Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Studiu: “Declinul moral” al unei societăți e doar o iluzie

Ziarul de Vrancea
8 iun 2023 716 vizualizări

Din contră, cel puțin în cazul infracțiunilor grave, oamenii devin mai morali

Percepția despre "declinul moral" al unei societăți este doar o iluzie, potrivit unui studiu realizat în 60 de națiuni de mai mulți psihologi americani, care au dat vina pe o serie de prejudecăți cognitive bine-cunoscute pentru a explica acest fenomen, informează AFP.

"Procesul declinului nostru moral" a început "în zorii întunecați ai timpurilor noastre moderne", afirmă o frază ce a fost citată în studiul publicat miercuri în revista științifică Nature. Acest "diagnostic" datează din Roma Antică și a fost scris de pana istoricului Titus Livius, regăsindu-se însă și în afirmațiile unora dintre "urmașii" lui contemporani.

Adam M. Mastroianni, de la Universitatea Columbia din Statele Unite, și Daniel T. Gilbert, de la Universitatea Harvard, arată că acest sentiment despre declinul unor valori, precum amabilitatea, onestitatea și etica, a fost împărtășit de majoritatea participanților la o serie de sondaje de opinie realizate în cel puțin 60 de țări de pe cinci continente. Și care au vizat perioade de timp ce au fost de până la 70 de ani.

"Acest sentiment este persistent și găsim expresii ale sale în orice epocă a Istoriei", a declarat profesorul Mastroianni, principalul autor al studiului.

Deși această percepție este mai puternică la persoanele mai conservatoare sau mai în vârstă decât media unei populații, "efectul vârstei sau al preferințelor politice rămâne destul de slab", a precizat el.

Atunci cine este de vină? Participanții la unul dintre studii au atribuit acest declin unei pierderi progresive a simțului moral atât la nivelul indivizilor, cât și la nivelul unor generații întregi. Procesul ar avea cauze foarte variate, precum apariția rețelelor de socializare sau o educație mult prea permisivă.

Dar, așa cum au remarcat și autorii studiului, societățile "țin o evidență rezonabil de solidă a comportamentelor deosebit de imorale", precum crimele. Și totul indică faptul că în această chestiune, "în medie, oamenii moderni se comportă între ei mai bine decât o făceau strămoșii lor".

Consecințe politice și sociale

Cât despre ceea ce profesorul Mastroianni denumea "moralitatea de zi cu zi", constând în îngrijirea câinelui vecinului sau cedarea locului în autobuz în favoarea unei persoane în vârstă, "găsim dovezi destul de puternice că ea a rămas stabilă". Dovada: o anchetă a Institutului Gallup desfășurată în 2002, apoi în 2020, în care opinia persoanelor chestionate despre "starea valorilor morale" a fost identică.

"Declinul moral" ar fi, deci, o iluzie. După un interval de zece ani, o persoană va emite în general aceeași judecată despre moralitatea societății în care trăiește. Însă aceeași persoană va fi convinsă că moralitatea s-a degradat dacă o analizează în raport cu cei zece ani care au trecut de atunci.

Cei doi psihologi americani sugerează că mecanismul din spatele acestei percepții se bazează pe o combinație de două prejudecăți. Prejudecata de pozitivitate memorială, denumită și Pollyanna, care tinde să șteargă impactul emoțional negativ al trecutului, și prejudecata de negativitate - eficientă în prezent - care îndreaptă în mod natural atenția spre informația negativă, vehiculată pe larg de companiile mass-media. Prima prejudecată "vopsește" trecutul în roz, iar a doua înnegrește prezentul, în așa fel încât un observator ar putea să tragă concluzia că există un declin moral al societății.

Acest mecanism al prejudecății prevede că sentimentul de declin poate fi atenuat, sau chiar suprimat, atunci când persoanele chestionate judecă doar nivelul de moralitate al rudelor lor sau pe cel al epocii ce a precedat-o pe a lor.

