Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Studiu în SUA: Purtarea măștii ar preveni 130.000 de decese

Ziarul de Vrancea
24 oct 2020 1695 vizualizări

Chiar dacă purtarea măștii ar fi respectată doar de 85% din populație, 95.000 de vieți ar putea fi salvate, mai arată cercetarea

Bilanțul epidemiei de COVID-19 riscă să se dubleze în Statele Unite până la sfârșitul lunii februarie, depășind 500.000 de morți, însă purtarea măștii de protecție ar putea preveni 130.000 dintre aceste decese, au concluzionat proiecțiile publicate vineri de o echipă de cercetători.Conform scenariului pe care cercetătorii îl consideră cel mai plauzibil, în care guvernele locale ar limita din nou interacțiunile sociale și activitățile economice după depășirea unui anumit prag de decese, Statele Unite ar înregistrat totuși 511.000 decese asociate COVID-19 la sfârșitul lunii februarie.Însă, dacă 95% din populația fiecărui stat ar purta în mod sistematic mască de protecție în prezența altor persoane, acest bilanț ar putea fi redus cu aproape 130.000 de decese, potrivit previziunilor oamenilor de știință de la Institutul de Metrică și Evaluare a Sănătății (IHME) din Statele Unite.Chiar dacă purtarea măștii ar fi respectată doar de 85% din populație, 95.000 de vieți ar putea fi salvate, au adăugat ei în articolul publicat în jurnalul Nature Medicine. “Este din ce în ce mai clar că măștile reduc în mod semnificativ transmiterea virusurilor respiratorii precum SARS-CoV-2 și, prin urmare, limitează răspândirea COVID-19”, au subliniat autorii.În septembrie, aproximativ 50% dintre locuitorii Statelor Unite au declarat ca au utilizat masca de protecție, în pofida rezervelor unor politicieni cu privire la eficacitatea acestora. Donald Trump a purtat rareori mască în public, a luat în râs obiceiul opus al rivalului său în cursa prezidențială, Joe Biden și puțini dintre susținătorii săi își acoperă gura și nasul în timpul mitingurilor electorale.Din ianuarie, noul coronavirus a infectat cel puțin 8,3 milioane de oameni în Statele Unite și a ucis cel puțin 223.000 dintre aceștia. La jumătatea lunii iulie, echipele de la IHME au previzionat în mod corect existența a 224.000 de decese asociate COVID-19 la 1 noiembrie.

Fauci: Trump nu respectă informațiile științifice în privința coronavirusului

Doctorul Anthony Fauci, director al Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din Statele Unite, a acordat un interviu lui Andrew Marr la BBC în care a temperat afirmațiile lui Donald Trump cu privire la faptul că va exista un vaccin până la sfârșitul anului. Spunând că declarația este corectă, el a subliniat că o lansare a vaccinului la nivel larg va dura “mai multe luni în 2021” iar utilizarea timpurie se va axa pe populația vulnerabilă și pe personalul medical.  El a mai afirmat că este “foarte important” pentru politicieni și figurile publice să urmărească ceea ce spune știința.  “Poți influența comportamentul în mod pozitiv sau negativ. Ar fi cu adevărat păcat dacă am avea un vaccin eficient dar o mare parte din populație să nu vrea să se vaccineze pentru că nu crede în autorități”, a spus Fauci. Expertul a mai declarat că este “evident” faptul că a-ți injecta clor, referință făcută de Trump la începutul acestui an, n-are legătură cu știința.  Întrebat despre afirmația lui Trump că în prezent ar fi imun și că ar putea “ieși în public și săruta pe toată lumea” are legătură cu știința, Fauci a spus “știți deja răspunsul, nu are”.  El a mai precizat că Trump nu are dreptate nici atunci când recomandă oamenilor să nu-i asculte pe oamenii de știință pentru că vor intra în depresie, adăugând că el crede “că dacă facem lucrurile prudent, poți respecta știința și măsurile autorităților de sănătate publică fără să fie nevoie să se închidă economia”.  El a subliniat că virusul nu va dispărea curând, așa cum a susținut Trump, explicând că afirmațiile sale făcute în ianuarie înainte de transmiterea de la o persoană la alta au fost scoase din context. Când a fost întrebat despre ce a spus Joe Biden cu privire la faptul că purtarea măștii ar putea salva 100.000 de vieți până în ianuarie, el a replicat că “nu sunt sigur de acest număr”, dar purtarea măștii este adevărat că poate salva vieți.

