Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Se termină războiul pe 9 mai? Sau abia atunci începe?

Ziarul de Vrancea
2 mai 2022 1146 vizualizări

Rusia are nevoie disperată de noi trupe, iar declararea oficială a războiului i-ar permite lui Putin să mobilizeze rezerviștii n premierul ungar susține însă că invazia se va încheia de „Ziua Victoriei”

Președintele rus Vladimir Putin ar putea declara, în mod oficial, război Ucrainei în 9 mai, o mișcare care ar permite mobilizarea completă a forțelor de rezervă ale Rusiei, consideră oficiali americani și occidentali, citați de CNN.

Anterior, informația a apărut în presa britanică și în cea franceză, iar acum este confirmată și de media americană, cu surse de peste ocean.

Data de 9 mai, cunoscută ca „Ziua Victoriei” în Rusia, este momentul în care populația rusă comemorează înfrângerea naziștilor în 1945. Oficialii occidentali au crezut mult timp că Putin va profita de semnificația simbolică și de valoarea propagandistică a acestei zile pentru a anunța fie o realizare militară în Ucraina, fie o escaladare majoră a ostilităților – sau ambele.

Oficialii occidentali au început să se concentreze asupra unui scenariu, și anume că Putin va declara oficial război Ucrainei pe 9 mai. Până în prezent, Putin a insistat să se refere la conflictul brutal care a intrat în a treia lună ca la o „operațiune militară specială”, interzicând efectiv în Rusia folosirea unor cuvinte precum „invazie” și „război”.

„Cred că va încerca să treacă peste «operațiunea special㻓, a declarat săptămâna trecută ministrul britanic al apărării, Ben Wallace. „El a pregătit terenul pentru a putea spune «uite, acesta este acum un război împotriva naziștilor, iar ceea ce am nevoie sunt mai mulți oameni. Am nevoie de mai multă carne de tun ruseasc㻓, a spus Wallace.

O declarație oficială de război pe 9 mai ar putea crește sprijinul public pentru invazie în rândul populației ruse, notează CNN. De asemenea, în conformitate cu legislația rusească, i-ar permite lui Putin să mobilizeze forțele de rezervă și să adune noi recruți, despre care oficialii spun că Rusia are nevoie disperată pe fondul unui deficit tot mai mare de forțe militare.

O ofensivă „anemică”

În urma unei serii de eșecuri militare și logistice, Moscova și-a concentrat eforturile asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei, care se află în prima linie a conflictului ruso-ucrainean încă din 2014. Însă, un oficial american citat de CNN a descris efortul de război al Rusiei din această zonă drept unul „anemic”. „Ei se vor deplasa și apoi își vor declara victoria, apoi își vor retrage trupele, doar pentru a-i lăsa pe ucraineni să o ia înapoi”, a declarat oficialul reporterilor, în cadrul unui briefing la Pentagon. Sursa citată a precizat că problemele care au afectat armata rusă de la atacul lor inițial nu au fost rezolvate. „Încă suferă de o comandă și un control slab, de un moral scăzut în multe unități, de o logistică mai puțin ideală”, a spus oficialul.

Între timp, oficialul susține că forțele ucrainene fac progrese semnificative pentru a-i împinge pe ruși înapoi în jurul orașului Harkov, în extremitatea nord-vestică a regiunii Donbas.

Posibile scenarii și opțiuni ale lui Putin pentru data de 9 mai

Statele Unite au informații „foarte credibile” potrivit cărora Rusia va încerca să anexeze Luhansk și Donețk „undeva la mijlocul lunii mai”, a declarat luni ambasadorul american la OSCE, Michael Carpenter. Există, de asemenea, indicii că Rusia ar putea plănui să declare și să anexeze o „republică populară” în orașul Herson din sud-estul țării. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a afirmat luni că există „motive întemeiate pentru a crede că rușii vor face tot ce pot pentru a folosi” ziua de 9 mai în scopuri propagandistice. „Am văzut că rușii și-au dublat cu adevărat eforturile de propagandă, probabil, aproape sigur, ca mijloc de a distrage atenția de la eșecurile lor tactice și strategice pe câmpul de luptă din Ucraina”, a declarat Price în cadrul unui briefing al Departamentului de Stat.

Price a adăugat că „ar fi o mare ironie dacă Moscova ar folosi ocazia «Zilei Victoriei» pentru a declara război, ceea ce în sine le-ar permite să crească numărul de recruți într-un mod în care nu îl pot face acum, într-un mod care ar echivala cu dezvăluirea în fața lumii că efortul lor de război eșuează, că se clatină în campania lor militară și în obiectivele lor militare”.

