Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Rusia a deschis un nou front în regiunea Harkov

Ziarul de Vrancea
11 mai 2024 559 vizualizări

Întreruperea planurilor ofensive ruseşti este sarcina numărul unu în acest moment, a declarat în weekend Zelenski

Preşedintele ucrainean s-a referit, în discursul său video de sâmbătă seara, la situaţia din Harkov, unde Ministerul Apărării de la Moscova susţine că forţele ruse ar fi preluat controlul în cinci sate, însă Volodimir Zelenski susţine că trupele ucrainene, care primesc întăriri, desfăşoară acolo de două zile contraatacuri, apărând teritoriul ucrainean.

Zelenski a spus că a primit două rapoarte, unul dimineaţă şi unul seara, de la comandantul armatei, Oleksandr Sîrski. „Ne întărim poziţiile, în special în regiunea Harkov - trimitem mai multe trupe acolo. Artileria funcţionează exact aşa cum trebuie”, a dat asigurări preşedintele. „Astăzi, accentul se pune în primul rând pe linia frontului - situaţia din acele zone ale ţării noastre unde există cel mai mare risc de ofensivă rusă. Operaţiunile noastre defensive continuă în regiunea Harkov, în apropierea satelor Strilecia, Krasne, Morohoveţ, Olinikove, Lukîanţi, Gatîşce şi Pletenivka. Acestea sunt sate de frontieră. Trupele noastre au desfăşurat contraatacuri acolo de două zile, apărând teritoriul ucrainean”, susţine preşedintele ucrainean. El a spus că soldaţii Kievului au distrus echipament rusesc şi „au neutralizat ocupanţii”.

În ceea ce priveşte situaţia din regiunea Doneţk, Zelenski recunoaşte că aceasta rămâne deosebit de tensionată, în special în direcţia Pokrovske - Semenivka şi Netailove. „Acolo au loc peste 30 de schimburi de tiruri în fiecare zi. Este extrem de dificil. Bineînţeles, acordăm atenţie şi tuturor celorlalte zone ale operaţiunilor noastre de apărare: Kupiansk, Lîman, Siversk, Kramatorsk şi Vremivsk”, a spus Zelenski. „Sunt recunoscător fiecăreia dintre brigăzile noastre care îşi apără cu curaj poziţiile, resping asalturile şi distrug ocupantul. Întreruperea planurilor ofensive ale Rusiei este acum sarcina numărul unu. Îndeplinirea acestei sarcini depinde de fiecare soldat, de fiecare sergent şi de fiecare ofiţer”, a subliniat şeful statului. „Sunt recunoscător tuturor comandanţilor care fac cu adevărat tot ce este necesar pentru a se asigura că soldaţii noştri sunt motivaţi corespunzător şi ştiu exact cum să acţioneze”, a adăugat Zelenski, sugerând implicit cea mai mare problemă cu care se confruntă în prezent armata sa: oboseala şi lipsa oamenilor.

„Ocupantul trebuie să simtă că nu îi va fi uşor nicăieri în Ucraina. Peste tot, forţele noastre de apărare ucrainene trebuie să obţină rezultate maxime în distrugerea inamicului”, a cerut Zelenski.

Nu există un pericol iminent pentru al doilea oraș ca mărime din Ucraina

Lupte violente au făcut ravagii sâmbătă, pentru a doua zi consecutiv, în regiunea Harkov din nord-estul ţării, la graniţa cu Rusia. Ministerul rus al Apărării a anunţat sâmbătă că forţele sale au cucerit cinci sate de frontieră în regiunea ucraineană Harkov, unde Moscova a lansat vineri o ofensivă, exploatând avantajul său tot mai mare pe câmpul de luptă din estul Ucrainei. Însă guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Sîniehubov, a declarat, ca şi Zelenski, că luptele active au continuat pe teritoriul tuturor celor cinci sate de frontieră, care se află la o distanţă cuprinsă între trei şi cinci kilometri de graniţă. Sîniehubov susţine, de asemenea, că nu există un pericol iminent pentru capitala regională Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, şi nu este nevoie să înceapă evacuarea celor aproximativ 1,3 milioane de locuitori care continuă să trăiască acolo în ciuda atacurilor regulate cu rachete şi drone.

Pe de altă parte, trupele ruse, susţine Moscova, au cucerit satul Keramik din regiunea Doneţk, mai la sud, unde Moscova a făcut progrese lente, dar constante, de când a cucerit vechiul bastion ucrainean Avdiivka, în februarie.

Rusia a lansat în Harkov o incursiune blindată vineri dimineaţa devreme, atacul pe un nou front putând prevesti o ofensivă mai amplă în regiune sau ar putea avea ca scop doar îndepărtarea forţelor ucrainene suprasolicitate din locul unde se concentrează ofensiva Moscovei, în est.

