Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Rusia trimite mai multe trupe în orașul Herson

Ziarul de Vrancea
24 oct 2022 967 vizualizări

Anterior, autoritățile de la Kiev credeau că forțele invadatoare părăsesc orașul n o înfrângere în Herson ar fi un eșec major pentru Rusia

Rusia trimite mai multe trupe în orașul Herson, un oraș cheie din sudul țării, și s-ar putea să se pregătească să îl apere, a declarat șeful spionajului ucrainean.

Ucraina a sugerat anterior că unele unități rusești ar putea pleca. Rusia a cucerit Herson în primele zile ale războiului, dar recent a fost supusă la presiuni pe măsură ce trupele ucrainene avansează de-a lungul râului Dnipro. Autoritățile ruse din oraș au ordonat evacuarea a mii de civili. Kyrylo Budanov, șeful serviciilor secrete ucrainene, a respins această acțiune ca fiind o “operațiune de informare”, declarând pentru site-ul Ukrayinska Pravda că Moscova “încearcă să creeze iluzia că totul este pierdut”. Armata rusă trimite mai multe trupe și pregătește străzile pentru apărare, a spus el, adăugând că evacuarea cetățenilor este un pretext pentru a salva aparențele în cazul în care orașul va cădea în mâinile Ucrainei.

Aceasta este o schimbare față de comentariile anterioare ale Kievului, care a declarat că forțele invadatoare părăsesc orașul. “Ele nu se pregătesc să iasă acum”, a spus el. BBC precizează că nu a verificat mișcările precise ale trupelor ambelor părți pe teren. Ucraina avansează spre Herson de la începutul lunii octombrie. Ea a recucerit aproximativ 90 de sate din regiune, cu o populație totală de 12.000 de locuitori, potrivit armatei sale.

Luni, oficialii numiți de ruși în Herson au anunțat crearea unor unități de miliție, afirmând că bărbații vor avea “posibilitatea” de a se alătura acestora. Dar Serhiy Bratchuk, un purtător de cuvânt militar ucrainean din Odesa, a declarat că acesta este doar un mod de a recruta bărbați rezidenți în armata rusă. O înfrângere în Herson ar fi un eșec major pentru Rusia. Este capitala uneia dintre cele patru regiuni pe care președintele Putin a încercat să le anexeze în urma unor referendumuri autoproclamate, precizează BBC.

Orașul Bahmut, “cel mai dificil” punct pentru forțele ucrainene

Armata rusă își continuă ofensiva în orașul Bahmut, în estul Ucrainei, în regiunea Donețk, anexată de Moscova în septembrie, oraș în care șapte civili au fost uciși, iar alți trei răniți, luni seara, relatează AFP. Alte trei corpuri au fost descoperite în două localități din Donețk, a anunțat într-o postare pe Telegram guvernatorul ucrainean al Donețkului, Pavlo Kirilenko. Armata rusă se află în retragere peste tot, însă acest orășel, care avea 70.000 de locuitori înainte de război, a devenit, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, “cel mai dificil” punct pentru forțele ucrainene, care rămân, în acest sector, în defensivă. Militarii ucraineni dețin în continuare controlul asupra a jumătate din vestul și nordul orașului.

Președintele german, vizită-surpriză în Ucraina

Președintele german Frank-Walter Steinmeier a sosit marți, la Kiev, a anunțat o purtătoare de cuvânt a președinției germane, confirmând o vizită-surpriză în Ucraina. “Mă bucur de întâlnirea mea cu președintrele Volodimir Zelenski, la Kiev, și cu populația, în nordul țării, unde îmi voi face o ideea despre viața lor în toiul războiului” rus, a declarat el, citat într-un comunicat al președinției germane.

Înainte de a se întâlni cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, Frank-Walter Steinmeier a efectuat o vizită în orășelul Korjukiwa, situat în apropiere de frontiera Ucrainei cu Belarusul, care a fost ocupat de trupe ruse. Acest oraș, care a fost eliberat, urmează să înfrunte frigul, după ce infrastructurile i-au fost distruse.

