MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Pro-rusul Igor Dodon, încântat de victoria unui putinist în România
Exuberanță la est după votul din România, chiar dacă cetățenii români din Moldova au votat pentru vest
În România, pe primul loc s-a situat ideea interesului naţional - suveranitate, protecţie economică, tradiţii şi valori creştine, a comentat luni Igor Dodon, liderul prorus al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), fost preşedinte, pe marginea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidenţiale din România, transmite portalul Noi.md, apropiat socialiştilor. "La fel se întâmplă şi în Republica Moldova. Primul semnal l-am văzut la alegerile prezidenţiale, când candidatul înaintat de socialişti (Alexandr Stoianoglo, fost procuror general între 2019 şi 2023) a câştigat voturile din ţară. Şi tot cetăţenii din ţară au respins Referendumul proeuropean", a comentat Dodon într-o postare în limba rusă şi română pe pagina sa de Facebook. "Dar izbânda finală va veni în 2025, la parlamentare, când moldovenii vor vota masiv pentru Interesul Naţional al ţării noastre", adaugă el în mesajul său.
Alegerile parlamentare în Republica Moldova urmează să aibă loc la jumătatea anului 2025. Autorităţile de la Chişinău au acuzat Moscova că "a intervenit în alegerile prezidenţiale (din Republica Moldova) într-o manieră fără precedent", prin reţeaua de cumpărare de voturi a oligarhului fugar Ilan Şor şi prin actuali şi foşti lideri ai Găgăuziei. Chişinăul a denunţat "războiul hibrid" al Rusiei în timpul procesului electoral la turul unu şi doi al prezidenţialelor - din 20 octombrie şi 3 noiembrie - şi au declarat că vor lua măsuri în pregătirea campaniei pentru legislativele de anul viitor.
Moldovenii de peste Prut au votat-o pe Lasconi
Cei mai mulţi moldoveni cu cetăţenie română care au participat la alegerile prezidenţiale din România şi-au dat votul pentru candidata partidului Uniunea Salvaţi România (USR), Elena Lasconi, ea acumulând 56,65% dintre voturile exprimate de alegătorii din republică, informează luni agenţia de presă Moldpres.
Pe locul doi se situează candidatul Partidului Naţional Liberal (PNL), Nicolae-Ionel Ciucă, care a obţinut 16.175 de voturi (20,1%) din partea alegătorilor moldoveni, iar pe locul trei s-a clasat premierul român în exerciţiu Marcel Ciolacu, candidatul Partidului Social - Democrat (PSD), pentru care au votat 5.563 de alegători (6,91%). Candidatul independent Mircea Geoană a acumulat 4.567 de voturi (5,67%) în Republica Moldova, el fiind urmat de liderul partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, cu 3.202 voturi (3,98%).
În Republica Moldova au fost deschise 59 de secţii de votare pentru alegerile prezidenţiale din România. Votul s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile, iar în acest interval de timp şi-au exercitat dreptul de vot peste 80.000 de moldoveni cu cetăţenie română. Cifra este una record şi o depăşeşte de aproape două ori pe cea înregistrată la primul tur al alegerilor prezidenţiale din România din anul 2019, atunci când în Republica Moldova au votat peste 43.000 de români.
Numărul votanţilor depăşăeşte şi rata de participare la alegerile europarlamentare din vara acestui an, când la urne s-au prezentat circa 57.000 de cetăţeni români din Republica Moldova, notează Moldpres.
„Candidatul aliniat Rusiei”
Ria Novosti, agenția rusă de presă deținută de stat, a transmis informații despre alegerile prezidențiale din România, pe canalul de Telegram. Agenția rusă a scris mai întâi, într-un mesaj publicat în jurul orei 21.00, că Elena Lasconi, lidera USR „suporteră a politicilor anti-Rusia” conduce alegerile din România în fața lui Marcel Ciolacu, citând date inițiale ale autorităților electorale. Jurnaliștii Ria Novosti au revenit, câteva ore mai târziu, într-un nou mesaj pe Telegram anunțând că „premierul Ciolacu și candidatul aliniat Rusiei Georgescu avansează în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, conform rezultatelor paralele după numărarea a peste 75% din voturi”. „Suporter al alăturării cu Rusia, Georgescu îl surclasează pe premierul Ciolacu”, a anunțat din nou agenția, pe Telegram, citând datele după numărarea a peste 82% din voturi.
O femeie este ucisă de către soţ sau o rudă la fiecare zece minute în lume, arată un raport ONU
Cel puţin 85.000 de femei şi fete tinere au fost ucise cu intenţie în lume în 2023, majoritatea dintre ele de către apropiaţi, potrivit unor date publicate luni de ONU, ”un nivel alarmant” al unor omoruri care fi putut să fie ”evitate”, relatează AFP.
”Casa rămâne locul cel mai peruculos” pentru femei, iar 60% dintre ele cu fost victime ale ”soţului sau altor membri ai familiei”, arată în acest raport Oficiul ONU împotriva Drogurilor şi Crimei (ONUDC) cu sediul la Viena şi ONU Femei cu sediul la New York. Astfel, 140 de femei au fost ucise pe zi, adică una la zece minute.
