Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Scăderea bruscă a numărului de infecții în Japonia îi lasă perplecși pe experți

Ziarul de Vrancea
4 oct 2021 1052 vizualizări

În țări din zona asiatică, numărul cazurilor crește vertiginos n „Pandemia este stimulată în principal de sezonalitate, urmată de vaccinare și, poate, de anumite caracteristici virale pe care nu le cunoaștem deocamdată”, spune un expert japonez

Numărul cazurilor de COVID-19 din Japonia a scăzut brusc până la cel mai mic nivel al său din ultimele 11 luni, în timp ce alte regiuni din Asia se confruntă cu creșteri ale numărului de infectări, în cadrul unui fenomen care îi lasă perplecși pe experți, relatează Reuters.

Numărul cazurilor de COVID-19 din Tokyo a scăzut la 87 pentru ziua de luni, înregistrând cel mai scăzut nivel al său după data de 2 noiembrie 2020 și marcând o scădere rapidă în raport cu cele peste 5.000 de cazuri zilnice raportate în perioada valului epidemiologic din august 2021, care a paralizat infrastructura medicală din capitala Japoniei. Acest tipar în scădere a fost constatat la nivelul întregii țări.

După un start lent, Japonia a făcut progrese rapide în cadrul campaniei sale naționale de vaccinare, iar cele șase luni de stare de urgență și de restricții privind distanțarea fizică au contribuit la încetinirea răspândirii virusului. Totuși, viteza cu care a scăzut în intensitate acest val de infectări și de spitalizări provocate de varianta Delta i-a uluit pe experții din sănătate.

„Veritabil coșmar”

Hiroshi Nishiura de la Universitatea Kyoto este unul dintre aceia care sunt de părere că vârful de infectări din vara acestui an și scăderea bruscă a numărului de cazuri s-au datorat în principal tendințelor observate în activitatea umană. Infectivitatea, măsurată prin rata de reproducere efectivă a virusului, este corelată cu vacanțele și concediile, a declarat acest cercetător nipon. „În timpul vacanțelor, ne întâlnim cu persoane pe care le vedem rar și, mai mult decât atât, există o șansă mare să luăm masa alături de ele într-un mediu care ne aduce față în față”, a declarat Hiroshi Nishiura, un expert de top în domeniul modelării computerizate a evoluției bolilor infecțioase. Recentele recorduri de cazuri înregistrate în Coreea de Sud și în Singapore ar putea fi conectate cu unele dintre concediile de la jumătatea anului, iar convergența care există între vacanțele de sfârșit de an ale asiaticilor și cele ale occidentalilor ar putea să ducă la un veritabil „coșmar”, a adăugat el.

Însă alți experți consideră că tendințele pandemiei au de-a face mai puțin cu călătoriile și mai mult cu tendințele regulate, sezoniere.

„Cicluri vicioase”

Jason Tetro, un expert în boli infecțioase din Canada și autor al cărții „The Germ Code”, susține că diverse categorii de vârstă din rândul populației devin un fel de „carburant” pentru ca virusul să se perpetueze, în funcție de ratele de vaccinare și de infecțiile anterioare, în perioade diferite. „Fără eliminarea virusului, vom continua să asistăm la vârfuri de infectări, până când 85% din populație va fi imună la tulpina dominantă”, a precizat el.

„Este singura modalitate de a scăpa de aceste cicluri vicioase”, a adăugat expertul canadian.

O teorie care câștigă tot mai mult teren este aceea conform căreia noul coronavirus și variantele sale au tendința de a se deplasa în cicluri de două luni, deși Jason Tetro consideră că astfel de cicluri reprezintă „mai mult un factor care ține de natura umană decât de mama-natură”.

Kenji Shibuya, fost director al Institutului pentru Sănătatea Populației din cadrul King's College din Londra, se îndoiește că „fluxul de persoane” alimentează virusul, așa cum au presupus mulți dintre consilierii guvernamentali. „Pandemia este stimulată în principal de sezonalitate, urmată de vaccinare și, poate, de anumite caracteristici virale pe care nu le cunoaștem deocamdată”, a declarat profesorul Shibuya, care a coordonat și campaniile municipale de vaccinare din nordul Japoniei.