Alegeri prezidențiale în SUA: Susținătorii „VIP” ai celor doi candidați

majoritatea artiștilor îl sprijină pe Biden, dar există și simpatizanți ai actualului președinte

Cântăreți și actori americani se mobilizează pentru a-și susține candidatul preferat, Joe Biden sau Donald Trump, cu cel puțin 15 zile înainte de deznodământ. Ariana Grande, fostă susținătoare a lui Bernie Sanders, nu a încetat să-i încurajeze pe americanii din statul său de origine Florida să meargă la vot, amintindu-le că acest stat are “potențialul de a răsturna alegerile”. Ea a oferit pizza votanților din Florida care stăteau la coadă la urne.  Mai mulți actori de la Hollywood și-au afișat susținerea pentru democratul Joe Biden și consiliera sa, Kamala Harris.Actorii din “Avengers”, precum Chris Evans, Don Cheadle sau Scarlett Johansson, au participat la un quiz virtual cu regizorii viitoarelor filme din franciză, frații Russo, cu scopul de a strânge fonduri pentru candidatul democrat.Dwayne Johnson, recent desemnat cel mai urmărit american pe Instagram, cu 200 de milioane de abonați, a decis să se implice în campanie, angajându-se pentru prima dată în favoarea unui candidat. Alte vedete influente, sau cel puțin foarte urmărite pe rețelele de socializare, precum Taylor Swift, i-au îndemnat pe fani să voteze pentru “a-l goni” pe Donald Trump de la putere, sau Cardi B, care îi susțin pe democrați.Alte persoanlități mai puțin tinere, dar la fel de angajate, au făcut la fel, precum: Madonna, Tom Hanks și George Clooney.  Actorii Chris Rock și Mark Ruffalo, umoriștii Sarah Silverman și Amy Schumer sau Sacha Baron Cohen în pielea lui Borat au încercat să atragă atenția internauților cu mesajul lor: cum să procedeze și să urmeze instrucțiunile pentru ca votul să nu le fie anulat.  Regizorul Mel Brooks, 94 de ani, a realizat primul videoclip politic, așa cum explică fiul său Max, care a difuzat o secvență pe Twitter. El a amintit de coronavirus, care-l împiedică să-și vadă fiii și nepoții. “Și Donald Trump nu face nimic împotriva acestor lucruri”, a spus el.  Beastie Boys și-au dat acordul pentru ca celebra lor piesă “Sabotage” să fie folosită de Joe Biden pentru un video de campanie.Și pentru Snoop Dogg este o premieră: “Niciodată nu am votat în avans”, a declarat rapperul în vârstă de 49 de ani într-un mesaj pe Twitter. “Este timpul să ne luăm înapoi puterea. Votați este prima etapă”, a explicat el într-un tutorial video în care explică cum să te înscrii pe listele electorale. 

“Nu vreau să devin 20 cent”

Susținătorii lui Donald Trump au avut dificultăți în a recruta susținători printre vedetele din show-bizul american, mai ales de la Hollywood.

