Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Putin: Dacă Rusia ar fi vrut să-l ucidă pe Navalnîi, ar fi fost mort

Ziarul de Vrancea
17 dec 2020 1322 vizualizări

Liderul de la Kremlin susține că ancheta jurnaliștilor care demonstrează implicarea FSB în otrăvirea opozantului ar fi opera serviciilor secrete americane

Președintele rus Vladimir Putin consideră că opozantul său numărul unu Aleksei Navalnîi nu a fost otrăvit de către serviciile speciale (FSB), pentru că altfel ar fi fost mort. “Pacientul clinicii berlineze are susținerea serviciilor speciale americane. Și, așa cum este cazul, el trebuie să fie supravegheat de către serviciile speciale (ruse FSB). Însă asta nu înseamnă că trebuia să fie otrăvit”, a declarat el. “Dacă s-ar fi vrut (acest lucru), afacerea ar fi fost dusă la capăt”, a declarat liderul de la Kremlin în conferința sa de presă anuală.

Putin refuză să pronunțe numele criticului său și-l desemnează evocând locul unde a fost spitalizat după presupusa otrăvire a acestuia. El a respins o anchetă recentă a publiațiilor Bellingcat, CNN, Der Spiegel și The Intercept) care vede mâna FSB-ului - serviciile secrete ruse, moștenitoarele KGB, căruia Putin i-a fost o vreme director - în spatele acestei ultime tentative de asasinat a lui Navalnîi. “Aceasta nu este o anchetă, ci legitimarea conținuturilor (pregătite) de către serviciile speciale americane”, a apreciat el.

Potrivit acestei anchete, care are la bază analiza unor date telefonice și de călătorie - divulgate online în Rusia -, agenți FSB specializați în armament chimic îl filau pe opozant din 2017. Acești agenți FSB erau prezenți la 27 august la Tomsk, orașul din Siberia în care a avut loc otrăvirea, potrivit acestei îndelungate investigații.

Moscova a dezmințit în mai multe rânduri că opozantul a fost otrăvit la Tomsk și a acuzat că substanța toxică de tip noviciok detectată de laboratoare occidentale în urma spitalizării lui Navalnîi în Germania nu era prezentă în organismul opozantului pe când acesta era tratat în Rusia.

Diverse alte versiuni au fost evocate de către oficiali ruși - o înscenare, o otrăvire voită a opozantului, o intoxicație orchestrată de către serviciile speciale străine sau probleme de sănătate din cauza regimului său alimentar sau a consumului de alcool. Moscova nu a deschis investigații penale, subliniind că nu deține probe în acest sens, și a acuzat Germania de faptul că nu își împărtășește informațiile cu justiția rusă.

Coronavirus: Regele afirmă că strategia suedeză a eșuat

Regele suedez Carl al XVI-lea Gustaf a descris 2020 drept un an „îngrozitor” și spune că strategia națională de combatere a pandemiei a eșuat. Acesta a făcut comentariile în timpul unei emisiuni TV anuale în care evaluează alături de familia regală anul care urmează să se încheie. Suedia a fost criticată datorită abordării sale neconvenționale de gestionare a pandemiei care se bazează pe recomandări și absența măsurilor de carantină. Țara nordică a înregistrat aproape 350.000 de infecții cu coronavirusul și peste 7.800 de decese cauzate de COVID-19. „Cred că am eșuat. Avem un număr mare de persoane care au murit și asta este îngrozitor”, a declarat regele în cadrul emisiunii. „Poporul suedez a suferit enorm în condiții dificile. Ne gândim la toți membri familiilor care nu și-au putut lua rămas-bun de la rudele decedate. Cred că este o experiență dură și traumatică”, a adăugat acesta. Când a fost întrebat dacă se teme să nu contracteze coronavirusul, regele în vârstă de 74 de ani a declarat că:

„În ultimul timp se simte mai evident, s-a apropiat tot mai mult. Nu îți dorești asta”.