Oricare ar fi cauza scăderii bruște a numărului de infectări în Japonia, experții consideră că timpul va fi un element esențial pentru a preveni o eventuală recrudescență a pandemiei. „Avem doar o fereastră de o lună. Ar trebui să ne mișcăm repede pentru a asigura paturi în spitale și pentru a accelera vaccinările”, a adăugat profesorul Shibuya.

Peste 215.000 de copii, abuzați de Biserica Catoligă din Franța

O anchetă referitoare la cazurile de abuzuri sexuale comise de reprezentanți ai Bisericii Catolice din Franța a ajuns la concluzia că aproximativ 216.000 de copii au fost victime ale abuzurilor săvârșite de clerici începând cu 1950, a anunțat ieri Jean-Marc Sauve, președintele comisiei care a întocmit raportul.

Numărul victimelor urcă la “330.000 dacă îi adăugăm pe agresorii laici care lucrează în instituțiile Bisericii Catolice” (capelani, cadre didactice în școlile catolice, grupări de tineret), a adăugat Jean-Marc Sauve. “Aceste cifre sunt mai mult decât îngrijorătoare, sunt copleșitoare și nu pot în niciun caz să rămână fără urmări”, a comentat el.

Datele prezentate au rezultat dintr-o estimare statistică cu o marjă de plus sau minus 50.000 de persoane, a mai precizat președintele Comisiei independente pentru investigarea abuzurilor Bisericii (CIASE). Comisia, alcătuită din 22 de membri, a denunțat totodată un fenomen cu “caracter sistemic”.

Aceasta a propus “asumarea responsabilității de către Biserică”. “Primul (principiu director recomandat de comisie) consistă în recunoașterea responsabilității Bisericii în ceea ce s-a întâmplat de la începuturi”, a declarat Jean-Marc Sauve. Comisia a solicitat și acordarea unor “reparații financiare” pentru toate victimele. Scandalul din Franța este cel mai recent care lovește Biserica Romano-Catolică, după scandaluri similare privind abuzuri sexuale izbucnite în diferite locuri de pe glob, în care deseori au fost implicați copii, în ultimii 20 de ani.

Comisia a fost înființată de episcopi catolici din Franța la sfârșitul anului 2018 pentru a scoate la lumină abuzurile și pentru a restabili încrederea publicului în Biserică într-o perioadă în care congregațiile își pierd din membri. Raportul a fost întocmit independent de Biserica Catolică.

Jean-Marc Sauve a afirmat, cu prilejul prezentării publice online a raportului, că problema persistă. Acesta a adăugat că, până la începutul anilor 2000, Biserica Catolică a dat dovadă de o totală indiferență față de victime.

Avertisment cu privire la “consecințe catastrofale” în cazul căderii Taiwanului pe mâna Chinei

Președinta taiwaneză Tsai Ing-wen avertizează marți, într-un editorial, cu privire la “consecințe catastrofale”, în cazul în care Insula Taiwan cade pe mâna Chinei și se angajează “să facă tot ceea ce trebuie” împotriva amenințărilor.

Tsai Ing-wen lansează acest avertisment în contextul în care aproape 150 de avioane chineze au efectuat de la 1 octombrie - Ziua Națională a Chnei - incursiuni în zone de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului - un număr record. Taiwanul trăiește sub amenințarea constantă a unei invazii a Chinei, care consideră că trebuie ca insula să revină într-o bună zi în cadrul său, cu forța dacă este necesar.

Beijingul și-a sporit presiunile militare, diplomatice și economice după instalarea la putere în 2016 a lui Tsai, care respinge “princpiul unei singure Chine”. Un eșec al apărării Taiwanului ar fi “catastrofal” atât pentru insulă, cât și pentru regiune, scrie Tsai într-un articol publicat în ediția de marți a revistei Foreign Affairs. “Ei ar trebui să-și amintească că, în cazul în care Taiwanul cade, consecințele ar fi catastrofale pentru pace în regiune și pentru sstemul alianței democratice”, dă ea asgurări. “Acesta ar fi semnalul că, în confruntarea mondială a valorilor, azi, autoritarismul se impune în fața democrației”, subliniază ea.

