Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Rusia, avertizată să se aștepte la mai multe incursiuni transfrontaliere

Ziarul de Vrancea
24 mai 2023 826 vizualizări

Comandantul unei miliții rusești care în această săptămână a efectuat un raid într-o regiune de frontieră rusă a declarat miercuri că grupul său va lansa în curând mai multe incursiuni pe teritoriul rusesc.

Denis Kapustin, comandantul Corpului Voluntarilor Ruși (RDK), a vorbit cu reporterii de pe partea ucraineană a graniței cu Rusia, la o zi după ce Moscova a declarat că a respins raidul din regiunea Belgorod. "Cred că ne veți vedea din nou în acea parte", a declarat Kapustin, care s-a prezentat cu indicativul său de luptător, White Rex. "Nu pot dezvălui aceste lucruri viitoare, nu pot dezvălui nici măcar direcția. Frontiera este destul de lungă. Cu toate acestea, va exista din nou un punct în care lucrurile se vor încinge", a avertizat el.

Kievul a declarat că atacul transfrontalier a fost comis de cetățeni ruși, prezentându-l ca fiind un conflict rusesc de origine internă. Două grupuri care operează din Ucraina - Corpul Voluntarilor Ruși (RDK) și Legiunea pentru Libertatea Rusiei - au revendicat responsabilitatea pentru atacurile de pe teritoriul rus.

Armata rusă a declarat că i-a alungat pe militanți, care au executat atacul cu ajutorul unor vehicule blindate, și i-a împins pe supraviețuitori înapoi în Ucraina. Kapustin a declarat că doi dintre luptătorii săi au fost "ușor răniți" și că pierderile totale de partea sa în cadrul operațiunii au fost de doi morți și 10 răniți, în timp ce Moscova afirmă că a ucis peste 70 de "teroriști ucraineni".

Kapustin a mai spus că luptătorii au luat ca trofee de război un vehicul blindat rusesc și un tun antidronă.

"Știu exact de unde ne luăm armele"

El a fost întrebat în repetate rânduri despre relatările din presa occidentală potrivit cărora miliția sa ar fi folosit echipamente militare americane oferite ca să ajute Ucraina să se apere împotriva invaziei Rusiei, dar a refuzat să răspundă direct. "Știu exact de unde mi-am luat armele. Din păcate, nu de la partenerii occidentali", a declarat Kapustin.

El a sugerat, pe de altă parte, că echipamente militare occidentale au fost capturate de Rusia în bătălia pentru Bahmut, în estul Ucrainei, și că astfel de echipamente ar putea fi cumpărate de pe piața neagră. "Cred că am explicat că ajutorul militar occidental, din păcate, merge înainte și înapoi, fiind capturat. La Bahmut, de exemplu, știu că o mulțime de vehicule blindate, vehicule blindate americane, au fost capturate de forțele rusești", a spus el.

Kapustin a declarat că Ucraina a sprijinit grupul său, RDK, doar cu informații, benzină, alimente și medicamente. "Și, bineînțeles, armata ucraineană ne-a luat răniții. Dar orice altceva mai mult decât atât ar îngreuna lucrurile", a adăugat el. "Fiecare decizie pe care o luăm dincolo de frontiera de stat este decizia noastră. Evident, putem cere ajutorul camarazilor noștri (ucraineni), prietenilor noștri, pentru a ne ajuta în planificare", a menționat Kapustin.

“Nu mă veți găsi niciodată ridicând mâna în semnul lui Hitler”

Miliția RDK spune că este formată din ruși care luptă pentru Ucraina și împotriva liderului rus Vladimir Putin. "Planurile noastre de viitor sunt noi teritorii ale Federației Ruse, în care vom intra cu siguranță. Ar trebui să aveți un pic de răbdare și să așteptați doar câteva zile", a afirmat Kapustin.

Liga Anti-Defăimare, cu sediul în SUA, spune despre Kapustin că este "un neonazist rus, care a trăit mulți ani în Germania".

