Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: SpaceX va trimite primii turiști în spațiu la finalul anului 2021

Ziarul de Vrancea
1 feb 2021 1355 vizualizări

Misiunea va dura câteva zile, iar turiștii spațiali vor călători pe orbita Pământului

SpaceX intenționează să lanseze prima sa misiune de turism spațial în al patrulea trimestru al anului 2021, a anunțat compania aerospațială americană a antreprenorului miliardar Elon Musk.

Misiunea, denumită Inspiration4, va fi realizată cu ajutorul rachetei reutilizabile Falcon 9 a SpaceX, ce va fi propulsată în spațiu de la complexul de lansări 39A din cadrul Centrului Spațial Kennedy din Florida.

La bordul misiunii se va afla Jared Isaacman, în vârstă de 37 de ani, fondatorul și directorul executiv al Shift4 Payments, primul turist spațial al grupului. Jared Isaacman va dona cele trei locuri de lângă el de la bordul capsulei Dragon “persoanelor din rândul publicului larg, ale căror nume vor fi anunțate în următoarele săptămâni”.

“O călătorie istorică ne așteaptă în spațiu și sper că această misiune evidențiază cât de departe ne pot duce inspirația și realizările extraordinare pe care aceasta le aduce aici pe Pământ”, a spus Isaacman. În vederea înscrierii a fost creat un spațiu la adresa Inspiration4.com unde doritorii pot aplica pentru unul dintre aceste locuri. Două locuri sunt disponibile la categoriile “generozității”, printr-o donație în beneficiul spitalului american de pediatrie St. Jude Children's Research Hospital, respectiv “prosperității”, prin împărtășirea istoricului personal în domeniul antreprenorial.

Competiția se adresează persoanelor din Statele Unite cu vârsta peste 18 ani.

Potrivit space. com, spitalul de pediatrie va oferi un loc unui angajat al său, care a fost ales, dar al cărui nume nu a fost încă dezvăluit. Isaacman a dezvăluit luni că este vorba despre o femeie. “Știu că abia așteaptă lansarea, la fel ca și mine”, a spus el. Cele patru persoane de la bord “vor beneficia de instruire pentru astronauți comerciali, oferită de SpaceX”.

Potrivit companiei, misiunea va dura câteva zile, iar turiștii spațiali vor călători pe orbita Pământului, înconjurând planeta la fiecare 90 de minute.

După misiune, capsula va intra în atmosferă și va ameriza în largul coastei Floridei.

Peste 100 de milioane de vaccinuri administrate în lume

Peste 100 de milioane de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 au fost administrate în lume, la mai puțin de două luni de la lansarea, la începutul lui decembrie, a primelor campanii de vaccinare în masă. Marți, la ora 8.00 GMT (10.00, ora României), cel puțin 101.317.005 de injecții au fost realizate în cel puțin 77 de țări sau teritorii, potrivit unui bilanț întocmit de AFP din surse oficiale. Israelul este de departe țara cu cel mai mare avans în cursa imunizării. Până în prezent, peste o treime (37%) din populație a fost vaccinată cel puțin cu o doză de vaccin. Un israelian din cinci (21%) a fost vaccinat cu a doua doză de vaccin, încheind astfel procesul vaccinării.

Toate vaccinurile aflate în prezent în circulație în lume necesită două doze în vederea obținerii unei imunități optme. Țările cu venituri mari - în sensul dat de Banca Mondiale (BM) -, care reprezintă doar 16% din populația mondială, concentrează 65% dintre dozele administrate în lume. În afară de Israel, este vorba despre țări nord-americane, europene și de la Golful Persic.

În plutonul din frunte se află Regatul Unit (9,8 millioane de doze, 13,7% din populație), Statele Unite (32,2 milioane de doze, 7,9%), Emiratele Arabe Unite (3,4 milioane de doze, fără date cu privire la numărul de persoane) sau Serbia (6,2%). În Uniunea Europeană (UE), 12,7 milioane de doze au fost administrate unei proporții de 2,3% din populație. Pe podiumul Celor 27 se află Malta (5,4%), Danemarca (3,2%) și Polonia (3,1%).

