Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Proteste în Iran: Teheranul acuză SUA de amestec

Ziarul de Vrancea
17 nov 2019 2133 vizualizări

Iranul a acuzat ieri Statele Unite de amestec în afacerile sale interne, după ce Washingtonul și-a exprimat susținerea față de manifestații împotriva ceșterii prețului benzinei, marcate de violențe soldate cu cel puțin doi morți.

În cel puțin 25 de orașe au avut loc violențe de la începutul manifestațiilor, vineri, izbucnite la câteva ore după anunțarea unei reforme a sistemului subvenționării carburantului la pompă de care beneficiau cele mai defavorizate straturi ale populației. Catalogați “răzvrătiți” de către autorități, contestatarii au blocat anumite axe de circulație, au incendiat bănci și edificii publice. Un civil și un polițist au fost uciși în violențe, potrivit agențiilor iraniene de presă.

Un lucru rar, televiziunea publică a difuzat imagini în care apar tineri mascați, pe străzi pline de tot felul de fragmente, pe cale să incendieze clădiri publice. Potrivit unor informații difuzate de agenții locale, 40 de persoane au fost arestate la Yazd (centru), iar 180 în provincia Khuzestan (sud-vest), de la începutul tulburărilor.

Reacționând față de un mesaj al secretarului de Stat american Mike Pompeo, care afirma sâmbătă că Statele Unite sunt alături de “poporul iranian”, Ministerul de Externe de la Teheran denunță “exprimarea susținerii americane față de un grup de revoltați”. Ministerul “condamnă aceste declarații intervenționiste” și “ipocrite”.

Casa Albă își exprima diminică susținerea “iranienilor în manifestațiile lor pașnice” și a condamnat “folosirea forței și restricțiile comunicațiilor”, dar și derivele unei puteri care, apreciază Washingtonul, și-a “abandonat poporul”,

Internet inaccesibil

Situația din Iran rămânea foarte dificil de evaluat în întreaga țară, din cauza cenzurii (black-out), iar Internetul era ieri larg inaccesibil, după mai bine de 24 de ore de restricții. Citând o “sursă guvernamentală”, agenția de presă Fars, apropiată conservatorilor, a anunțat că era în continuare dificil să se spună când urmează să fie ridicate restricțiile impuse Internetului. Doar accesul la webul iranian era posibil, pe telefonul mobil, iar numeroase linii fixe erau întrerupte.

Anunțată vineri de Guvern, măsura de la originea tulburărilor prevede ca prețul benzinei, foarte subvenționată, să crească cu 50%, de la 10.000 la 15.000 de riali (11 eurocenți) pentru primii 60 de litri achiziționați în fiecare lună. Prețul unui litru - după depășirea acestei cantități, se triplează la 30.000 de riali. Autoritățile dau asigurări că veniturile astfel obținute sunt în beneficiul celor 60 de milioane de iranieni cel mai puțin favorizați dintr-o populație totală de 83 de milioane de locuitori.

Fondul Monetar internațional (FMI) estimează că PIB-ul Iranului ar urma să se contracte cu 9,5% anul acesta, după un recul de 4,8% în 2018. Inflația antrenată de prăbușirea rialului în fața marilor devize de schimb, atinge în mod oficial 40%.

Un nou masacru armat în SUA: Patru morți și șase răniți

Un nou “atac armat în masă” a avut loc în Statele Unite, unde patru bărbați tineri au fost uciși, iar alți șase răniți, la o reuniune de familie, într-o reședință în orașul Fresno, în statul California. Potrivit primelor elemente ale anchetei, unul sau mai mulți suspecți au pătruns într-o reședință în care erau adunate aproximativ 35 de persoane, inclusiv copii, pentru a urmări un meci de fotbal american, în cadrul unei “reuniuni de familie”, a declarat pentru presă Michael Reid, un reprezentant al Poliției din Fresno. Atacatorul sau atacatorii au “deschis apoi focul în grădină, unde se afla majoritatea persoanelor, împușcând zece”. Trei persoane au murit la fața locului, “toți bărbați de tip asiatic, în cu vârste cuprinse între 25 și 30 de ani”, iar un al patrulea, transportat în stare critică la un spital, a murit din cauza rănilor. Alte șase persoane au fost rănite “mai ușor”, iar viața nu le era în pericol, a subliniat polițistul.

Autorul sau autorii focurilor de ramă, încă neidentificați, au reuțit să fugă de la fața locului, iar anchetatori încercau să le ia urma examinând imagini de supraveghere video și interogând numeroși vecini care au dat alerta după ce au auzit tirurile.

Copii și femei la fața locului

“Mulțumim lui Dumnezeu că nu a fost împușcat niciun copil, pentru că erau mai mulți copii și femei”, însă se aflau în casă, a declarat Michael Reid. “Cele zece victime, decedate sau nu, sunt toate bărbați cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani” și “toți se aflau în afara casei, în grădină”, a spus el. “Nu le cunoaștem încă exact originea, dar cred că putem spune Asia de Sud-Est sau Asia”, a declarat acest oficial.