Aurora boreală: încă o noapte spectaculoasă în întreaga lume

Pentru a doua noapte consecutivă, oameni din întreaga lume au încercat să vadă cum se aprinde, sâmbătă, o magnifică aurora boreală care luminează cerul, ca urmare a unei furtuni solare descrisă ca fiind "istorică", relatează Le Figaro.

Acest fenomen este cauzat de ejecţiile de particule de la Soare, care declanşează furtuni geomagnetice atunci când ajung pe Pământ.

Condiţii asociate unei furtuni geomagnetice de nivel 5, nivelul maxim pe scara utilizată, au fost observate vineri seara şi din nou sâmbătă dimineaţa, potrivit Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice din SUA (NOAA). O premieră în ultimii 20 de ani.

Acest eveniment rar a permis oamenilor din multe ţări să observe superbele aurore boreale în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar fotografiile cu luminile albastre, portocalii şi roz au inundat reţelele de socializare.

"Am sentimentul că am avut o noapte istorică în Franţa. A fost cu adevărat plină de particule solare şi de emoţii", a scris Éric Lagadec, astrofizician la Observatorul de pe Coasta de Azur, pe reţeaua de socializare X.

În timp ce autorităţile erau îngrijorate de posibilul impact asupra reţelelor de electricitate şi de comunicaţii, nu pare să se fi observat deocamdată nicio perturbare majoră.

Potrivit SWPC, au fost raportate doar rapoarte "preliminare" privind "nereguli în reţeaua electrică" şi "degradarea comunicaţiilor de înaltă frecvenţă, a GPS-ului şi posibil a navigaţiei prin satelit".

Miliardarul Elon Musk, a cărui reţea de internet Starlink are mii de sateliţi pe orbita joasă a Pământului, a declarat pe X că au fost "sub o mare presiune, dar până acum rezistă". În ceea ce priveşte traficul aerian, Agenţia Aviaţiei Civile americane (FAA) a declarat că "nu se aşteaptă la consecinţe semnificative", dar a sfătuit companiile aeriene şi piloţii să "anticipeze" orice perturbare, întrucât furtunile geomagnetice pot perturba instrumentele de navigaţie.

Soarele este în prezent aproape de vârful său de activitate, un ciclu care se repetă la fiecare 11 ani. Erupţiile solare numite ejecţii de masă coronală, care pot avea nevoie de câteva zile pentru a ajunge pe Pământ, sunt la originea evenimentului actual, creând aurore atunci când intră în contact cu câmpul magnetic al Pământului.

Ultima furtună geomagnetică de nivel 5 observată a avut loc în octombrie 2003, episod supranumit "furtunile de Halloween". Cea mai mare furtună solară înregistrată vreodată a avut loc în 1859, potrivit NASA. Cunoscută şi sub numele de evenimentul Carrington, aceasta a perturbat grav comunicaţiile telegrafice.

Eurovision 2024 a fost câştigat de Elveţia

 concursul a fost dominat de scandaluri și huiduieli

Eurovision Song Contest, ediţia 68, organizată la Malmo, a fost câştigată de Elveţia, prin Nemo, 24 de ani, cu melodia "The Code". Primind trofeul de la Loreen, el a spus: "Sper ca acest concurs să se ridice la înălţimea promisiunilor sale şi să lupte pentru demnitate şi pace". Artistul a spart trofeul când l-a aşezat pe scenă. Pentru prima dată în istorie, o ţară a fost descalificată din competiţie, după ce cântăreţul şi rapperul olandez Joost Klein a fost exclus din spectacolul principal din cauza unui incident în care a fost implicată o femeie din echipa de producţie. Un protestatar a fost arestat şi mai mulţi sunt în arest, potrivit Poliţiei, în urma demonstraţiilor din jurul arenei.

Melodia câştigătoare a lui Nemo, "The Code", a fost scrisă de Benjamin Alasu, Lasse Midtsian Nymann, Linda Dale şi Nemo Mettler, şi îmbină opera, rap, pop.

Rezultatele finale Israelul a primit 323 de puncte din partea publicului, în timp ce Marea Britanie - 0 puncte.

Top cinci după votul juriilor: Elveţia - 365 de puncte, Franţa - 218, Croaţia - 210, Italia - 164, Ucraina – 146.

Reprezentantul EBU a fost huiduit şi atunci când a anunţat cui revin cele 12 puncte din partea Ţărilor de Jos. Juriul olandez a refuzat să îşi anunţe propriul vot după ce Joost Klein a fost descalificat în urma unei plângeri depuse de un membru al echipei de producţie, a anunţat anterior EBU.

Anunţul rezultatelor juriului din Israel a fost huiduit zgomotos în arenă. Aceştia au acordat 12 puncte Luxemburgului.