Actorul Jon Voight, tatăl Angelinei Jolie, este unul dintre puținii care și-au exprimat susținerea pentru președinte. printre muzicieni, mai multe voci au apărut recent în favoarea lui Donald Trump, din diferite motive. A fost John Lydon, mai cunoscut sub numele de Jonnhy Rotten. Fostul lider al formației punk Sex Pistols, care a adoptat cetățenia americană, este decepționat de democrați pe care i-a susținut înainte.  Curtis James Jackson III, cunoscut ca 50 Cent, vrea să voteze cu Trump din cauză că se teme de programul lui Biden, îngrijorat de rata de impozitare care le va fi impusă celor bogați. “Nu vreau să devin 20 cent”, a scris el pe Twitter. Kid Rock a cântat “All Summer long” în timpul unui miting al lui Trump în septembrie. Familia Baldwin, imaginea pentru multe familii de americani, este profund divizată. Pe de-o parte Alec Baldwin, care în fiecare sâmbătă îl parodiază la “Saturday Night Live” pe președinte pe care îl detestă, pe de altă parte Stephen Baldwin, care a participat în 2008 la The Celebrity Apprentice, emisiunea lui Tump, este un susținător al președintelui. “Alec Baldwin, a cărui carieră mediocră agoniza, a fost salvat de această foarte proastă imitație a mea la Saturday Night Live”, a scris Trump pe Twitter în 2018.  În acest timp, Hailey Bieber, fiica lui Stephen Baldwin, a pozat pe Instagram într-un tricou pro-Biden. “Este o situație foarte dureroasă pentru mine”, a declarat ea în 2018. “Îmi iubesc tată, este unul genial, dar nu suntem de acord în privința alegerilor. Nu vorbim despre asta. Nu merită să ne certăm”. Politica a stârnit neînțelegeri și între membrii grupului Beach Boys. Mike Love, primul solist al formației care deține drepturile pentru a da concerte sub numele Beach Boys, a decis să strângă fonduri pentru Trump. Acest lucru a provocat furia lui Brian Wilson și Al Jardine.  Mai mult de 50 de milioane de americani au votat deja anticipat - 35 de milioane prin corespondență și peste 15 milioane în persoană - potrivit unui bilanț publicat vineri de US Elections Project.

Franța a expulzat familia unei tinere musulmane care a fost rasă în cap și bătută pentru că avea o relație cu un creștin

Cinci membri ai familiei unei tinere bosniace musulmane care a fost rasă în cap și bătută de ei în august, la Becancon, pentru că avea o relație cu un sârb creștin, au fost expulzați sâmbătă de Franța, ei fiind trimiși la Sarajevo, a anunțat ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin. Este vorba de părinții tinerei și de trei dintre copiii lor, potrivit unor surse. Părinții au fost reținuți vineri seară, după încheierea procesului lor la Becancon, ei fiind condamnați în primă instanță la un an de închisoare, dintre care patru luni cu suspendare, și la interdicție de acces pe teritoriul Franței timp de cinci ani. Unchiul și mătușa fetei, și ei condamnați la fel ca părinții, beneficiază de statutul de refugiat. Tânăra de 17 ani se va afla în grija autorităților franceze și atunci când va deveni majoră va primi permis de ședere în Franța. Cazul fetei bosniace a suscitat emoții puternice în Franța, iar în august ministrul Darmanin asigura că persoanele vinovate vor fi expulzate după încheirea procedurilor judiciare.  La audieri, tânăra și familia iubitului său, prezentă în momentul faptelor din 17 august, au afirmat că fata a fost dusă în camera sa, bătută de cei patru adulți și rasă în cap de unchiul său. Părinții, unchiul și mătușa au recunoscut o parte din faptele care li s-au imputat și au susținut că tatăl a fost cel care a ras-o pe fată în cap pentru a o pedepsi, ca să nu mai iasă, după ce tânăra ar fi fugit cu iubitul ei, cei doi lipsind patru zile. Iubitul tinerei este cu trei ani mai mare decât ea.

