Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Putin: Cu actuala putere la Kiev, războiul va continua

Ziarul de Vrancea
1 dec 2018 1192 vizualizări

Președintele rus a confirmat mai multe afirmații ale autorităților ucrainene privind incidentul naval din Marea Azov

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că este „prea devreme” pentru a elibera marinarii și navele ucrainene capturate de Rusia în Marea Azov, acuzând guvernul Ucrainei că a creat acest incident ca o distracție de la problemele sale interne, scrie The Guardian.

Putin vorbea în fața reporterilor după summit-ul G20 din Buenos Aires. Președintele rus a declarat că este necesar ca Rusia să îi rețină pe marinari cât timp este construită acuzarea legală pentru a demonstra că cele trei nave ucrainene au încălcat apele teritoriale ale Rusiei. El a declarat că jurnalele de bord vor arăta că încercarea lor de a trece prin Strâmtoarea Kerci din Marea Neagră spre Marea Azov a fost provocare. Întrebat dacă ia în considerare un schimb cu ruși captivi în Ucraina, Putin a declarat: „Nu luăm în considerare un schimb, iar Ucraina nu a menționat acest lucru, este prea devreme să vorbim de așa ceva. Ei încă sunt investigați”. „Trebuie să stabilim că a fost o provocare din partea guvernului Ucrainei și trebuie să punem toate aceste lucruri în scris”, a adăugat el, argumentând că incidentul face parte dintr-un tipar mai mare de provocări ale Ucrainei.

„Conducerea actuală a Ucrainei nu este interesată să rezolve acest aspect. Câtă vreme ei stau la putere, războiul va continua. De ce? Pentru că atunci când ai provocări, ostilități precum ce s-a întâmplat în Marea Neagră... te poți folosi mereu de război pentru a-ți justifica eșecurile financiare”, a afirmat Putin.

“Au spus că vor arunca în aer podul nostru”

În comentariile sale de la Buenos Aires, Putin a părut să confirme unele dintre afirmațiile Kievului, el recunoscând că navele ucrainene și ruse au fost în contact înainte de incident și că ucrainenii au refuzat să folosească un pilot rus pentru a le ajuta să navigheze strâmtoarea. Ucrainenii au refuzat folosirea pilotului rus pentru că, susțin ei, nu este necesar sub acordul din 2003. Ucraina susține că acest lucru este doar încă o modalitate a Rusiei de a controla accesul în Marea Azov. Putin a recunoscut și că navele ucrainene se retrăgeau în momentul în care rușii au tras în ele. „Gardianul le-a transmis: Dacă treceți prin Strâmtoarea Kerci, ar trebui să folosiți pilotul nostru. Ei au spus că nu și au mers direct în strâmtoare. Atunci a început conflictul pentru că garda noastră de coastă a început să le împingă în afară”, a declarat Putin. El a adăugat: „Înainte de acest lucru, au spus că vor arunca în aer podul nostru, așa că ce vă așteptați să facă garda noastră de coastă”, făcând referire la afirmațiile anterioare ale Moscovei, conform cărora extremiștii ucraineni plănuiesc să arunce în aer noul pod dintre Rusia și Crimeea. Putin a declarat că garda de coastă a Rusiei „le-a transmis să se oprească, dar ei nu au răspuns”. „Au început să fugă. Garda de coastă a acționat în concordanță cu ordinele pe care le-au primit. Orice gardă de coastă din orice țară ar fi făcut la fel dacă granița lor ar fi fost încălcat”, a precizat Putin.

Bărbații ruși, interziși în Ucraina

Cetățenii ruși cu vârste cuprinse între 16 și 60 de ani nu mai sunt autorizați să intre pe teritoriul ucrainean, a anunțat șeful serviciilor vamale, relatează Reuters. ”Intrarea străinilor - în principal a cetățenilor Federației ruse - este astăzi limitată. Nu se mai admit cetățeni ai Federației ruse de sex masculin în vârstă de 16 până la 60 de ani”, a declarat Petro Țiguikal.

Kievul a proclamat legea marțială în zece regiuni ucrainene - pe care le consideră vulnerabile - în urma incidentului armat naval de duminică, în Strâmtoarea Kerci, unde forțe ruse au imobilizat trei nave militare ucrainene pe care le acuză că au trecut ilegal frontiera maritimă rusă și că nu s-au supus unor somații.

