strâns legate.

Diana Nammi, director executiv al Organizației pentru drepturile femeilor iraniene și kurde, este de acord cu interzicerea procedurii și a spus: „Fiecare femeie și fată care se confruntă cu această operație invazivă, este constrânsă - direct sau indirect - să se prezinte ca „fecioară” și, în multe cazuri se realizează pentru a permite o căsătorie forțată, organizată de familia ei. Himenoplastia cauzează traume și în jur de jumătate dintre cazuri nu are rezultatul așteptat în timpul actului sexual, lăsând-o vulnerabilă la abuzuri sau chiar la uciderea din onoare”.

OMS: Riscul global asociat Omicron este în continuare foarte ridicat

Nivelul de risc asociat variantei Omicron a noului coronavirus este în continuare foarte ridicat, a estimat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în raportul său săptămânal, în contextul în care numărul cazurilor de COVID-19 a stabilit un nou record săptămâna trecută. “În baza datelor actual disponibile, riscul global asociat Omicron rămâne foarte ridicat”, avertizează raportul publicat de OMS.

“Peste 21 de milioane de cazuri noi au fost înregistrate (în ultimele șapte zile), ceea ce reprezintă cel mai mare număr de cazuri săptămânale recenzate de la începutul pandemiei”, au declarat reprezentanții OMS.

Organizația Mondială a Sănătății a precizat că numărul cazurilor noi de COVID-19 a crescut cu 5% pe parcursul săptămânii trecute, comparativ cu procentul de 20% înregistrat în săptămâna precedentă. Rata de incidență globală a crescut astfel într-un “ritm mai lent”, a subliniat același raport.

OMS a raportat, de asemenea, 50.000 de decese noi asociate COVID-19, un număr stabil în raport cu cel înregistrat săptămâna trecută.

Varianta Omicron rămâne dominantă la nivel mondial. Prevalența variantei Delta este “în scădere continuă”, în timp ce variantele Alfa, Beta și Gamma au o circulație “foarte slabă”. “Țările care s-au confruntat cu o creștere a numărului de cazuri de Omicron în noiembrie și decembrie 2021 constată sau încep să constate o scădere a numărului de cazuri în prezent”, precizează raportul OMS.

Statisticile medicale, disponibile în baza de date globală GISAID, arată că varianta Delta a noului coronavirus, în trecut dominantă, nu mai reprezintă decât 10,7% din totalul cazurilor confirmate în perioada actuală.

Un al doilea polițist rănit într-un incident în Harlem a murit

Un polițist, Wilbert Mora, în vârstă de 27 de ani, a murit din cauza rănilor într-un schimb de focuri, în care un coleg a fost ucis vineri, la Harlem.

“Anunț cu mare tristețe moartea ofițerului de poliție Wilbert Mora”, a anunțat marți noua șefă a Polițieidin New York (NYPD) Keechant Sewell.

“La vârsta de 27 de ani, el a fost asasinat în timpul serviciului. S-a bătut până la capăt”, anunță poliția pe contul de Twitter NYPD News.

Vineri seara, acest polițist a fost rănit prin împușcare într-o intervenție, într-un apartament, în cartierul Harlem, în urma apelului unei mame care își înfrunta fiul violent. Colegul său Jason Rivera, în vârstă de 22 de ani, a fost ucis pe loc prin împușcare de către suspect, un bărbat în vârstă de 47 de ani care a murit din cauza rănilor luni.

Presa americană scrie că acest incident a crescut la cinci numărul agenților forțelor de ordine atinși în tiruri de arme de foc, în acest megalopolis cu aproape nouă milioane de locuitori, de la 1 ianuarie, când a intrat în funcție primarul Eric Adams, un democrat din aripa dreaptă a partidului și un fost polițist, ales în baza unor promisiuni în domeniul securității.

Cel de-al doilea primar de culoare din istoria New Yorkului a promis să acționeze cu mai mută fermitate împotriva proliferării armelor de foc.

