Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Studiu: Coronavirusul ar fi infectat deja jumătate din populația Marii Britanii

Ziarul de Vrancea
25 mar 2020 1721 vizualizări

Un nou model de simulare epidemiologică arată că marea majoritate a britanicilor ar putea suferi de forme ușoare sau nu prezintă simptome n practic, cei mai mulți dintre ei ar fi deja imunizați la noul virus

Noul coronavirus ar putea să fi infectat deja mai mulți oameni în Marea Britanie decât a fost estimat – cel mai probabil jumătate din populație – se arată într-o simulare realizată de cercetătorii Universității Oxford, publicat de Financial Times. Dacă rezultatele se vor confirma, acest lucru implică ca mai puțin de un caz dintr-o mie ajunge la o formă gravă care se necesite spitalizare, a declarat Sunetra Gupta, profesor epidemiolog, care a condus echipa de cercetători. Cei mai mulți dezvoltă forme foarte ușoare sau nu prezintă simptome deloc. “Trebuie să începem de îndată teste pe scară largă pentru a evalua în ce stadiu al epidemiei ne aflăm acum”, a mai declarat el.

Simularea realizată de Oxford’s Evolutionary Ecology of Infectious Disease group arată că virusul Covid – 19 ar fi ajuns în Marea Britanie la mijlocul lunii ianuarie cel târziu. Ca multe alte infecții, s-ar fi răspândit nedetectat mai bine de o lună înainte de transmiterea comunitară în interiorul UK, unde oficial a fost înregistrat primul caz la sfârșitul lunii februarie.

Imunitatea de turmă

Acest studiu prezintă o perspectivă foarte diferită asupra epidemiei față de simularea realizată de Imperial College London, care a influențat masiv politica guvernului. Profesorul Gupta a fost reținut însă în a critica guvernul pentru închiderea țării pentru a combate răspândirea coronavirusului, dat fiind că acuratețea simulării realizate de Oxford nu a fost confirmată încă și, dacă s-ar dovedi corectă, măsurile de distanțare socială vor reduce numărul persoanelor care vor face forme grave de boală și ar diminua presiunea pe sistemul de sănătate în perioada de vârf a epidemiei.

Studiul Oxford se bazează pe ceea ce se cheamă “susceptibility-infected-recovered model” of Covid-19, pornind de la la cazuri și decese raportate în Marea Britanie și Italia. Cercetătorii au realizat astfel ceea ce ei cred că ar fi cea mai plauzibilă simulare a comportamentului virusului. Cercetarea aduce din nou în atenție teoria “imunității de turmă”, bazată pe ideea că răspândirea virusului se va opri atunci când un număr suficient de persoane vor deveni rezistente dat fiind că deja sunt infectate. Guvernul britanic a abandonat strategia “imunității de turmă” prin acceptarea răspândirii controlate a infecției, după ce consilierii pe probleme de sănătate au susținut că există riscul suprasolicitării sistemului de sănătate.

Însă studiul realizat de cercetătorii de la Oxford arată că populația ar fi obținut deja suficientă “imunitate de turmă” în urma răspândirii virusului în ultimele două luni. Dacă rezultatele studiului vor fi confirmate în urma testelor, atunci restricțiile în vigoare ar putea fi ridicate mai devreme decât s-a estimat.

Deși unii experți au pus la îndoială capacitatea auto-imunizării de a lupta cu virusului, profesorul Gupta susține că rezultatele cercetării o fac să creadă că populația ar putea dezvolta imunitate de turmă împotriva virusului. Pentru a obține dovezile necesare, grupul de cercetători de la Oxford lucrează împreună cu universitățile din Cambridge și Kent pentru a începe testarea masivă cât mai rapid posibil. Ei speră să înceapă testările în cursul acestei săptămâni și să obțină primele rezultate în câteva zile.

Germania face 500.000 de teste pentru coronavirus pe săptămână

n numărul imens de testări ar explica cifra mică din dreptul deceselor

Germania realizează “un număr extrem de mare” de teste pentru coronavirus, aproximativ 500.000 pe săptămână, a spus ieri Christian Drosten, cercetător în domeniul virusologiei din Berlin. Declarațiile lui Drosten au fost făcute la lansarea unei alianțe pentru cercetarea coronavirus, proiect susținut de guvernul german. Rata relativ mică de decese provocate de Covid-19 în Germania se datorează, în mare parte, numărului mare de teste realizate în țară, a afirmat Drosten.

Acest lucru înseamnă că autoritățile au cunoștință de mai multe cazuri, inclusiv de cele mai ușoare, a explicat virusologul.