Proteste de o violență rară în Franța

n peste 130 de persoane au fost rănite

Guvernul francez studiază toate opțiunile pentru a evita noi scene de violențe, inclusiv varianta instituirii stării de urgență, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al executivului de la Paris, Benjamin Griveaux, într-o intervenție la Europe 1.

Mai multe grupuri de bărbați tineri, având fețele acoperite, unii dintre ei înarmați cu bâte și topoare, au creat haos pe străzile din centrul Parisului sâmbătă, dând foc la mai multe mașini și clădiri. Protestatarii au dat foc inclusiv la o dubă a poliției și au răsturnat alte mașini, în apropierea hotelului Ritz și a restaurantelor de lux din zona Arcului de Triumf. În apropiere de Ritz, protestatarii au adunat mai mulți brazi de Crăciun de pe străzi și le-au dat foc în mijlocul străzii. Mai mulți tineri au încercat să spargă geamurile magazinului Apple de pe Champs Elysee care s-a deschis acum câteva săptămâni. Un butic de pe Rue Rivoli a fost spart.

“Nu am mai văzut niciodată așa ceva”

Poliția a precizat că printre cei 5.000 de protestatari din mișcarea „vestelor galbene” s-au infiltrat și câteva sute de extremiști de stânga și de dreapta. „Suntem într-o stare de revoltă, nu am mai văzut niciodată așa ceva”, a declarat Jeanne d’Hauteserre, primarul din districtul al optulea al Parisului, din apropierea Arcului de Triumf. Odată cu venirea serii, din ce în ce mai multe mașini răsturnate în flăcări au putut fi văzute în apropierea Arcului de Triumf, iar o pușcă de asalt a fost furată de protestatari dintr-o dubă a poliției. În jurul stației Saint Lazare, geamurile unei bănci au fost sparte înainte ca poliția să împrăștie protestatarii. O filială a unei companii de asigurări a fost vandalizată, protestatarii scriind pe clădire: „Macron la închisoare”.

Conform poliției franceze, violențele de sâmbătă s-au soldat 133 de persoane rănite și au condus la reținerea a 412 de protestatari, dintre care 378 au fost plasați în arest preventiv, conform AFP. Dintre cei 133 de răniți, 23 sunt reprezentanți ai forțelor de ordine, a detaliat prefectura.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat la o conferință de presă din Buenos Aires, după summit-ul G20: „Nicio cauză nu justifică atacuri asupra forțelor de securitate, magazine vandalizate, clădiri publice sau private incendiate, pietoni sau jurnaliști amenințați”.

Protestatarii sunt nemulțumiți de creșterea prețurilor la carburanți.

Franța: Legea care interzice explicit părinților să își lovească copiii

Parlamentarii francezi au votat în favoarea unui proiect de lege care ar interzice părinților să își lovească copiii, scrie BBC. Proiectul de lege privind „pedepsirea corporală și umilirea” copiilor are ca scop să se asigure că autoritatea părinților este exercitată fără violență.

Proiectul urmează să fie votat de Senat, după ce a fost aprobat de Adunarea Generală. Activiștii susțin că 85% dintre francezi folosesc pedepsele corporale. Încercările anterioare de a scoate în ilegalitate lovirea copiilor de către părinți au eșuat, deși practica a fost interzisă de mult în școlile franceze. Membrii Adunării Generale au aprobat proiectul de lege cu 51 la 1 vineri dimineața. Parlamentara Maud Petit, cea care a susținut măsura, a declarat că scopul proiectului de lege este unul educațional, de a încuraja societatea să își schimbe poziția față de această problemă, conform AFP. La fel ca alte state europene, în Franța, violența asupra copiilor este ilegală, dar părinții își pot disciplina fizic copii la o intensitate scăzută. Este controversat, însă, ceea ce reprezintă mai exact această intensitate scăzută și ce constituie violență, această decizie fiind luată de tribunale.

