Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Studiu: Imunitatea în masă, atinsă mai devreme decât se credea anterior

Ziarul de Vrancea
17 feb 2021 1452 vizualizări

 90% dintre cei infectați în luna aprilie în focarul austriac de la Ischgl păstrau anticorpi și în luna noiembrie

Un studiu la care au participat rezidenți ai stațiunii de schi Ischgl, locația celui mai grav focar de COVID-19 din Austria, a descoperit că majoritatea acestora și-au păstrat imunitatea în fața coronavirusului timp de cel puțin opt luni după contagiere. Rezultatele studiului oferă mai multe informații despre durata imunității după infectare și sugerează de asemenea că imunitatea în masă ar putea fi atinsă mai devreme decât se credea anterior, potrivit cercetătorilor.

Agenția pentru Sănătate și Siguranță Alimentară din Austria, principala autoritate responsabilă de sănătatea publică în această țară, crede că focarul de la Ischgl care a dus la infectarea a mii de persoane din întreaga Europă, a izbucnit în luna februarie a anului trecut, înainte de depistarea primelor cazuri în restul țării.

Universitatea de Medicină din Innsbruck a realizat un studiu în luna aprilie care a arătat că 42% din populația stațiunii avea anticorpi pentru virus. Un studiu de urmărire realizat în luna noiembrie și publicat ieri a descoperit că vasta majoritate a celor care au avut anticorpi în momentul primului studiu și i-au păstrat. „Anticorpii au putut fi detectați în luna noiembrie în aproape 90% din cei care au fost testați seropozitiv în aprilie”, a afirmat virusologul Dorothee van Laer, unul dintre oamenii de știință care a participat la realizarea cercetării. „În pofida unei ușoare scăderi a concentrației de anticorpi putem spune că imunitatea este relativ stabilă”, a adăugat van Laer. Universitatea a afirmat că acest studiu este unul dintre cele mai mari realizate până acum și a vizat una dintre cele mai lungi durate de timp, el sugerând de asemenea că imunitatea în masă ar putea fi atinsă mai devreme decât se credea anterior întrucât Ischgl s-a confruntat cu un val mult mai mic al infecțiilor în luna noiembrie comparativ cu alte localități din regiune. „Se pare că această situație a imunității (populației), aflată undeva între 40% și 50% în noiembrie...chiar a protejat populația de infectare”, a declarat von Laer, adăugând că măsuri precum distanțarea fizică, închiderea barurilor și obligativitatea purtării măștilor erau în vigoare la momentul respectiv.

India: Experții vorbesc despre apariția unei “baricade umane”  în fața virusului

Scăderea ratelor de contaminare cu noul coronavirus în India și studiile care arată că aproape 300 de milioane de indieni au deja anticorpi îi încurajează pe unii experți să creadă că partea cea mai grea a pandemiei a trecut în această țară, deși numărul de infectări a început din nou să crească în două state. “Există o baricadă umană în fața virusului”, în opinia epidemiologului Bhramar Mukherjee de la Universitatea din Michigan, care lucrează împreună cu o echipă de cercetători la un grafic al evoluției pandemiei în India. “Până la sfârșitul lui martie, ar trebui să vedem un declin foarte lent și constant” al numărului de cazuri, a anticipat ea.

Numărul zilnic de contaminări raportat de autoritățile indiene a scăzut de la aproape 100.000 în septembrie la 10.000 în prezent, iar numărul total de infectări de la debutul pandemiei de COVID-19 acum aproape un an a ajuns la 11 milioane - cu mult sub cel înregistrat în SUA, circa 28 de milioane, deși inițial se credea că îl va depăși. Numărul total de decese raportate în India ca urmare a pandemiei este de puțin sub 156.000, al patrulea cel mai ridicat pe plan global.

O recentă cercetare serologică guvernamentală a indicat că 21,5% din indieni au fost probabil infectați cu noul coronavirus, ceea ce le-a asigurat o oarecare imunitate, în timp ce testele de anticorpi realizate pe mai mult de 700.000 de persoane de o companie de diagnosticare au arătat că este posibil ca 55% dintre indieni să fi trecut deja prin infecție.