Șeful statului german urmează să preia împreună cu Volodimir Zelenski patronajul unei rețele de înfrățire între orașe ucrainene și germane. “Cu cât vor exista mai multe înfrățiri, cu atât va fi mai ușor de trecut iarna și să construim împreună un viitor european”, a declarat el.

Studiu: Copiii “gameri” prezintă performanțe cognitive mai bune

ȘAPOU:

Părinții își fac griji, adesea, cu privire la posibilele consecințe negative ale jocurilor video asupra copiilor lor, însă un studiu amplu, publicat săptămâna aceasta în jurnalul medical JAMA Network Open, indică faptul că această distracție populară poate avea, de asemenea, beneficii cognitive.

Studiile anterioare s-au concentrat asupra efectelor negative ale jocurilor video, cum ar fi depresia sau un nivel mai ridicat de agresivitate.

Astfel de cercetări sunt limitate însă de numărul restrâns al participanților, în special al celor care recurg la imagistica cerebrală, a declarat autorul principal al studiului publicat luni, Bader Chaarani, profesor asistent de psihiatrie la Universitatea din Vermont.

Alături de colegii săi, el a analizat datele obținute în urma amplului studiu asupra dezvoltării cognitive a creierului adolescentului (ABCD, în engleză), finanțat de Institutele Naționale de Sănătate (NIH) din Statele Unite.

Cercetătorii au trecut în revistă răspunsurile participanților, scorurile obținute la testele cognitive, precum și datele rezultate din imagistica cerebrală, în cazul a aproximativ 2.000 de copii cu vârste de 9 și 10 ani, împărțiți în două grupuri: cei care nu joacă niciodată jocuri video și cei care petrec în fața ecranului, în fiecare zi, jucându-se trei ore sau mai mult. Această durată a fost aleasă deoarece depășește perioada de una sau două ore de jocuri video recomandată pentru copiii mai mari de Academia Americană de Pediatrie.

Care este legătura de cauzalitate?

Ambele grupuri au avut de îndeplinit două sarcini. În cazul primei sarcini, copiilor le-au fost prezentate săgeți îndreptate spre stânga sau spre dreapta, iar ei trebuiau să apese cât mai repede pe butonul corespunzător. De asemenea, ei nu trebuiau să apese pe niciun buton dacă, în schimb, apărea un semn de “stop”, o modalitate de a le măsura capacitatea de autocontrol. În cadrul celei de-a doua sarcini, copiilor le-a fost prezentat un chip și, mai târziu, un altul, ei trebuind să indice dacă acestea aparțineau aceleiași persoane. De data aceasta le era testată memoria de lucru, de scurtă durată.

După ce au corectat bias-ul legat, printre altele, de venitul părinților, coeficientul de inteligență și simptomele asociate sănătății mintale, cercetătorii au descoperit că acei copii care jucau jocuri video se descurcau, în mod sistematic, mai bine în îndeplinirea sarcinilor primite.

În timpul testelor, creierele copiilor au fost observate folosind tehnici imagistice specifice. Cele ale copiilor “gameri” prezentau o activitate sporită în zonele cerebrale asociate atenției și memoriei. “Rezultatele ridică posibilitatea interesantă ca jocurile video să ofere o experiență de învățare cognitivă cu efecte neurocognitive măsurabile”, au concluzionat autorii studiului.

Cu toate acestea, încă nu se poate ști dacă o performanță cognitivă mai bună conduce la o perioadă mai mare dedicată jocurilor sau dacă mai mult timp alocat jocurilor îmbunătățește această performanță, a subliniat Bader Chaarani.

Echipa sa speră să obțină un răspuns mai clar pe măsură ce studiul va continua odată ce copiii vor fi mai mari. Acest lucru va permite excluderea altor variabile, cum ar fi mediul de acasă, activitatea fizică și calitatea somnului.

“Prea mult timp (în fața) ecranului este, desigur, în general nociv pentru sănătatea mintală și activitatea fizică”, a notat Bader Chaarani. Însă, aceste rezultate, a adăgat cercetătorul, arată că jocurile video ar putea reprezenta o modalitate mai bună de petrecere a timpului în fața ecranului comparativ cu vizionarea videoclipurilor pe platforme precum YouTube, care nu prezintă efecte cognitive detectabile.