Kapustin a declarat că grupul său este de dreapta și, când a fost întrebat dacă l-a deranjat faptul că a fost etichetat drept nazist, el a spus că nu "crede că este o insultă". Dar a adăugat: "Am setul meu de opinii, este un set de opinii patriotice, este un set de opinii tradiționaliste, este un set de opinii de dreapta. Știți, nu mă veți găsi niciodată fluturând un steag cu o svastică, nu mă veți găsi niciodată ridicând mâna în semnul lui Hitler. Așa că de ce m-ați numi așa?"

Fostul șef al Google: Inteligența artificială este un risc existențial pentru oameni

Inteligența artificială ar putea prezenta riscuri existențiale, iar guvernele trebuie să știe cum să se asigure că tehnologia ”nu este folosită greșit de oameni răi”, a avertizat miercuri fostul CEO al Google, Eric Schmidt.

Vorbind la summitul Consiliului directorilor generali organizat de The Wall Street Journal la Londra, Schmidt a spus că îngrijorarea sa este că AI este ”un risc existențial”. ”Și riscul existențial este definit ca mulți, mulți, mulți, mulți oameni răniți sau uciși”, a spus Schmidt. ”Există scenarii nu astăzi, ci destul de curând, în care aceste sisteme vor putea găsi exploatări ziua-zero în problemele cibernetice sau vor descoperi noi tipuri de biologie. Asta este ficțiune astăzi, dar acest raționament este probabil să fie adevărat. Și când se va întâmpla asta, vrem să fim pregătiți să știm cum să ne asigurăm că aceste lucruri nu sunt folosite greșit de oameni răi”, a continuat acesta.

Exploatările ziua-zero sunt vulnerabilități de securitate găsite de hackeri în software și sisteme.

Schmidt, care a fost CEO al Google din 2001 până în 2011, nu are o viziune clară asupra modului în care ar trebui reglementată AI, dar a spus că este o ”întrebare mai largă pentru societate”.

Cu toate acestea, el a spus că este puțin probabil să existe o nouă agenție de reglementare înființată în SUA dedicată reglementării AI.

Schmidt nu este prima figură importantă a tehnologiei care avertizează asupra riscurilor AI.

Sam Altman, CEO al OpenAI, care a dezvoltat ChatGPT, a recunoscut în martie că este ”un pic speriat” de inteligența artificială. El a spus că își face griji că guvernele autoritare vor dezvolta tehnologia. CEO-ul Tesla, Elon Musk, a spus în trecut că crede că AI reprezintă unul dintre ”cele mai mari riscuri” pentru civilizație.

Chiar și actualul CEO al Google și Alphabet, Sundar Pichai, care a supravegheat recent lansarea de către companie a propriului său chatbot numit Bard AI, a spus că tehnologia ”va afecta fiecare produs din fiecare companie”, adăugând că societatea trebuie să se pregătească pentru schimbări.

Guvernatorul Floridei și-a depus oficial candidatura la președinția SUA

Unul dintre cei mai populari guvernatori americani republicani, Ron DeSantis (guvernator al Floridei), și-a depus oficial candidatura pentru președinția SUA.

Chiar dacă a stat pe tușă pentru 2024, DeSantis se află de luni de zile în topul candidaților la nominalizarea Partidului Republican în spatele fostului președinte Donald Trump dar înaintea restului candidaților reali sau poisibili, în aproape toate sondajele de opinie privind alegerile primare republicane. Depunerea candidaturii sale la Comisia Electorală Federală vine înaintea anunțului pe care urmează să îl facă miercuri seara împreună cu proprietarul Twitter, Elon Musk, pe platforma audio a site-ului, Twitter Spaces.

Aceasta oficializează o decizie care era așteptată pe scară largă încă din noiembrie, când DeSantis a câștigat realegerea în mod răsunător și a captat atenția unui partid care dorește să întoarcă pagina după înfrângerile recente. El intră în cursa pentru nominalizarea prezidențială a Partidului Republican din 2024 cu câteva luni mai târziu decât alți pretendenți, dar este mai bine finanțat, mai bine cunoscut și are sondaje mai bune decât toți, cu excepția unuia singur: Donald Trump, relatează CNN.

