Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Studiu: Rata obezității crește mai mult în rural decât la oraș

Ziarul de Vrancea
8 mai 2019 2799 vizualizări

Din 1985 până în 2017, IMC mediu în regiunile rurale a crescut cu 2,1 la femei și bărbațin n în orașe însă, creșterea a fost de 1,3 și 1,6 în cazul femeilor, respectiv bărbaților

Rata obezității la nivel global în rândul persoanelor care trăiesc în zone rurale înregistrează o creștere mai rapidă decât în cazul celor care locuiesc în orașe, în parte datorită accesului mai facil, în zonele urbane, la alimentație sănătoasă și la locuri pentru a face exerciții fizice, au anunțat cercetătorii.

Într-un studiu care a analizat evoluția Indicelui de Masă Corporală (IMC) pe o perioadă de 33 de ani în 200 de state și teritorii, cercetătorii au ajuns la concluzia că, la nivel global, oamenii au o greutate corporală mai mare, creșterea medie fiind cu 5 până la 6 kilograme pe perioada cuprinsă în studiu, surplus cauzat de creșterea indicelui de masă corporală în zonele rurale. “Rezultatele acestui amplu studiu global demontează ideea des întâlnită potrivit căreia creșterea numărului de persoane din zonele urbane este principală cauză a amplificării globale a obezității”, a spus Majid Ezzati, profesor la Imperial College London, unul dintre autorii cercetării. Concluziile arată că “este nevoie să regândim modalitatea de abordare a acestei probleme globale”.

Studiul, publicat miercuri în revista Nature, a analizat informațiile referitoare la înălțimea și greutatea a circa 112 milioane de adulți din zone urbane și rurale din 200 de țări și teritorii în intervalul 1985-2017.

IMC este un indice recunoscut internațional care semnalează dacă o persoană are o greutate corporală sănătoasă. IMC se calculează ca raport dintre masa în kilograme a unei persoane și pătratul înălțimii exprimate în metri. Un indice de masă corporală cuprins între 19 și 25 este considerat sănătos.

Potrivit cercetării, din 1985 până în 2017, IMC mediu în regiunile rurale a crescut cu 2,1 la femei și bărbați. În orașe însă, creșterea a fost de 1,3 și 1,6 în cazul femeilor, respectiv bărbaților. Oamenii de știință au remarcat “schimbări izbitoare” în geografia indicelui de masă corporală. În 1985, femeile și bărbații din regiuni urbane în peste trei sferturi din statele studiate au avut un IMC mai mare decât cei din zonele rurale. După 30 de ani, diferența de indice dintre locuitorii din urban și rural s-a micșorat dramatic sau chiar s-a inversat în multe țări.

Rezultatul ar putea fi explicat prin dezavantajele pe care le au cei care locuiesc la țară, au explicat cercetătorii, printre care un nivel mai mic al veniturilor și al educației, acces limitat la hrană sănătoasă, care poate fi procurată la costuri mai mari, și un număr mai mic de baze sportive. Potrivit lui Ezzati, în timp ce discuțiile pe tema sănătății publice se concentrează deseori asupra aspectelor negative ale traiului în orașe, această cercetare demonstrează că există și unele beneficii. “Orașele oferă numeroase oportunități pentru o nutriție mai bună, mai multe activități fizice și recreative și o stare de sănătate mai bună per ansamblu”, a spus acesta. “Aceste lucruri sunt mai greu de procurat în zonele rurale”, a conchis el.

