Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Statistic, durata vieții umane este teoretic nelimitată, sugerează un studiu

Ziarul de Vrancea
17 oct 2021 1157 vizualizări

„Cineva ar putea chiar să trăiască până la 1.000 de ani, dar probabilitatea este de 1 la 1 qvintilion (1.000.000.000.000.000.000)”, afirmă un genetician care nu a fost implicat în studiu

Cea mai în vârstă persoană care a trăit vreodată a ajuns la 122 de ani, dar o cercetare indică faptul că oamenii pot trăi mai mult. Astfel, potrivit unui studiu bazat pe modelare matematică, după ce o persoană ajunge la 108 ani, aceasta are 50% șanse să trăiască până la următoarea sa aniversare și tot așa în fiecare an, relatează Business Insider. Riscul unei persoane de a muri se dublează la fiecare nouă ani. Dar asta se schimbă dacă ajungeți la 108, conform unui studiu de modelare matematică publicat luna trecută. După aceea, riscul ajunge la un platou de 50%-50% care se menține an de an. “Gândiți-vă la asta ca la o monedă - când ajungeți la 108, aruncați o monedă de ziua dvs. Dacă pică cap, veți trăi până la următoarea zi de naștere. Dacă apare pajură, veți muri înainte de a împlini 109”, a declarat Anthony Davison, un statistician la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie care a fost co-autor al studiului, pentru Insider. „Și dacă ajungi la o zi de naștere ulterioară, probabilitatea ta de a muri nu se schimbă”. După această logică, a scris echipa lui Davison, acest lucru „ar implica faptul că nu există o limită a duratei de viață a omului”. Este o idee controversată - una care, desigur, nu a fost confirmată de realitate.

Studiul face „un munte dintr-un deal”

Până acum, o persoană a trăit cel mai mult până la 122 de ani, 5 luni și 14 zile - un record stabilit de Jeanne Calment în Franța în 1997. Progresele medicale și tehnologice din ultimul sfert de secol nu au determinat pe nimeni să treacă pragul respectiv, în ciuda a ceea ce sugerează modelele statistice că este posibil. Și, deși speranța medie de viață a unui om a crescut cu zeci de ani în ultimii 100 de ani, durata noastră de viață maximă nu s-a schimbat la fel de semnificativ.

Mulți biologi consideră că extinderea vieții umane la acest nivel este în prezent imposibilă. Pentru a ajunge la această concluzie privind pragul de 108 ani, echipa lui Davison a analizat datele privind mortalitatea unor persoane care au atins sau au trecut de vârsta de 105 ani, inclusiv 1.100 de supercentenari (persoane cu vârsta de 110 ani sau mai mult), din zece țări europene, Canada și SUA.

Ei au descoperit că până la această vârstă au ajuns mai puțini bărbați decât femei - raportul a fost de un bărbat la fiecare 10 femei. Dar șansele de supraviețuire de 50-50 au fost aproximativ aceleași în funcție de sex și locații geografice odată ce oamenii au atins 108. Totuși, chiar și Davison a spus că rezultatele sale nu înseamnă că oamenii pot trăi pentru totdeauna. Numărul de oameni cu vârste de peste 108 ani se înjumătățește în fiecare an. Deci, dacă 1.000 de supercentenari își aruncă monedele, în medie, 500 vor muri. Apoi, 250 dintre cei rămași vor muri în anul următor. Prin extrapolare, grupul lui Davison a ajuns la concluzia că șansa unei persoane de a ajunge la 130 de ani este mai mică de unul din 1 milion.

Brandon Milholland, un genetician la Colegiul de Medicină Albert Einstein, care nu a fost implicat în studiu, a declarat pentru Insider că, deși este statistic posibil să trăiești până la orice vârstă, probabilitatea este atât de mică încât nu are sens să afirmi că nu există limită la durata de viață a omului. În acest sens, a spus el, noul studiu face „un munte dintr-un deal”. „Cineva ar putea chiar să trăiască până la 1.000 de ani, dar probabilitatea este de 1 la 1 qvintilion”, a adăugat Milholland.