Martin Österdahl, supervizorul executiv al Eurovision, a fost huiduit de public când a confirmat că votul a fost verificat. Reacţia a fost cauzată de decizia EBU de a-l elimina pe concurentul olandez Joost Klein.

La Malmö au participat 25 de ţări, printre favoritele la victorie numărându-se Croaţia, Elveţia, Israel şi Ucraina.

Poliţia din afara arenei a confirmat că a folosit gaze cu piper asupra protestatarilor pro-palestinieni care se opuneau participării Israelului la concurs, ca urmare a conflictului din Gaza.

Fostul număr doi al FARC, considerat mort, a reapărut

Fostul număr doi al fostei gherile columbiene FARC, Ivan Marquez, al cărui deces fusese anunţat, a reapărut sâmbătă într-o înregistrare video, exprimându-şi sprijinul pentru propunerile înaintate de guvernul preşedintelui Gustavo Petro, informează Le Figaro.

Ivan Marquez, care a preluat din nou armele după ce a semnat în 2016 acordul istoric de pace cu Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), conduce o facţiune cunoscută sub numele de Segunda Marquetalia, care are peste 1.600 de luptători, potrivit serviciilor de informaţii militare. În iulie 2023, presa locală a speculat cu privire la moartea sa, după ce a fost victima unui atac în Venezuela în 2022. Guvernul a negat însă acest lucru, iar în martie, poliţia a anunţat că se afla în Columbia.

Într-o înregistrare video de 16 minute, al cărei extras a fost publicat sâmbătă de ziarul El País, se poate vedea că poartă ochelari. "O constituţie bolivariană pentru Columbia ar fi o idee extraordinară", spune Luciano Marin, numele real al lui Marquez, referindu-se la propunerea lui Petro de a crea o adunare constituantă. "Vânturile schimbării suflă, trezind speranţa mulţimilor", adaugă Ivan Marquez.

Liderul gherilei a participat la negocierile de la Havana ce au dus la tratatul din 2016 care a dus la demobilizarea celei mai mari părţi a FARC. El a revenit pentru scurt timp la viaţa civilă şi a fost ales senator, până când şi-a făcut publică revenirea în clandestinitate în august 2019. În februarie, guvernul lui Petro şi Segunda Marquetalia a lui Márquez au anunţat deschiderea negocierilor, fără a preciza însă o dată

Polonia îşi va construi fortificaţii de-a lungul întregii frontiere de est, anunţă premierul Tusk

Premierul polonez Donald Tusk a declarat sâmbătă că Polonia începe să lucreze la consolidarea întregii sale frontiere estice, în timp ce ţara se confruntă cu ceea ce el a numit un "război hibrid" în creştere, referindu-se la migraţia ilegală din Belarus, relatează Reuters. Întreaga graniţă de est a Poloniei include însă şi frontierele cu Ucraina şi Rusia. Tusk nu a oferit detalii despre acţiunile planificate şi nici despre eventualele fonduri care vor fi alocate, dar a spus că atunci când este vorba de securitatea Poloniei nu vor exista "limite".

"Graniţa dintre Polonia şi Belarus este un loc unic, din cauza presiunii imigraţiei ilegale. De fapt, avem de-a face cu un război hibrid care progresează", a declarat premierul în timp ce vizita zona de graniţă şi s-a întâlnit cu soldaţi şi grăniceri. "Vreau să nu existe niciun dubiu aici - o ţară cu intenţii din ce în ce mai agresive faţă de Polonia, cum este Belarus, coorganizează această practică la graniţa poloneză", a adăugat el.

Guvernul precedent al Poloniei şi Uniunea Europeană au acuzat Belarusul în 2021 că a orchestrat un flux de migranţi pentru a face presiuni asupra UE în legătură cu sancţiunile pe care le-a impus Minskului. Belarus a negat acuzaţiile.

Încercările de a trece graniţa au continuat de atunci, numărul acestora fluctuând în funcţie de vreme. Poliţia de frontieră poloneză spune că în prezent există aproximativ 300 de încercări de trecere ilegală pe zi.

Tensiunile dintre cei doi vecini au fost intensificate de invazia Rusiei în Ucraina, care a fost susţinută de aliatul belarus, care i-a permis Moscovei să-i folosească teritoriul pentru a ataca din nord.

Guvernul precedent de la Varşovia a construit un gard la graniţa dintre Polonia şi Belarus, lung de peste 180 km şi înalt de 5,5 metri, pentru a se proteja împotriva migraţiei ilegale. Acesta este completat de un sistem de camere şi senzori care monitorizează frontiera.