Guaido: Regimul Maduro l-a răpit pe vicepreședintele parlamentului

Măsurile de represiune împotriva politicienilor implicați în tentativa de lovitură de stat împotriva președintelui venezuelean Nicolas Maduro s-au intensificat, serviciile secrete reținându-l pe vicepreședintele parlamentului, Edgar Zambrano, scrie The Guardian. „Regimul dictatorial l-a răpit pe Edgar Zambrano”, a scris pe Twitter liderul opoziției și președintele Parlamentului, Juan Guaido. Zambrano a fost alături de Guaido în timpul încercărilor sale de a orchestra o lovitură de stat. Miercuri noaptea, el a fost reținut de agenți ai serviciilor secrete care l-au transportat în cea mai cunoscută închisoare politică din Venezuela – El Helicoide. „Edgar Zambrano a fost reținut. El a fost unul dintre liderii loviturii de stat, a declarat numărul doi al lui Maduro, Djosdado Cabello, celebrând la emisiunea sa televizată și primind aplauzele publicului. Liderii opoziției și membri ai comunității internaționale au condamnat decizia lui Maduro. Guaido a afirmat că Maduro încearcă să divizeze parlamentul controlat de opoziție, „dar nu va reuși”, a precizat el. „Nu este o detenție ... este o infracțiune”, a scris pe Twitter jurnalistul venezuelean Ibeyise Pacheco. Departamentul de Stat al SUA a numit arestarea lui Zambrano ca fiind „ilegală”, avertizând: „Dacă nu va fi eliberat în curând, vor fi consecințe”. În ultimele zile mai mulți politicieni au fost vizați de administrația Maduro pentru participarea lor în tentativa de lovitură de stat. Cel puțin 10 deputați au fost puși sub acuzare pentru infracțiuni precum trădare, conspirație și rebeliune civică.

SUA: Peste 100.000 de migranți, reținuți la frontiera cu Mexicul în aprilie

Peste 100.000 de migranți au fost reținuți după trecerea ilegală a frontierei americane cu Mexicul în aprilie, un prag simbolic depășit pentru a doua lună consecutiv, a indicat miercuri poliția americană pentru frontieră, citată de France Presse. “Cifrele noastre privind reținerile sunt în afara normelor comparativ cu ultimii ani”, a afirmat Carla Provost, șefa Agenției federale a vămilor și protecției frontierei (CBP), în fața unei comisii din Senat. În aprilie, 109.144 de migranți ilegali au fost reținuți, la posturi vamale sau de-a lungul frontierei, potrivit statisticilor CBP, după 103.719 în martie și 76.534 în februarie. Familiile și minorii neînsoțiți au reprezentat 64% dintre cei arestați în aprilie. În total, 460.294 de persoane au fost reținute la frontiera cu Mexicul de la începutul anului fiscal 2019, la 1 octombrie.

“În doar șapte luni, am depășit totalurile pentru fiecare an fiscal din 2009”, a adăugat Carla Provost. În majoritate, clandestinii se predau autorităților și depun cereri de azil. Cei mai mulți dintre ei vin din America Centrală - în principal din Honduras, Guatemala, Salvador - și declară că au fugit din calea violențelor și a sărăciei din țările lor.

“Pentru prima oară în istoria poliției de frontieră, aproape jumătate dintre adulții reținuți erau însoțiți de copii”, a afirmat șefa CBP.

“Ei au primit perfect mesajul: aduceți un copil și veți fi eliberați!”, a spus ea. Numeroși migranți au fost puși în libertate în așteptarea examinării cererii lor de azil, întrucât adăposturile de urgență ale CBP funcționează “dincolo de capacitățile noastre”. “E ca o găleată sub un robinet defect. Nu contează numărul de găleți dacă nu putem opri fluxul”, a completat ea. Președintele american Donald Trump a făcut din lupta împotriva imigrației clandestine una din prioritățile sale, apreciind că țara nu mai poate primi migranți. El a decretat stare de urgență pentru a debloca mai multe miliarde de dolari cu scopul de a finanța proiectul său controversat vizând ridicarea unui zid la frontiera cu Mexicul. Într-un timp, Donald Trump a amenințat să închidă frontiera cu Mexicul, acuzat că nu blochează migranții care traversează teritoriul său. De asemenea, președintele american a suprimat ajutoarele financiare pentru trei țări din America Centrală, cerându-le să facă “mai mult” pentru a-și împiedica cetățenii să plece în Statele Unite.

Care va fi titlul nobiliar al fiului lui Meghan și al prințului Harry?