Săptămâna trecută, patru membri ai aceleiași familii au fost arestați după ce un băiat de nouă ani a fost ucis din bătaie în orașul Mulhouse. Surse din poliție au declarat pentru presa locală că băiatul a refuzat să își facă temele și a fost lovit cu o mătură. Dacă proiectul de lege va fi aprobat de Senat, Franța va deveni a-55-a țară care scoate în afara legii pedeapsa corporală pentru copii, informează AFP.

MBS i-a trimis cel puțin 11 mesaje unui consilier privind asasinarea lui Khashoggi,

Prințul Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite i-ar fi trimis cel puțin 11 mesaje celui mai apropiat consilier, cel care ar fi supervizat echipa care l-a asasinat pe jurnalistul Jamal Khashoggi, cu câteva ore înainte și după moartea acestuia, conform Wall Street Journal (WSJ), care face referire la un raport al CIA.

Wall Street Journal a informat că a analizat părți ale unui raport al CIA, care include interceptări electronice și alte informații. Conform raportului, CIA poate spune cu o siguranță „medie spre mare” că prințul Mohammed l-a vizat personal pe Khashoggi, „ordonând probabil uciderea sa”. Totuși, în analiza CIA se arată că nu există informații care să dovedească direct ordinul dat de bin Salman. Prințul Mohammed i-ar fi trimis mesaje electronice lui Saud al-Qahtani, cel care superviza echipa de 15 persoane care l-au ucis pe Khashoggi și se afla în comunicare directă cu liderul echipei în Istanbul, se arată în articolul WSJ. Conținutul mesajelor dintre prinț și Qahtani nu este cunoscut.

Un soldat din Coreea de Nord a dezertat

Un soldat al armatei nord-coreene a dezertat, fugind în Coreea de Sud, a anunțat armata sud-coreeană, precizând că nu au existat activități neobișnuite ale armatei nord-coreene drept răspuns, scrie Reuters. Soldatul nord-coreean a fost văzut când se îndrepta spre Coreea de Sud pentru ca apoi să treacă granița, au precizat conducătorii armatei sud-coreene. Incidentul a avut loc după ce le două Corei au retras posturi de gardă de-a lungul graniței pentru a dezvolta încrederea între cele două națiuni. Astfel de dezertări sunt rare însă în ultimii ani s-au înmulțit, uneori crescând tensiunile de la o graniță fortificată. Soldații nord-coreeni și-au împușcat în repetate rânduri colegii care au fugit. Armata sud-coreeană a informat că soldatul va fi investigat și că nu au existat activități neobișnuite la graniță.

George Bush Sr. a murit, la vârsta de 94 de ani

George H.W. Bush, cel de al 41-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, care a ocupat funcția între anii 1989 și 1993, a murit, la vârsta de 94 de ani. The Guardian scrie că Biroul său a anunțat: „George Herbert Walker Bush, aviator al celui de-al Doilea Război Mondial, pionier al industriei petrolului din Texas și al 41-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, a murit pe 30 noiembrie 2018. El avea 94 de ani și a supraviețuit celor cinci copii și soții, 17 nepoți, opt nepoți și doi frați. El a fost precedat în moarte de soția sa de 73 de ani, Barbara; al doilea copil Pauline Robinson "Robin" Bush; și frații săi Prescott și William sau "Bucky" Bush ".

Fiul său, George W. Bush, care de asemenea a fost președintele SUA în două mandate, a emis o declarație în numele familiei sale: "Jeb, Neil, Marvin, Doro și cu mine suntem întristați să anunțăm că, după 94 de ani remarcabili, dragul nostru tată a murit. George H.W. Bush a fost un om de cel mai înalt caracter și cel mai bun tată pe care îl putea cere un fiu sau o fiică. Întreaga familie Bush este profund recunoscătoare pentru viața și dragostea lui, pentru compasiunea celor care l-au îngrijit și s-au rugat pentru tata și pentru condoleanțele prietenilor și concetățenilor noștri ".

George Bush senior suferea de mai mulți ani de boala Parkinson și se deplasa într-un scaun cu rotile. El a avut un singur mandat la Casa Albă, între anii 1989 și 1993, în perioadă în care s-a prăbușit Uniunea Sovietică și au căzut regimurile comuniste din statele din Europa de Est. Republican, George H.W. Bush, a fost director al CIA la un moment dat și i-a fost vicepreședinte lui Ronald Reagan.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.