Tensiuni diplomatice între Paris și Ankara

Președintele francez Emmanuel Macron a răspuns cu fermitate sâmbătă la noile atacuri ale omologului său turc Recep Tayyip Erdogan și l-a rechemat în țară pe ambasadorul Franței la Ankara, un eveniment în premieră în istoria relațiilor turco-franceze. Totodată, sâmbătă, Palatul Elysée a denunțat afirmațiile considerate “inacceptabile” ale președintele turc, care a pus la îndoială “sănătatea mintală” a președintelui Franței din cauza atitudinii sale față de musulmani - și a menționat “absența mesajelor de condoleanțe și sprijin din partea președintelui turc după asasinarea lui Samuel Paty”, la o săptămână după decapitarea acestui profesor de către un islamist într-o suburbie a Parisului. “Afirmațiile președintelui Erdogan sunt inacceptabile. Excesele și grosolănia nu sunt o metodă. Îi cerem lui Erdogan să schimbe cursul politicii sale deoarece este periculoasă din toate punctele de vedere. Nu intrăm în polemici inutile și nu acceptăm insulte”, a comentat președinția franceză și a anunțat rechemarea în țară pentru consultări a ambasadorului Franței la Ankara. Președinția franceză a remarcat, de asemenea,”declarațiile foarte jignitoare din ultimele zile” ale președintelui turc,”în special apelul la boicotarea produselor franceze”.”De la ofensiva sa în Siria, Franța nu a încetat să denunțe comportamentul președintelui Erdogan, iar ultimele săptămâni ne-au dat dreptate”, notează aceasta. Palatul Elysée a cerut din nou sâmbătă “Turciei să pună capăt aventurilor sale periculoase în Marea Mediterană și în regiune” și a denunțat “comportamentul iresponsabil” al Ankarei în conflictul din Nagorno-Karabah. “Tot ce se poate spune despre un șef de stat care tratează astfel milioane de membri ai diferitelor comunități religioase este: mergeți să faceți un consult al sănătății mintale”, a declarat Erdogan într-un discurs televizat. În urmă cu două săptămâni, președintele turc a denunțat drept o provocare declarațiile președintelui francez referitoare la “separatismul islamist” și la necesitatea “structurării islamului” în Franța. În noiembrie anul trecut, președintele Turciei a mai pus o dată sub semnul întrebării sănătatea mintală a lui Emmanuel Macron, în replică la declarațiile președintelui francez despre “moartea cerebrală” a NATO, invitându-l pe acesta să “își examineze propria moarte cerebrală”. Parisul și Ankara au viziuni contradictorii pe mai multe dosare de politică externă: de la tensiunile din Mediterana de Est și conflictul din Libia, până la cel din Nagorno-Karabah.

Lider Al-Qaida, ucis în Afganistan

Forțele speciale afgane au ucis un important lider Al-Qaida care era căutat de Statele Unite, a anunțat sâmbătă serviciul de informații. Abou Muhsin al-Masri, un egiptean considerat numărul doi Al-Qaida în sub-continentul indian, a fost ucis în provincia Ghazni, în centrul Afganistanului, a anunțat pe Twitter Direcția Națională de Securitate. Aceasta nu a oferit alte detalii despre operațiune și nici când a avut loc.  Numele de Al-Masri figurează pe lista celor mai căutați teroriști de FBI.Un mandat de arestare pe numele său a fost emis de Statele Unite în decembrie 2018 după acuzarea sa de acordare de sprijin unei organizații teroriste străine și pentru complot în vederea uciderii de cetățeni americani, potrivit FBI.  Operațiunea contra lui Al-Masri intervine în momentul în care au loc negocieri de pace în Qatar între guvernul afgan și talibani. Aceste negocieri au fost organizate după un acord încheiat în februarie între talibani și Statele Unite, în cadrul căruia milițiile islamiste afgane s-au angajat să nu mai permită extremiștilor străini să fie prezenți pe teritoriul Afganistanului.  Faptul că talibanii, în acel moment la guvernare în Afganistan, găzduiau Al-Qaida pe teritoriul afgan a fost motivul invaziei țării de Statele Unite după atentatele din 11 septembrie 2001.      

Președintele Poloniei, diagnosticat cu COVID-19

Președintele Poloniei Andrzej Duda, în vârstă de 48 de ani, a fost diagnosticat cu COVID-19. “Președintele a fost testat ieri pentru coronavirus. Rezultatul a fost pozitiv. Președintele se simte bine. Suntem în contact permanent cu serviciile medicale relevante”, a scris sâmbătă pe Twitter Blazej Spychalski, oficial al Președinției poloneze. Polonia a intrat sâmbătă în “zona roșie”, o măsură care viza până acum doar marile orașe și împrejurimile lor. Restaurantele și școlile vor fi parțial închise, iar liceele și studenții vor practica învățământul la distanță. Ceremoniile de căsătorie sunt interzise și numărul de persoane strict redus în magazine, mijloace de transport și biserici.     


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.