Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Studiu: „Deficit” de femei în lume

Ziarul de Vrancea
2 aug 2021 1174 vizualizări

Populația globală se va confrunta cu un „deficit” de milioane de femei în următorii zece ani  n în Qatar există deja aproape trei bărbați pentru fiecare femeie

În următorii 10 ani se vor naște cu 4,7 milioane de femei mai puțin în întreaga lume din cauza practicilor selective privind sexul bebelușilor, potrivit unui nou studiu publicat luni și citat de Insider.

Studiul, publicat în revista medicală Global Health BMJ, a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie Regele Abdullah din Arabia Saudită. Aceștia au folosit date privind 3,26 miliarde de nașteri înregistrate în 204 țări de-a lungul a 50 de ani. Aceștia s-au axat apoi pe 29 de țări în care a fost documentată preferința pentru nașterea unor fii.

Practicile documentate în sud-estul Europei și sud-estul Asiei privind selectarea sexului bebelușilor au dus deja la o rată mai mare a nașterilor de bebeluși de sex masculin încă din 1970.

Autorii studiului afirmă că dacă acest trend va continua în același ritm în următorul deceniu se vor naște cu 4,7 milioane mai puține femei, numărul putând să crească la 22 de milioane până în 2100.

În 12 țări - printre care China, India și Vietnam - procentul de bebeluși de sex masculin născuți a crescut din 1970, fiind estimat că încă 17 țări vor înregistra în curând un trend similar - printre acestea numărându-se Afganistan, Pakistan și Nigeria.

„Niveluri crescute de violență”

Autorii notează că dezechilibrarea proporției dintre sexe ar putea duce la „niveluri crescute de comportament antisocial și violență și, în cele din urmă, afectarea pe termen lung a stabilității și dezvoltării sociale sustenabile”. Studiul afirmă de asemenea că ar putea fi înregistrată o presiune asupra căsătoriilor din cauza reducerii numărului femeilor. China se confruntă deja cu acest fenomen din cauza celor patru decenii în care a fost implementată politica copilului unic.

Politica, introdusă în 1979 și eliminată în 2015, a creat un fenomen cunoscut sub denumirea de „ramuri goale”, un termen folosit pentru cei aproximativ 35 de milioane de bărbați „în surplus” care nu își pot găsi partenere.

Importanța nașterii unui moștenitor de sex masculin continuă să influențeze cultura chineză: institutul de statistică al țării a raportat în 2020 că 111,3 băieți se nasc la fiecare 100 de fete, potrivit South China Morning Post.

Populația globală înregistrează deja o diferență ușoară în procentul dintre sexe, femeile constituind 49,6% din totalul locuitorilor planetei noastre în 2020, potrivit datelor Băncii Mondiale. În Bahrain femeile reprezintă doar 35,3% din populație iar în Qatar există aproape 3 bărbați pentru fiecare femeie.

Autorii studiului fac apel la adoptarea unui cadru legal mai amplu care să combată „normele care stau la baza unor practici dăunătoare precum selecția prenatală a sexului”.

Militantul belarus, dispărut luni, găsit spânzurat marți într-un parc din Kiev

anchetatorii au declanșat o anchetă pentru crimă cu premeditare

Directorul unei organizații neguvernamentale, cu sediul la Kiev, ce acorda ajutor persoanelor care fugeau din calea persecuțiilor din Belarus, dat dispărut cu o zi în urmă în Ucraina, a fost găsit spânzurat ieri într-un parc din Kiev, a indicat poliția ucraineană.  “Cetățeanul belarus Vitali Șișov, dispărut la Kiev ieri (luni), a fost găsit spânzurat astăzi într-un parc din Kiev, în apropiere de locuința sa”, au precizat forțele de ordine într-un comunicat.

El ieșise luni dimineață din casă să facă jogging și nu s-a mai întors.