În Germania, potrivit ultimelor date ale RKI, de miercuri, există 31.554 de cazuri confirmate, reprezentând o creștere cu 4.118 față de marți și o incidență de 38 de contagieri la fiecare 100.000 de locuitori, deși în acest caz există diferențe regionale. Numărul deceselor, potrivit RKI, a ajuns la 149.

Merkel urcă în sondaje după gestionarea crizei coronavirusului

Blocul creștin-democrat condus de Angela Merkel este mai apreciat de electorat în contextul gestionării crizei coronavirusului, arată un sondaj preluat ieri de Reuters. Studiul realizat de Forsa pentru televiziunea RTL arată că Uniunea Creștin Democrată (CDU) a cancelarului și aliata acesteia din Bavaria, Uniunea Creștin Socială (CSU), au urcat la o rată de aprobare publică de 36%, cu patru puncte procentuale față de săptămâna trecută și peste nivelul de 32,9% înregistrat după alegerile din 2017. Evoluția a avut loc și în condițiile unei competiții interne pentru succesiunea la conducerea conservatorilor. Partidul Social Democrat (SPD), partener în coaliția de guvernământ, a urcat cu un punct procentual, la 16%, consemnează același sondaj. “Criza coronavirusului a dus la un fel de renaștere, cel puțin pentru cele două partide mari tradiționale”, a declarat directorul Forsa, Manfred Guellner, care a menționat eforturile formațiunilor de guvernământ pentru rezolvarea problemei epidemiei de COVID-19, lăsând deoparte disputele interne.

Conform sondajului, 40% din germani sunt convinși că blocul conservator este cel mai bine situat pentru gestionarea problemelor curente - o creștere de 12 puncte procentuale față de săptămâna trecută.

Guvernul Merkel a anunțat o serie de măsuri de atenuare a impactului economic, inclusiv un pachet de stimulente în valoare de 750 de miliarde de euro și suspendarea limitei de îndatorare prevăzute de Constitutie.

Polonia: Servicii de confesare “drive in” oferite enoriașilor

Un preot paroh din vestul Poloniei a decis să le ofere enoriașilor săi posibilitatea de a se confesa înaintea sărbătorii Paștelui fără a coborî din mașinile lor, el însuși aflându-se în mașină, cu respectarea distanței de cel puțin 1,5 metri, pentru a evita contaminarea, cu geamul lăsat în jos, informează joi AFP. Preotul Adam Pawlowski, paroh la Rogalin, în regiunea Poznan, a declarat pentru AFP că a fixat deja primele astfel de întâlniri cu enoriași. El susține că urmează astfel exemplul preoților catolici americani. Polonia este o țară majoritar catolică și numeroși credincioși se împărtășesc înaintea sărbătorii Paștelui. În contextul pandemiei actuale, Episcopatul Poloniei a reamintit că o confesiune prin telefon sau pe internet nu este valabilă, adăugând totodată că aceasta este autorizată în alt loc decât biserica și confesionalul.

Familie: Un american dispărut de 13 ani în Iran a murit în detenție

Americanul Robert Levinson, un agent FBI în retragere dat dispărut în circumstanțe misterioase în 2007 în Iran, a “murit în timp ce era deținut” de către autoritățile iraniene, a anunțat familia sa. Președintele Statelor Unite Donald Trump nu a confirmat în mod oficial acest deces, însă a sugerat că este probabil. “Ei nu ne-au spus că el a murit, însă mulți oameni cred că așa e”, a spus locatarul Casei Albe, care s-a declarat “întristat”. Trump a recunoscut că informațiile “nu erau încurajatoare”. “Era bolnav de ani de zile”, a subliniat el, vorbind despre american la trecut și recunoscând că a eșuat să-l aducă înapoi în Statele Unite. “Noi am primit recent de la oficiali americani informații care i-au condus, la fel ca pe noi, la concluzia că minunatul nostru soț și tată a murit în timp ce era deținut de către autoritățile iraniene”, a anunțat miercuri, într-un comunicat, familia.

Fără să fie în măsură să spună cauzele și nici data decesului celui care a fost prezentat adesea drept cel mai vechi ostatic din istoria americană, familia a estimat că acesta a avut loc înaintea epidemiei de covid-19.

Decesul lui Robert Levinson - în cazul în care va fi confirmat în mod oficial - riscă să tensioneze și mai mult relațiile deja extrem de tesnionate dintre Statele Unite și Republica islamică. Senatorul republican Marco Rubio a îndemnat administrația Trump “să considere regimul nefast” de la Teheran “vinovat”. Colegul său democrat Bob Menendez a catalogat autoritățile iraniene drept “deplin responsabile de dispariția și moartea lui Bob Levinson”.