Colaborator afgan al românilor, ucis de talibani

„Dacă nu suntem capabili să ne salvăm colaboratorii, nimeni nu va mai avea încredere în noi”, a reacționat procurorul militar Bogdan Pîrlog

Un interpret afgan, MG Saleb, în vârstă de 33 de ani, care colabora cu Uniunea Europeană, a fost ucis miercuri noaptea de talibani cu puști AK-47 la domiciliul său din Kabul, potrivit postului de televiziune indian NewsX. Unul dintre magistrații cu care a lucrat interpretul afgan este prim-procurorul militar adjunct Bogdan Pîrlog de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar București. “Noi am atras atenția asupra riscului la care sunt supuși colaboratorii organismelor internaționale ale statelor coaliției NATO din Afganistan, în special asupra magistraților care au lucrat cu aceste organisme internaționale. Sunt persoane în real pericol și am solicitat MAE găsirea unor soluții pentru extragerea acestora. Avem o obligație morală față de aceste persoane, dar e vorba și de o abordare pragmatică. Dacă nu suntem capabili să ne salvăm colaboratorii, orice altă misiune e sortită eșecului. Nimeni nu va mai avea încredere în statul român, în organismele internaționale”, a declarat pentru site-ul G4media.ro Bogdan Pîrlog, care este și co-președintele Asociației Inițiativa pentru Justiție.

Decesul interpretului a fost confirmat chiar de fratele său, Mohammad Naser Yahya, un activist pentru drepturile omului, care a povestit cum a fost ucis interpretul, care a colaborat cu Europol și era instructor de limba engleză.

Potrivit lui Yahya, talibanii s-ar fi prezentat în civil la domiciliul lui Saleb și au butut la ușa acestuia. Interpretul a deschis ușa, iar talibanii i-au confirmat identitatea, după care au deschis focul. Aceștia au tras inclusiv asupra tatălui interpretului afgan, care a fost rănit în ultima incidentului. Naser Yahya a mai precizat că talibanii au promis că se vor întoarce pentru a ucide întreaga familie a lui MG Saleb.

Activistul a spus că astfel de incidente au ajuns la ordinea zilei în Afganistan, după retragerea trupelor internaționale și preluarea controlului de către talibani. El a spus că mișcarea islamistă radicală vânează frecvent afgani care au colaborat cu forțe străine. Yahya mai povestește că Saleb și familia sa erau nevoiți să își mute domiciliul de pe-o zi pe alta, însă au întâmpinat constant dificultăți, fiindcă prietenii și cunoștințele acestora nu voiau să îi găzduiască la ei acasă, de frica faptului că ar putea fi vânați la rândul lor de către talibani, pentru că i-au ajutat.

De asemenea, fratele victimei a mai afirmat că talibanii au acces la toate datele disponibile despre interpreții afgani care au colaborat cu organizații internaționale. El a mai confirmat informațiile din presa internațională potrivit cărora talibanii au revenit la practicile folosite în fostul regim din urmă cu 20 de ani, cum ar fi limitarea drepturilor și libertăților femeilor, în ciuda faptul că au încercat să arate lumii că au venit la conducerea Afganistanului cu o mentalitate mai moderată. Naser Yahya a mai precizat că talibanii dețin controlul asupra mass-media și rețelelor de socializare. El a spus că țara practic s-a întors în urmă cu două decenii.

Fratele interpretului a declarat că organizațiile internaționale le-au promis colaboratorilor protecție, însă, din cauza faptului că nu dețin controlul la nivel local, lumea poate doar să privească asupra „atrocităților” făcute de talibani.

Ucigașul deputatului David Ames, un britanic de origine somaleză

Bărbatul arestat de Poliție după uciderea deputatului conservator Sir David Ames se numește Ali Harbi Ali, scrie BBC. În vârstă de 25 de ani, el este reținut sub acuzația de act terorist și polițiștii îl vor interoga până vineri. BBC scrie că Ali Harbi Ali se afla sub monitorizare privind prevenirea atacurilor teroriste de câțiva ani, dar nu a fost niciodată în atenția MI5. Oficialii nu cred că a mai fost implicat și altcineva în atac.

Harbi Ali Kullane, fost consilier al prim ministrului al Somaliei, a confirmat că fiul său se află în stare de arest și că a fost contactat de poliția antiteroristă din Londra. Vorbind sâmbătă seară la casa surorii sale din nordul Londrei, Kullane a declarat cotidianului Times: “Mă simt foarte traumatizat. Nu este ceva la care mă așteptam sau care mi-a trecut prin gând”.

