Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: SUA: Mai multe persoane au murit de COVID-19 în 2021 decât în 2020

Ziarul de Vrancea
7 oct 2021 1126 vizualizări

O explicație ar fi că cel mai mare val în America a fost imediat după sărbători, înainte ca vaccinurile să fie disponibile pe scară largă

COVID-19 a ucis deja mai multe persoane în Statele Unite în acest an decât în 2020, potrivit datelor universității americane Johns Hopkins. De la 1 ianuarie, au fost raportate peste 353.000 de decese de COVID-19, cu aproximativ o mie mai multe, comparativ cu cele 352.000 de decese înregistrate anul trecut în primele 10 luni ale pandemiei. Există diferențe cheie între cei doi ani ce ar putea explica o parte din schimbare, afirmă experți medicali.

Profesor la Universitatea Internațională Florida și Departamentul de Epidemiologie, dr. Mary Jo Trepka a declarat pentru New York Daily News că varianta delta mult mai contagioasă a crescut numărul de cazuri, făcând totalurile cumulative mult mai ridicate. Acest lucru a fost agravat de lipsa “imunității de turmă” din cauza ratei reduse de vaccinare. “Așadar, au fost expuși o mulțime de oameni din cauză că nu aveau 'imunitate de turmă' și pe fondul apariției variantei delta, care este mult mai contagioasă”, a declarat Trepka. În plus, a menționat ea, vaccinarea la scară largă nu a fost disponibilă până în primăvară, iar cea mai mare creștere din acest an a avut loc în ianuarie, după sărbători. De asemenea, spre deosebire de 2020, anul acesta nu au fost instituite lockdown-uri extinse. “Coronavirusul nu ține cont ce an este”, a remarcat dr. David Dowdy, profesor asociat de epidemiologie la Școala de sănătate publică Johns Hopkins Bloomberg. “Și moartea a venit în mare măsură în valuri”, a adăugat el.

Deloc de neglijat, cel mai mare val din 2020 a fost imediat după sărbători, înainte ca vaccinurile să fie disponibile pe scară largă. Compararea numărului de cazuri cu numărul de decese este de asemenea esențială, a spus Trepka.

“Cu cât sunt mai multe cazuri, cu atât avem mai multe decese”, a notat ea, deși depinde și de cine se îmbolnăvește. Vârstnicii sau personalul vulnerabil medical au risc mai mare să se îmbolnăvească grav și o rată a mortalității mai ridicată. “Există un anumit risc de deces la toate grupele de vârstă, cu cât sunt mai multe cazuri, cu atât mai multe decese”, a mai spus Trepka.

Varianta delta a schimbat de asemenea rata de vaccinare necesară pentru “imunitatea de turmă”, a remarcat Trepka. “Nivelul de vaccinare de care este nevoie pentru a obține 'imunitatea de turmă' depinde de agentul patogen. Când ai ceva foarte contagios, trebuie vaccinat un procent mult mai mare din populație pentru a obține 'imunitatea de turmă'“, a explicat ea.

Astfel, atât Trepka, cât și Dowdy au spus că creșterea ratelor de vaccinare este critică pentru a opri încă un val mortal. “Este adevărat că nici acum o treime din populația noastră adultă nu este complet vaccinată, așa că încă avem un număr mare de oameni - peste 50 de milioane - care riscă să se îmbolnăvească grav de această boală și pot muri”, a notat Dowdy.

“Dacă am fi capabili să vaccinăm acei oameni, acest lucru ar reduce riscul de deces de această boală nu până la zero, ci până la un nivel ușor de gestionat”, a remarcat medicul.

CEDO respinge18.000 de plângeri depuse din Franța împotriva permisului sanitar

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins joi drept “inadmisibile” o cerere împotriva permisului sanitar depusă de către un profesor de drept, Guillaume Zambrano, și alte 18.000 de “cereri standardizate” care o însoțeau, din Franța. Un lector în drept privat la Universitatea din Montpellier, Guillaume Zambrano, care se opune pașaportului sanitar, a creat o mișcare pentru a lupta împotriva implemenării acestuia în Franța. El propunea, pe un site, completarea unui formular precompletat în vederea sesizării CEDO.