Dar nu toți epidemiologii sunt de părere că India a scăpat de pericol, mai ales că cifrele privind infectările sunt din nou în creștere în statele Maharashtra și Kerala, iar chiar și cei care anticipează scăderea în continuare a cazurilor avertizează că măsurile antipandemie și de monitorizare a noilor variante trebuie să continue, alături de vaccinarea “agresivă” a populației.

Pe de altă parte, experții nu reușesc să-și explice de ce milioane de indieni sunt asimptomatici, după cum indică studiile, teoriile vehiculate mergând de la implementarea rapidă a măsurilor de lockdown până la numărul ridicat de tineri și existența unei imunități intrinsece. Există și opinii că modul de trai din satele indiene, ce presupune mult stat în aer liber, ar fi putut preîntâmpina creșterea cazurilor în India rurală, unde trăiesc două treimi din cele 1,3 miliarde de locuitori ai țării.

O echipă de cercetători recomandă întârzierea administrării celei de-a doua doze de vaccin Pfizer

O echipă de cercetători a cerut miercuri guvernelor să amâne administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID19 dezvoltat de Pfizer, despre care ei afirmă că are o eficacitate de 92,6% după prima doză. Cercetătorii canadieni Danuta Skowronski și Gaston De Serres au declarat că descoperirile lor derivă din documentele Pfizer transmise Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA. Aceste constatări au fost, de asemenea, similare cu eficacitatea de 92,1% a primei doze raportate pentru vaccinul Moderna, au afirmat Skowronski și De Serres în scrisoarea lor publicată în The New England Journal of Medicine. Ei au avertizat că ar putea exista o incertitudine cu privire la durata protecției oferite de o singură doză, însă au spus că administrarea celei de-a doua doze la o lună după prima a oferit “puține beneficii pe termen scurt”. “Având în vedere deficitul actual de vaccinuri, amânarea administrării celei de-a doua doze este o chestiune de securitate națională care, dacă este ignorată, va conduce cu siguranță la mii de spitalizări și decese asociate COVID-19 în această iarnă în Statele Unite”, au avertizat autorii.

În răspunsul său, Pfizer a declarat că schemele de vaccinare alternative nu au fost încă evaluate și că decizia de a face acest lucru revine autorităților sanitare. “Pfizer consideră că este esențial ca autoritățile sanitare să monitorizeze schemele de vaccinare alternative pentru a se asigura că vaccinurile asigură maximum de protecție posibilă”, a afirmat compania.

Facebook a blocat accesul la știri pe platformă în Australia

Compania Facebook a blocat, începând de ieri, accesul utilizatorilor australieni la știri pe platforma sa, ca răspuns la un proiect de lege care prevede că giganții tehnologici trebuie să plătească pentru conținutul informativ. Toate paginile de Facebook ale site-urilor de știri globale și locale sunt indisponibile. Anumite pagini ale Guvernului au fost de asemenea blocate, joi, însă Facebook a spus ulterior că asta a reprezentat o greșeală. Utilizatorii din afara țării nu pot accesa pe platformă nicio publicație australiană de știri. Guvernul australian a criticat ferm acțiunea, spunând că demonstrează „imensa putere de piață a acestor giganți digitali”.

Josh Frydenberg a spus că blocarea accesului la informații are „un impact uriaș asupra comunității”. Aproximativ 17 milioane de australieni folosesc lunar rețeaua de socializare. El a spus că guvernul este hotărât să adopte legea. „Cred că acțiunile lor (Facebook, n.r.) de azi sunt inutile și greșite”, a spus Frydenberg. Google și Facebook s-au opus legii pentru că, spun reprezentanții lor, nu reflectă modul de funcționare a internetului și „sancționează” inechitabil platformele lor.

Spre deosebire de Facebook, Google a semnat recent acorduri de plată cu trei entități media majore din Australia.

Acțiunea Facebook a venit la câteva ore după ce Google a fost de acord să plătească companiei News Corp a lui Rupert Murdoch pentru conținutul de pe site-urile de știri pe care le deține. Autoritățile australiene au elaborat legea pentru „a echilibra balanța” profiturilor între giganții tehnologici și entitățile media. Din fiecare 100 de dolari australieni (77 de dolari americani) cheltuiți pe reclamă în media australiene astăzi, 81 de dolari australieni merg către Google și Facebook.