Sir David, deputat conservator pentru Southend West din 1983, a fost înjunghiat de mai multe ori în momentul în care avea o întâlnire cu membrii ai Bisericii Metodiste din Belfair în Leigh-on-Sea. Potrivit BBC, Ali Harbi Ali a fost inclus în urmă cu câțiva ani în programul național de prevenire a terorismului. Se crede că Ali nu a petrecut mult timp în acest program în care sunt incluse persoanele aflate în pericol de a se radicaliza. Într-o declarație, Poliția Metropolitană a precizat că un cuțit folosit în atac a fost recuperat de la locul faptei. Poliția a făcut razii la trei adrese din zonă.

SUA: 17 misionari americani, răpiți de o bandă din Haiti

Aproximativ 17 misionari americani au fost răpiți, sâmbătă, de o bandă din Haiti, la est de Port-au-Prince, între care 14 adulți și trei minori, a declarat o sursă a securității din Haiti. Între 15 și 17 cetățeni americani - misionari și familiile lor - se află în mâinile unei bande înarmate, de mai multe luni, multiple răpiri și furturi au avut loc în zona situată între capitala haitiană și frontiera cu Republica Dominicană, a precizat această sursă, sâmbătă seară. “Bunăstarea și siguranța cetățenilor americani în străinătate este una dintre cele mai importante priorități ale departamentului de Stat. Suntem la curent cu aceste informații și nu avem nimic de adăugat pentru moment”, a comentat pentru AFP un purtător de cuvânt al administrației americane.

Sâmbătă dimineață, banda numită “400 mawozo” a deviat mai multe vehicule de pe drumurile principale pe care le controlează, răpind cetățeni americani, precum și un număr de cetățeni haitieni. Misionarii și familiile lor reveneau din vizita la un orfelinat situat la aproximativ 30 de kilometri est de capitala haitiană, a mai spus sursa. Pentru unii dintre acești membri ai organizației religioase din Ohio, aceasta este prima lor călătorie în Haiti. Cel puțin 628 de persoane au fost răpite din ianuarie, între care 29 de străini, potrivit unui ONG din Port-au-Prince.

Patru turiști ruși, găsiți fără viață într-un hotel de cinci stele din Albania

Patru turiști ruși au fost găsiți fără viață într-o stațiune din vestul Albaniei, a anunțat poliția locală potrivit Associated Press. Turiștii au fost găsiți asfixiați în sauna unui hotel din localitatea Qerret, vineri seară. Poliția nu a oferit detalii cu privire la circumstanțele deceselor celor patru, menționând că o anchetă este în curs de desfășurare. Toți angajații hotelului au fost chestionați. Turiștii ruși, cu vârste de 31 până la 60 de ani, făceau parte dintr-un grup care era cazat de o săptămână în hotelul de cinci stele. Anchetatorii cred că persoanele decedate sunt membri ai aceleiași familii, deoarece au același nume. Site-ul exit.al notează că cei patru decedați ar fi doi bărbați și două femei: un cuplu în vârstă, fiica lor și soțul ei.

Rusia a înregistrat pentru prima dată mai mult de 1.000 de decese într-o zi din cauza COVID-19

Rusia a înregistrat sâmbătă 1.002 decese din cauza COVID-19 în ultimele 24 de ore, depășind pentru prima dată pragul de 1.000 de decese zilnic de la debutul pandemiei, în contextul în care campania de vaccinare din țară este într-un punct mort. Bilanțul oficial al guvernului prezintă 1.002 decese și 33.208 noi infectări, ceea ce constituie un record de decese și noi cazuri înregistrate pentru a treia zi consecutiv. Această statistică vine în momentul în care doar 31% dintre ruși s-au vaccinat complet, potrivit site-ului de specialitate Gogov, pe fondul neîncrederii populației, Rusia fiind cea mai afectată țară din cauza virusului din Europa.

Virusul se răspândește în condițiile în care restricțiile sanitare impuse de guvern sunt limitate, chiar dacă unele regiuni au reintrodus prezentarea de QR coduri pentru a putea intra în locuri publice.