Întrebat de jurnaliști despre posibilele motivații ale crimei, Reid a răspuns că ancheta depune eforturi să le determine. El a apreciat încă “puțin probabil ca adunarea să fi fost luată ca țintă la întâmplare, însă nu știm de ce deocamdată”. În acest stadiu al anchetei, nimic nu indică faptul că atacul armat ar avea legătură cu ganguri, a subliniat el, catalogând faptele drept “violență absurdă”. Un vecin a declarat pentru ziarul Fresno Bee că altă casă a fost deja ținta unor tiruri, săptămâna trecută, provocând emoție în cartier.

Statele Unite sunt îndoliate cu regularitate de asemenea atacuri sângeroase în masă, care relansează de fiecare dată dezbaterea cu privire la proliferarea armelor de foc, fără ca legislația în domeniu să se schimbe semnificativ. Ultima dramă a avut loc săptămâna trecută, tot în California. Un adolescent a deschis focul în curtea liceului său de ziua sa de naștere, omorând doi colegi în vârstă de 14 și 15 ani și rănind alți trei tineri, în apropiere de Los Angeles. El a murit din cauza rănilor, după ce și-a tras un glonț în cap, în urma comiterii atacului, cu privire la care nu a lăsat vreo explicație.

NASA va căuta exoplanete cu un telescop plasat la limita atmosferică

Noul telescop este urcat cu un imens balon cu heliu și readus la sol cu parașuta. Agenția spațială americană testează o nouă idee în căutarea exoplanetelor - planete din afara sistemului nostru solar care orbitează în jurul unei stele și oferă condiții apropiate de cele ale planetei noastre. Exoplanetele vor fi căutate cu ajutorul unui telescop care nu va funcționa pe suprafața planetei, ci transportat la o altitudine de 38 kilometri, undeva la limita atmosferei Pământului.

Telescopul construit de Universitatea Lowell din Massachusetts a fost urcat cu ajutorul unui balon umplut cu heliu care cântărea singur peste 680 kilograme. PICTURE-C, cum a fost numit telescopul, va avea o vedere mai bună în spațiu deoarece folosește o tehnologie optică nouă, care filtrează razele stelelor în jurul cărora orbitează planetele. Fără lumina stelelor, astrologii vor putea observa mai bine exoplanetele studiate. Telescopul este refolosibil și va face multe drumuri între Pământ și altitudinea de funcționare. După mai multe ore de operare, acesta va reveni la sol cu ajutorul unor parașute. Pentru acest proiect NASA a finanțat Universitatea Lowell din Massachusetts cu 5.6 milioane de dolari.

Adrian Zuckerman, un nou pas spre ambasada de la București

Adrian Zuckerman, nominalizat ambasador al SUA la București, urma să primească luni aprobarea Senatului american. El a declarat la audierile în Comitetul de relații externe al Senatului, că România trebuie să continue lupta anticorupție, care, alături de independența justiției, este vitală pentru prosperitatea și securitatea pe termen lung.

“România trebuie să continue să lupte împotriva corupției, să creeze un climat favorabil investițiilor, să investească în infrastructură, sănătate și educație și să întărească administrația publică. Dacă voi fi confimat în funcție, voi sprijini eforturile anticorupție din România. Lupta anticorupție și independența sistemului judiciar sunt vitale pentru prosperitatea și securitatea României pe termen lung”, a declarat Zuckerman la audieri.

Vizibil emoționat, el a povestit despre momentul plecării sale din România, a spus că scrie și vorbește fluent românește, iar despre momentul 22 decembrie 1989 a afirmat că este o zi pe care și-a dorit-o, dar pe care nu credea să o trăiască.

Zuckerman este un avocat admis în Baroul din New York în 1984 și este partener în cadrul firmei internaționale de avocatură Seyfarth Shaw LLP.  Zuckerman a emigrat în Statele Unite din România la vârsta de 10 ani și vorbește fluent limba română. El are diplomă de absolvire de la Massachusetts Institute of Technology (1979), iar diploma în drept este obținută la New York Law School (1983).

Hong Kong: Legea care interzice purtarea măștilor, neconstituțională

Înalta Curte din Hong Kong a declarat ieri neconstituțională interdicția purtării măștii, decisă luna trecută de executiv pentru a încerca să dezamorseze mișcarea manifestanților pro-democrație. “Restricțiile pe care (interdicția) le impune drepturilor fudamentale (...) merge dincolo de ceea ce este în mod rezonabil necesar”, a apreciat Înalta Curte, conform unui rezumat al deciziei, ce constituie o victorie simbolică pentru manifestanții mobilizați de peste cinci luni.

Confruntate cu cea mai gravă criză din fosta colonie britanic retrocedată Chinei în 1997, autoritățile locale au luat în octombrie decizia, foarte nepopulară, de a le interzice manifestanților să poarte măști. Șefa executivului, Carrie Lam, a invocat dispoziții de urgență (Emergency Ordinance Regulations) ce datează din 1992 și care nu mai fuseseră aplicate din timpul tulburărilor de la sfârșitul anilor 1990.