Imediat după ce lumea întreagă s-a oprit pentru câteva minute pentru a afla vestea nașterii fiului ducilor de Sussex, au început să apară întrebările cu privire la titlul nobiliar pe care îl va avea Archie Harrison Mountbatten-Windsor, relatează online ziarul spaniol La Vanguardia

Întrebarea privind titlul nobiliar pe care îl va purta fiul lui Meghan și al prințului Harry a fost una dintre cele mai frecvente, alături de cea legată de numele său, ținând cont de complicatul protocol al casei regale britanice. Bebelușul lui Meghan și Harry nu este prinț, asemeni verișorilor săi mai mari, George, Charlotte și Louis. Conform unui decret din anul 1917, din epoca domniei lui George al V-lea, titlul de prinț sau de prințesă este rezervat fiilor regelui, nepoților săi și primului născut al prințului de Wales. În principiu această prevedere urma să-i excludă pe Charlotte și Louis de la titlul de prințesă sau prinț, dar în 2012, regina Elisabeta a II-a l-a extins tuturor copiilor prințului William și ducesei de Cambridge. Prin urmare, care va fi titlul primului născut al ducilor de Sussex? Micuțul moștenește titlul de conte de Dumbarton, pe care l-a primit Harry la căsătoria sa cu Meghan. Trebuie avut în vedere și că regina Elisabeta a II-a ar putea modifica din nou decretul pentru a-i oferi titlul de prinț celui mai mic dintre strănepoții săi, acordat și ultimilor doi născuți ai ducilor de Cambridge.

UE respinge termenul limită impus de Iran privind acordul nuclear

Uniunea Europeană și miniștrii de Externe din Germania, Franța și Marea Britanie au declarat că sunt în continuare angajați acordului nuclear cu Iranul însă nu vor accepta termene limită după ce Iranul a anunțat că își va reduce unele angajamente, relatează The Guardian.

„Respingem orice fel de termen limită și vom analiza felul în care Iranul respectă acordul bazându-ne pe performanțele Iranului privind angajamentele din JPCOA (planul exhaustiv de acțiune) și NPT (tratatul de ne-proliferare)”, susțin ei. Miniștrii de Externe din Germania, Franța și Marea Britanie precum și UE au comunicat că regretă reimpunerea sancțiunilor din partea SUA după ce Washingtonul s-a retras din acord și au adăugat că ei rămân angajați pentru a prezerva și implementa în totalitate acordul nuclear cu Iranul. Puterile europene rămân „determinate de a continua eforturile pentru continuarea unui comerț legitim cu Iranul”. Puterile UE, într-un mesaj indirect către administrația Trump, au precizat: „Facem apel la țările care nu fac parte din acord să se abțină din a lua noi măsuri care opresc părțile implicate din a-și duce la capăt angajamentele”.

Iranul a anunțat retragerea sa parțială din acordul nuclear semnat cu puterile mondiale, la un an după ce președintele american Donald Trump a retras SUA din tratatul semnat în 2015. Teheranul și-a pierdut răbdarea cu eforturile Europei de a crea un nou mecanism financiar care ar permite firmelor europene să continue activitățile comerciale cu Iranul și să evite sancțiunile SUA. Iranul susține că anunțul său respectă secțiunile 26 și 36 ale acordului, care stipulează că Iranul poate lua măsuri dacă una dintre părți se retrage. Iranul a anunțat miercuri că încetează să mai aplice “unele” dintre “angajamentele” pe care și le-a asumat în cadrul acordului. Teheranul a amenințat că renunță și la alte angajamente, dacă statele rămase în Acordul de la Viena nu găsesc o soluție - în termen 60 de zile -, pentru a relaxa consecințele durelor sancțiuni americane impuse Republicii islamice în sectoarele petrolier și bancar.

Tajani, despre susținerea lui Kovesi: Nu se schimbă decizia

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat, ieri, la Sibiu, că decizia instituției în ceea ce privește susținerea Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european nu se va modifica după alegerile europarlamentare. “Parlamentul a decis, nu se schimbă decizia. Noi mergem mai departe”, a răspuns Tajani, precizând că a fost vorba despre o chestiune administrativă care se păstrează.

 Negocierile privind desemnarea procurorului-șef european au ajuns la un impas, după ce Parlamentul European a susținut nominalizarea Laurei Codruța Kovesi, așa cum au decis comsiile LIBE și CONT prin vot, în vreme ce Consiliul UE a susținut numirea francezului Francois Bohnert, cel clasat primul la votul din COREPER (vot dat de ambasadorii statelor membre). Consiliul UE și-a reafirmat, la începutul lunii aprilie, susținerea pentru candidatul francez la funcția de procuror-șef european, după ce și runda a treia de negocieri a eșuat. Consiliul spunea că negocierile pot continua după instalarea noului Parlament European.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.