Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Studiu pe 600.000 de pacienți imunizați: Eficiență de 94% a vaccinului Pfizer

Ziarul de Vrancea
15 feb 2021 1133 vizualizări

Eficența s-a menținut la toate grupele de vârstă, inclusiv la cei de peste 70 de ani

Principal furnizor de servicii de sănătate din Israel, Clalit, a informat că vaccinul Pfizer/BioNTech împotriva coronavirusului are o eficiență de 94% potrivit unui studiu efectuat pe mai mult de un milion de persoane vaccinate. Potrivit Clalit, cercetătorii săi au testat 600.000 de persoane care au primit cele două doze recomandate de vaccin și un număr echivalent de persoane care nu au primit nicio injecție. “A fost o reducere cu 94% a ratei infecției simptomatice și o scădere cu 92% a ratei formei grave a bolii, comparativ cu 600.000 subiecți similari care nu fuseseră vaccinați”, a raportat organizația. “Eficiența vaccinului se menține la toate grupele de vârstă, inclusiv la cei cu având peste 70 de ani”, a precizat Clalit.

De la jumătatea lunii decembrie, în baza unui acord cu gigantul farmaceutic american Pfizer pentru a-i transmite datele medicale digitalizate cu privire la eficacitatea vaccinului, Israelul a vaccinat peste 3,8 milioane de persoane, dintre care 2,4 milioane au primit a doua doză. Țara cu nouă milioane de locuitori a demarat de o săptămână ieșirea din al treilea lockdown și intenționează să-și vaccineze întreaga populație de peste 16 ani până la sfârșitul lunii martie. “Publicarea rezultatelor preliminare în acest stadiu are scopul de a sublinia populației nevaccinate că vaccinul este foarte eficient și previne morbiditatea severă”, a explicat Clalit.

Organizația a precizat că până în prezent studiul a fost efectuat pe subiecți la cel puțin șapte zile după ce au primit a doua doză de vaccin și va fi extins ulterior.

Israelul a administrat până acum populației sale numai vaccinul Pfizer/BioNTech, deși dispune și de o cantitate mică de vaccin de la compania americană de biotehnologie Moderna.

Perseverance, un “Rolls-Royce” al roverurilor, se apropie de Marte

Aflat pe ultima porțiune a drumului de peste 470 de milioane de kilometri spre Marte, Perseverance, noul roverul construit de NASA se apropie de noua sa casă planetară. La 18 februarie, roverul va coborî prin atmosfera rarefiată a Planetei Roșii cu viteza de aproximativ 19.500 km/h, iar 7 minute mai târziu își va putea începe misiunea de explorare, conform NASA.

“Facem ultimele verificări și reglaje pentru a-l pune pe Perseverance în poziția perfectă pentru asolizarea într-unul dintre cele mai interesante locuri de pe Marte”, a declarat Fernando Abilleira, administratorul adjunct al acestei misiuni. “Echipa abia așteaptă să pună aceste roci în țărâna marțiană”.

Ce îl individualizează însă pe Perseverance în comparație cu celelalte rovere folosite de NASA pentru explorarea Planetei Roșii?

Dacă, în prezent, suprafața lui Marte este un deșert înghețat, oamenii de știință au aflat din misiunile anterioare ale NASA că pe Planeta Roșie au existat odinioare mări, lacuri și cursuri de apă, care alături de o climă cu temperaturi mult mai blânde decât în prezent ar fi creat condițiile optime apariției vieții, cel puțin sub forma microorganismelor. “Ne dorim ca Perseverance să ne ajute să răspundem următoarei întrebări logice: Chiar există urme ale existenței vieții microbiene pe Marte?”, a declarat Katie Stack Morgan, cercetător în cadrul JPL. “Acest obiectiv pretențios presupune trimiterea pe Marte a celui mai sofisticat robot-cercetător din lume”, a adăugat ea.

Pentru a răspunde acestei întrebări vitale pentru domeniul astrobiologiei, Perseverance dispune de o nouă suită de instrumente științifice extrem de moderne și de performante.  

Locația aleasă pentru asolizarea roverului are un potențial ridicat pentru găsirea eventualelor urme ale vieții marțiene. Datorită noilor tehnologii care îi permit lui Perseverance să-și țintească cu mai multă acuratețe locul de asolizare și să evite în mod autonom anumite pericole aflate la sol, roverul va putea fi trimis să exploreze un loc greu accesibil și foarte interesant pentru cercetători: craterul Jezero, un bazin cu diametrul de 45 de kilometri, înconjurat de stânci abrupte și în care se află dune de nisip și suprafețe presărate cu bolovani.

În urmă cu peste 3,5 miliarde de ani, un râu care se scurgea într-un lac din această zonă, a produs la vărsare o deltă. Echipa Perseverance este de părere că în depozitele de sedimente ale acestei delte s-ar putea păstra molecule organice și alte potențiale urme lăsate ale vieții microbiene.