SUA: Alegerile ar putea afecta politica externă a președintelui Biden

Dacă republicanii obțin majoritatea într-una din cele două camere ale Congresului la alegerile de la jumătatea mandatului, în 8 noiembrie, după cum prezic sondajele, politica externă a lui Joe Biden ar putea intra într-o perioadă de turbulențe, deși o schimbare completă în ceea ce privește Ucraina pare puțin probabilă, comentează AFP. Când Kevin McCarthy, liderul republicanilor în Camera inferioară a Congresului, a avertizat săptămâna trecută că partidul său nu va semna un “cec în alb” Ucrainei dacă va câștiga alegerile, aliații Statelor Unite și-au exprimat îngrijorarea.

Republicanii au mai făcut cunoscut că își vor folosi prerogativele pentru a examina amănunțit rolul administrației Biden în probleme de la imigrație până la retragerea haotică din Afganistan anul trecut. Dar dacă există un subiect care amenință unitatea republicanilor, dornici, totuși, să prelungească succesul din noiembrie cu o victorie la prezidențialele din 2024, acesta este Ucraina.

Donald Trump a rupt cu tradiția diplomatică americană exprimându-și admirația pentru Vladimir Putin și prima procedură de destituire împotriva fostului președinte republican a fost declanșată de decizia sa de a bloca plata unui ajutor militar acordat Kievului. Unii republicani pro-Trump au criticat asistența militară acordată Ucrainei, care include un pachet inițial de 40 de miliarde de dolari aprobat în mai de o largă majoritate bipartizană, precum și o suplimentare de 11,2 miliarde de dolari care rămâne să fie aprobată.

Marjorie Taylor Greene, o aleasă din Georgia cunoscută pentru excesele sale, l-a acuzat astfel pe președintele american că trimite “dolari câștigați cu sudoarea frunții de contribuabilii americani” pentru a ajuta o țară străină “să ducă un război pe care nu are nicio șansă să-l câștige”. Dar liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, s-a angajat să facă chiar mai mult decât Joe Biden pentru Ucraina și să “expedieze” arme Kievului, inclusiv rachete capabile să atingă teritoriul Rusiei.

Și Mike Pence, care a fost vicepreședintele lui Donald Trump, i-a certat pe republicani care se opun sprijinirii Ucrainei. “Nu poate fi loc în mișcarea conservatoare pentru lăudătorii lui Putin. În această mișcare există loc doar pentru apărătorii libertății”, a declarat el la think tank-ul Heritage Foundation.

Potrivit unui nou sondaj al Chicago Council on Global Affairs, o mare majoritate a americanilor aprobă sprijinul pentru Ucraina și două treimi dintre republicani sunt în favoarea trimiterii de armament Kievului.

Pentru Colin Dueck de la think tank-ul conservator American Enterprise Institute, comentariile lui Kevin McCarthy au fost destinate să unească diferitele facțiuni ale partidului. “Unii cred că republicanul mediu din centrul Americii este împotrivă, dar acest lucru este fals”, a explicat expertul. “De asemenea, mă gândesc că există o minoritate care nu este de acord, așa că încercarea de a gestiona aceste divergențe nu este ușoară”, a mai spus el. “Cred că ar fi imprudent să prezicem că o Cameră a Reprezentanților cu majoritate republicană s-ar putea întoarce împotriva Ucrainei”, a adăugat expertul.

În tabăra democraților, politica lui Joe Biden a fost susținută pe scară largă, dar unii din aripa stângă a partidului sunt îngrijorați de riscul escaladării între Rusia și NATO. Într-o scrisoare făcută publică luni, aproximativ 30 de parlamentari progresiști îl îndeamnă pe președintele american “să depună eforturi diplomatice viguroase în sprijinul unei reglementări negociate și încetării focului, precum și să se angajeze în discuții directe cu Rusia”.