Cercetătorii americani au confirmat acest fapt printr-o anchetă în care persoanele chestionate au spus că în 2020 oamenii nu au mai fost la fel de atenți, de buni și de generoși ca în urmă cu 15 ani. În schimb, rudele lor au "parcurs" un drum invers. Un alt sondaj de opinie a confirmat că persoanele chestionate au considerat că începutul declinului moral datează cu puțin timp înainte de epoca în care ele s-au născut.

Autorii studiului au ajuns la concluzia că iluzia despre declinul moral nu este lipsită de consecințe politice și sociale "tulburătoare".

În 2015, trei sferturi dintre americani au considerat că era prioritar pentru guvern "să remedieze prăbușirea morală a societății", în contextul în care țara lor se confrunta deja cu alte provocări mult mai grave, precum schimbările climatice. Potrivit autorilor studiului, această percepție, care îi face pe oameni mai reticenți la ideea de a se ajuta reciproc, îi face să devină totodată mai ușor de influențat de discursurile unor politicieni care promit să elimine "un declin iluzoriu".

Un fost agent american spune că SUA dețin vehicule extraterestre intacte

Un fost oficial al serviciilor americane de informații, care a condus o analiză a fenomenelor anormale neidentificate în cadrul unei agenții a Departamentului Apărării, a spus că guvernul Statelor Unite deține vehicule extraterestre „intacte și parțial intacte”, informează The Guardian.

Fostul agent american David Grusch a spus pentru publicația Debrief că informațiile despre aceste vehicule cu origini non-umane sunt ținute ascunse în mod ilegal de Congresul american. Când Grusch a livrat informații despre aceste vehicule Congresului, a fost atacat pentru acțiunile sale de oficiali guvernamentali. Grusch a renunțat la jobul pe care îl avea în cadrul guvernului american în luna aprilie, după o carieră de 14 ani în serviciile de informații. Jonathan Grey, un oficial al Centrului Național de Informații Aeriene și Spațiale (NASIC), a confirmat existența unor „materiale exotice” pentru Debrief, adăugând: „Nu suntem singuri”.

Prin origini exotice se înțelege „inteligență non-umană, extraterestră ori cu origini necunoscute”, potrivit lui Grusch. Dezvăluirile vin după o serie lungă de mărturii credibile și rapoarte care au readus în discuție subiectul navelor și a posibilelor vizite extraterestre.

În 2021, Pentagonul a publicat un raport despre fenomenele anormale neidentificate (FAN / UAP, în engleză) - un termen preferat de cea mai mare parte a specialiștilor care studiază problema extratereștrilor, în detrimentul termenului mai vechi de OZN - care a descoperit peste 140 de cazuri de contacte cu FAN care nu pot fi explicate.

Raportul a venit în urma publicării unor filmări realizate de armata americană cu fenomene inexplicabile care se petrec pe cer, în timp ce mai mulți piloți americani au declarat că s-au întâlnit deseori cu aeronave stranii în apropierea coastei americane.

Într-un interviu cu jurnaliștii Debrief Leslie Kean și Ralph Blumenthal, care au expus mai demult existența unui program secret al Pentagonului de investigare a OZN-urilor, Grusch a spus că guvernul american și persoane contractate de Departamentul Apărării au recuperat de mai multe decenii fragmente din nave și nave întregi care nu au fost construite de om. Analiza care a dus la concluzia că obiectele recuperate sunt de „origine exotică” se bazează pe structura vehiculelor, natura materialelor folosite și faptul că acestea prezintă aranjamente atomice și semne radiologice unice.

Foștii colegi ai lui Grusch au avut doar cuvinte de laudă la adresa sa, iar într-o evaluare a performanței sale la locul de muncă din 2022, Grusch era descris drept „un ofițer cu cea mai robustă busolă morală posibilă”.

O femelă crocodil s-a lăsat singură însărcinată

n ”nașterile virgine” la crocodili ar putea fi frecvente, spun cercetătorii

Primul caz de femelă crocodil care a rămas singură însărcinată a fost identificat la o grădină zoologică din Costa Rica, scrie BBC. Ea a produs un făt care era 99,9% identic cu ea din punct de vedere genetic.

