Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Sondaj în SUA: Biden își mărește avantajul

Ziarul de Vrancea
16 iun 2020 1563 vizualizări

Popularitatea lui Trump a ajuns la un minim din ultimele șapte luni

Candidatul democrat Joe Biden, fost vicepreședinte al SUA, și-a mărit avansul la 13 puncte procentuale în fața președintelui în funcție, republicanul Donald Trump, conform celui mai recent sondaj Reuters/Ipsos. Potrivit sondajului, întreprins în intervalul 10-16 iunie, 48% dintre alegătorii înregistrați au declarat că îl sprijină pe Biden, prezumtivul candidat democrat în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, și doar 35% că îl susțin pe Trump.

Avantajul lui Biden este cel mai mare consemnat de anchetele Reuters/Ipsos de când democrații au dat startul alegerilor primare pentru desemnarea contracandidatului lui Trump în noiembrie.

Un sondaj CNN realizat tot în iunie a arătat o diferență de 14 procente în favoarea lui Biden în rândul votanților înregistrați.

Potrivit sondajului Reuters/Ipsos, 57% dintre respondenți dezaprobă prestația lui Trump ca președinte și doar 38% o aprobă. Aceasta este cea mai scăzută rată de aprobare începând din noiembrie, când Congresul desfășura ancheta de impeachment împotriva președintelui republican. Într-un semnal clar de avertisment pentru Trump, baza sa de susținere pare să se erodeze. Rata sa netă de aprobare a coborât progresiv cu 13 puncte din martie în iunie.

În total, 55% dintre americani au spus că dezaprobă modul în care Trump a gestionat epidemia de coronavirus, iar 40% l-au aprobat, cea mai scăzută rată de la începutul lunii martie, de când Reuters/Ipsos adresează această întrebare.

Președintele a fost criticat și pentru răspunsul la manifestațiile declanșate de moartea lui George Floyd, aproape două treimi dintre respondenți declarându-și simpatia față de protestatari. Totuși, miliardarul îl devansează pe fostul vicepreședinte democrat în ce privește încrederea în gestionarea economiei, pe fondul îngrijorărilor americanilor legate de locurile de muncă. Conform sondajului, 43% dintre alegătorii înregistrați cred că Trump ar fi un mai bun administrator ale economiei decât Biden, în timp ce 38% sunt de părere contrară.

La sondajul Reuters/Ipsos realizat online, pe întreg teritoriul SUA, au răspuns 4.426 de persoane de peste 18 ani, dintre care 2.047 de democrați și 1.593 de republicani. Sondajul are un interval de credibilitate de plus/minus 2 puncte procentuale.

Putin, protejat cu un tunel special de dezinfecție la reședința din afara Moscovei

Președintele rus Vladimir Putin este protejat de contaminarea cu noul coronavirus cu ajutorul unui tunel special de dezinfecție prin care trebuie să treacă orice vine la reședința sa din afara Moscovei, a relatat agenția de presă RIA, potrivit Reuters. Tunelul special, fabricat de o companie rusă cu sediul în orașul Penza, a fost instalat la reședința oficială de la Novo-Ogariovo, de lângă Moscova, unde Putin își primește vizitatorii. Imagini demonstrative publicate de RIA arată oameni cu măști de protecție trecând prin tunel, în timp ce erau stropiți cu dezinfectant de sus și din lateral. RIA descrie dezinfectantul ca fiind un nor fin de lichid care acoperă hainele și orice parte expusă a corpului uman.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a afirmat în aprilie că oricine se întâlnește personal cu președintele este testat pentru noul coronavirus. O lună mai târziu, Peskov a anunțat că a fost depistat pozitiv el însuși. Rusia a raportat peste 500.000 de cazuri de infectare cu coronavirus, al treilea cel mai ridicat bilanț, după Brazilia și SUA, pe care îl atribuie programului de testare în masă.