Fostul președinte Trump l-a tratat luni de zile pe DeSantis (pe care l-a susținut cândva pentru postul de guvernator al Floridei), ca pe principalul său dușman, atacându-l în mod regulat pe rețelele de socializare și în interviuri.

Pentru a-l învinge pe Trump, DeSantis va trebui să convingă alegătorii republicani că este cel mai bine poziționat pentru a-l înfrunta pe președintele Joe Biden în noiembrie anul viitor. Acest lucru va implica probabil câștigarea conservatorilor care s-ar putea să privească încă cu nostalgie la președinția lui Trump, în timp ce va coagula, de asemenea, sprijinul republicanilor dornici de sânge nou pentru a conduce partidul.

NYT: Ucraina s-a aflat probabil în spatele atacului cu drone de la Kremlin

Atacul cu drone asupra Kremlinului din această lună a fost probabil orchestrat de una dintre unitățile speciale de informații militare ale Ucrainei, informează New York Times, citând evaluări ale agențiilor de spionaj americane. Ziarul mai scrie că atacul pare să fi făcut parte dintr-o serie de operațiuni sub acoperire care i-au făcut pe oficialii din SUA, cel mai mare furnizor de echipament militar al Ucrainei, să se simtă inconfortabil.

Evaluarea americană se bazează pe comunicații interceptate ruse și ucrainene, scrie ziarul.

SUA au interceptat conversații ucrainene în care oficiali afirmau că ei cred că țara lor este responsabilă pentru atac, precum și comunicații rusești care indicau că nu este genul de operațiune sub steag fals orchestrată de Rusia, adaugă sursa citată. Oficiali americani au afirmat că nu cred că președintele ucrainean Volodimir Zelenski își dă acordul pentru toate operațiunile sub acoperire, potrivit New York Times. Este neclar în ce măsură are cunoștință de astfel de operațiuni în avans, au mai afirmat acești oficiali.

Rusia a acuzat Ucraina de tentativă de a-l ucide pe președintele rus Vladimir Putin în acest atac. Președintele Zelenski a negat cu promptitudine orice implicare ucraineană.

Kremlinul a afirmat că SUA se află în spatele atacului cu drone, o acuzație despre care Washingtonul susține că este ridicolă

Muzicianul britanic Paul Simon și-a pierdut auzul la urechea stângă

Paul Simon, autor, compozitor și interpret, parte din fostul duo Simon & Garfunkel, a mărturisit, într-un interviu acordat cotidianului britanic The Times, că și-a pierdut brusc auzul.

Artistul din spatele hiturilor "The Sound of Silence" și "Bridge Over Troubled Water" a explicat că incidentul s-a petrecut brusc în timp ce producea muzică pentru noul său album, "Seven Psalms", lansat pe 19 mai.

„Deodată mi-am pierdut cea mai mare parte a auzului la urechea stângă și nimeni nu poate explica de ce”, a spus el.

Frustrat și enervat de situație, Paul Simon asigură că a avut speranță la start și „s-a gândit că va trece, că se va vindeca de la sine”. Dar artistul în vârstă de 81 de ani a trebuit în cele din urmă să se împace cu ideea că auzul nu va reveni.  În timpul interviului său pentru The Times, Paul Simon a revenit la acești ultimi ani pe care îi descrie drept "dificili" din cauza vârstei și a sănătății sale. Recent, muzicianul a contractat Covid, ceea ce "l-a slăbit fizic".

Paul Simon, recompensat cu 16 premii Grammy, a fost de două ori inclus în Rock and Roll Hall of Fame. Este membru al Songwriters Hall of Fame, a primit însemnele Kennedy Center Honors și premiul Gershwin din partea Library of Congress. Între altele, piesa lui „Mrs. Robinson”, inclusă pe coloana sonoră a filmului „Absolventul/ The Graduate” (1967), a fost clasată pe locul al șaselea în lista „100 Years, 100 Songs” a American Film Institute.