Facebook a spus că trebuie să aleagă între „a încerca să se conformeze unei legi care ignoră realitățile acestei relații sau să nu mai permită conținutul informativ în serviciile din Australia”. „Cu mare tristețe, alegem varianta din urmă”, a anunțat. Legea caută „să sancționeze Facebook pentru conținut pe care nu l-a luat sau nu l-a cerut”, a spus managerul regional William Easton.

Facebook a adăugat că a ajutat publisherii australieni să câștige circa 407 milioane de dolari australieni anul trecut prin referințe, dar pentru sine, „câștigul platformei din știri este minim”. Sub incidența acestei restricții, publisherii australieni nu pot partaja vreun link pe paginile lor de Facebook.

Schimbarea operată de Facebook nu permite australienilor accesul nici la mai multe agenții cheie guvernamentale, inclusiv poliția și serviciile de urgență, departamentul de sănătate și Biroul de Meteorologie. Au fost afectate și pagini ale unor organizații caritabile, politicieni, grupuri sportive și organizații din afara sferei știrilor. Facebook a transmis apoi un comunicat în care a spus că aceste pagini au fost „afectate din greșeală” și vor fi restabilite, deși nu a oferit un termen limită.

Majoritatea australienilor au criticat acțiunea companiei. Unii au subliniat faptul că Facebook reprezintă un mod esențial de a primi informații, actualizări privind pandemia și situațiile de urgnță din țară, în timp ce alții s-au arătat îngrijorați de faptul că dezinformarea va circula acum liber pe platformă. Guvernul australian își menține poziția privind legea propusă - care a trecut miercuri de camera inferioară a parlamentului. Ea va fi dezbătută din nou în parlament joi. „Vom legifera acest cod. Vrem ca giganții digitali să plătească media tradiționale pentru generarea de conținut jurnalistic original”, a spus trezorierul Josh Frydenberg, care a adăugat că „întreaga lume urmărește ce se întâmplă aici”. El a afirmat că a avut o discuție cu șeful executiv al Facebook, Mark Zuckerberg, care a fost „constructivă”, și că Facebook, la fel ca Google, a negociat acorduri de plată cu organizațiile locale. Această acțiune „a venit în al 11-lea ceas” și a afectat reputația site-ului, a mai spus el.

Capul mafiei napolitane Nuova Camorra a murit la 79 de ani

Capul mafiot Raffaele Cutolo, supranumit “profesorul”, protagonist al uneia dintre cele mai sângeroase perioade a mafiei napolitane în anii “70 și “80, a murit miercuri, la vârsta de 79 de ani. Raffaele Cutolo a decedat la Spitalul din Parma, în Emilia-Romagna (nord), după 57 de ani de detenție.

El nu a dat vreodată dovadă de vreo remușcare și nu a colaborat cu justiția cu privire la rolul pe care l-a jucat în organizația pe care a înființat-o - Nuova Camorra Organizzata (Noua Camorra Organizată) - și care avea autoritate asupra tuturor celorlalte clanuri. Născut în 1941 în regiunea Napoli, el a fost condamnat prima oară în 1963 la închisoare pe viață, după ce a fost găsit vinovat de uciderea unui bărbat care i-a ofensat sora. În închisoare, charisma și talentul său de poet îi aduc supranumele de “profesorul” în rândul celorlalți deținuți. El și-a înființat și gestionat organizația din celula din închisoare, în care și-a petrecut aproape toată viața de adult. El a pus capăt împărțirii puterii între marile familii din Camorra, mafia napolitană, care trebuiau să-i dea sooteală. A devenit atât de puternic, încât a ajuns să aibă relații cu serviciile secrete și lumea politică. Domnia i-a fost marcată de valuri de crime - în medie 300 pe an -, iar imperiul său îngloba de la contrabanda cu țigarete la contracte cu administrația publică. În cursul vieții, care a inspirat zeci de cărți și un film, el a repetat în mai multe rânduri că deține secrete care ar fi putut zgudui statul italian, însă fără să treacă vreodată la fapte.

“El a fost un cap puternic, mai puternic ca un premier”, comentează scriitorul napolitan Roberto Saviano, citat de cotidianul La Stampa.