Autoritățile suedeze s-au bazat pe conformare voluntară și simțul civic al cetățenilor pentru a urma recomandările de combatere a răspândirii coronavirusului în detrimentul sancțiunilor legale, neexistând sancțiuni pentru ignorarea acestora. Suedia nu a impus până acum un lockdown la nivel național sau purtarea măștilor de protecție iar barurile și restaurantele au rămas deschise pe parcursul pandemiei. Însă mai devreme în cursul acestei săptămâni școlilor din Stockholm li s-a cerut să treacă la învățământul de la distanță în cazul elevilor cu vârsta între 13-15 ani cât mai rapid cu putință. Epidemiologul șef al Suediei și arhitectul strategiei suedeze, Anders Tegnell, a explicat în luna noiembrie că abordarea se bazează pe o combinație de măsuri legale și voluntare. Potrivit concluziilor preliminare publicate miercuri de comisia suedeză independentă constituită pentru investigarea gestionării pandemiei de către autoritățile suedeze, autoritățile au eșuat în a-i proteja pe vârstnicii din azilurile și centrele de îngrijire ale bătrânilor. Peste 90% din decesele cauzate de COVID-19 în Suedia au fost înregistrate în rândul persoanelor de peste 70 de ani și aproape jumătate din decese au avut loc în azilurile de bătrâni.

Macron, testat pozitiv cu covid-19, intră în carantină șapte zile

Șeful statului francez, Emmanuel Macron, a fost testat pozitiv cu covid-19, a anunțat ieri Palatul Élysée. Acest diagnostic a fost stabilit în baza unui test RT-PCR realizat la apariția primelor simptome, potrivit președinției franceze. “Potrivit consemnelor sanitare în vigoare, care se aplică tuturor, președintele Republicii se va izola timp de șapte zile. El va continua să muncească și să-și desfășoare activitățile de la distanță”, anunță într-un comunicat președinția franceză. Anturajul președintelui declara la începutul săptămânii pentru Le Figaro că Macron s-a testat în mai multe rânduri de la începutul epidemiei și că nu a fost diagnosticat pozitiv cu covid-19. Soția sa, Prima Doamnă Brigitte Macron, a fost un “caz de contact” în urmă cu mai multe luni, însă cuplul prezidențial francez nu s-a infectat până acum. Premierul Jean Castex, “susceptibil să fie un caz de contact”, este necesar să se izoleze, a anunțat președintele Senatului Gérard Larcher, în contextul în care șeful Guvernului francez urma să prezinte joi, în Adunarea Națională, strategia vaccinării în Franța. “El își aplică lui însuși ceea ce le cere francezilor, am discutat cu el la telefon”, a anunțat Gérard Larcher. Mai mulți membri ai Guvernului francez s-au infectat cu covid-19 înainte de Macron, inclusiv ministrul Economiei Bruno Le Maire, în septembrie. În lume, mai mulți lideri au fost de asemenea testați pozitiv cu covid-19, de la Donald Trump la Jair Bolsonaro și de la președintele ucrainean Volodimir Zelensky la premierul britanic Boris Johnson.

Danemarca a interzis sexul fără consimțământ explicit

Danemarca și-a înăsprit ieri legile împotriva violului, incriminând sexul fără consimțământ explicit, anunță Reuters. Noua lege adoptată de parlament a lărgit circumstanțele care pot constitui viol. Sub vechea legislație procurorii erau nevoiți să arate că violatorul a folosit violența sau că atacat o persoană care nu i-a putut opune opoziție. „Acum, ca să fie clar, dacă ambele părți nu își exprimă consimțământul, atunci este viol”, a declarat ministrul justiției danez Nick Haekkerup. O lege similară a fost introdusă în Suedia și a dus la o creștere de 75% a condamnărilor pentru viol. În jur de 11.400 de femei sunt violate sau sunt victime ale unei tentative de viol anual în Danemarca, potrivit datelor ministerului justiției din această țară. Amnesty International afirmă că Danemarca a devenit a 12-a țară din Europa care recunoaște sexul non-consensual drept viol. „Este o zi măreață pentru femeile din Danemarca care trimite la coșul de gunoi al istoriei legile depășite și periculoase privind violul și ajută la încheierea stigmatului larg răspândit și impunității endemice pentru această infracțiune”, a declarat Anna Blus de la centrul pentru drepturile femeilor al Amnesty.

Deputații spanioli aprobă un proiect de lege care autorizează eutanasia

Congresul spaniol, Camera inferioară a Parlamentului, a adoptat ieri, în prima lectură, un proiect de lege care legalizează eutanasia și care autorizează bolnavii, în anumite cazuri, să aleagă să moară. Textul, care autorizează de asemenea sinuciderea asistată, care vizează bolnavi cu afecțiuni “grave și incurabile” sau cu boli degenerative, a fost adoptat cu 198 de voturi la 138. Proiectul urmează să fie trimis Senatului, care îl poate aproba sau amenda și trimite înapoi Congresului. În cazul unei adoptări a acestui proiect de lege, Spania va deveni a patra țară din Europa care autorizează eutanasia, după Belgia, Luxemburg și Olanda.

