Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: STUDIU: Coronavirusul a apărut în Italia mai devreme decât se credea

Ziarul de Vrancea
16 nov 2020 1612 vizualizări

Practic, datele arată că SARS-CoV-2 era prezent în țară din septembrie 2019, cu luni bune înainte de a fi depistat primul caz de infecție n asta ar explica așa-zisa „explozie” de cazuri din Italia, din primăvara acestui an

Noul coronavirus circula în Italia din septembrie 2019, arată un studiu al Institutului Național al Cancerului (INT) din Italia, cu sediul la Milano, care semnalează că boala provocată de acest agent patogen s-ar fi putut răspândi în afara Chinei mai devreme decât s-a crezut anterior, au informat duminică agențiile Reuters și ANSA, potrivit Agerpres. Organizația Mondială a Sănătății a declarat că noul coronavirus și Covid-19, boala respiratorie pe care o provoacă, nu erau cunoscute înainte ca focarul să fie raportat pentru prima dată în Wuhan, în centrul Chinei, în decembrie.

Primul pacient cu Covid-19 din Italia a fost depistat pe 21 februarie într-un orășel de lângă Milano, în regiunea de nord a Lombardiei. Dar descoperirile cercetătorilor italieni, publicate de revista științifică Tumori Journal a INT, arată că 11,6% din 959 de voluntari sănătoși înscriși într-un studiu de screening al cancerului pulmonar între septembrie 2019 și martie 2020, au dezvoltat anticorpi la coronavirus cu mult înainte de luna februarie. Un alt test specific pentru anticorpi la SARS-CoV-2 a fost efectuat de Universitatea din Siena (regiunea Toscana) pentru aceeași cercetare intitulată „Detectarea neașteptată a anticorpilor SARS-CoV-2 în perioada pre-pandemică în Italia”. Acesta a arătat că patru cazuri datând din prima săptămână a lunii octombrie au fost, de asemenea, pozitive la anticorpi care neutralizează virusul, ceea ce înseamnă că s-au infectat în septembrie, a declarat pentru Reuters Giovanni Apolone, co-autor al studiului. Aceasta este principala constatare: persoane fără simptome nu numai că au fost pozitive după testele serologice, dar au avut și anticorpi capabili să omoare virusul, a spus Apolone.

„Înseamnă că noul coronavirus poate circula în rândul populației mult timp și cu o rată scăzută de letalitate, nu pentru că dispare, ci doar pentru a exploda din nou”, a adăugat el.

Cercetători italieni au declarat pentru Reuters în martie că au raportat un număr mai mare decât de obicei de cazuri de pneumonie severă și gripă în Lombardia în ultimul trimestru al anului 2019, un semn că noul coronavirus ar fi putut circula mai devreme decât se credea anterior.

Legenda: Oficial, Italia a înregistrat primul caz de infecție Covid-19 abia în luna februarie 2020

Nu vom reveni prea curând la viața normală dinaintea pandemiei

Fauci: Va fi nevoie de mască și de distanțare și după vaccin

Anthony Fauci, cel mai reputat expert în boli infecțioase din Statele Unite, a avertizat că nu se va putea reveni imediat la o viață normală chiar și după vaccinarea pentru noul coronavirus, transmite CNBC. De fapt, Fauci recomandă oamenilor să poarte mască și să practice distanțarea socială chiar și după ce se vor vaccina. Compania americană Moderna a anunțat luni că, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu clinic, vaccinul său pentru Covid-19, dezvoltat în colaborare cu Institutul Național pentru Boli Infecțioase și Alergii din SUA, are o eficacitate de peste 94%. Informația a venit după un anunț similar făcut pe 9 noiembrie de companiile Pfizer și BioNTech, potrivit căruia vaccinul pentru Covid-19 al acestora are o eficacitate de peste 90%. „În mod evident, cu un vaccin care are o eficacitate de peste 90% vă puteți simți mult mai în siguranță că nu veți lua virusul. Dar aș recomanda oamenilor să nu renunțe la toate măsurile de sănătate publică doar pentru că s-au vaccinat”, a spus Fauci la CNN. Aceste măsuri includ purtarea universală a măștii, menținerea distanțării sociale, evitarea aglomerației, concentrarea pe activități în aer liber și spălarea frecventă a mâinilor. Fauci a explicat că, „deși pentru populație în general vaccinul poate avea o eficacitate de 95%, nu se poate ști cât de eficace este la nivel personal. Chiar și la ratele de succes respective, aproximativ 5%-10% dintre persoanele imunizate ar putea să ia virusul”. În plus, efectul protector al unui vaccin ar putea avea loc după o lună, poate chiar mai mult, a spus David Ho, virusolog care lucrează la dezvoltarea de terapii cu anticorpi monoclonali pentru Covid-19 la Universitatea Columbia. Deocamdată, Pfizer a anunțat că vaccinul său în două doze pentru Covid-19 a arătat o eficacitate de 90% la șapte zile de la administrarea celei de-a doua doze. Potrivi Moderna, vaccinul său ar o eficacitate de 94,5% la două săptămâni la administrarea celei de-a doua doze. Medicul Bruce Hirsch, specialist în boli infecțioase la Northwell Health, a adăugat că mulți oameni sunt împotriva vaccinurilor și s-ar putea să nu se vaccineze, ceea ce va afecta imunitatea populației la Covid-19 și va prelungi riscul unei pandemii. Fauci, în vârstă de 79 de ani, a spus că, atunci când se va vaccina, nu intenționează să renunțe la toate măsurile de sănătate pe care le-a susținut în timpul pandemiei. Acesta anticipează că majoritatea americanilor vor fi vaccinați în trimestrul al doilea și trimestrul al treilea din 2021. „Dar nu va fi ca și cum vom opri pandemia apăsând pe un buton și vom reveni la normal în totalitate. Va fi o revenire treptată la normalitate, pe măsură ce vor trece săptămânile și lunile, pe parcursul anului 2021”, a mai spus Fauci.