Poliția a deschis o anchetă penală privind crimă cu premeditare, dar a declarat că va investiga toate pistele, inclusiv crimă camuflată în sinucidere.

Polițiștii au ridicat de la fața locului telefonul mobil și obiectele personale ale lui Șișov.

Organizația belarusă de apărare a drepturilor omului Viasna a indicat pe Telegram că, potrivit unuia dintre amicii lui Șișov, acesta din urmă fusese deja urmărit de “necunoscuți” în timpul alergărilor sale de dimineață.

Organizația condusă de Șișov - “Casa belarusă” din Ucraina - le acordă ajutor cetățenilor belaruși și tuturor celor care au avut de suferit în urma acțiunilor represive ale regimului Aleksandr Lukașenko. Acest ONG îi ajută să-și legalizeze șederea în Ucraina, să-și căute un loc de muncă și o locuință, organizează manifestații pașnice în sprijinul eliberării persoanelor arestate în Belarus după mișcarea de contestare din toamna trecută.

Mulți belaruși au fugit din țara lor, adeseori în Ucraina, Polonia și Lituania, pe fondul represiunii brutale împotriva oricărei disidențe în această fostă republică sovietică,

Cazul lui Vitali Șișov intervine la scurt timp după incidentul de la Jocurile olimpice de la Tokyo cu atleta belarusă Kristina Tsimanuskaia, care a spus că a fost constrânsă să se retragă din competiție și amenințată cu repatrierea forțată pentru critici formulate la adresa federației pe rețelele de socializare. Atleta de 24 de ani s-a refugiat la Ambasada Poloniei, unde a obținut o viză umanitară.

Mișcarea de contestare de după alegerile prezidențiale din august trecut în Belarus a fost înăbușită prin arestări în masă, exiluri forțate ale opozanților, precum și prin interzicerea de către regim a numeroase organizații neguvernamentale și media independente.

Osama bin Laden, găsit din cauza rufelor întinse la uscat de neveste

„Nu pot să înțeleg de ce unii oameni au doar o singură soție”, spunea adesea Osama bin Laden, în singura ipostază în care aproape că părea glumeț. „Dacă ai patru neveste, trăiești ca un ginere”, îl citează The New York Post. „Ca să fii un musulman adevărat”, bin Laden credea că „trebuie să te însori doar cu cele patru soții aprobate de Islam ... și să le tratezi pe toate patru corect”, scrie analistul de securitate națională și fost producător la CNN Peter Bergen în „The Rise and Fall of Osama bin Laden”, carte publicată joia trecută.

Îndată după 9/11, când au murit 2.977 de oameni, familia extinsă a lui Osama s-a împrăștiat în cele patru vânturi. Fondatorul lui Al-Qaeda s-a ascuns în munții Afganistanului și în nordul Pakistanului ca să scape de justiție. Dar prin 2004, când SUA s-au implicat în eforturile de consolidare națională din Afganistan și Irak, bin Laden a simțit că se mai domolește urmărirea fierbinte.

Atunci, cel mai urmărit om din lume i-a ordonat bodyguardului său Ibrahim Saeed Ahmed abd al-Hamid să cumpere teren, să angajeze un arhitect și să construiască o fortăreață suficient de mare ca să-i găzduiască familia cu care intenționa să se reunească la Abbottabad, Pakistan.

Ibrahim s-a apucat de treabă, a cumpărat teren cu 50.000 de dolari pe numele lui și proiectând o casă după indicațiile șefului. Clădirea principală cu trei niveluri are patru dormitoare la primul etaj și alte patru la al doilea, fiecare cu baia lui. Ultimul etaj avea un dormitor, baie, birou și terasă pentru bin Laden. În 2005, membrii familiei au început să se mute.