Ungaria, condamnată de CJUE cu privire la încălcarea dreptului european al azilului

Ungaria a fost condamnată ieri de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu privire la faptul că a încălcat dreptul european al azilului prin înființarea unor “zone de tranzit” la frontiera cu Serbia. CJUE stabilește că “limitarea accesului la procedura privind protecția internațională, retenția ilegală a solicitanților acestei protecții în zone de tranzit și expulzarea îtr-o zonă frontalieră a cetățenilor unor țări terțe aflați într-un sejur ilegal, fără respectarea garanțiilor cu privire la o procedură de întoatrcere constituie încălcări ale dreptului Uniunii Europene”, anunță ea într-un comunicat. Curtea a dispus, în mai, ca Ungaria să elibereze solicitanții de azil care se aflau în tabere din aceste zone de tranzit la frontiera cu Serbia, stabilind că erau reținuți fără motiv. Guvernul suveranistului Viktor Orban a fost nevoit, astfel, să evacueze aceste tabere. “Zonele de tranzit” de la Röszke și Tompa au fost înființate după ce Ungaria a ridicat garduri de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei cu Serbia și Croația, în 2015, în toiul crizei migrației.

O ambarcațiune cu 649 de kilograme de cocaină la bord eșuează pe un atol izolat din Pacific

O ambarcațiune de mici dimensiuni a eșuat pe o insulă izolată, la Oceanul Pacific, fără să aibă pasageri la bord, dar cu 649 de kilograme de cocaină, relatează CNN. Ambarcațiunea din fibră de sticlă, cu o lungime de 5,4 metri, a fost descoperită pe o plajă de pe atolul Ailuk, în Insulele Marshall, un lanț de atoli de coral și insule vulcanice situate între Filipine și Hawaii. Cocaina este ambalată și sigilată în pachete, potrivit Poliției Insulelor Marshall, care a preluat și distrus majoritatea pachetelor prin incinerare. Imagini cu pachete de plastic galben, pătat, ștampilate cu inscripția “KW” cu roșu, au fost difuzate de autorități. Unul dintre cei 400 de locuitori ai atolului Ailuk a descoperit ambarcațiunea săptămâna trecută. Ambarcațiunea era prea grea pentru ca locuitorii să poată să o aducă pe plajă. Ei au intrat înăuntru și au descoprit “cărămizile” de cocaină într-un compartiment de sub punte. Locuitorii au sesizat autoritățile, iar poliția a dus cocaina la Majuro, capitala Insulelor Marshall, situată pe altă insulă. Valoarea încărcăturii este estimată la 880 de milioane de dolari, potrivit RNZ, și este cea mai mare încărcătură de cocaină care a ajuns vreodată în Insulele Marshall.

Un hacker a spart contul de Twitter al lui Trump cu parola “maga2020”

Un hacker olandez, Victor Gevers, care a descoperit în octombrie parola și s-a conectat la contul de Twitter al președintelui american Donald Trump “nu este pasibil de urmărire” penală, potrivit Ministerului Public olandez.“Aceasta este concluzia Ministerului Public în urma unei anchete a echipei pentru infracțiuni penale în domeniul tehnologiei de vârf din cadrul poliției naționale”, a anunțat într-un comunicat ministerul. Victor Gevers, al cărui nume a fost dezvăluit de presa olandeză, a reușit să descopere parola președintelui primei puteri mondiale, precizează Ministerul Public, care-l prezintă drept un “hacker etic”. “După ce a reușit să se conecteze, olandezul a încercat să intre în contact cu autoritățile americane, pentru a le semnala vulnerabilitatea” accesului la contul președintelui, potrivit Ministerului Public. “El s-a identificat și le-a dat sfaturi să remedieze această vulnerabilitate”, precizează ministerul.Bărbatul în vârstă de 44 de ani a anunțat apoi poliția olandeză că a vrut să verifice cât de puternică este parola lui Donald Trump, și că a vrut să evite o piratare a contului acestuia chiar înaintea alegerilor prezidențiale de la 3 noiembrie, din cauza “mizei importante”. Casa Albă a negat faptul că hackerul olandez s-a conectat, iar Twitter a anunțat că nu deține probe ale deschiderii unei sesiuni din exterior. Victor Gevers și-a povestit aventura într-un interviu publicat la 22 octombrie, în publicația lunară Vrij Nederland. El spune că a încercat mai multe parole, precum “MakeAmericaGreatAgain” după care a introdus “maga2020”, prescurtarea sloganului lui Donald Trump, care i-a dat acces la cont.