Miercuri, autoritățile au raportat 7.843 de cazuri noi de infectare, cel mai mic număr începând din 30 aprilie. La nivel național, bilanțul a ajuns la 553.301. În ultimele 24 de ore au murit 194 de persoane din cauza COVID-19, statistica oficială, pe care criticii o pun la îndoială, consemnând acum 7.478 de decese de la începutul crizei. AGERPRES

Frenezie în Japonia după apariția pe cer a unui OZN

Apariția unui misterios obiect alb pe cerul din nordul Japoniei, miercuri, a generat o veritabilă frenezie pe rețelele de socializare și un val de speculații, care vizau subiecte precum OZN-urile, Godzilla, noul coronavirus și propaganda nord-coreeană, informează Reuters.

Imagini televizate surprinse în orașul Sendai din nord-estul Japoniei arată un obiect asemănător unui balon, sub care se afla o structură subțire în forma unei cruci, pe care se aflau elice, care păreau că se roteau. Reprezentanții Biroului de Meteorologie din Sendai au precizat că obiectul neidentificat a apărut în zori și a fost vizibil pe cer timp de mai multe ore, în cea mai mare parte a timpului rămânând nemișcat, până când a dispărut din raza vizuală, fiind acoperit de nori.

Până la prânz (ora Japoniei, n.r.), această apariție misterioasă a ocupat locul al treilea în clasamentul celor mai dezbătute subiecte pe Twitter-ul din Japonia. Printre teoriile vehiculate s-au aflat unele care vorbesc despre OZN-uri și despre baloane nord-coreene utilizate pentru a distribui manifeste. Un alt utilizator de Twitter a spus că dispozitivul ar fi putut fi creat pentru a răspândi noul coronavirus. “Îmi dă o senzație foarte neplăcută, ca și cum Godzilla ar putea să apară dintr-o dată”, a adăugat același internaut japonez.

Utilizatorul PopcornParty010 a distribuit pe Twitter și o fotografie care imită într-o manieră ironică prima pagină a cotidianului londonez The Times, însoțită de un titlu senzaționalist: “Sendai Anihilat: Un coșmar devenit realitate”.

Poliția niponă nu a putut fi contactată până la ora transmiterii acestor informații de jurnaliștii de la Reuters, iar un oficial al municipalității din Sendai a precizat că o anchetă este în curs de desfășurare, încercând să determine dimensiunea obiectului, originile și funcțiile sale. Autoritățile locale nu au întreprins deocamdată niciun demers pentru a captura acel obiect neidentificat. “Nu avem absolut nicio idee despre ceea ce este. Ar putea fi un fel de echipament de monitorizare a vremii, dar cu siguranță nu este al nostru”, a declarat un purtător de cuvânt al Biroului de Meteorologie din Sendai.

Ce știm despre confruntare sângeroasă din ultimii 45 de ani între India și China

cel puțin 20 de militari și-au pierdut viața, chiar dacă în timpul “bătăliei” nu s-a tras niciun foc de armă

Douăzeci de militari indieni au fost uciși într-o confruntare cu armata chineză, în noaptea de luni spre marți, la frontiera disputată din Ladakh, în nordul Indiei - prima ciocnire militară sângeroasă din ultimii 45 de ani între cei doi giganți nucleari asiatici, relatează AFP. Armata indiană a anunțat mai întâi, marți, moartea unui ofițer și a doi militari, evocând morți “de ambele părți”. Marți seara, ea a anunțat alți 17 alți “răniți grav pe câmpul de onoare” care au “murit din cauza rănilor”.

China a evocat “morți și răniți”, însă fără să precizeze în care tabără. Ea acuză India de faptul că se face vinovată de acest incident.

Minitsrul indian de Externe i-a replicat, prin purtătorul de cuvânt Anurag Srivastava, atribuind vina confruntării Chinei, în urma “unei tentative de a schimba în mod unilateral statu-quoul” frontierei.

Un militar indian rănit în regiune a declarat pentru AFP că nu au existat schimburi de tiruri de armă. “Nicio armă de foc nu a fost folosită. Au existat violențe corp la corp”, a declarat această sursă sub protecția anonimatului.

Trupe aparținând celor două puteri nucleare s-au angajat de la începutul lui mai în confruntări tensionate de-a lungul frontierei comune, în principal în Ladakh, și au trimis mii de militari întăriri - o criză pe care părțile susțin că vor să o soluționeze, cu toate acestea, pe cale diplomatică. “India și China și-au exprimat ambele voința unei calmări, iar noi susținem o soluție pașnică”, a reacționat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat în urma acestor încăierări.