Mărturisirea lui Orban

Papa Francisc a declarat că premierul ungar Victor Orban i-a mărturisit, în timpul întâlnirii celor doi la sfârșitul lunii aprilie, că președintele rus Vladimir Putin intenționează să pună capăt invaziei Rusiei în Ucraina pe 9 mai. De asemenea, liderul Bisericii Catolice și-a reiterat dorința de a călători la Moscova și de a se întâlni cu Putin, în speranța de a pune capăt războiului din Ucraina. Papa Francisc a făcut aceste declarații pentru cotidianul italian Corriere della Sera într-un interviu publicat marți. “Orban, când l-am întâlnit, mi-a spus că rușii au un plan, că totul se va termina pe 9 mai”, a afirmat Suveranul Pontif. “Acest lucru ar explica și viteza escaladării din ultimele zile. Pentru că în prezent nu este vorba doar de Donbas, ci și despre Crimeea, Odesa, despre cucerirea portului de la Marea Neagră din Ucraina”, a mai precizat papa. “Nu există suficientă voință să se ajungă la pace. Sunt pesimist, dar trebuie să facem orice gest posibil pentru a opri războiul”, a continuat el.

Liderul Bisericii Catolice și-a reiterat dorința de a călători la Moscova pentru a se întâlni cu Putin și a comparat războiul din Ucraina cu genocidul din Rwanda. “Nu am primit încă un răspuns și încă insistăm, chiar dacă mă tem că Putin nu poate și nu vrea să organizeze această întâlnire chiar acum. Însă atâta brutalitate, cum să nu o oprești? În urmă cu douăzeci și cinci de ani, noi am trăit același lucru în Rwanda”, a mai spus Papa Francisc.

Suveranul Pontif a mărturisit că nu va călători deocamdată la Kiev, însă va trimite în schimb un reprezentant. “Mai întâi trebuie să merg la Moscova, mai întâi trebuie să mă întâlnesc cu Putin. Dar și eu sunt preot, ce pot face? Voi face tot ce pot. Dacă Putin ar deschide ușa”, a conchis el.

Un suspect al masacrului din Bucea spune că e poștaș, nu militar

 ancheta unui site independent din Belarus pare să confirme nevinovăția bărbatului

Serghei Koloței, identificat de autoritățile ucrainene drept unul dintre posibilii autori ai crimelor de război din Bucea, o suburbie a Kievului, a negat luni că ar fi fost implicat în atrocitățile din această localitate. “Eu nu activez în Garda Națională rusă, ați înnebunit cumva?”, a declarat bărbatul pe canalul de Telegram “Mozhem obiasnit”, apărut ca urmare a proiectului de investigație “Open Media”, blocat de Rusia anul trecut.

Potrivit procuraturii ucrainene, Koloței este comandantul unei unități a Gărzii Naționale Ruse, Rosgvardia, și este bănuit că ar fi ucis patru bărbați neînarmați și ar fi torturat un civil. Kievul a explicat că suspectul a fost filmat de camerele de securitate în timp ce trimitea bunuri furate către orașul Ulianovsk, din vestul Rusiei.

Imaginile filmate după ce armata rusă a abandonat Bucea au făcut înconjurul lumii, cadavrele a zeci de civili, mulți dintre ei cu mâinile legate la spate, zăcând pe străzi zile și săptămâni la rând. Koloței le-a declarat jurnaliștilor ruși că trăiește în Belarus, nu are cetățenie rusă și că de ani buni nu a mai fost în Ucraina. Belarusul a confirmat în schimb că s-a aflat, într-adevăr, în biroul unei companii de coletărie unde a fost înregistrat de camerele de securitate, dar a insistat că nu are nicio legătură cu militarii care se aflau și ei acolo. “Este un oficiu poștal unde oricine poate trimite un pachet cui vrea și unde vrea”, a insistat el.

După dezvăluirea identității primului suspect în atrocitățile de la Bucea, site-ul independent belarus Zerkalo a discutat cu numeroși prieteni și cu rude ale lui Koloței. Zerkalo scrie că bărbatul care apare în imaginile ucrainenilor este într-adevăr Koloței, originar din orașul belarus Mazir, aflat la o oră distanță de frontiera ucraineană.

Koloței are 35 de ani și a trăit toată viața în acest oraș, unde lucrează ca inginer într-o fabrică, scrie Zerkalo. Pe toată durata campaniei militare ruse în Ucraina, Koloței s-a aflat tot timpul în orașul natal, au declarat mai mulți martori, care le-au spus jurnaliștilor că-l vedeau mereu când se ducea la serviciu sau când ieșea la plimbare cu fiul său. Potrivit cercului de apropiați ai lui Koloței, belarusul nu a activat niciodată în armată, nici în cea rusă, nici în cea belarusă, și nici nu are relații cu organele de securitate ale celor două state.

America, tot mai retrogradă?