Ibrahim, proprietarul ostentativ, și fratele lui Abrar, cu soțiile și copiii, veneau și plecau cu regularitate. Dar ei nu locuiau în clădirea principală, ci într-o mică anexă. Frații respectau măsuri stricte de securitate ca să nu iasă în evidență. Foloseau telefoane publice din orașe mari pentru apeluri importante și scoteau bateriile din celulare ca să nu poată fi urmăriți până acasă.

O mică fermă în curte

Dar CIA a primit un pont în 2010: un informator pakistanez din orașul aglomerat Peshawar a văzut un om bănuit a fi Ibrahim, vechiul bodyguard al lui bin Laden. În august 2010, jeepul alb al lui Ibrahim a fost urmărit de CIA până la proprietatea cu ziduri înalte de 6 metri cu sârmă ghimpată pe coame. Înăuntru se aflau cele trei soții ale lui Osama bin Laden, opt copii mai tineri și patru nepoți, inclusiv unii de 2 și 3 ani.

Proprietatea avea mai multe elemente neobișnuite, care au atras atenția analiștilor de la CIA. Nu avea linii telefonice și serviciu de internet - deși cel care a construit-o și le putea cu siguranță permite. Marea casă principală avea puține ferestre și terasa de la ultimul etaj era înconjurată de ziduri înalte. Agenția a instalat o casă de supraveghere în apropiere ca să studieze „modul de viață” al celor care locuiau în misteriosul complex.

În vreme ce vecinii își scoteau afară gunoiul ca să fie ridicat periodic, locuitorii complexului îl ardeau. Jumătatea de hectar dintre ziduri găzduia o mică fermă producătoare de mere, legume, struguri și miere, avea păsări și chiar și vaci – hrană care aparent era consumată de rezidenții nevăzuți.

Dar indicația finală a fost dată de frânghiile de rufe din complex, pe care fâlfâiau în fiecare zi haine pentru femei, șalvari purtați de bărbați pakistanezi, articole pentru copii și scutece – mult peste ce puteau purta vreodată familiile bodyguarzilor.

Locuitorii invizibili, după calculele agenților cu rufele, trebuia să fie un bărbat adult, mai multe femei adulte și cel puțin nouă copii – o potrivire perfectă pentru patriarhul poligam pe care-l

În pofida respectării regulilor sanitare, petrecerea de ziua lui Obama suscită critici

Chiar dacă intenționează să serbeze împlinirea a 60 de ani respectând toate directivele sanitare în vigoare, fostul președinte Barack Obama și-a atras critici - în principal venite din tabăra republicană - într-un context de resurgență a cazurilor din cauza variantei Delta. Petrecerea lui Barack Obama, născut pe 4 august, urmează să aibă loc în acest weekend pe insula exclusivistă Martha's Vineyard, respectând directivele Centrului pentru prevenirea și controlul bolilor (CDC), principala agenție sanitară din Statele Unite. Toți invitații vor trebui să fie vaccinați și să fie testați negativ. Evenimentul va avea loc în aer liber și un “coordonator COVID-19”, al cărui rol exact nu a fost precizat, va fi la fața locului.

În plus, Martha's Vineyard, situată în statul Massachusetts, prezenta luni, potrivit datelor CDC, doar un nivel moderat de transmitere a coronavirusului, care nu declanșează activarea unor noi recomandări ale autorităților sanitare.

Congresmanul republican Jim Jordan, un fidel al lui Donald Trump, l-a ironizat totuși pe Twitter, afirmând că democrații, “dacă ar fi petrecerea aniversară a președintelui Trump”, ar denunța un “periculos eveniment super-propagator” și ar concluziona că organizatorii unei astfel de adunări “ucid oameni”. “Există vreo excepție pentru petrecerile la care participă vedetele liberale bogate?”, s-a întrebat șefa Partidului Republican, Ronna McDaniel. “Democrații îi vor impune lui Obama ca să le ceară tuturor invitaților lui să poarte mască?”, a supralicitat Lance Gooden, un alt congresman republican.

