Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Spania nu știe cum să cheltuiască miliardele primite ca ajutor de la UE

Ziarul de Vrancea
20 sep 2020 1784 vizualizări

Llovită puternic de pandemie, țara iberică va primi aproximativ 140 de miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi de 750 de miliarde de euro

După ce a obținut o parte importantă din fondul UE de revenire după criza coronavirusului, Spania se confruntă cu o problemă neobișnuită, cum să folosească toți acești bani, au declarat pentru Reuters mai multe surse guvernamentale. „Aceasta nu este o criză de bani, este o criză de idei”, a declarat una dintre surse referindu-se la proiectele concrete de investiții destinate să ajute economia să iasă dintr-o recesiune istorică. Spania a fost lovită puternic de pandemie, înregistrând peste 640.000 de cazuri de infecție cu COVID-19, cel mai mare număr din Europa Occidentală, și peste 30.000 de decese. Economia spaniolă a înregistrat o contracție de 18,5% în al doilea trimestru, singura țară care a consemnat o cădere mai gravă în Europa fiind Marea Britanie. Pentru a ajuta Spania să își revină, țara va primi aproximativ 140 de miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi din fondul de revenire al UE în valoare de 750 de miliarde de euro. Fondurile alocate Spaniei includ granturi în valoare de 43 de miliarde de euro numai în următorii doi ani, echivalentul a 8% din cheltuieile anuale ale Spaniei. „Nu este ușor să cheltui toți acești bani”, a spus o a doua sursă guvernamentală. Potrivit surselor apropiate de managementul fondurilor europene există îngrijorări cu privire la modul cum trebuie pus la punct mecanismul pentru a putea absorbi toată această lichiditate.

Veniturile la buget peste așteptări

Comisia Europeană a recomandat guvernelor statelor membre să cheltuiască banii din pachetul de revenire pentru energie verde, transport și investiții în digitalizare. Premierul spaniol Pedro Sanchez, care s-a luptat din greu pentru a obține fonduri cât mai mari la summitul UE din luna iulie, și-a pus subordonații să se ocupe de supervizarea implementării planului de revenire, urmând să fie și un grup de consultanță compus din directori de companii, a dezvăluit o altă sursă. Ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calvino, este și ea implicată îndeaproape deoarece ea trebuie să finalizeze un plan de reforme ce va fi prezentat Buxelles-ului până la data de 15 octombrie, plan ce trebuie să conțină principalele proiecte eligibile pentru fonduri de la UE. „În momentul de față provocarea este cum să fie folosiți în totalitate banii care vor veni și vor trebui să fie proiecte cu o rată mare de absorbție”, spune Jose Moises Martin, directorul firmei de consultanță Red2Red care lucrează cu autoritățile publice. Pe lângă fondurile de revenire, Bruxelles-ul a aprobat un împrumut de 21 de miliarde de euro pentru ca Spania să își finanțeze schemele de sprijinire a șomajului temporar, bani care ar trebui să reducă presiunile asupra Trezoreriei Spaniei care de mai multe luni se împrumută în acest scop. Însă o sursă guvernamentală a declarat că recent veniturile la buget au fost peste așteptări, astfel că în luna septembrie emisiunile de obligațiuni au fost încetinite comparativ cu lunile anterioare. Economistul șef al Băncii Spaniei, Oscar Arce a spus că, în cel mai bun scenariu, fondurile UE ar putea stimula creșterea PIB-ului pe termen mediu cu două puncte procentuale, dar că succesul va depinde de alegerea proiectelor corecte de investiții.

10% dintre cei mai bogați oameni din lume, responsabili pentru 52% din emisiile cumulate de CO2.