El a promis să restabilească patrule de poliție în civil, “unități anti-criminalitate” redenumite “unități anti-arme de foc”, care au fost desființate în 2020 după uciderea afroamericanului George Floyd de către un polițist alb la Minneapolis. Aceste untăți erau temute, pe când era primar Michael Bloomberg (2002-2013), din cauza unor percheziții controversate ale tinerilor afroamericani și hispanici, suspectați că purtau arme.

În afara atacurilor vizând polițiști, marele oraș american s-a confruntat cu o serie de acte violente care au creat o emoție puternică în ultimele zile.

La 14 ianuarie, tot în cartierul Harlem, o portoricană în vârstă de 19 ani a fost ucisă de către un jefuitor într-un fast-food în care lucra.

A doua zi, o americano-asiatică în vârstă de 40 de ani a fost ucisă de către un bărbat fără adăpost cu tulburări psihiatrice care împins-o pe șinele metroului la intrarea unei rame în stația Times Square.

Administrația Biden retrage vaccinarea obligatorie în marile întreprinderi

Administrația președintelui Joe Biden a retras în mod oficial măsura vaccinării obligatorii în companiile cu peste 100 de salariați, luând astfel act de un veto al Curții Supreme a Statelor Unite. Agenția de Sănătate și Siguranță în Muncă (OSHA) a anunțat această retragere într-un scurt comunicat, marți, fără să menționeze hotărârea înaltei Curți, care nu i-a lăsat de ales.

OSHA afrmă că “încurajează puternic angajații să se vaccineze împotriva pericolelor permamente reprezentate de COVID-19 la locul de muncă”.

În Statele Unite, unde noul coronavirus a ucis peste 870.000 de oameni, numai 63% din populație este vaccinată complet, din cauza fracturii politice foarte marcante în problema vaccinării.

Democratul Joe Biden a anunțat în septembrie, după mai multe luni în care a încercat să-i convingă pe reticenți să se vaccineze, că vrea să impună vaccinarea obligatorie a angajaților marilor întreprinderi, a celor ai sectorului sanitar și a funcționarilor federali.

În țara libertăților individuale, decizia sa a fost denunțată imediat drept un abuz de putere de către aleți republicani și de către o parte a lumii economice, care au sesizat justiția. La 13 inuarie, Curtea Supremă le-a dat câștig de cauză în privința celor 84 de milioane de persoane angajate în marile întrprinderi.

Curtea Supremă a validat, însă, vaccinarea obligatorie a angajaților structurilor de sănătate care beneficiază de fonduri federale. Aleși republicani s-au felicitat marți de retragerea măsurii în sectorul privat.

“Administrația Biden se pliază realității și respectă până la urmă Constituția”, a scris pe Twitter senatorul Josh Hawley.

Rusia emite un mandat de arestare pe numele lui Oleg Navalnîi

Rusia a emis ieri un mandat de arestare pe numele lui Oleg Navalnîi, în vârstă de 38 de ani, fratele opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi.

Emiterea acestui mandat de arestare are loc la o zi după ce numele lui Aleksei Navalnîi - inamicul Kremlinului - a fost introdus pe lista “teroriștilor și extremiștilor”, pe fondul unei reprimări implacabile, în ultimii doi ani, a vocilor criticie din Rusia.

Numele lu Oleg Navalnîi apare pe lista persoanelor căutate de către Ministerul rus de Interne cu privire la infracțiuni penale, a constatat AFP.

Oleg Navalnîi a fost condamnat în august la un an de închisoare - cu suspendare - într-un dosar de încălcare a normelor sanitare impuse în lupta împotriva epidemiei COVID-19, după ce i-a îndemnat pe ruși să participe la manifestații în favoarea eliberării fratelui său, în ianuarie.