Judecătorii conservatori promovați de Trump la Curtea Supremă sunt la un pas să dea liber statelor să interzică avortul, o practică condamnată, în general, în țările din lumea a treia

Curtea Supremă a Statelor Unite se pregătește să anuleze decizia istorică din 1973 prin care a recunoscut dreptul la avort, a relatat publicația Politico, sprijinindu-se pe o scurgere de documente.

Într-un articol care trimite o undă de șoc la Washington, publicația de știri susține că a intrat în posesia unui draft al unei hotărâri majoritare redactat de judecătorul conservator Samuel Alito și datat 10 februarie. Decizia Roe vs. Wade care, în urmă cu aproape jumătate de secol, a stabilit că Constituția americană protejează dreptul femeilor la avort, a fost “complet lipsită de fundament de la început”, conform acestui text care ar putea face obiectul unor negocieri până la 30 iunie. “Considerăm că Roe vs. Wade trebuie anulată”, scrie Samuel Alito în document. “Avortul constituie o chestiune morală profundă”, afirmă Alito. “Constituția nu le interzice cetățenilor din fiecare stat să reglementeze sau să interzică avortul”, în opinia sa. “Concluzia ineluctabilă este că dreptul la avort nu este profund înrădăcinat în istoria și tradițiile națiunii”, a adăugat el. Potrivit judecătorului, acest drept “nu este protejat de nicio dispoziție din Constituție”.

Dacă această concluzie va fi reținută de Înalta Curte, atunci SUA ar reveni la situația care era în vigoare înainte de 1973, când fiecare stat era liber să interzică sau să autorizeze avorturile.

Date fiind fracturile geografice și politice majore pe acest subiect, jumătate dintre state, în special din sudul și centrul conservatoare și religioase, ar urma să interzică rapid procedura pe teritoriul lor.

“Să fie clar: este un draft. Este scandalos, fără precedent, dar nu este final: avortul rămâne dreptul vostru și este încă legal”, a scris pe Twitter organizația Planned Parenthood, care gestionează numeroase clinici care practică avorturi.

Curtea Supremă a fost profund remaniată de fostul președinte republican Donald Trump care, în cinci ani, a adus trei magistrați, întărind astfel majoritatea sa conservatoare (șase judecători din nouă).

Divizată, clasa politică a reacționat de asemenea puternic la articolul din Politico. Mai mulți aleși democrați au spus că el confirmă “urgența” de a introduce în lege dreptul la avort. “Trebuie să protejăm dreptul de a alege și de a înscrie (decizia) Roe vs. Wade în lege”, a scris pe Twitter senatoarea Amy Klobuchar. O propunere în acest sens a fost adoptată de Camera Reprezentanților, însă ea s-a blocat în Senat din cauza opoziției feroce a republicanilor.

Aceștia din urmă au salutat, în schimb, intenția de anulare a deciziei Roe vs. Wade. “Este cea mai bună și cea mai importantă veste din viața noastră”, a comentat Marjorie Taylor Green, membră a Camerei Reprezentanților, în timp ce colegul său Josh Hawley a cerut Curții să publice “imediat” hotărârea.

Rusia acuză Israelul că sprijină “regimul neonazist” din Ucraina

Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat, ieri, Israelul că sprijină “regimul neonazist” și “alimentează antisemitismul” din Ucraina, acuzație care a intensificat disputa dintre cele două state, care a început odată cu afirmația ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit căreia Adolf Hitler avea origini evreiești. Israelul l-a criticat, luni, pe Lavrov și a precizat că afirmația ministrului rus de Externe, formulată în momentul în care vorbea despre președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care este evreu, este o minciună “de neiertat” care profanează victimele Holocaustului nazist.

Liderii mai multor națiuni occidentale au denunțat declarațiile lui Lavrov, iar Zelenski a acuzat Rusia că a uitat lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial.

Ministerul rus a emis un comunicat în care se menționa că declarațiile ministrului israelian de Externe, Yair Lapid, sunt “împotriva istoriei” și “explică în mare măsură de ce actualul guvern israelian susține regimul neonazist de la Kiev”. Moscova a reiterat punctul de vedere al lui Lavrov conform căruia originile evreiești a lui Zelenski nu împiedică Ucraina să fie condusă de neo-naziști.

Israelul și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina în urma invaziei ruse din februarie. Însă, fiind precaut să nu deterioreze relațiile cu Rusia, un actor influent în Siria, statul vecin, a evitat inițial criticile directe la adresa Moscovei și nu a impus sancțiuni oficiale asupra oligarhilor ruși.

Cu toate acestea, relațiile dintre cele două state au devenit mai tensionate, iar Lapid a acuzat în aprilie Rusia că a comis crime de război în Ucraina.