Cei mai bogați oameni din lume, care reprezintă 1% din populația mondială, emit de două ori mai multe gaze de seră decât totalul de emisii generate de jumătate din segmentul celor mai săraci locuitori de pe Terra, potrivit unui raport redactat de organizația non-profit Oxfam. Oxfam a analizat perioada 1990-2015, un interval de 25 de ani în timpul căruia emisiile mondiale de CO2, vinovate de încălzirea planetei cu peste 1 grad Celsius în raport cu era preindustrială, au crescut cu aproape 60%. Potrivit acestei analize, “cei 1% dintre cei mai bogați oameni din lume (aproximativ 63 de milioane de persoane) sunt responsabili pentru 15% din emisiile cumulate”, reprezentând “de două ori mai mult decât (emisiile generate, n.r.) de jumătate din partea cea mai săracă a populației mondiale”. Totodată, 10% dintre cei mai bogați oameni din populația mondială (aproximativ 630 de milioane de persoane) sunt responsabili pentru 52% din emisiile cumulate de CO2. “Pe parcursul a 20-30 de ani, criza climatică s-a amplificat și bugetul de carbon mondial limitat a fost delapidat în beneficiul unei intensificări a consumului unei populații bogate, nu pentru ieșirea oamenilor din sărăcie”, au denunțat reprezentanții organizației Oxfam. Grupurile care “suferă cel mai mult de pe urma acestei nedreptăți sunt oamenii care sunt cel mai puțin vinovați de criza climatică”: cei mai săraci și generațiile viitoare, au continuat specialiștii acestui ONG, îndemnându-i pe guvernanții din lumea întreagă să își corecteze politicile, plasând justiția socială și lupta împotriva modificărilor climatice în centrul planurilor de redresare economică în epoca post-COVID-19. “Este clar că modelul de creștere economică, puternic generator de carbon și foarte inegal din ultimii 20-30 de ani, nu a adus beneficii pentru jumătate din segmentul cel mai sărac al omenirii”, a declarat Tim Gore, expert al aceluiași ONG. “Este o dihotomie înșelătoare să sugerezi că trebuie să alegem între creșterea economică și climă”, a adăugat el.

România, Lituania și Polonia, propuneri concrete pentru Belarus

Lituania, Polonia și România urmează să-și îndemne partenerii europeni să adopte o serie de măsuri de susținere a Belarusului, în cadrul summitului european de la 24-25 septembrie, a anunță ieri Vilniusul. Cele trei state membre ale Uniunii Europene (UE) propun să se instaureze un regim comercial preferențial, posibilitatea intrării în UE fără viză și o susținere a unei candidaturi belaruse la aderarea la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), a anunțat într-un comunicat președintele lituanian Gitanas Nauseda. Vilniusul, Varșovia și Bucureștiul îndeamnă, de asemenea, la acordarea unui ajutor financiar și la reforme, la o diversificare a sectorului energetic și la tranziția către o economie de piață în Belarus. Într-o declarație distinctă, șefii de stat lituanian, polonez Andrezej Duda și român Klaus Iohannis evocă “propuneri pentru un Belarus democratic”. Cei trei își exprimă voința de a susține poporul Belarusului în construirea unui parcurs democratic, printr-o conducere de stat aleasă democratic, o societate civilă liberă, prin economie de piață și prin statul de drept și își oferă expertiza și know-how-ul pentru parcursul de reforme politice și economice, pentru construirea de instituții independente și pentru asigurarea unui mediu unde respectul pentru drepturile omului și libertatea de expresie sunt o normă fundamentală de neclintit a societății.

Armata chineză difuzează  simularea video a unui atac asupra unei baze americane

Forțele aeriene chineze au difuzat în weekend o înregistrare video în care bombardiere cu capacitate nucleară de tip H-6 efectuează o simulare a unui atac asupra a ceea ce pare să fie baza aeriană americană Andersen, pe Insula Guam, la Oceanul Pacific. Imaginile au fost postate pe contul Weibo al forțelor aeriene sâmbătă, în contextul în care forțe chineze au început vineri manevre militare în apropierea Strâmtorii Taiwanului, la sosirea la Taipei a unui oficial de la Departamentul de Stat american. Este pentru prima oară de 40 de ani de când un oficial american de rang înalt a vizitat Insula Taiwan, pe care Beijingul o consideră parte integrantă a teritoriului chinez. Pe Insula Guam se află instalații militare americane importante, esențiale în cazul unui război în regiunea Asia-Pacific. Înregistrarea video are două minute și 15 secunde și este intitulată “Dumnezeul războiului H-6K trece la atac!”. În imagini apar bombardiere chineze decolând de la o bază situată într-o zonă deșertică, pe un fundal sonor cu muzică demnă de o superproducție hollywoodiană. Un pilot trage apoi o rachetă asupra unei piste de aterizare neidentificate, iar apoi o forografie satelitară arată o bază al cărei plan pare să fie al bazei americane de la Andersen. “Noi suntem apărărtorii securității aeriene a patriei. Avem misiunea și capacitatea de a apăra întotdeauna securitatea cerului patriei”, descriu forțele aeriene chineze această înregistrare video.