Potrivit Curții, obiectivul său era să provoace “blocarea, îngâtuirea, inundarea” CEDO, “să-i paralizeze funcționarea” și “să-i forțeze ușa de la intrare”, cu scopul de a face “sistemul să deraieze”. CEDO subliniază într-un comunicat că cererea lui Guillaume Zambrano este inadmisibilă din cauza “neepuizării căilor de recurs interne”, o condiție esențială a plângerii, și “caracterul abuziv al acesteia”.

Cele 18.000 de plângeri standardizate “nu îndeplinesc” nici ele dispozițiile regulamentului CEDO cu privire la petiții indviduale și “nu pot, deci, să fie examinate”, precizează Curtea.

Magistrații europeni deplâng faptul că demersul lui Guillaume Zambrano vizează “să facă rău mecanismului Convenției” europene a drepturilor omului și “funcționării Curții”.

Curtea a mai anunțat joi că a îndemnat Guvernul francez “să-i prezinte observațiile” sale cu privire la cererea unui pompier care contestă pe fond obligația de a se vaccina, impusă anumitor profesii, inclusiv alei sale.

Porivit CEDO, alte 712 persoane și-au exprimat intenția de a depune o plângere cu privire la “aceeași problematică”. În urma unei proceduri de urgență, CEDO a respins, la 25 august, plângerea acestor petenți, care-i cereau “să suspende obligativitatea vaccinării”, prevăzută de o lege de la 5 august 2021 vizând personalul medical și pompierii, amenințați cu suspendarea.

Premiul Nobel pentru Literatură din 2021 ajunge în Zanzibar

Premiul Nobel pentru Literatură din 2021 a fost câștigat de scriitorul Abdulrazak Gurnah din Zanzibar pentru „abordarea fără compromisuri și plină de compasiune a efectelor colonialismului și a destinului refugiaților în prăpastia dintre culturi și continente”, potrivit Academiei Suedeze.

Născut în 1948, în Zamzibar, Gurnah a sosit în Anglia ca refugiat la sfârșitul anilor 1960. Până să se pensioneze recent, el a fost profesor de limba engleză și literatură post-colonială la Universitatea din Kent.

Premiul pentru Literatură este al patrulea Nobel decernat anul acesta.

Sezonul Nobel 2021 va continua vineri, cu premiul pentru Pace.

Laureatul premiului Riksbank Sveriges în Științe Economice, acordat în memoria lui Alfred Nobel, va fi anunțat pe 11 octombrie.

Texas: Legea anti-avort, blocată temporar de un judecător

Controversata lege care limitează dreptul femeilor din Texas la întreruperea sarcinii a fost blocată temporar de un judecător federal, potrivit BBC. Judecătorul Robert Pitman a aprobat o cerere a administrației Biden de a împiedica punerea în aplicare a legii în timp ce ea este contestată legal.

Legea a fost formulată și adoptată de legislatorii republicani din Texas.

Casa Albă a caracterizat decizia judecătorului drept „un pas important” în recăpătarea drepturilor constituționale pentru femeile din Texas. Pitman, judecător din Austin, a scris în avizul său de 113 pagini că, din momentul în care legea a intrat în vigoare, pe 1 septembrie, „femeile au fost ilegal împiedicate să aibă control asupra propriilor vieți în felul în care sunt protejate de Constituție”. „Dacă alte curți pot găsi un mod de a evita această concluzie este decizia lor. Această curte nu va aproba nicio zi în plus această privațiune ofensatoare a unui drept atât de important”, a spus el.

Acesta este primul obstacol legal pentru Texas de la momentul implementării legii, iar oficialii statului este așteptat să facă apel cu privire la hotărârea lui Pitman. Administrația Biden a demarat o acțiune juridică după ce majoritatea conservatoare a Curții Supreme a refuzat să împiedice adoptarea legii. Departamentul de Justiție a depus o solicitare de urgență pentru blocarea aplicării ei în timp ce derulează o acțiune legală.