Cunoscuta revistă Pif a revenit la chioșcurile din Franța

Revenirea la chioșcuri, din 16 decembrie, a noii reviste Pif Gadget, redenumită Pif Le Mag și anunțată pe mai multe canale, a stârnit multă speranță, scrie Le Figaro. “Revista copilăriei noastre era de găsit în România pentru că era editată la București ca urmare a prieteniei dintre Nicolae Ceaușescu și liderul comunist francez, George Marchais”, scrie pe Facebook ambasadorul României în Franța Luca Niculescu. Pif Gadget 2020 se vrea nu număr ecologist. Pe coperta primului număr destinat “super-tinerilor cu vârste între 6 și 120 de ani”, se vede un logo “100% eco”. De altfel, exemplarul se vinde la chioșcuri cu “surpriză”, un brăduț care poate fi plantat. În interior, un editorial semnat “Pif le chien” explică faptul că eroii acestei reviste “explorează biodiversitatea, salvează oceanele noastre și protejează planeta”. În zece benzi desenate prezentate de revistă, șase sunt inedite iar restul reluări ale vechilor pagini din Pif Gadget ale anilor '70- '80. Personajul câinele Pif creat de Arnal este reluat de un tânăr desenator în vârstă de 31 de ani, Levadoux. Prima poveste are loc în ziua aniversării lui Pifou. În 1975, în numărul 347 din Pif Gadget, săptămânalul oferea un “sapif”, un brad de plantat în grădină chiar înainte de Crăciun. Revista va reedita inițiativa în numărul 714 apărut în decembrie 1982. Întoarcerea personajelor Placid și Muzo se datorează tinerei desenatoare Clem. Ea orchestrează o aventură inedită în care eroii vin în ajutorul animalelor maltratate, lansând o asociație “SOS Animo”. Revista a fost editată în 120.000 de exemplare și speră să seducă generații tinere, dar propune și multe povești reeditate.

Putin speră să rezolve împreună cu Biden problemele ruso-americane

Președintele rus Vladimir Putin își exprimă speranța soluționării, împreună cu noul președinte american Joe Biden, a problemelor celor două țări și preconizează că Donald Trump va continua să influențeze America. “Sperăm ca toate problemele sau poate că nu toate, dar cel puțin o parte, să fie rezolvate în noua administrație” americană, a declarat liderul de la Kremlin ieri, în tradiționala sa conferință de la sfârșitul anului. Președintele rus este unul dintre puținii lideri care au așteptat votul Colegiului Electoral american în favoarea lui Joe Biden pentru a-l felicita. El a explicat marți acest refuz prin incertitudinea rezultatului alegerilor prezidențiale de la 3 noiembrie, având în vedere refuzul lui Doanld Trump de a-și recunoaște înfrângerea și multiplele recursuri pe care le-a formulat în justiție. Biden a promis să fie ferm cu Rusia, acuzată de amestec în sistemul electoral american cu scopul de a favoriza, în 2016, alegerea lui Donald Trump, în detrimentul lui Hillary Clinton. Miliardarul american a negat mereu că a beneficiat de eforturi ruse în acest sens, la fel ca Putin, în pofida concluziilor unor anchete americane care au condus la impunerea unor sancțuuni dure Rusiei. Vladimir Putin a respins din nou, joi, orice amestec în alegerile americane. “Acestea sunt speculații al căror scop este să deterioreze relațiile între Rusia și Statele Unite și pentru ca legitimitatea celui care încă este președintele Statelor Unite să nu fie recunoscută”, a declarat Putin, referindu-se la președintele în exercițiu Donald Trump. În opinia sa, relațiile ruso-americane au devenit “ostaticele” bătăliei politice interne din Statele Unite. Președintele rus a mai apreciat că locatarul Casei Albe nu se va retrage din viața publică. “El n-are să-și caute un loc de muncă. Aproape 50% din populația Statelor Unite a votat cu el. El are o bază mare în Statele Unite, iar din câte înțeleg eu nu se pregătește să iasă din viața politică”, a subliniat Putin.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.