În urma unor negocieri între generali din ambele armate, în urmă cu zece zile, un proces de dezangajare militară a fost lansat în anumite zone disputate ale regiunii, la înaltă altitudine, în Ladakh. “În acest proces de dezescaladare, aflat în curs în Valea Galwan, o confruntare violentă a avut loc noaptea trecută și s-a soldat cu victime de ambele părți”, declara marți un purtător de cuvânt al armatei indiene.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a acuzat, la rândul său, trupe indiene de faptul că au “trecut frontiera în două rânduri, după care au comis activități ilegale, au provocat și atacat militari chinezi, iar rezultatul a fost o gravă confruntare fizică”.

Un purtător de cuvânt al armatei chineze, Zhang Shuili, a adăugat, într-un comunicat publicat de Ministerul chinez Apărării, că incidentul a antrenat “morți și răniți”. El nu a precizat nici numărul și nici naționalitatea acestora.

Temeri de escaladare

Ultima altercație sângeroasă între militari indieni și chinezi a avut loc în 1975, când patru militari indieni au fost uciși în Arunachal Pradesh (est). Niciun glonț nu a fost tras la frontiera indiano-chineză de atunci.

Gradați de rang înalt din ambele tabere negociază la fața locului pentru a dezamorsa situația, a anunțat armata indiană. La New York, o purtătoare de cuvânt a ONU a exprimat îngrijorarea Organizației.

“Îndemnăm cele două părți să dea dovadă de un maximum de reținere”, a declarat presei Eri Kaneko, care a salutat o angajare între cele două țări în vederea calmării situației. La începutul lui mai, încăierări cu pumnii, pietre și bastoane au avut loc între militari din cele două țări în regiunea Sikkim, în estul Indiei, soldate cu mai mulți răniți. Trupe chineze au avansat în zone considerate de India ca făcând parte din Ladakh, ceea ce a determinat New Delhi să trimită trupe în regiune. “Dacă situația nu este gestionată corect, ar putea degenra în ceva mult mai mare decât ne-am imagina noi la început”, a declarat pentru AFP Harsh V. Pant, un analist de la Observer Research Foundation din New Delhi. “China, cu infrastructura ei mai bună, capacitățile sale militare superioare, poate crede că este momentul să împingă India să vadă până unde merge”, apreciază el.

India și China au mai multe litigii teritoriale vechi, în sectoarele Ladakh și Arunachal Pradesh.

Confruntări în zone muntoase între armata indiană și chineză au devenit mai frecvente în ultimii ani, ceea ce administrația Trump intrerpretează drept un semn al unei agresivități chineze tot mai puternice în Asia.

În 2017, militari indieni și chinezi s-au înfruntat timp de peste două luni pe un platou himalayan strategic în regiunea Bhutan.Negocieri au condus la o dezangajare militară a ambelor părți.

Ultimul conflict deschis între cele două națiuni cele mai populate din lume a fost Războiul-fulger din 1962, în care trpele indiene au fost înfrânte rapid de armata chineză.

Coronavirus: SUA înregistrează mai mulți morți decât în Primul Război Mondial

Cu 700 de morți suplimentare într-o zi, Statele Unite înregistrează cu începere de marți mai multe decese legate de COVID-19 decât numărul soldaților americani căzuți în Primul Război Mondial, scrie AFP. Statele Unite au deplâns 740 de morți în ultimele ore, potrivit datelor raportate de Universitatea Johns Hopkins marți la orele 20.30 (miercuri, 00.30 GMT). Numărul total al deceselor de COVID-19 înregistrate în țară a depășit 116.850, mai mult decât numărul soldaților americani uciși în Primul Război Mondial - circa 116.500, potrivit Departamentului Veteranilor din SUA.

Bilanțul american al pandemiei l-a depășit în aprilie pe cel al soldaților morți în cele două decenii de conflict în Vietnam, un prag cu o valoare simbolică, pentru că acest război rămâne unul din cele mai mari traumatisme trăite de americani în secolul al XX-lea.