Misiune CIA?

Săptămâna trecută, șeful diplomației americane Mike Pompeo a cerut Teheranului “să elibereze imediat” toți cetățenii americani, din cauza amenințării noului coronavirus în închisori. “Cerem de asemenea regimului să-și onoreze angajamentul de a acționa împreună cu Statele Unite în vederea unei întoarceri acasă a lui Robert Levinson”, insista el. Administrația lui Donald Trump, care a făcut o prioritate din eliberarea cetățenilor americani “ostatici” sau “deținuți pe nedrept” în străinătate, și-a afișat în mai multe rânduri hotărârea de a-l “localiza” pe Bob Levinson, pentru ca acesta “să se poată întoarce acasă”.

La începutul lui 2016, administrația precedentă a lui Barack Obama afirma că crede că Robert Levinson nu se mai afla în Iran. O recompensă în valoare de cinci milioane de dolari a fost anunțată în schimbul oricărei informații care ar fi putut conduce la localizarea și aducerea sa în Statele unite. “Ne este imposibil să ne descriem durerea”, afirmă familia sa, care a tras în mai multe rânduri alarma cu privire la diabetul și hipertensiunea de care suferea acest tată al unui număr de șapte copii, care ar fi împlinit 72 de ani luna aceasta.

Oficiali iranieni au afirmat în mai multe rânduri că el a părăsit țara și că că nu dispun de vreo informație cu privire la acest subiect. O imagine cu acest bărbat, care poartă barbă, înlănțuit și purtând o ținută de deținut portocalie a fost făcută publică la începutul lui 2013 și părea să dateze de doi ani, fără să știe în ce circumstanțe sau unde a fost făcută. Washingtonul a afirmat mereu că Bob Levinson nu acționa din partea Guvernului american în momentul dispariției sale, în martie 2007,pe Insula Kish, la Golful Persic. El era la acea vreme în retragere din FBI de aproximativ zece ani. Însă, potrivit cotidianului The Washington Post, el lucra pentru CIA și urma să se întâlnească cu un informator pe tema programului nuclear iranian.

Putin despre coronavirus: De la “sub control”, la “obiectiv imposibil”

Vladimir Putin îi îndeamnă pe ruși “să rămână acasă” și să nu subestimeze amenințarea noului coronavirus, relatează Euronews.

Liderul de la Kremlin sublinia până de curând că situația era “sub control”, însă el consideră acum că este “obiectiv imposibil” ca noul coronavirus să fie ținut în afara Rusiei. “Mă adresez tuturor cetățenilor țării noastre. Să nu ne încercăm norocul. Nu vă gândiți «ah, asta nu mă va atinge». Toată lumea poate fi lovită. Ceea ce se întâmplă azi în multe țări occidentale, în Europa, în Statele Unite, ni se poate întâmpla și nouă foarte rapid”, a avertiazat el într-o alocuțiune.

Putin a spus că este vorba despre “frânarea rapidității” contaminărilor cu noul cronavirus în Rusia și a decretat, în acest sens, încetarea activității săptămâna viitoare. El a amânat sine die un vot popular asupra reformei constituționale, prevăzut inițial la 22 aprilie. O nouă dată a consultării urmează să fie hotărâtă în funcție de evoluția situației, a spus el.

Studiu: Hidroxiclorochina nu e mai eficientă decât alte tratamente

Hidroxiclorochina, un medicament antimalaric ce ar putea fi considerat “un dar venit din cer” în lupta împotriva noului coronavirus, potrivit președintelui american Donald Trump, și a cărui utilizare a generat dezbateri aprinse în multe țări, nu este mai eficient decât alte tratamente deja existente pe piață pentru a lupta contra simptomelor cauzate de COVID-19, potrivit unui studiu publicat în China.

Studiul, apărut în publicația editată de Universitatea Zhejiang din Hangzhou pe 6 martie, a fost realizat pe un grup de 30 de pacienți diagnosticați cu COVID-19, din care jumătate au primit hidroxiclorochină. După o perioadă de monitorizare de șapte zile, 13 din cei 15 pacienți care au urmat acest tratament au fost testați negativ, fapt care înseamnă că virusul SARS-CoV-2, care cauzează COVID-19, dispăruse din organismul lor. În cadrul grupului de pacienți care nu au primit tratamentul, acest număr a fost de 14.