OMS: Coronavirusul ce cauzează COVID-19 e posibil să nu fi apărut în China

Coronavirusul care cauzează COVID-19 este posibil să nu fi apărut în China, a sugerat duminică, într-o declarație pentru BBC One, un cercetător al Organizației Mondiale a Sănătății, care a admis că există mai multe ipoteze privind originea pandemiei. Profesorul John Watson, care a făcut parte din echipa OMS ce a investigat în China, în ultima lună, originea pandemiei de COVID-19, a spus că trecerea virusului de la animal la om e posibil să fi avut loc în afara granițelor țării. El a declarat că pandemia a pornit, cel mai probabil, cu o infecție într-un „rezervor animal” ce a fost apoi transmisă oamenilor printr-o „gazdă intermediară”.

Întrebat de jurnalistul Andrew Marr dacă este sigur că acest nou coronavirus a apărut în China, profesorul Watson, care a fost adjunctul ministrului britanic al Sănătății până în 2017, a spus „nu”. El a mai spus că autoritățile chineze au pus la dispoziția echipei Organizației Mondiale a Sănătății multe informații și că acuzațiile apărute recent cu privire la refuzul de a oferi datele despre primii pacienți diagnosticați cu COVID-19 „nu caracterizează misiunea ca întreg”. Săptămâna aceasta, echipa internațională a OMS care a efectuat ancheta în Wuhan timp de patru săptămâni a transmis că animalul aflat la originea noului coronavirus „nu a fost identificat încă” și că nu a găsit indicii cu privire la prezența SARS-CoV-2 în oraș înainte de decembrie 2019. Un rezumat al anchetei va fi disponibil cel mai devreme săptămâna viitoare, a anunțat vineri OMS.

Erdogan acuză SUA de susținerea “teroriștilor” în Irak

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan acuză Statele Unite de susținerea “teroriștilor”, după ce 13 turci au fost “executați” în Irak, potrivit Ankarei, de către rebeli kurzi din cadrul PKK. “Declarațiile Statelor Unite sunt deplorabile”, a denunțat luni, într-un discurs, Recep Tayyip Erdogan.

“Voi spuneți că nu susțineți terorițtii, dar sunteți bine mersi alături de ei”, a reproșat el.

Biden îndeamnă la o reformă imediată a vânzării armelor de foc

Președintele american Joe Biden îndeamnă Congresul să acționeze “acum” pentru a limita circulația armelor de foc în Statele Unite, la trei ani de la atacul armat în liceul Parkland din Florida. “Această administrație nu va aștepta viitorul atac armat în masă” pentru a auzi îndemurile la acțiune, a subliniat duminică șeful statului american, la trei ani de la acest atac armat care s-a soldat cu 17 morți, de Ziua Îndrăgostiților, la 14 februarie 2018.

“Îndemn azi Congresul să promulge reforme de bun simț cu privirela armele de foc”, subliniază Joe Biden. El cere, în această declarație, să se impună o verificare a antecedentelor cumpărătorilor “la toate vânzările de arme”, să se interzică puștile de asalt și magaziile de gloanțe de mare capacitate. “Vom promulga aceste legi și altele care vor salva vieți”, a anunțat imediat Nancy Pelosi, președinta camerei reprezentanților, care a promis “să aducă progresele pe care le reclamă locuitorii din Parkland și poporul american”.

Democrații dețin de-acum o majoritate fragilă în Senat, însă au nevoie de votul a cel puțin zece republicani în vederea adoptării acestor legi - un lucru care pare dificil de realizat în prezent. Joe Biden subliniază că este necesar “să punem capăt imunității producătorilor de armament care pun armament de război pe străzile noastre în deplină cunoștință de cauză”.

În 2018, de Valentine's Day, un tânăr în vârstă de 19 ani, Nikolas Cruz, a deschis focul în această instituție, în sud-estul Floridei, la Liceul Marjory Stoneman Douglas, și a omorât 14 liceeni și trei membri ai personalului, înainte să fie arestat. Exclus din școală cu an mai înainte, din “motive disciplinare”, el și-a putut procura în mod legal o pușcă de asalt semiautomată, în pofida unor antecedente psihiatrice. În pofida unei mobilizări fără precedent a liceenilor din Parkland în favoarea unui control mai dur al vânzării de arme de foc, Donald Trump a refuzat atunci să examineze interzicerea puștilor de asalt.