Țara, care în valoare absolută este cea mai afectată de pandemie atât ca număr de morți, cât și de cazuri înregistrate, numără peste 2,13 milioane de contaminări diagnosticate, dintre care 583.500 de persoane au fost declarate vindecate.

Statele Unite au raportat duminică și luni cele mai scăzute bilanțuri zilnice de la sfârșitul lui martie, cu circa 380 de morți în 24 de ore. Reducerea pare să fi fost accentuată de lipsa datelor actualizate de autoritățile sanitare la nivel local, notată la fiecare sfârșit de săptămână.

De la începutul lui iunie, SUA depășesc rar pragul de 1.000 de decese zilnice cauzate de coronavirus, dar înregistrează zilnic 20.000 de cazuri noi, valoare stabilă de câteva săptămâni. Primul val de contaminări nu a trecut complet, pandemia deplasându-se de la New York și Nord-Est spre o zonă largă ce acoperă sudul și vestul țării.

Studiu: Oamenii sunt capabili să descifreze strigătele cimpanzeilor

Ascultând strigătele unui cimpanzeu, oamenii sunt capabili să ghicească dacă animalul este atacat, a descoperit o sursă de hrană sau este gâdilat, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista științifică Proceedings of the Royal Society B. “Pentru prima dată, vom demonstra că omul este capabil să deducă din emisiile vocale ale altor specii contextele comportamentale în care acestea au fost produse”, a explicat pentru AFP Roza Kamiloglu de la Universitatea din Amsterdam, coautoare a studiului. Pentru a ajunge la aceste concluzii, circa 3.500 de persoane, care nu erau experți în primate, au fost rugate să asculte 150 de emisii vocale provenind de la 66 de cimpanzei, pentru a determina dacă animalele se aflau într-un context pozitiv sau negativ și dacă erau relaxate sau agitate. “Individul se află într-o situație negativă când, de exemplu, este atacat de un alt cimpanzeu, când se confruntă cu ceva înspăimântător sau când este separat de mama sa”, a explicat Roza Kamiloglu. Gâdilatul și mâncarea bună ilustrează, potrivit cercetătorilor, contexte pozitive.

“Rezultatele noastre arată că ascultătorii sunt mai capabili să deducă informații din vocalizări negative decât din cele pozitive”, notează cercetătoarea, adăugând că “situațiile negative implică un pericol și pot fi mai importante pentru supraviețuire”. Dintre participanți, 300 au asociat apoi vocalizările cu zece contexte comportamentale definite de cercetători, după cum au crezut că animalul a descoperit hrană, a fost gâdilat sau atacat de un alt cimpanzeu sau a amenințat el însuși o altă maimuță agresivă sau un prădător. Celorlalți li s-a cerut să indice dacă strigătul auzit corespundea sau nu unui anumit context comportamental. Potrivit studiului, “rezultatele arată că ascultătorii umani au reușit să asocieze în mod corect vocalizările acestor primate cu cele mai multe dintre contexte”. Aptitudinea se datorează faptului că oamenii sunt “extrem de apropiați din punct de vedere genetic” de cimpanzei, precizează autorii studiului.

Facebook va permite utilizatorilor americani să dezactiveze advertorialele politice

Facebook va permite utilizatorilor, în următoarele săptămâni, să dezactiveze advertorialele politice, o schimbare importantă în strategia platformei după mai multe luni în care a fost criticată pentru că politicienii și grupurile politice pot difuza reclame cu informații false. Mark Zuckerberg, cofondator și CEO al Facebook, a scris marți în USA Today: „Pentru cei care deja s-au hotărât și vor doar ca alegerile să se încheie, vă auzim - așadar, introducem posibilitatea de a dezactiva advertorialele politice”. El a adăugat că Facebook și Instagram vor afișa un tab Voting Information Center pentru utilizatorii americani, unde vor putea fi găsite informații despre cum, când și unde să voteze, citează The Hollywood Reporter. Compania a promis să sprijine 4 milioane de oameni să se înregistreze pentru vot la următoarele alegeri prezidențiale americane, programate pentru noiembrie. Modificarea a venit într-o perioadă în care rețeaua de socializare și Zuckerberg, în special, sunt criticați pentru că permit unor actori necinstiți să difuzeze reclame pe platformă nestingheriți. Twitter, spre exemplu, a interzis din luna octombrie a anului trecut reclamele politice.