Perioada medie de vindecare a pacienților din cele două grupuri a fost de asemenea similară. Eșantionul de pacienți care au participat la acest studiu a fost însă mult prea mic pentru ca acesta să poată fi considerat semnificativ.

Un studiu francez recent, realizat pe același număr de pacienți, a arătat că hidroxiclorochina, un derivat al clorochinei (moleculele celor două substanțe sunt asemănătoare), a fost deosebit de eficientă în lupta contra COVID-19, mai ales atunci când a fost administrată alături de antibioticul Azitromicină. Clorochina este un medicament antimalaric ieftin, folosit de mai multe decenii și comercializat în Franța în special sub denumirea de Nivaquine.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a îndemnat la prudență în ceea ce privește folosirea clorochinei în tratarea COVID-19, din cauza numărului mic de pacienți care au recurs la acest tratament.

Donald Trump a anunțat săptămâna trecută că administrația sa colaborează cu mai multe companii farmaceutice pentru a facilita accesul la acest medicament.

Audiențele posturilor TV americane ajung la cele mai ridicate cote din ultimele 12 luni

De la drama familială “This Is Us” la serialul polițist “NCIS”, audiențele înregistrate de producțiile difuzate de posturile de televiziune din Statele Unite au atins cote nemaivăzute în ultimele 12 luni, în contextul în care măsurile de distanțare socială și izolare adoptate pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus i-au obligat pe milioane de americani să rămână în locuințele lor, informează Reuters. Serialul polițist “NCIS” a înregistrat marți seară cea mai mare audiență a sa de după luna februarie 2019, atrăgând în fața micilor ecrane 13,08 milioane de telespectatori - o creștere cu 22% în raport cu precedentul său episod original, difuzat pe 10 martie, au anunțat miercuri reprezentanții postului CBS. Episodul final din cel mai recent sezon al serialului familial “This Is Us”, difuzat de NBC, a fost cel mai urmărit episod al acestui show TV de după septembrie 2019 și a înregistrat o creștere de audiență cu 21% pe segmentul publicului comercial (18-49 de ani) în raport cu săptămâna trecută, au precizat reprezentanții postului NBC.

Audiențele celor patru mari rețele de televiziune din Statele Unite - ABC, CBS, Fox și NBC - au scăzut în ultimii ani din cauza competiției acerbe cu serviciile de streaming, platformele de sport și rețelele de socializare.

Cinematografele din Statele Unite și teatrele de pe Broadway sunt închise de aproape două săptămâni, iar numeroase state federale americane au ordonat închiderea restaurantelor, barurilor, parcurilor tematice și sălilor de concerte în cadrul eforturilor depuse pentru a limita pandemia de coronavirus.

Până în prezent, în Statele Unite au fost confirmate peste 60.000 de cazuri de contaminare și peste 880 de decese.

Autorul atacurilor din Christchurch pledează vinovat

Australianul acuzat de uciderea a 51 de persoane, în martie 2019, în două mochei la Christchurch, în Noua Zeelandă, a surprins ieri pledând vinovat de toate capete de acuzare reținute împotriva sa.

Premierul Jacinda Ardern și comunitatea musulmană și-au exprimat ușurarea, în contextul în care această pledare permite evitarea unui proces care i-ar fi putut servi drept tribună adeptului australian a supremației albilor. “Da, vinovat”, a declarat Brenton Tarrant din închisoarea din Auckland, într-o legătură video cu Înalta Curte de la Christchurch.

Bărbatul în vârstă de 29 de ani, care purta o bluză gri, a privit fix în cameră atunci când a făcut această declarație.

El a negat, până acum, cele 51 de acuzații de omor, cele 40 de acuzații de tentativă de omor și o acuzație de act terorist.

Fără vreo explicație în acest stadiu, el și-a schimbat poziția în urma unei audieri organizate în pripă și ținute secretă față de marele public, de teamă ca acesta să nu renunțe în ultimul moment.

Pedeapsa cu moartea nu există în Noua Zeelandă, iar el și-ar putea petrece restul viețiii în închisoare. Acuzațiile de act terorist și de omor sunt pasibile de pedeapsa cu închisoarea pe viață.

Brenton Tarrant, un adept al supremației albilor autoproclamat, este acuzat de faptul că a comis, în martie 2019, cel mai mare atac în masă din istoria modernă a Noii Zeelande. Echipat cu un arsenal de arme semiautomate, el a deschis focul succesiv în cele două moschei, în timpul rugăciunii, vinerea, și a omorât 51 de oameni, toți musulmani, inclusiv femei și copii. El a filmat și trasmis în direct pe Facebook carnagiul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.