Franța se află în plutonul de mijloc cu 1,5 milioane de doze administrate la 2,2% din populație. Giganții chinez și indian - care fac parte din categoria țărilor cu venituri intermediare -, ei au administrat 24 și, respectiv, patru milioane de doze, însă sunt în urmă în privința proporției populației vaccinate. Peste o treime din populația mondială (35%) locuiește în țări care nu au început încă vaccinarea.

Până în prezent, nicio țară săracă nu a început vreo campanie de vaccinare masivă. Aceste țări așteaptă primele livrări - prevăzute luna aceasta - prin mecanismul Covax, înființat de OMS și Alianța pentru vaccinuri Gavi.

Studiu: 55% dintre cei 1,35 de miliarde de indieni ar fi avut deja coronavirus

Peste jumătate din cei 20 de locuitori ai capitalei indiene New Delhi au fost infectați cu noul coronavirus, potrivit unui studiu serologic desfășurat de guvern ale cărui rezultate sunt apropiate de cercetările făcute de sectorul privat.

India a raportat oficial 10,8 milioane de cazuri de Sars-Cov-2, cel mai mare bilanț din lume după SUA. Dar studiul publicat marți, bazat pe 28.000 de prelevări, sugerează că adevărata cifră din rândul populației 1,35 miliarde de oameni a Indiei este dramatic mai mare și se apropie de nivelul de imunitate colectivă. “În al cincilea sondaj serologic făcut în Delhi, anticorpi (la coronavirus) au fost detectați la 56,13% din populație”, a spus ministrul sănătății din Delhi, Satyendar Jain. Teste separate făcute de compania de diagnostic medical Thyrocare Technologies pe mai mult de 700.000 de persoane din toată India au arătat că 55% din populație ar fi fost deja infectată, a spus șeful companiei săptămâna trecută.

Organizația Mondială a Sănătății apreciază că cel puțin 60-70% din populație trebuie să aibă imunitate pentru a opri transmitere coronavirusului, dar oficialii indieni au spus că și un nivel mai redus poate încetini răspândirea bolii. Jani a declarat că, în mare parte, New Delhi a învins COVID-19, iar bilanțurile de cazuri și de decese din India au fost marți la minimul ultimelor opt luni.

Joe Biden vrea să naturalizeze nouă milioane de imigranți

Joe Biden a cerut ieri Guvernului să faciliteze naturalizarea a nouă milioane de imigranți eligibili în vederea primirii cetățeniei americane, potrivit unor ofciali de rang înalt din cadrul administrației. Această măsură se află între o serie de decrete cu privire la imigrație pe care președintele democrat urmează să le semneze marți și prin care își confirmă voința de a relua tradiția primirii de imigranți de către Statele Unite, pusă la încercare de către predecesorul său Donald Trump. Președintele cere totodată o trecere în revistă a tuturor mecanismelor care frânează imigrația legală și integrarea imigranților, implementate de către Trump, ceea ce va conduce la “schimbări radicale de politică”, declară oficiali de rang înalt din cadrul Guvernului înainte ca președintele să semneze trei decrete.

Primul decret vizează înființarea unui Grup de lucru însărcinat să reunească familiile imigranților despărțite prin politica “toleranței zero” la frontieră adoptată de administrația Trump în 2018. În urma unui val de condamnări, precedentul Guvern republican a renunțat la această politică, însă sute de copii nu și-au mai regăsit părinții.

Obiectivul Grupului este să-i identifice și să propună soluții în vederea unei reuniri a familiilor despărțite de administrația Trump, “în funcție de dorința și situația” acestora. Pentru moment, nu se știe dacă se are în vedere o revenire pe teritoriul american a părinților sau copiilor expulzați.

Oregon, primul stat american care dezincriminează posesia de cocaină sau heroină

Oregon a devenit luni primul stat din SUA care a dezincriminat posesia de mici cantități din așa-numitele droguri dure, considerând-o o infracțiune civilă care atrage după sine o amendă și posibilitatea de a o evita printr-o “evaluare a stării de sănătate”. “Știm că pedeapsa pentru dependență nu funcționează și nu îmbunătățește viața persoanelor”, a menționat într-un comunicat Steve Allen, director al Autorității Sanitare din Oregon (OHA).