Kremlinul, preocupat să protejeze economia, a refuzat să instituie restricții semnificative la scară națională, dar în același timp consideră “inadmisibilă” rata scăzută de vaccinare împotriva COVID-19. Mai mult de jumătate dintre ruși nu se gândesc să se vaccineze, potrivit unor sondaje independente.

De la începutul pandemiei, Rusia a numărat oficial 222.315 decese, cea mai mare cifră din Europa, unde autoritățile sunt acuzate că minimalizează amploarea epidemiei. Institutul de statistică Rosstat, care deține un număr mult mai larg de decese legate de coronavirus, a anunțat peste 400.000 de morți.

Peste 4,87 milioane de persoane au murit din cauza pandemiei în întreaga lume

4.878.719 milioane de persoane au murit din cauza pandemiei de coronavirus în întreaga lume de la finalul anului 2019, conform unui bilanț stabilit de AFP.

Cele mai multe decese s-au înregistrat în SUA (723.667). Brazilia este pe locul doi, cu 602.669 de decese, urmată de India (451.814), Mexic (283.574) și Rusia (221.313) .

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează, ținând cont de supramortalitatea legată în mod direct și indirect de COVID-19, că bilanțul real al pandemiei ar putea fi de două-trei ori mai mare decât cel raportat.

Cel puțin 41 de morți în urma atentatului sinucigaș de la moscheea din Kandahar

Gruparea Stat islamic - Khorasan (EI-K) a revendicat atentatul-sinucigaș care a provocat cel puțin 41 de morți în timpul unei rugăciuni de vineri în moscheea șiită din Kandahar, în sudul Afganistanului, fief al talibanilor. Potrivit martorilor, mai multe explozii au lovit moscheea Fatemieh, în centrul Kandaharului, al doilea cel mai mare oraș din țară, în momentul rugăciunii săptămânale. “Ne pregăteam de rugăciune când am auzit împușcături. Două persoane au intrat în moschee și au tras în gardienii care au ripostat. Unul dintre ei s-a detonat în moschee, apoi alți doi”, a declarat Sayed Rohullah, angajat al securității în moschee, precizând că un al treilea kamikaze a fost în exteriorul edificiului.

Într-un comunicat publicat pe posturile Telegram ale organizației jihadiste, aceasta afirmă că doi kamikaze au condus atacurile distincte în interiorul moscheei șiite. “Primul kamikaze a explodat pe un culoar al moscheei, în timp ce al doilea în centru”, se arată în comunicat. Este vorba despre primul atac al SI-K. Acesta vine la o săptămână după un alt atentat-sinucigaș contra unei moschei șiite, în Kunduz (nord-est), de asemenea revendicat de organizația jihadistă Stat Islamic.

Șeful poliției talibane în Kandahar, Maulvi Mehmood, a condamnat ferm atacul într-o conferință de presă și a asigurat că “toate serviciile de securitate” caută “persoanele implicate pentru a le pedepsi”. “Potrivit informațiilor primite din spitalele noastre, 41 de persoane au fost ucise și în jur de 70 rănite”, a indicat Hafiz Abdulhai Abbas, responsabil al Sănătății în Kandahar.

Washingtonul a condamnat atacul prin vocea purtătorului de cuvânt Ned Price și a reiterat apelul său către “talibani să respecte angajamentul pe care și l-au luat în lupta contra terorismului”. De la revenirea la putere în 15 august, talibanii se confruntă cu un val de atentate sângeroase conduse de SI.

Aproape două tone de cocaină descoperite în portul Rotterdam

Vameșii olandezi au descoperit patru transporturi de cocaină cu o greutate totală de 1,8 tone în portul Rotterdam în decurs de doar câteva zile, transmite duminică dpa. Vineri noaptea, au fost descoperite 520 de kilograme de droguri într-un container care provenea din Brazilia, a anunțat sâmbătă biroul procurorului public. Cocaina, cu o valoare de piață de 39 de milioane de euro, era ascunsă într-un produs rezidual din trestie de zahăr folosit ca hrană pentru vite, care urma să fie livrat unei companii din orașul Manchester din Anglia. Drogurile au fost distruse, dar ancheta continuă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.