China ar putea începe să comercializeze mașini zburătoare în 2025

Startup-urile de mașini zburătoare din China sunt convinse că în doi ani, cel mult trei, legislația și piața vor permite comercializarea așa-ziselor mașini zburătoare, care vor deschide o nouă eră în transportul de persoane.

eVTOL-urile împrumută din caracteristicile elicopterelor, dronelor și avioanelor de mici dimensiuni. Dotate cu motoare electrice, acestea decolează și aterizează vertical și zboară la altitudine relativ redusă, putând să transporte un număr mic de persoane. Conform Societății de Zbor Vertical, la ora actuală există peste 800 de concepte de design de tip eVTOL în întreaga lume.

Experții sunt convinși că, la început, mașina zburătoare va reprezenta un mijloc scump de transport, pe care puțini și-l vor permite, dar că prețurile vor scădea constant.

Analiștii estimează că piața mașinilor zburătoare va valora un trilion de dolari în 2040 și va crește rapid până la nouă trilioane de dolari în 2050.

Această piață va fi un nou câmp de luptă între Statele Unite și China. Până în 2050, se estimează că 23% din piață va aparține Chinei, în vreme ce Statele Unite vor avea o cotă de 27%.

Șeful Wagner a anunțat că 20.000 dintre luptătorii săi au fost uciși în bătălia pentru Bahmut

Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat pe contul său de Telegram că 20.000 dintre luptătorii săi au fost uciși în bătălia pentru orașul ucrainean Bahmut.

În același mesaj, Evgeni Prigojin a avertizat că Rusia s-ar putea confrunta cu o altă „revoluție” dacă liderii săi nu își îmbunătățesc gestionarea războiului din Ucraina. În plus, el a spus că 20% din cei 50.000 de condamnați ruși pe care i-a recrutat pentru a lupta în Ucraina au fost uciși în ultimele luni, un număr apropiat de cel al luptătorilor profesioniști uciși în acțiune.

Evgheni Prigojin a acuzat, de asemenea, armata rusă că a desfășurat o lipsă de egalitate socială în acest conflict, fiii din familii sărace fiind trimiși înapoi de pe front în sicrie de zinc, în timp ce copiii elitei ruse "și-au agitat fundurile" la soare.

"Această fractură se poate termina ca în 1917 cu o revoluție", a avertizat liderul grupării, "mai întâi soldații se vor ridica, iar după aceea rudele lor se vor ridica. Sunt deja zeci de mii - rude ale celor care au fost uciși. Și probabil vor fi sute de mii de ei - nu putem evita asta".

ABBA nu se va reuni anul viitor pentru Eurovision

Grupul disco suedez ABBA nu va cânta anul viitor pe scena Eurovision care va avea loc în țara lor, la 50 de ani de la victoria în celebra competiție, au anunțat joi doi dintre membrii săi BBC, punând capăt speculațiilor fanilor.

"Eu nu vreau asta. Și dacă eu nu vreau, ceilalți nu vor. Este la fel pentru toți patru. Dacă cineva spune 'nu', atunci este nu”, a declarat Benny Andersson în timpul unui interviu acordat revistei Newsnight. Nu există "nicio șansă" ca ABBA să cânte anul viitor sau chiar să-și facă apariția pe scenă, spune el în fragmente din acest interviu publicat în amonte de BBC.

"Putem sărbători 50 de ani de la ABBA fără să fim pe scenă", a spus și Bjorn Ulvaeus, punând capăt speculațiilor de la victoria cântăreței suedeze Loreen pe 13 mai la Eurovision cu melodia "Tattoo".

Conform regulilor competiției, țara câștigătoare organizează următoarea ediție, iar victoria lui Loreen, sărbătorită în Suedia, a stârnit speranțe de a vedea legendarul grup cu sute de milioane de albume vândute în lume, cu ocazia următoarei ediții care va avea loc la 50 de ani de la victoria lor cu "Waterloo".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.