Allen a explicat că legea intră în vigoare într-un moment critic, în condițiile în care incidența supradozelor de droguri a crescut cu 70% în acest stat de la începutul pandemiei de coronavirus.

Măsura, care a fost aprobată în noiembrie trecut și a provocat o mare controversă în statul Oregon, presupune că poliția nu va mai putea aresta un individ pentru posesia unor mici cantități de drog pentru consumul propriu, precum cocaină, heroină, metanfetamină, LSD, MDMA sau opiacee precum oxicodona. În schimb, persoanele găsite cu cantități mici din aceste droguri asupra lor riscă o amendă de până la 100 de dolari, a cărei achitare poate fi însă evitată dacă individul respectiv este de acord să se înscrie într-un program de dezintoxicare. Obiectivul promotorilor acestei legi este să se acorde prioritate tratamentului persoanelor care se luptă cu o dependență, și nu pedepsei cu închisoarea, care le-ar îngreuna reinserția socială.

Statul Oregon este un pionier în ceea ce privește legislația privind posesia de droguri. Încă din 1973, acest stat a devenit primul din SUA care a legalizat folosirea în scopuri recreative a marihuanei. De altfel, tocmai fondurile obținute din impozitul de stat asupra marihuanei vor finanța programele de reabilitare avute în vedere odată cu noua măsură. Noi centre de dezintoxicare ar urma să înceapă să funcționeze începând cu 1 octombrie.

Studiu: Vaccinul rusesc Sputnik V are o eficiență de 91,6%

Vaccinul Sputnik V - cu privire la care Rusia a fost acuzată de lipsă de transparență - are o eficiență de 91,6% împotriva formelor simptomatice ale COVID-19, potrivit unor rezultate publicate ieri în revista medicală The Lancet și validate de experți independenți. Vaccinul rusesc are un vector viral care utilizează aceeași tehnologie ca vaccinul AstraZeneca, la un nivel de eficiență aproape la fel de mare ca vaccinurile pe bază de ARN mesager. “Dezvoltarea vaccinului Sputnik V a fost criticată din cauza precipitării sale, a faptului că a ars etape și a unei lipse de transparență. Însă rezultatele raportate aici sunt clare, iar principiul științific al acestei vaccinări este demonstrat”, apreciază doi specialiști britanici, profesorii Ian Jones și Polly Roy, într-un comentariu al studiului. Acest lucru “înseamnă că un vaccin suplimentar poate de-acum să se alăture în lupta în vederea reducerii incidenței COVID-19”, insistă acești cercetători, care nu au fost implicați în studiu.

OMS: Cancerul de sân a devenit cea mai frecventă formă de cancer

Cancerul de sân a devenit cea mai frecventă formă de cancer, depășindu-l pe cel pulmonar, a anunțat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS). “Cancerul de sân constituie în prezent, pentru prima dată, cel mai frecvent cancer la nivel mondial”, a spus Andre Ilbawi, specialist în această afecțiune în cadrul OMS. Ilbawi a făcut această declarație în cadrul unei informări de presă a ONU organizată înaintea Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, marcată la 4 februarie. Cancerul pulmonar a fost cel mai frecvent tip de cancer în ultimele două decenii, însă în prezent ocupă locul al doilea, înaintea celui colorectal, al treilea cel mai răspândit, a precizat specialistul. Ilbawi a menționat că obezitatea la femei reprezintă un factor de risc comun în cancerul de sân. Aceasta este totodată un factor de risc pentru cazurile generale de cancer. Pe măsură ce populația lumii crește, la fel ca și speranța de viață, se preconizează o înmulțire a cazurilor de cancer, până la aproximativ 30 de milioane de cazuri noi pe an în 2040 de la 19,3 milioane în 2020, a subliniat Ilbawi.

Pandemia de coronavirus perturbă tratamentul cancerului în aproximativ jumătate dintre țările analizate, a menționat Ilbawi. Potrivit specialistului, pe fondul pandemiei, există întârzieri în stabilirea diagnosticului, lucrătorii din domeniul sanitar sunt suprasolicitați, iar activitățile de cercetare sunt afectate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.