UE dă două luni termen Ungariei să schimbe legea finanțării ONG-urilor

Comisia Europeană (CE) a dat Ungariei un termen de două luni să-și schimbe controversata lege care obligă organizațiile nonguvernamentale (ONG) să-și dezvăluie donatorii străini, altfel riscând să fie amendate.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit anul trecut că această lege, care datează din 2017, impune restricții discriminatorii și nejustificate și încalcă drepturi fundamentale cu privire la protecția datelor personale și la libertatea de asociere. “Organizațiile societății civile formează o parte indispensabilă a democrațiilor noastre. Este necesar să le susținem, nu să luptăm împotriva lor”, a subliniat vicepreșeidnta CE însărcinată cu Valorile și Transparența Vera Jourova. Bruxellesul a trimis o scrisoare de avertisment Guvernului lui Viktor Orban, prin care-i cere să se conformeze în termen de două luni hotărârii CJUE. În cazul în care Budapesta nu se conformează, Bruxellesul ar putea cere CJUE să-i impună penalități financiare.

Legea finanțării ONG-urilor a fost impusă în contextul unui conflict între Guvernul suveranist al lui Viktor Orban și miliardarul american de origine ungară George Soros, care finanțează fundații de apărare a societăților democratice. O purtătoare de cuvânt a misiunii ungare la UE anunța săptămâna aceasta că Budapesta negociază cu CE o reformare a acestei legi și că este dispusă să o înlocuiască cu alt text.

Japonia: Partidul de guvernământ invită femeile la reuniunile sale, cu condiția să tacă

Partidul Liberal Democrat (LDP), aflat la guvernare în Japonia, considerat o redută omogenă a bărbaților în vârstă, dorește acum ca la reuniunile importante ale sale să fie prezente mai multe femei, cu condiția ca ele să nu intervină în discuții. Partidul, care din 1955 s-a aflat aproape tot timpul la putere, a propus să permită unui număr de cinci deputate să ia parte, ca observatori, la reuniunile biroului executiv al LDP, ca răspuns la criticile conform cărora conducerea formațiunii este dominată de bărbați.

Doi dintre cei 12 membri ai biroului executiv al LDP sunt femei, în timp ce în Consiliul general al partidului, structură cu 25 de membri, se află doar trei femei.

Propunerea survine după ce comentariile misogine ale lui Yoshiro Mori, membru al LDP și fost șef al Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, au provocat proteste și au atras atenția asupra disparității de gen în cea de-a treia economie a lumii. Decizia va permite mai multor femei din LDP să vadă cum sunt luate deciziile la nivelul conducerii partidului, a explicat secretarul general al partidului, Toshihiro Nikai, care are 82 de ani. El a adăugat că este la curent cu criticile privind dominația bărbaților în forurile de conducere ale partidului. “Este important să se înțeleagă deplin ce tip de discuții au loc”, a declarat el într-o conferință de presă. Femeile invitate să asiste la reuniunile respective nu vor putea interveni în timpul acestora, dar separat vor putea prezenta opiniile lor secretariatului partidului. Japonia este plasată pe poziția 121 din 153 de țări în Indicele privind diferențele între bărbați și femei al Forumului Economic Mondial pe 2020, înregistrând scoruri mici în privința participării femeilor la activitățile politice și la luarea deciziilor economice.

Reguli la Vatican: Cine refuză vaccinarea își pierde locul de muncă

Autoritățile de la Vatican au transmis angajaților din Cetatea Sfântă că riscă să își piardă locurile de muncă dacă refuză să fie inoculați cu un vaccin anti-COVID-19 fără să prezinte motive medicale legitime. Într-un decret semnat de cardinalul Giuseppe Bertello, președintele Guvernatoratului statului Vatican, se afirmă că imunizarea cu un astfel de vaccin reprezintă “o alegere responsabilă” prin prisma riscului de a face rău altor persoane. Vatican, cel mai mic stat din lume, cu o suprafață de 0,44 kilometri pătrați, are câteva mii de angajați, iar cei mai mulți dintre ei locuiesc pe teritoriul Italiei. Campania sa de vaccinare a început luna trecută, iar papa Francisc, în vârstă de 84 de ani, a fost unul dintre primii rezidenți din Vatican care s-au vaccinat împotriva COVID-19. Noul decret, redactat pe șapte pagini, precizează că angajații care nu se pot vaccina din motive medicale ar putea să primească alte funcții, probabil unele care presupun contacte cu mai puține persoane, dar vor beneficia de același salariu, chiar dacă noul loc de muncă ar putea fi considerat o retrogradare profesională. Potrivit decretului, angajații care refuză să se vaccineze fără motive întemeiate vor fi plasați sub incidența unei dispoziții specifice dintr-o lege adoptată în 2011, care reglementează drepturile și îndatoririle angajaților. Articolul din legea din 2011 stipulează că angajații care refuză “măsurile preventive” ar putea fi supuși “unor diverse grade de consecințe care ar putea să ducă la concediere”.