Taiwanul dorește o coexistență pașnică cu China, subliniază președinta, însă “dacă democrația sa și modul său de viață sunt amenințate, Taiwanul va face tot ceea ce trebuie pentru a se apăra”. Guvernul de la Tapipei a îndemnat luni Beijingul să-și oprească “acțiunile provocatoare și iresponsabile”, în urma incursiunii a 56 de avioane de vânătoare chineze - inclusiv bombardiere de tip H-6 cu o capacitate nucleară - în zona de apărare a insulei.

“În mjlocul intruziunilor aproape zilnice ale Armatei Populare de Eliberare, poziția noastră cu privire la relațiile între cele două maluri ale strâmtorii rămâne constantă. Taiwanul nu va ceda presiunilor”, insistă Tsai.

O zonă de identificare a apărării aeriene este un spațiu aerian în care un stat dorește să identifice și localizeze aeronave, din motive de securitate națională. Aceste incursiuni ale aviaiei chineze în această zonă s-au multiplicat de doi ani. Beijingul intenționează să facă astfel de demonstrații de forță în momente importante.

Aceasta este totodată o modalitate prin care China pune la încercare flota învechită de avioane de vânătoare a Taipeiului. Anul trecut, 380 de avioane chineze au fost detectate în zona de identificare a apărării aeriene a insulei, iar de la începutul acestui an au fost identificate peste 600.

Premiul Nobel pentru Fizică, acordat pentru contribuții inovatoare în înțelegerea climei și a sistemelor fizice complexe

Premiul Nobel pentru Fizică pe 2021 a fost acordat cercetătorilor Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann și Giorgio Parisi pentru “pentru contribuții inovatoare la înțelegerea sistemelor fizice complexe”, a anunțat marți Academia Suedeză de Științe.

Syukuro Manabe și Klaus Hasselmann au fost laureați “pentru modelarea fizică a climei, cuantificând variabilitatea și prezicând în mod clar încălzirea globală”. Giorgio Parisi a fost recompensat pentru “că a descoperit interacțiunea tulburărilor și fluctuațiilor din sistemele fizice de la scară atomică la scară planetară”.

Cei trei laureați de anul acesta împart premiul pentru “studiile lor referitoare la fenomene haotice și aparent aleatorii”.

Syukuro Manabe este profesor la Princeton University, SUA, Klaus Hasselmann - la Max Planck Institute for Meteorology, Hamburg, Germania, și Giorgio Parisi - la Sapienza University din Roma, Italia.

Valoarea premiului Nobel este de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 873.000 de euro). Acesta este împărțit, dacă există mai mulți laureați ai unui singur premiu.

Actorul care a jucat rolul căpitanului Kirk în „Star Trek” va ajunge în spațiu

Actorul canadian William Shatner, care a jucat rolul căpitanului Kirk în serialul „Star Trek”, va ajunge în spațiu cu Blue Origin a lui Jeff Bezos.

Compania miliardarului american a confirmat că Shatner va decola pe 12 octombrie din Texas. În vârstă de 90 de ani, el va deveni cea mai vârstnică persoană care va zbura în spațiu.

„Am auzit despre spațiu de mult timp. Profit de ocazie să îl văd cu ochii mei. Ce miracol”, a transmis Shatner. În al doilea zbor spațial cu echipaj uman al Blue Origin, William Shatner va fi însoțit de trei persoane la bordul navei New Shepard.

Bezos, fondatorul Amazon, a făcut parte din echipajul primului zbor, care a avut loc în iulie. Atunci a fost însoțit de fratele lui, Mark Bezos, femeia aviator Wally Funk, în vârstă de 82 de ani, și de studentul olandez Oliver Daemen.

Călătoria din octombrie este așteptat să dureze 10 minute, similar celei din vară, și echipajul va ajunge puțin dincolo de Linia Karman, cunoscută ca graniță a spațiului - la 100 de kilometri deasupra Pământului.

Blue Origin a anunțat că vice-președintele operațiunilor de zbor și al misiunilor, Audrey Powers, se va afla la bordul navei, precum și un fost inginer NASA și un co-fondator al unei companii de software specializată în cercetare medicală.

Shatner a jucat rolul căpitanului James T Kirk al USS Enterprise în serialul original „Star Trek” în anii 1960, iar mai târziu a apărut în câteva filme ale francizei. După 2000, el a fost recompensat cu trofee Primetime Emmy pentru rolurile din „The Practice” și „Boston Legal”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.