Fenomenul așa-numitei „nașteri virgine” a fost constatat la specii de păsări, pești și alte reptile, dar niciodată până acum la crocodili. Oamenii de știință spun că această trăsătură ar putea fi moștenită de la un strămoș evolutiv, astfel încât dinozaurii ar fi putut fi, de asemenea, capabili de auto-reproducere.

Cercetarea a fost publicată în revista Royal Society, Biology Letters.

Oul a fost depus de o femelă de crocodil american în vârstă de 18 ani, în Parcul Reptilania, în ianuarie 2018. Fătul din interior era complet format, dar s-a născut mort și, prin urmare, nu a eclozat.

Crocodilul care a depus oul a fost obținut când avea doi ani și a fost ținut separat de alți crocodili pe toată durata vieții sale. Din această cauză, echipa științifică a parcului l-a contactat pe Dr. Warren Booth care lucrează acum la Virginia Tech din SUA. Acesta studiază de 11 ani nașterile virgine, cunoscute sub numele științific de partenogeneză.

Dr. Booth a analizat fătul și a constatat că acesta era identic din punct de vedere genetic cu mama sa în proporție de peste 99,9% – ceea ce confirmă faptul că nu a avut tată. El a declarat pentru BBC News că nu a fost surprins de această descoperire. ”O vedem la rechini, păsări, șerpi și șopârle și este remarcabil de comună și răspândită”.

El a speculat că motivul pentru care partenogeneza nu a fost observată la crocodili este că oamenii nu au căutat cazuri de acest gen. ”A existat o creștere mare a rapoartelor de partenogeneză atunci când oamenii au început să țină șerpi de companie. Dar deținătorul obișnuit de reptile nu ține un crocodil”, a spus el.

O teorie este că se întâmplă la speciile capabile de partenogeneză atunci când numărul lor scade, iar acestea sunt pe cale de dispariție. Iar Dr. Booth a declarat că acest lucru s-ar fi putut întâmpla cu unele specii de dinozauri atunci când numărul lor a scăzut din cauza schimbărilor de mediu.

Zelenski asigură că nu este implicat în explozia gazoductului Nord Stream

Conducta Nord Stream, care transporta gaze naturale din Rusia către Germania, a fost sabotată de explozii subacvatice pe 26 septembrie și a devenit inoperabilă, privând Moscova de venituri de miliarde de dolari și întrerupând ruta gazelor rusești către Europa. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat, miercuri, că nu a fost implicat în explozia gazoductului Nord Stream și nu crede că alți oficiali ucraineni au jucat un rol, așa cum susțin mai multe ziare. „Nu am făcut așa ceva, n-aș face niciodată asta”, a spus președintele ucrainean într-un interviu difuzat de mass-media germană Welt-TV și Bild, care l-a întrebat despre misterul din jurul exploziei gazoductului. „Nu cred că armata și serviciile noastre de informații au făcut așa ceva, altfel aș vrea să văd dovezi, nu știm nimic din toate astea, sută la sută”, a adăugat el.

Potrivit unui articol din The Washington Post, publicat marți, o agenție de informații dintr-o țară europeană a avertizat CIA în iunie 2022 că forțele speciale ucrainene plănuiau să arunce în aer gazoductul Nord Stream. Cotidianul citează informații din numeroase documente confidențiale publicate online de tânărul soldat american Jack Teixeira arestat la jumătatea lunii aprilie. Înainte de aceste informații de la The Washington Post, cercetările efectuate de mass-media germane susțineau că mai multe indicii privind sabotarea conductelor de gaz duc în Ucraina.

Mai multe indicii „concordă cu estimările mai multor servicii de informații, potrivit cărora autorii ar trebui căutați în Ucraina”, scria Spiegel la sfârșitul lunii mai, întrebându-se dacă anumite elemente ale aparatului guvernamental ucrainean sunt la curent. Mai multe țări, printre care Rusia, Ucraina și Statele Unite, au fost acuzate de instigare la sabotaj, dar toate au negat.