Administrația Donald Trump a fost în repetate rânduri în centrul atenției media după organizarea unor evenimente fără mască la Casa Albă sau la ministere ori după mitinguri de campanie desfășurate uneori la apogeul pandemiei și înainte de autorizarea vaccinurilor împotriva COVID-19.

O ceremonie în onoarea judecătoarei Amy Coney Barrett, numită de președintele republican la Curtea Supremă, a fost suspectată în mod deosebit că ar fi dus la contaminarea a peste zece persoane, printre care Donald Trump însuși.

 

Xxxxxxxxxxxxxxx

 

COLOANA:

Monumentul Acropole, închis pentru turiști din cauza “celei mai grave canicule din 1987”

 

Grecia, confruntată cu “cea mai gravă caniculă” în mai mult de 30 de ani, potrivit premirului, a închis siturile arheologice în orele cele mai problematice. Pe strada Dionysiou Areopagitou, la poalele ansamblului, în mod normal plin de turiști în acest anotimp, sunt rari cei care, cu pălării, înfruntă temperaturile caniculare din acest început de august.

Mercurul din termometre ajunsese luni după-amiază la aproape 40 de grade când ultimii vizitatori se grăbeau să iasă.

Ansamblul din secolul al V-lea î.e.n. a fost închis de luni, dar turiștii vor găsi porțile închise începând de marți la toate siturile arheologice în aer liber din Grecia până vineri, a anunțat Ministerul Culturii.

De joia trecută, Grecia traversează o perioadă caniculară care ar trebui să atingă un vârf de marți până joi. “Ne confruntăm cu cea mai gravă caniculă din 1987”, a prevenit premierul Kyriakos Mitsotakis, care le-a cerut grecilor să facă economie de curent electric pentru a evita o pană generală.

În iulie 1987, un val de căldură a provocat moartea a o mie de persoane în Grecia din cauza lipsei de climatizare și a poluării atmosferice.

 

Xxxxxxxxxxx

 

SUA ating, cu o lună întârziere, obiectivul vaccinării a 70% dintre americani

 

Aproximativ 70% dintre adulți au fost vaccinați cu cel puțin o doză de vaccin împotriva COVID-19 în Statele Unite - un obiectiv atins cu o lună întârziere față de data stabilită de către președintele american Joe Biden.

Potrivit unor date de la Centrele de prevenție și luptă împotriva maladiilor (CDC), principala agenție sanitară americană, 60,6% dintre adulți și 49,7% din populația totală au fost vaccinate complet.

Joe Biden a anunat obiectivul atingerii nivelului de 70% la 4 iulie, de Ziua Națională a Americii, drept un simbol al învingerii pandemiei. Însă o încetinire a ritmului campaniei de vaccinare - mai ales în regiuni tradițional conservatoare din Sud și în Midwest, dar și în rândul populației mai tinere, mai sărace și a minorităților etnice - a împiedicat atingerea acestui obiectiv.

Statele Unite au înregistrat, însă, o creștere a ritmului vaccinării în ultimele săptămâni - în cele mai afectate regiuni de un val recent de COVID-19, cauzat în mare parte de varianta indiană (delta) a SARS-Cov-2, foarte contagioasă.

Bilanțul mediu zilnic la nivel național depășește în prezent 60.000 de cazuri și crește rapid. În urma vaccinării complete a 80% din persoanele în vârstă de peste 65 de ani, numărul spitalizărilor și morților crește într-un ritm mult mai lent decât în timpul valurilor precedente.

Statele Arkansas, Missouri, Louisiana și Florida înregistrează o creștere importantă a nivelului vaccinării.

Vaccinarea cu o singură doză de vaccin de tip ARN mesager Pfizer sau Moderna asigură o protecție puternică împotriva variantelor precedente ale SARS-CoV-2, însă studii științifice noi au demonstrat că este necesară vaccinarea cu două doze de vaccin împotriva variantei indiene.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.