Coronavirus: Bulgaria înregistrează un nou maxim de contagieri într-o singură zi

Cu două săptămâni înainte de ridicarea tuturor restricțiilor împotriva COVID-19, Bulgaria a înregistrat un nou maxim zilnic de contagieri, informează miercuri autoritățile sanitare, citate de EFE. Potrivit Sistemului național de informații pentru COVID-19, în ultimele 24 de ore au fost identificate 112 noi contagieri, cu 7 mai mult decât maximumul înregistrat în urmă cu patru zile. Potrivit Nova TV, printre noii infectați se numără antrenorul echipei naționale de tineret de fotbal, iar autoritățile sanitare analizează persoanele cu care acesta a intrat în contact. Deocamdată, numărul total al contagierilor confirmate rămâne moderat, cu mai puțin de 3.500 de cazuri la 7 milioane de locuitori ai țării. Aproximativ 1.800 de persoane s-au vindecat după infectarea cu noul coronavirus, iar 181 au decedat.

Noile contagieri intervin după ce guvernul bulgar a decis miercurea trecută menținerea “situației epidemiologice extraordinare”, cel puțin încă două săptămâni până la 30 iunie. Prelungirea a fost decisă după ce s-a înregistrat trei zile consecutiv o medie de 70 - 80 de noi infecții, cu 250 % mai mult decât media de 10 - 20 cazuri zilnice raportate la începutul lunii iunie. În pofida acestei situații, Bulgaria a decis să ridice carantina obligatorie de 14 zile pentru cetățenii proveniți din țările membre ale UE, printre care și Spania, cu excepția turiștilor din Marea Britanie și Portugalia. De duminică s-a permis deschiderea barurilor, discotecilor și cluburilor de noapte care au fost închise la 13 martie, în timp ce evenimentele culturale și sportive se pot desfășura la 50 % din capacitatea lor, cu o distanțare obligatorie de 1,5 metri între persoane. Bogan Petrunov, un reputat imunolog bulgar intervievat de televiziunea publică BNT, a declarat că această creștere a contagierilor este urmare a relaxării comportamentului social al cetățenilor după mai multe luni de restricții. În orice caz, expertul a precizat că la toamnă nu se prevede un al doilea val de COVID-19.

Un judecător mexican, asasinat în propria casă împreună cu soția

Un judecător mexican anti-droguri și soția sa au fost împușcați mortal marți în casa lor din vestul țării, a anunțat procuratura generală. Judecătorul Uriel Villegas Ortiz și soția sa au fost uciși într-un atac armat în locuința lor din Colima, la circa 700 de kilometri vest de Ciudad de Mexico. Două fiice minore și o angajată a familiei au supraviețuit atacului, în care au fost trase circa 20 de focuri de armă, conform presei locale.

Ortiz se ocupa de cazuri legate de fiul unui important traficant de droguri mexican, liderul cartelului Jalisco Nueva Generacion, Nemesio Oseguera Cervantes, supranumit ‘El Mencho’. Fiul traficantului, Ruben Oseguera Gonzalez, supranumit și ‘El Menchito’, a fost extrădat în SUA la începutul anului.

Trecut de 40 de ani, judecătorul, care lucra în Colima de doar patru luni, se ocupa de cazuri de trafic de droguri și de alte forme de crimă organizată. Statele Colima și Jalisco sunt bastioane ale respectivului cartel al drogurilor.

Atacul de marți a fost condamnat cu fermitate de președintele Curții Supreme de Justiție, Arturo Zaldivar, și de ministrul de interne, Olga Sanchez Cordero. Ministrul de interne le-a cerut autorităților să investigheze cu celeritate acest caz. Înainte de această crimă, sistemul judiciar a anunțat că securitatea judecătorilor și a familiilor lor va fi intensificată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.