Papa Francisc este un susținător declarat al vaccinurilor, folosite pentru a opri răspândirea noului coronavirus. “Este o alegere etică, pentru că vă jucați cu sănătatea voastră, cu viața voastră, dar vă jucați și cu viețile celorlalți”, a declarat suveranul pontif într-un interviu acordat televiziunii de stat italiene, luna trecută. Vaticanul a decis ca vaccinarea anti-COVID-19 să devină obligatorie pentru jurnaliștii care îl vor însoți pe papa Francisc în vizita sa din Irak de luna viitoare. Mai puțin de 30 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost raportate la Vatican, cele mai multe în rândul membrilor Gărzii Elvețiene, care locuiesc în cazărmi comunale.

Britanicii, nemulțumiți, per ansamblu, de Brexit

O majoritate a britanicilor este nemulțumită de felul în care evoluează lucrurile, mai ales din punct de vedere economic -, la patru ani și jumătate după ce au votat în favoarea Brexitului în referendumul din 2016 și la un an după ce Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană (UE).  Aproximativ 27% dintre britanici vor ca regatul să păstreze relații mai strânse cu Uniunea - pentru a putea eventual adera din nou, mai târziu, arată acest sondaj, realizat de către Institutul Opinium pentru British Foreign Policy Group.

De asemenea, 22% dintre britanici ar vrea relații mai bune cu Uniunea, însă exclud o revenirea asupra Brexitului vreodată. Alte 12% dintre persoanele intervievate preferă o îndepărtare și mai mare a regatului de Uniune. Însă 24% dintre chestionați aprobă acordul comercial al lui Johnson cu Bruxellesul, dar cu o rezervă importantă - ei consideră că acesta era “cel mai bun acord posibil” la acel moment. Întrebați ce părere au despre un viitor mai îndepărtat, 15% dintre participanții la sondaj răspund că nu știu cum să se poziționeze în privința acestui subiect.

Acest sondaj consolidează un sentiment potrivit căruia britanicii sunt foarte împărțiți de o fractură politică, începând din 2016, o situație care nu pare să se rezolve.

O treime dintre militarii americani nu vor să se vaccineze împotriva COVID-19

Aproximativ o treime dintre membrii Forțelor armate americane refuză să se vaccineze împotriva COVID-19, în pofida unui nivel puternic de contaminare în rândul acestora și a participării militarilor în campania vaccinării populației, anunță oficiali de la Departamentul american al Apărării. General-maiorul Jeff Taliaferro a dezvăluit această proporție importantă de refuz în cadrul unei audieri, miercuri, în Congres, în contextul în care Pentagonul consideră vaccinurile împotriva COVID-19 “facultative” în rândul trupelor. “Nivelul acceptării se situează la aproximativ două treimi”, a precizat Jeff Taliaferro, insistând asupra faptului că această estimare are la bază “date foarte timpurii”.

Un purtător de cuvânt Pentagonului, John Kirby, a anunțat că nu există date detaliate referitoare la totalitatea forțelor armate cu privire la vaccinare, însă a preciat că, până în prezent, s-au efectuat 916.500 de vaccinări. Nivelul refuzului vaccinării este aproape similar celui al populației civile, a precizat John Kirby.

Guvernul Biden a trimis membri ai forțelor armate și Gărzii Naționale să consolideze efectivele angajate în campania de vaccinare a marelui public în întreaga țară. Pentagonul impune ca obligatorie vaccinarea militarilor cu majoritatea vaccinurilor standard.

Însă vaccinurile autorizate în prezent împotriva COVID-19 în Statele Unite sunt autorizate doar în baza unei proceduri de urgență a Agenției americane a medicamrntului (FDA). Vaccinarea împotriva COVID-19 nu poate fi, așadar, impusă trupelor, a explicat John Kirby.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.