Pentru a nu fi identificați și a evita problemele cu justiția, protestatarii au luat obiceiul de a purta măști. Unii recurg și la căști, ochelari de protecție sau măști de gaze pentru a se apăra de gazele lacrimogene și de proiectile trase de poliție. Salutată de Beijing, interdicția nu a fost respectată deloc de manifestanți.

Luni, manifestanții au incendiat intrarea în campusul Universității Politeyhnice (PolyU) unde s-au baricadat pentru a împiedica o intervenție a poliției, care a avertizat că va răspunde cu “gloanțe reale” “armelor letale” ale protestatarilor.

Alegeri în Belarus: Niciun reprezentant al opoziției, în legislativ

Toți cei 110 parlamentari aleși la scrutinul legislativ din Belarus reprezintă partide favorabile președintelui Aleksandr Lukașenko, conform rezultatelor făcute publice ieri, opoziția pierzând cele două mandate pe care le avea până acum. Comisia Electorală din Belarus a publicat lista parlamentarilor aleși la scrutinul de duminică, iar toți provin din partide și organizații care susțin puterea.

Principalii lideri contestatari ai puterii și singurii doi parlamentari de opoziție actuali au fost excluși din această cursă electorală. “Alegerile nu sunt decât un ritual, ca în URSS”, a acuzat Ales Bialiațki, liderul ONG-ului Viasna, într-un comunicat transmis înaintea scrutinului.

Acest rezultate vin în contextul în care șeful statului încearcă o apropiere de Uniunea Europeană, care acuză deschis Belarusul de încălcări ale drepturilor omului și de reducerea la tăcere a opoziției și presei. În vârstă de 65 de ani, Lukașenko, supranumit “ultimul dictator din Europa”, conduce fără întrerupere Belarusul din 1994 și își va încheia cel de-al cincilea mandat în 2020. Săptămâna trecută, Lukașenko a întreprins o vizită în Austria, prima sa deplasare oficială în UE în ultimii trei ani, în timpul căreia a declarat că dorește ca blocul comunitar să fie “un partener politic și economic important” al țării sale.

Președintele din Belarus este considerat un maestru în arta de a naviga între occidentali și Rusia, cu care discută de mai mulți ani despre o ipotetică unificare a celor două țări. Relațiile sale cu Vladimir Putin, președintele Rusiei, traversează cu regularitate perioade de fricțiuni.

Regatul Unit: Conservatorii au un avans de 14 puncte procentuale față de laburiști

Conservatorii premierului britanic Boris Johnson au un avans de 14 puncte procentuale față de opoziția laburistă în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate de la 12 decembrie, arată un sondaj publicat luni de Good Morning Britain, citat de Reuters. Ancheta de opinie, realizată de agenția Survation, indică un sprijin de 42% pentru Conservatori, în comparație cu 28% pentru Partidul Laburist.

Formațiunea proeuropeană a Liberalilor-Democrați ar obține 13% din voturi, iar Partidul Brexit, condus de eurofobul Nigel Farage, 5%.

Datele nu indică modificări în opțiunile de vot ale electoratului britanic în comparație cu sondajul anterior. Survation a realizat ancheta prin telefon, între 14 și 16 noiembrie, pe un eșantion de 1.010 persoane cu drept de vot.

Situație inedită în Germania: Un ziar își anchetează patronul

Situație inedită în Germania unde un ziar a deschis o anchetă jurnalistică care îl vizează pe noul patron al publicației, după ce s-a aflat că acesta a fost colaborator al Stasi, corespondetul Securității în Germania de Est, relatează Guardian. Cotidianul de centru-dreapta Berliner Zeitung, fondat în 1945, a fost cumpărat de Holger Friedrich și soția acestuia, Silke, în acest an. Între timp, s-a aflat că acesta a fost colaborator al securității în regimul comunist.

Stasi avea nu mai puțin de 90.000 de angajați și în jur de 174.000 de informatori al căror rol era, la fel ca în cazul României, acela de a spiona prietenii, familiile și colegii de muncă pentru a raporta periodic despre aceștia. Friedrich a fost informator sub numele de cod “Peter Bernstein”, așa cum arată documentele din arhivele securității.

Jurnaliștii sunt indignați pentru că noul patron nu a pomenit aboslut nimic în momentul în care s-a încheiat tranzacția, milionarul fiind perceput inițial de către angajați ca un salvator, în condițiile în care publicația era în faliment. Friedrich a negat acuzațiile și și-a îndemnat criticii să privească lucrurile în context. El a comentat că, la fel ca alte mii de cetățeni din Germania de Est, a fost obligat să colaboreze cu Stasi după ce a fost prins încercând să fugă din țară și amenințat cu ani grei de închisoare. În timp ce majoritatea ziarelor din Germania de Est și-au încetat existența odată cu prăbușirea Zidului Berlinului, în urmă cu 30 de ani, Berliner Zeitung a fost singurul care a reușit să se impună pe piața competitivă germană. Cu toate acestea, în ultimii ani grupul Cologne publishing nu a mai făcut față datoriilor și a fost nevoit să vândă cotidianul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.