Tusk a declarat că noile fortificaţii vor fi de-a lungul "întregii frontiere estice", care ar putea cuprinde şi Ucraina şi Rusia, dar nu a oferit detalii. El a sugerat însă că ar dori ca o parte din fondurile pentru finanţarea proiectului să provină de la UE. "Nu este vorba doar de frontiera internă a Poloniei, ci şi de frontiera externă a UE. Prin urmare, nu am nicio îndoială că întreaga Europă va trebui să investească în securitatea sa investind în frontiera de est a Poloniei şi în securitatea frontierei noastre", a spus Tusk.

Brazilia: Bilanţul morţilor în urma inundaţiilor a ajuns la 136

În urma ploilor abundente din statul brazilian Rio Grande do Sul, bilanţul victimelor a crescut la 136 de morţi, a anunţat, sâmbătă, organismul guvernamental de apărare civilă, de la 126 în ziua precedentă, în timp ce alte 125 de persoane sunt date dispărute.

Furtunile şi inundaţiile care au lovit cel mai sudic stat din sudul ţării sud-americane au provocat, de asemenea, strămutarea  a aproximativ 537.000 de persoane, potrivit organismului local de apărare civilă, o creştere semnificativă faţă de cele 340.000 raportate cu o zi înainte. Aproximativ 446 de centre urbane au fost afectate, cu impact asupra vieţilor a peste 2,1 milioane de persoane într-un stat a cărui populaţie este de aproximativ 10,9 milioane de locuitori.

Meteorologul Metsul a anunţat că, după un scurt răgaz, ploile care s-au abătut vineri asupra statului au început să umple râurile, într-o situaţie pe care a numit-o "îngrijorătoare". "Precipitaţiile acumulate se produc în cea mai rea regiune posibilă având în vedere scenariul actual de inundaţii, de-a lungul bazinelor şi în izvoarele principalelor râuri care sunt încă pline", a declarat serviciul meteorologic într-o declaraţie publică.

Statul se află la un punct de întâlnire geografic între atmosferele tropicale şi polare, ceea ce a creat un model meteorologic cu perioade de ploi intense sau de secetă. Oamenii de ştiinţă locali consideră că acest tipar s-a intensificat din cauza schimbărilor climatice.

Trump spune că nu o ia în considerare pe Nikki Haley ca parteneră pentru candidatura la Casa Albă

Donald Trump a negat sâmbătă informaţiile apărute pe site-ul de ştiri Axios declarând că fosta candidată republicană la preşedinţia SUA Nikki Haley nu este luată în considerare pentru a face echipă cu el la alegerile prezidenţiale din noiembrie, candidând pentru postul de vicepreşedinte, relatează Reuters.

"Nikki Haley nu este luată în considerare pentru postul de vicepreşedinte, dar îi doresc succes!", a scris Trump pe platforma sa socială, Truth Social.

Citând persoane familiarizate cu situaţia, Axios relatase că Trump ar putea să o aleagă pe Haley, dacă se va convinge că aceasta l-ar putea ajuta să câştige preşedinţia şi să strângă mai multe fonduri.

Haley, fostă guvernatoare a Carolinei de Sud şi fost ambasador al SUA la Naţiunile Unite, a pus capăt, în martie, demersului său de a încerca să-l învingă pe Trump în cursa internă din Partidul Republican pentru obţinerea nominalizării candidatului la Casa Albă. Haley s-a retras ultima din cursă şi a încercat să fie o provocare pentru Trump chiar şi când era din ce în ce mai clar că şansele acestuia nu pot fi zdruncinate.

Haley încă nu a comentat informaţiile Axios. Deşi a recunoscut că Trump, care i-a denigrat în mod repetat candidatura, va fi candidatul partidului la Casa Albă, Haley a evitat să-şi exprime susţinerea faţă de el atunci când a făcut anunţul că se retrage. Nici ulterior nu şi-a declarat sprijinul pentru fostul preşedinte.

Exista deja o listă lungă de potenţiali candidaţi pentru postul de vicepreşedinte, care îi include pe guvernatorul Dakotei de Nord, Doug Burgum, guvernatorul Dakotei de Sud, Kristi Noem, senatorii americani Marco Rubio, Tim Scott şi J.D. Vance, precum şi reprezentanta americană Elise Stefanik.

Burgum şi Scott au concurat împotriva lui Trump pentru nominalizarea republicană din 2024 înainte de a renunţa. Noem a fost implicată în controverse după ce a dezvăluit într-un volum de memorii că a împuşcat odată un câine de 14 luni pentru că era neascultător.

Trump nu se grăbeşte să-şi aleagă partenerul pentru Casa Albă, potrivit consilierilor. El nu va fi nominalizat în mod oficial de partid până la convenţia republicană din iulie de la Milwaukee, Wisconsin. Miliardarul se va confrunta la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie cu preşedintele Joe Biden, un democrat, într-o refacere a competiţiei electorale pe care au avut-o şi în 2020, care a fost câştigată de Biden, o victorie pe care Trump nu a recunoscut-o niciodată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.