Președintele democrat Joe Biden a descris legea ca „un atac fără precedent” asupra drepturilor femeilor, însă guvernatorul texan Greg Abbott a apărat-o spunând că „cea mai valoroasă libertate este viața însăși”.

Legea interzice întreruperile de sarcină după detectarea bătăii inimii fetusului, un moment la care majoritatea femeilor nu știu că sunt însărcinate. Nu fac excepție sarcinile rezultate dintr-o agresiune sexuală sau o relație incestuoasă. În plus, ea dă dreptul oricui să acționeze în judecată medicii care fac avorturi după a șasea săptămână de sarcină. Susținătorii ei spun că îi protejează pe cei nenăscuți.

General iranian, răpit de Mossad, dispărut de 35 de ani

Agenți din cadrul serviciilor israeliene de informații externe (Mossad) au efectuat luna trecută o operațiune cu privire la soarta unui militar, Ron Arad, luat prizonier de către o organizație șiită libaneză, în Liban, în 1986 și dat dspărut din 1988. “Este o operațiune complexă și de mare anvergură. Este tot ceea ce putem spune pentru moment”, a declarat în Parlament premierul israelian Naftali Bennett, anunțând o reluare a unor eforturi în vederea unei clarificări a sorții lui Ron Arad.

Ron Arad, un aviator israelian doborât deasupra Libanului în 1986, a fost luat prizonier de către mișcarea șiită libaneză Amal.

Doi ani mai târziu, urma militarului se pierdea. Agenți din Mossad, “bărbați și femei”, au fost implicați în această operațiune, a precizat Naftali Bennett.

Presa israeliană citează surse străine potrivit cărora un general iranian a fost răpit și interogat de către spionajul israelian, într-o instalație situată în Africa, iar apoi a fost eliberat. În paralel, alți agenți s-au dus la un cimitir, la Baalbek, în Liban, pentru a preleva un eșantion ADN.

În acest stadiu nu s-au dezvăluit alte detalii. Însă acest caz provoacă noi fricțiuni între șeful Guvernului israelian și ministrul Apărării Benny Gantz, care nu a fost informat cu privire la această operațiune.

Bennett este acuzat totodată de către critici de aptul că este prea “vorbăreț” despre subiecte sensibile.

Un cutremur de magnitudinea 6,1 a zguduit Tokyo

Un cutremur de magnitudinea 6,1 a zguduit joi regiunea Tokyo, unde circulația ferovară a fost oprită pe anumte linii, însă nu s-au raportat imediat pagube, potrivit postului public NHK. Cutremurul a avut loc la ora locală 22.41 (16.41, ora României) și are “puterea 5” pe o scală japoneză a intensității, un nivel care poate provoca pagube unor clădiri și pene de electricitate, potrivit Agenției Meteorologice japoneze.

Epicentrul seismului a fost localizat în prefectura Chiba (nord-vest), la este de Tokyo. Potrivit NHK, nu există pericolul unui tsunami, iar Guvernul a înființat o celulă de criză.

O tânără româncă a murit în Italia după ce a intrat în comă alcoolică

O tânără româncă a murit, în Italia, după ce a intrat în comă alcoolică. Aceasta a petrecut trei zile la ATI. Desesul tinerei a survenit în noaptea de marți spre miercuri. Ea era ținută în viață cu ajutorul aparatelor la secția de Anestezie și Terapie Intensivă de la spitalul San Matteo di Pavia.

Fusese internată cu prognostic rezervat sâmbăta trecută. Echipele medicale au reușit să-i salveze viața, în primă instanță, după ce au fost chemate de urgență de un apropiat al femeii. Aceasta se afla în locuința respectivei persoane, din cătunul Cassino Po di Broni, când a început să se simtă rău. Românca locuia în Portalbera.

Cadrele medicale sunt de părere că, pe lângă consumul excesiv de alcool, femeia era dependentă și de droguri, scrie Il Giorno Medicii au făcut tot posibilul pentru a-i salva viața dar, din păcate pentru tânăra de 23 de ani, a fost în zadar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.