Armata americană, în degringoladă în teatrele de război?

Liderul majorității republicane în Senatul american Mitch McConnell îl avertizează pe președintele în exercițiu Donald Trump să nu accelereze retragerea militarilor americani din Afganistan și din Irak, care ar alimenta, în opinia sa, „propaganda” extremișrilor, relatează AFP. „Consecințele unei plecări premature a Statelor Unite s-ar putea și mai grave decât retragerea lui Obama din Irak în 2011, care a alimentat ascensiunea Statului Islamic (SI)”, a pus în gardă luni, în Senat, Mitch McConnell, de obicei un aliat politic al președintelui. Astfel, în opinia sa, Statele Unite și-ar „abandoina” aliații, ar lăsa locul talibanilor în Afganistan și ar permite totodată SI și Al-Qaida să se reconstruiască. Donald Trump, care a promis să pună capăt „războaielor fără sfârșit”, a anunțat că dorește să reducă la 2.500 numărul militarilor americani în Afganistan la începutul lui 2021 și a evocat o retragere totală până de Crăciun. Presa americană scrie că Pentagonul ar fi primit instrucțiuni să pregătească o retragre a 2.000 de militari din Afganistan și a 500 de militari din Irak înainte de Donald Trump să-i transfere puterea rivalului său democrat Joe Biden la 20 ianuarie - ceea ce ar însemna menținerea unui contingent de câte 2.500 de militari în fiecare dintre cele două țări. Pentagonul nu a confirmat aceste informații, potrivit cărora Trump ar putea face un anunț în acest sens săptîmâna aceasta. Înainte să fie destutit de către trump în noiembrie, fostul secretar al Apărării Mark Esper a insistat asupra mențineri unui minimum de 4.500 de militari americani în Afganistan, până când talibanii demonstrează o reducere a violențelor pe teren. Negocieri de pace sunt în curs între talibani și Guvernul afgan, în urma Acordului de la Doha între Statele Unite și insurgenți, care prevede retragerea forțelor americane până în mai 2021. O retragere accelerată „ar încânta persoane care ne vor răul”, avertizează Mitch McConnell. „Asta ar acorda Al-Qaida, slăbită și dispersată, o mare victorie în domeniul propagandei”, apreciază el. „Spectacolul militarilor americani care își abandonează instalațiile și echipamentele (...) ar fi transmis în lumea întreagă ca simbol al unei umiliri și al unei înfrângeri americane și al unei victorii a extremismului islamist”, subliniază Mitch McConnell.

Consilier al lui Trump: Se pare că Biden a câștigat

Consilierul pentru securitate națională al președintelui Donald Trump, Robert O’Brien, a declarat luni că va asigura o tranziție profesionistă către echipa condusă de democratul Joe Biden, dacă acesta va fi declarat câștigător al alegerilor prezidențiale din 2020, și că „în mod evident se pare că așa este”, transmite Reuters. Republicanul Trump a insistat că alegerile din 3 noiembrie au fost „fraudate” și că el va fi declarat câștigător după o serie de contestații făcute în justiție în mai multe state. Vorbind la Global Security Forum, O’Brien a spus că, în timp ce speră că Trump va câștiga al doilea mandat, va lucra cu o nouă administrație condusă de Biden și vicepreședinta Kamala Harris. „Uitați, dacă va fi o nouă administrație, au dreptul să vină un timp și să își implementeze politicile. Dacă biletul Biden-Harris va fi declarat câștigător, și în mod evident se pare că așa este, vom avea o tranziție foarte profesionistă în Consiliul pentru Securitate Națională, nu există nicio îndoială”, a spus O’Brien. Trump nu a reușit să prezinte până acum dovezi care să poată răsturna victoria lui Biden cu 306 electori la 232 în fața lui Trump, în Colegiul Electoral. Statele federale au termen până pe 8 decembrie să își certifice alegerile și să își selecteze electorii, care vor alege în mod oficial noul președinte pe 14 decembrie. O’Brien a spus că se pare că Biden este pregătit să aducă o echipă pentru securitate națională profesionistă. “Lucrul extraordinar este că acestea sunt Statele Unite ale Americii. Am transmis ștafeta și am avut tranziții pașnice, de succes, chiar și în cele mai conflictuale perioade”, a adăugat acesta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.