O haită de câini cu blana albastră stârnește îngrijorare într-un oraș din Rusia

O haită de câini vagabonzi cu blana de un albastru strălucitor a atras atenția utilizatorilor de internet din Rusia. Fotografiile cu câinii care se plimbau prin zăpadă, în orașul orașului Dzerzhinsk, la 370 de kilometri est de Moscova, au stârnit reacții diverse pe rețelele social media. În timp ce unii s-au amuzat comparând câinii cu personaje de desene animate, alții și-au arătat indignarea și îngrijorarea că viața animalelor fără stăpân ar putea fi în pericol, potrivit The Moscow Times. Aceștia spun că, cel mai probabil, câinii au fost expuși la substanțele chimice dintr-o fabrică abandonată din apropiere, fabrică care producea plexiglas și acid cianhidric. Câinii vagabonzi se plimbă adesea în apropierea clădirilor fabricii abandonate care încă mai păstrează substanțe chimice precum sulfatul de cupru, a declarat pentru agenția de știri RIA Novosti fostul manager al fabricii.

Autoritățile din Dzerzhinsk sunt preocupate acum de problema „câinilor albaștri” și negociază cu conducerea companiei care deține fabrica pentru permisiunea de a intra în hale și a determina dacă acolo există substanțe chimice care ar fi putut colora blana animalelor și dacă acestea reprezintă vreun pericol. Activiștii pentru drepturile animalelor spun că, la prima vedere, câinii par să fie „într-o stare satisfăcătoare”, însă voluntarii urmau să îi prindă și să îi examineze, pentru a stabili exact ce substanță le-a colorat blana și dacă aceasta este periculoasă.

Vladimir Putin, „interesat” de o discuție pe Clubhouse cu Elon Musk

Kremlinul a catalogat ieri drept “interesantă” o propunere, pe Twitter, a celui mai bogat om din lume, Elon Musk, de a discuta cu președintele rus Vladimir Putin pe rețeaua de socializare audio Clubhouse. Conducătorul producătorului de vehicule electrice de înaltă gamă Tesla și al întreprinderii aerospațiale americane SpaceX, Elon Musk a făcut această propunere pe Twitter. “Vreți să discutăm pe Clubhouse?”, a scris el în engleză, adăugând tagul contului oficial al Kremlinului. “Ar fi o mare onoare pentru mine să vă vorbesc”, a adăugat miliardarul în rusă.

Întrebat luni despre acest lucru de presă, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a catalogat această propunere drept “foarte interesantă”. “Însă trebuie să înțelem mai întâi ce înseamnă asta, care este propunerea concretă (...), înainte de a reacționa”, a declarat Peskov, amintind că Vladimir Putin “nu folosește rețele de socializare”.

Rețeaua de socializare Clubhouse este o plaformă de salon audio, disponibilă pe bază de invitație. Această propunere a lui Elon Musk are loc în contextul în care întreprinderea SpaceX a trimis în noiembrie patru astronauți către Stația Spațială Internațională (ISS), consacrând astfel pierderea de către Rusia a monopolului accesului în spațiu, pe care l-a deținut timp de nouă ani. Capsula Dragon a SpaceX a devenit al doilea aparat capabil în prezent să ajungă pe ISS, alături de Soiuzul rusesc, care i-a trimis, începând din 2011, pe toți vizitatorii stației, în urma opririi navetelor spațiale americane. Însă sectorul spațial rusesc pierde viteză din cauza unor scandaluri de corupție, unei lipse de inovație și unor noi proiecte științifice.Space X este, în aceste domenii, un actor cu o importanță în creștere. Musk, în vârstă de 49 de ani, cu o avere estimată de peste 180 de miliarde de dolari, are ambiția să colonizeze planeta Marte, dar are ambiții șiîn alte sectoare, precum criptomoneda și inteligența artificială.

Tatăl cântăreței Nicki Minaj, ucis la New York

Tatăl cântăreței rap Nicki Minaj a fost ucis la New York de un șofer care l-a lovit cu mașina și a fugit de la locul accidentului, scrie BBC. Poliția a spus că Robert Miraj mergea de-a lungul unui drum din Long Island, vineri noapte, când a fost lovit. După ce șoferul a părăsit locul accidentului, bărbatul în vârstă de 64 de ani a fost dus la spital, unde a fost constatat decesul a doua zi. Polițiștii din districtul Nassau au mai transmis că „ancheta este în desfășurare”, iar un purtător de cuvânt a confirmat pentru AFP că el este tatăl cântăreței. Nicki Minaj nu a făcut deocamdată o declarație publică. Cântăreața, pe numele real Onika Tanya Maraj-Petty, s-a născut în Trinidad Tobago și a crescut în cartierul newyorkez Queens. A primit zece nominalizări la premiile Grammy, a câștigat cinci premii MTV Video Music și a stabilit un record ca artista solo cu cele mai multe prezențe în topul Billboard 100. În 2019, ea a anunțat că se retrage, însă a lansat de atunci mai multe materiale muzicale. Recent, cântăreața în vârstă de 38 de ani i-a plătit compozitoarei Tracy Chapman 450.000 de dolari ca parte a înțelegerii într-un proces de încălcare a drepturilor de autor ce implica unul dintre cântecele acesteia din urmă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.