Shannen Doherty a dezvăluit că boala ei, cancer la sân, s-a răspâdit la creier

Shannen Doherty a dezvăluit că boala de care suferă, cancer la sân în fază terminală, pe care îl tratează de mai mulți ani, s-a răspândit acum la creier, potrivit The Guardian.

Într-o postare emoționantă pe Instagram, Doherty a împărtășit un videoclip cu ea primind tratament cu radiații, și a scris că o scanare la începutul lunii ianuarie a arătat metastaze în creierul ei. Actrița în vârstă de 52 de ani, cunoscută pentru rolurile din seriale de televiziune precum "Charmed" și "Beverly Hills, 90210", a scris: „Frica mea este evidentă. Sunt extrem de claustrofobă și s-au întâmplat multe în viața mea. Dar acea frică... Tulburările… Așa poate arăta cancerul".

Anunțul lui Doherty a determinat o mulțime de mesaje de sprijin din partea celebrităților și a fanilor. „Este mult de îndurat, din nou”, a scris actrița și prietena ei Selma Blair. „Și îmi doresc să îți găsești toată pacea în momentele de teroare. Să știi că te sprijinim. Toată dragostea mea".

„Mi-e dor de tine, prietena mea de neînlocuit”, a spus regizorul Kevin Smith, cu care a lucrat la filmul din 1995 "Mallrats". „Ai fost un luptătoare atât de neînfricată toată viața ta, așa că este de neînțeles să fii speriată din când în când. Dar când aceste momente vor trece, acel spirit nestăpânit Doherty va prelua controlul din nou. Te iubesc atât de mult!".

„Ești o luptătoare”, a scris actrița Sarah Michelle Gellar.

Actrița a fost diagnosticată pentru prima dată cu cancer de sân în 2015; a suferit o mastectomie și a primit chimioterapie și radioterapie. Ea a anunțat că boala este în remisie în 2017, apoi a dezvăluit trei ani mai târziu că a fost diagnosticată cu cancer de sân în stadiu terminal.

Doherty și-a expus diversele diagnostice și tratamente pe rețelele de socializare pentru a crește gradul de conștientizare, inclusiv o fotografie cu ea însăși fără păr și cu sângerare nazală. „Sper să încurajez oamenii să facă mamografii, să facă controale regulate, să treacă de frică și să înfrunte orice”, a scris ea.

Tupac, ucis în 1996, are acum o stea pe Walk of Fame

Rapperul american Tupac Shakur, ucis în urmă cu aproape treizeci de ani, după o carieră pe cât de scurtă, pe atât de meteorică, a fost în sfârșit răsplătit miercuri cu o stea pe „Walk of Fame” de la Hollywood.

O legendă a hip-hop-ului, Tupac se născuse pe Coasta de Vest americană, înainte de a fi împușcat în septembrie 1996, la Las Vegas, în circumstanțe care rămân neclare. Avea 25 de ani. „Tupac știa în adâncul sufletului că are un viitor mare în fața lui”, a spus sora sa, Sekyiwa „Set” Shakur, la ceremonia din Los Angeles. „Sunt extrem de onorată să fiu astăzi aici pentru a reprezenta familia Shakur”, a adăugat ea. „Ca soră mai mică, am avut privilegiul să-i văd măreția".

Rapperul, care a lansat „California”, „Changes”, „Dear Mama” și „All Eyez On Me”, a vândut 75 de milioane de albume.

Tupac Shakur, care ar fi avut 51 de ani, rămâne foarte influent în lumea hip-hop-ului, cu versurile sale de o emoție intensă și simțul teatralului.

Cotidianul britanic The Telegraph va fi scos la vânzare

Cotidianul britanic The Telegraph, precum și ediția sa de duminică The Sunday Telegraph și revista The Spectator, vor fi scoase la vânzare, ca urmare a datoriilor neplătite de compania mamă, a anunțat, miercuri, Bank of Scotland, scrie AFP. Bank of Scotland - față de care grupul este îndatorat - a declarat că, din cauza datoriilor restante și fără niciun semn de rambursare, Bank of Scotland nu a avut, din păcate, de ales decât să numească administratori de insolvență pentru B.UK. Limited”, societatea-mamă care controlează Telegraph Media Group, deținută de bogata familie Barclay.