Avocatul său, Nikos Paraskevov, a declarat că acest mandat de arestare a fost emis deoarece poliția nu l-a găsit pe Oleg Navalnîi la domiciliu. El a declarat că nu știe dacă acesta a părăsit țara - la fel ca majoritatea susținătorilor și aliaților fratelui acestuia. Un tribunal de la Moscova a înregstrat luni o cerere a administraței penitenciare de transformare a pedepsei cu suspendarea a lui Oleg Navalnîi în pedeapsă cu executarea.

UE ia în calcul crearea unei diplome universitare europene

Crearea unei diplome universitare europene, care să fie recunoscută automat în toate țările membre ale Uniunii Europene, a fost unul dintre principalele puncte discutate marți la Paris, la o reuniune informală a miniștrilor educației superioare.

Proiectul, promovat de Comisia Europeană, a primit deja undă verde din partea mai multor state membre, însă pentru punerea sa în aplicare va fi “necesară parcurgerea mai multor etape”, a declarat într-o conferință de presă comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, bulgăroaica Mariya Gabriel. “Ideea este (ca aceste diplome universitare europene) să poată fi aplicate pentru licențe, programe de master și doctorate. Pentru aceasta, trebuie să le oferim statelor membre o serie de caracteristici comune. După aceea, le revine lor (statelor membre - n.r.) să le încorporeze în legislațiile” naționale, a explicat comisarul european, care speră ca inițiativa să prindă contur “până în 2024”.

O astfel de măsură ar elimina o parte din actualele dificultăți pentru echivalarea anumitor titluri universitare în țările din blocul comunitar.

Sprijiniți-vă copiii dacă sunt gay, le recomandă papa Francisc părinților

Papa Francisc a afirmat ieri că părinții copiilor gay nu ar trebui să-i blameze, ci dimpotrivă să le ofere sprijin. Afirmațiile fac parte din comentariile spontane rostite în cadrul audienței generale săptămânale în legătură cu dificultățile pe care le întâmpină părinții în creșterea copiilor.

Astfel de situații includ “părinți care văd o orientare sexuală diferită la copiii lor și modalitatea în care să o abordeze, cum să fie alături de copii și să nu se ascundă în spatele unei atitudini de condamnare”, a spus papa Francisc.

Suveranul pontif a afirmat cu o ocazie anterioară că persoanele gay au dreptul de a fi acceptate de familiile lor ca și copii, frați sau surori.

A mai afirmat de asemenea că, deși Biserica nu poate accepta căsătoriile între persoane de același sex, poate sprijini legile privind parteneriatul civil, care au drept scop oferirea partenerilor gay drepturi comune în probleme precum pensiile, asistența medicală și probleme de succesiune.

Anul trecut, biroul doctrinar al Vaticanului a emis un document care spune că preoții catolici nu pot binecuvânta relațiile între persoane de același sex, o decizie care a provocat dezamăgire în rândul catolicilor gay.

În unele țări, cum ar fi Statele Unite și Germania, parohiile și preoții au început să binecuvânteze parteneriatele între persoane de același sex în locul căsătoriei, existând apeluri adresate episcopilor pentru a le instituționaliza de facto.

Vocile conservatoare din Biserica Catolică, care numără 1,3 miliarde de credincioși, au spus că papa Francisc - care a trimis mesaje de recunoștință preoților și călugărițelor care slujesc și pentru catolici homosexuali - face afirmații contradictorii pe tema homosexualității, ceea ce derutează o parte dintre credincioși. Luna trecută, un departament de la Vatican și-a prezentat scuze pentru “că a provocat tristețe în rândul comunității LGBTQ” prin înlăturarea de pe pagina sa de internet a unui link către un material al unui grup care susține drepturile persoanelor homosexuale în pregătirea unui reuniuni la Vatican pe tema viitorului Bisericii, care va avea loc în 2023.

Potrivit Bisericii, persoanele gay trebuie tratate cu respect, iar în timp ce actele homosexuale sunt păcătoase, tendințele homosexuale nu sunt considerate imorale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.