Găgăuzia permite folosirea panglicii Sfântului Gheorghe în regiune

Irina Vlah, guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă din sud-vestul Republicii Moldova - a promulgat legea prin care se permite utilizarea panglicii Sfântului Gheorghe - considerat un semn al susținătorilor președintelui rus Vladimir Putin, dar și al separatiștilor proruși din Ucraina - pe teritoriul regiunii, după ce la 29 aprilie parlamentul local a aprobat un proiect de lege în acest sens.

Pe teritoriul Găgăuziei - conform documentului - “este permisă fabricarea, depozitarea și folosirea panglicii Sf. Gheorghe, a steagurilor roșii ale Victoriei și a altor simboluri asociate Victoriei împotriva nazismului în Marele Război pentru Apărarea Patriei”, așa cum se numește în Rusia cel de-al Doilea Război Mondial. Legea permite, de asemenea, desfășurarea pe teritoriul Găgăuziei a unor ceremonii în memoria participanților la război și dezvoltarea educației patriotice a tinerei generații.

Deputații Adunării Populare a Găgăuziei (parlamentul local) au adoptat vineri o lege prin care permit utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul unității teritorial-administrative. Legea a fost adoptată în regim de urgență. În aceeași zi, ministrul moldovean al justiției, Sergiu Litvinenco, a criticat decizia și a spus că aceasta ar putea avea consecințe grave, dacă va fi supusă controlului de legalitate.

La 19 aprilie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat legea prin care se interzice utilizarea panglicii Sfântului Gheorghe, precum și afișarea literelor Z și V, simboluri ale invaziei Rusiei în Ucraina.

Maia Sandu și-a justificat interdicția, argumentând că aceste simboluri divizează societatea.

OMS avertizează în legătură cu o “epidemie” de obezitate în Europa

O “epidemie” de exces ponderal și obezitate, responsabilă pentru peste 1,2 milioane de decese anual, face ravagii în Europa, a avertizat ieri Organizația Mondială a Sănătății (OMS) într-un nou raport. “Ratele de exces ponderal și obezitate a atins proporții epidemice în toată regiunea și continuă să avanseze”, a avertizat într-un comunicat biroul regional european, care reunește 53 de state.

În Europa, aproape un sfert dintre adulți sunt în prezent obezi, ceea ce face ca prevalența obezității să fie mai ridicată decât în orice altă regiune, cu excepția Americilor, potrivit OMS. Nicio țară din regiune nu poate în prezent să pretindă că sistează progresia și amploarea problemei.

“Creșterea indicelui de masă corporală este un factor de risc major în cazul maladiilor non-transmisibile, în special cancere și afecțiuni cardio-vasculare”, a subliniat directorul OMS Europa, Hans Kluge, citat în raport.

Excesul ponderal și obezitatea ar fi totodată la originea a peste 1,2 milioane de decese anual, reprezentând peste 13% dintre decesele înregistrate în regiune, potrivit studiului. Obezitatea este cauza a cel puțin 13 tipuri de cancer diferite și susceptibile de a fi direct responsabile pentru cel puțin 200.000 de noi cazuri de cancer anual. “Cifra va crește și mai mult în anii următori”, a avertizat organizația.

Potrivit celor mai recente date disponibile, 59% dintre adulți și aproape un copil din trei (29% dintre băieți și 27% dintre fete) sunt supraponderali în Europa. În 1975, puțin peste 40% dintre adulții europeni erau supraponderali.

Prevalența obezității la adulți a crescut cu 138% de la acea dată, înregistrând o progresie de 21% între 2006 și 2016.

SUA poate confisca iahtul oligarhului rus Suleiman Kerimov

Înalta Curte din Fiji a acordat permisiunea Statelor Unite să confiște iahtul care se pare că îi aparține oligarhului rus Suleiman Kerimov.

Navei, numită Amadea, i-a fost interzis să părăsească apele Republica Insulelor Fiji de la mijlocul lunii aprilie, după ce Biroul Procurorului Șef din Fiji a solicitat reținerea iahtului și a solicitat înregistrarea mandatului SUA.

Judecătorul Deepthi Amaratunga a dispus Statelor Unite să confiște iahtul, se arată într-un comunicat publicat marți.

Kerimov, membru al Consiliului Federației Ruse, a fost sancționat de Departamentul de Trezorerie al SUA din 2018, ca răspuns la activitatea Rusiei în Peninsula Crimeea și pentru sprijinul acordat președintelui sirian Bashar al-Assad. El a fost sancționat și de Marea Britanie și Uniunea Europeană ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Vestea vine la aproape o săptămână după ce președintele american Joe Biden a vorbit despre o propunere care ar face presiuni suplimentare asupra oligarhilor ruși în urma războiului din Ucraina, inclusiv prin utilizarea banilor obținuți din vânzarea bunurilor lor confiscate pentru a finanța apărarea Ucrainei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.