Actorul american Leslie Jordan a murit într-un accident de circulație

Actorul american Leslie Jordan, cunoscut din serialele “Will & Grace” și “American Horror Story”, a murit la vârsta de 67 de ani într-un accident de circulație. Potrivit primelor constatări, drama ar fi avut loc luni dimineață pe când actorul conducea mașina în cartierul Hollywood din Los Angeles. Fără ca circumstanțele să fie cunoscute în totalitate, vehiculul său s-a izbit de o clădire de pe bulevardul Cahuenga. Potrivit Variety, Leslie Jordan ar fi avut o problemă de sănătate în momentul accidentului.

Jordan a jucat și în “The Help”, “The Cool Kids” și “Call Me Kat”. În 2006, el a câștigat premiul Emmy pentru actor invitat într-un serial de comedie, în „Will & Grace”, în care a interpretat-o ​​pe prietena socialistă a lui Karen, ambiguă din punct de vedere sexual, Beverly Leslie. A apărut în seriale de televiziune: “Ally McBeal”, “Ugly Betty”, “Lois & Clark: The New Adventures of Superman”, “Hidden Palms”, “Star Trek: Voyager”, “Caroline in the City”, “Pee-Wee’s Playhouse”, “Reba”, “Boston Public”, “Nash Bridges” și “Boston Legal”, precum și în filme ca: “Ski Patrol”, “Roadside Rodeo”, “Love Ranch”, “Southern Baptist Sissies” și “The United States vs. Billie Holiday”. În 2020, Jordan a devenit un fenomen social media, atrăgând milioane de urmăritori pe Instagram datorită videoclipurilor sale pline de umor postate pe tot parcursul pandemiei.

Un suspect arestat pe aeroportul din Bagdad după “furtul” a 2,5 miliarde de dolari

Forțele de securitate au reținut luni, pe aeroportul din Bagdad, un om de afaceri acuzat de implicare în “furtul” a 2,5 miliarde de dolari de la autoritățile fiscale, în timp ce încerca să părăsească Irakul, potrivit Ministerului de Interne. Cazul, mediatizat la mijlocul lui octombrie, a provocat o vie indignare în Irak, țară bogată în petrol, dar afectată de o corupție endemică. Un document al Administrației generale a impozitelor a explicat că aceste 2,5 miliarde de dolari au fost adunate în perioada septembrie 2021 - august 2022, prin intermediul a 247 de cecuri încasate de cinci companii. Banii au fost apoi retrași în numerar din conturile acestor companii.

Un detașament al Ministerului de Interne “l-a arestat pe Nour Zuhair Jassem pe aeroportul internațional din Bagdad în timp ce încerca să părăsească țara la bordul unui avion privat”, a anunțat ministrul de interne, Othman al-Ghanemi, într-un comunicat. Organismul guvernamental anticorupție l-a descris pe suspect drept “directorul general al unei companii de servicii petroliere, unul dintre acuzați în cazul depozitelor aparținând Administrației fiscale”, potrivit unui alt comunicat dat publicității luni.

Justiția a audiat deja mai mulți funcționari ai Administrației fiscale legat de acest caz și a emis mandate de arestare împotriva proprietarilor companiilor acuzate că ar fi retras banii.

O femeie și o fată ucise, iar mai multe persoane rănite, într-un atac armat într-un liceu din Missouri

Un bărbat înarmat a ucis două persoane într-un liceu, în statul american Missouri (centru), după care a fost ucis prin împușcare de către forțele de ordine, anunță poliția locală, relatează AFP. O femeie și o fată au fost ucise, iar mai multe alte persoane au fost rănite, a anunțat luni șeful Poliției din Saint-Louis, Mike Sack.

Agenți care au intervenit la fața locului în urma unui apel de urgență au fost implicați în schimburi de focuri cu atacatorul, pe care l-au împușcat și care a murit din cauza rănilor, potrivit aceleiași surse. “Suspectul pare să aibă 20 de ani”, însă identitatea nu i-a fost stabilită, imediat, în mod definitiv, a anunțat Sack.

Atacurile armate în instituții școlare sunt un flagel în Statele Unite. În mai, un adolescent a ucis 19 elevi și doi profesori în Școala Primară din Uvalde, în Texas.

Luni, un adolescent care a ucis anul trecut patru elevi într-un liceu din Michigan, cu o armă pe care a primit-o cadou de la părinții săi, a pledat vinovat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.