De teama “imperialismului moral”, Orban îl susține pe Trump

Premierul ungar Viktor Orban și-a exprimat ieri susținerea față de realegerea lui Donald Trump și i-a acuzat pe opozanții acestuia democrați că au împins lumea la un “imperialism moral” pe care lideri “iliberali” ca el îl respinge. “Încurajăm victoria lui Donald Trump, pentru că știm că diplomația guvernelor democrate americane se bazează pe imperialismul moral”, scrie premierul suveranist ungar într-un editorial în cotidianul ungar Magyar Nemzet. “Noi am fost forțați să urmăm acest model înainte. Nu ne-a plăcut. Nu vrem să revenim la el”, afirmă Orban.Aflat la putere de zece ani, liderul suveranist se confruntă cu alegeri legislative riscante, la începutul lui 2022, din cauza consecințelor crizei economice și sociale cauzate de epidemia de covid-19 în Ungaria. Acest scrutin ungar va fi o “bătălie decisivă” împotriva unei elite “liberale” internaționale, care caută să-i distrugă pe conservatorii creștini din Europa, apreciază Orban în editorialul său. “Ei se pregătesc de o bătălie decisivă în 2022, cu susținerea presei internaționale, tehnocraților de la Bruxelles și unor ONG-uri deghizate în organizațiiale societății civile”, acuză Orban. “A venit vremea să ne organizăm și noi”, îndeamnă el. Ungaria și alte țări din Europa Centrală vor să acorde prioritate eficienței economice în loc să acorde prioritate politicilor decise la nivel european, precum “obiective climatice care ating absurdul, o Europă socială, o fiscalitate comună și o societate multiculturală”, acuză șeful Executivului de la Budapesta.

Misterul morții a sute de elefanți în Botswana a fost elucidat

Moartea a sute de elefanți înregistrată anul acesta în Botswana, fenomen care i-a lăsat perplecși și i-a alarmat pe conservaționiști, a fost cauzată de toxine produse de cianobacterii din apă, au anunțat ieri oficialii din țara africană. Cyril Taolo, director adjunct al Departamentului pentru faună sălbatică și parcuri naționale, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că numărul elefanților morți a crescut la 330 față de 281 în luna iulie. Veterinarul șef al instituției a participat de asemenea la întâlnirea cu jurnaliștii, afirmând că multe întrebări rămân în continuare fără răspuns.„Ultimele teste pe care le-am efectuat au detectat neurotoxinele produse de cianobacterii drept cauză a deceselor. Aceste bacterii se găsesc în apă”, a declarat veterinarul, adăugând că „însă încă avem multe întrebări la care trebuie răspuns ca de exemplu de ce doar elefanții au murit și doar de ce doar într-o anumită zonă. Avem mai multe ipoteze pe care le investigăm”. În țara învecinată Zimbabwe peste 20 de carcase de elefanți au fost descoperite în apropierea celui mai mare parc natural din țară, autoritățile suspectând că aceștia au murit din cauza unei infecții bacteriene. Populația totală a elefanților din Africa este în declin datorită braconajului din Botwsana, țara în care trăiesc aproape o treime din elefanții de pe continent.

Coronavirusul a ajuns pe Muntele Athos

Cel puțin opt cazuri de covid-19 au fost înregistrate, începând de duminică seara, într-o singură mănăstire de la Muntele Athos, iar Mănăstirea Sf. Paul a fost plasată în carantină ieri de către autorități, relatează keeptalkinggreece.com. Majoritatea călugărilor infectați prezintă simptome ușoare, iar numai unul a fost transferat, din cauza stării grave în care se afla. Presa scrie că s-au înregistrat cel puțin alte două contaminări cu noul coronavirus, unul la Mănăstirea Chelandari și unul la Schitul Lakoskiti. Comunitatea religioasă locală a redus la minimum numărul pelerinilor la Muntele Athos, iar temperatura acestora este înregistrată la plecarea din porturile Ouranoupolis și Ierissos.

Toamna astronomică va începe pe 22 septembrie, la ora 16:31

Toamna astronomică va începe anul acesta pe 22 septembrie, la ora 16:31, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Toamna astronomică începe cu echinocțiul, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°. Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. Aflându-se la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Singurele excepții sunt întâlnite în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primavară. În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primăverii. La latitudinile țării noastre, în aceste zile, Soarele va culmina la amiază la o înălțime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanței unghiulare dintre zenit si orizont. Începând cu această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.