Bank of Scotland explică faptul că este un „act de ultimă instanță”, din cauza lipsei unui acord cu grupul pentru rambursarea datoriilor.

Potrivit presei britanice, valoarea datoriei este de aproximativ un miliard de lire sterline (1,16 miliarde de euro).

Banca a desemnat societatea AlixPartners drept administrator. AlixPartners a precizat că procedura nu va împiedica activitatea publicațiilor care va continua „în mod normal”.

Potrivit AlixPartners, Howard și Aidan Barclay au fost revocați din funcțiile lor de directori la Telegraph Media Group și la revista The Spectator.

Potrivit experților din industrie, valorile mobiliare ar putea fi între 500 și 600 de milioane de lire sterline (581 până la aproape 700 de milioane de euro).

„După cum a precizat AlixPartners, această situație nu are nicio legătură cu sănătatea financiară sau cu performanța afacerilor Telegraph și Spectator”, a răspuns familia Barclay, subliniind că discuțiile cu banca continuă.

Frații gemeni Frederick și David Barclay, care au murit în 2021, au cumpărat în 2004 ziarele grupului The Telegraph cu 665 de milioane de lire sterline (773 de milioane de euro). Cei doi frați au construit un vast imperiu care a început cu hoteluri și s-a extins în comerț și media.

Taiwanul și-a activat apărarea aeriană după ce 37 de avioane ale Chinei au intrat în zona sa de identificare

Taiwanul și-a activat joi sistemele de apărare după ce 37 de avioane militare chineze au intrat în zona de apărare aeriană a insulei, unele dintre acestea zburând apoi în vestul Pacificului, în cea mai recentă incursiune aeriană masivă a Beijingului, relatează Reuters.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că de la ora locală 5 dimineața (ora 00.00, ora României) a detectat 37 de avioane ale forțelor aeriene chineze, inclusiv avioane de luptă J-11 și J-16, precum și bombardiere H-6 cu capacitate nucleară, care au zburat în extremitatea sud-vestică a zonei sale de identificare a apărării aeriene (ADIZ).

ADIZ este o zonă mai largă pe care Taiwanul o monitorizează și pe care o patrulează pentru a oferi forțelor sale mai mult timp pentru a răspunde la amenințări.

Unele dintre avioanele chinezești au zburat spre sud-estul Taiwanului și au traversat către vestul Pacificului pentru a efectua "antrenamente de supraveghere aeriană și de navigație pe distanțe lungi", a precizat ministerul într-un comunicat.

Taiwanul și-a trimis avioanele și navele pentru a supraveghea zona și a activat sistemele de rachete terestre, a adăugat acesta, folosind formularea sa standard pentru modul în care răspunde la astfel de activități chinezești.

Ministerul Apărării din China nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

China, care consideră Taiwanul guvernat democratic drept teritoriul său, a efectuat în ultimii trei ani incursiuni regulate pe cerul din apropierea insulei, deși nu în spațiul aerian propriu-zis al acesteia.

China a finalizat miercuri o a doua fază a patrulelor sale aeriene comune cu Rusia deasupra Pacificului de Vest, după zborurile din ziua precedentă deasupra Mării Japoniei și a Mării Chinei de Est, ceea ce a provocat îngrijorarea Japoniei cu privire la propria securitate națională.

Laura Rosenberger, președinta Institutului American din Taiwan, care gestionează relațiile neoficiale dintre Washington și Taipei, se află în vizită în Taiwan în această săptămână. Luni, ea a declarat presei taiwaneze că Statele Unite au un interes de durată în menținerea stabilității în strâmtoarea Taiwan și că Statele Unite vor continua să înarmeze insula, o sursă de fricțiune constantă în relațiile sino-americane.

În aprilie, China a organizat exerciții miltiare în jurul Taiwanului, în urma unei vizite în Statele Unite a președintelui taiwanez Tsai Ing-wen.

Guvernul Taiwanului respinge revendicările de suveranitate ale Chinei și afirmă că doar poporul insulei poate decide viitorul său.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.