Acest fenomen ”care depăşeşte frontierele, atinge toate categoriile sociale şi grupurile de vârstă”. Caraibele, America Centrală şi Africa sunt cele mai afectate regiuni, urmate de Asia. Pe continentul american şi în Europa, feminicidele sunt comise în majoritatea cazurilor de către partener, iar în restul lumii cel mai adesea de către membri ai familiei. Numeroase victime au semnalat înaintea morţii violenţe fizice, sexuale sau psihologice, potrivit datelor disponibile în unele ţări, inclusiv în Franţa. ”Acest lucru sugerează că multe omucideri puteau să fie evitate”, subliniază autorii studiului, de exemplu prin ”măsura ordinului judecătoresc”.
În regiunile în care este posibil să se stabilească o tendinţă, nivelul feminicidelor a stagnat sau a scăzut doar uşor începând din 2010, ceea ce arată că această formă de violenţă ”este îndrădăcinată în practici şi norme” şi este dificl de eradicat, notrează ONUDC, care analizează datele culese în 107 ţări. În pofida eforturilor întreprinse în mai multe ţări, ”feminicidele se menţin la un nivel alarmant”, relevă autorii studiului. Însă ”aceasta nu este o fatalitate”, potrivit directoarei ONU Femei, Sima Bahous, citată într-un comunicat. Ea cere ţărilor să-şi înăsprească arsenalul legislativ şi să colecteze mai bine datele.
Sebastian Stan, actorul din „The Apprentice”, spune că vedetelor de la Hollywood le este „frică” de Trump
Sebastian Stan, care joacă în „The Apprentice”, un film biografic despre Donald Trump axat pe asocierea sa din anii 1970 cu avocatul Roy Cohn, a declarat că alţi actori de la Hollywood sunt prea „speriaţi” de preşedintele ales pentru a participa alături de el la discuţii despre film. Stan a susţinut că nu a reuşit să găsească un singur coleg care să apară alături de el în seria „Actors on Actors”, organizată de revista Variety, în care concurenţii la premiile cheie îşi adresează reciproc întrebări.
În timpul unui Q&A recent despre film în Los Angeles, alături de regizorul Ali Abbasi, Stan - cunoscut mai ales pentru rolurile în filmele Marvel - a spus: „Nu am putut găsi un alt actor care să o facă cu mine, pentru că le era prea frică să vorbească despre acest film. Aşa că nu am putut să o fac”. El a adăugat: „Trebuie să fac o mulţime de lucruri minunate, iar asta nu înseamnă că arăt spre cineva anume. Nu am putut trece de publicişti sau de oamenii care îi reprezintă, pentru că le era prea frică să vorbească despre acest film”. Afirmaţia sa a fost confirmată pentru revista People de co-redactorul şef al Variety, Ramin Setoodeh. „Ceea ce a spus Sebastian este corect”, a spus el. „L-am invitat să participe la Actors on Actors, cea mai mare franciză din sezonul premiilor, dar alţi actori nu au vrut să facă pereche cu el pentru că nu au vrut să vorbească despre Donald Trump”. Stan a spus că a simţit că răspunsul a fost de rău augur în ceea ce priveşte interacţiunile industriei cinematografice cu Trump după ce acesta va veni la putere în ianuarie.
„Dacă într-adevăr devine aşa - frică sau acest disconfort de a vorbi despre asta - atunci vom avea cu adevărat o problemă”, a spus actorul. „Pentru mulţi, ideea că Trump este la fel ca oricare dintre noi este un lucru cu adevărat dificil de gestionat în acest moment şi înţeleg că emoţiile sunt foarte mari, dar cred că acesta este singurul mod în care veţi înţelege acest film”, a spus Stan. „Dacă tot ceea ce se spune este că nu poţi continua să dai la o parte această persoană, mai ales după ce a obţinut votul popular, nu ar trebui să ne uităm mai atent la acest lucru şi să încercăm să înţelegem ce face ca această persoană să conducă la asta?”
Trump a numit filmul biografic, care conţine o scenă în care el o violează pe fosta sa soţie, Ivana, o „treabă ieftină, defăimătoare şi dezgustătoare din punct de vedere politic” înainte de lansarea sa în SUA, adăugând că a fost „fals şi lipsit de clasă” şi a avut o problemă specială cu regizorul şi scenaristul său.
Scriind pe Truth Social, Trump a spus: „Este atât de trist că Scum Uman, cum ar fi persoanele implicate în această întreprindere sperăm nereuşită, li se permite să spună şi să facă orice doresc pentru a afecta o Mişcare politică, care este mult mai mare decât oricare dintre noi. MAGA2024!”.
WSJ: CEO-ul TikTok a solicitat opinia lui Elon Musk înaintea instalării administraţiei Trump
Directorul general al TikTok, platforma de conţinut video deţinută de ByteDance, Shou Zi Chew, a cerut sfatul lui Elon Musk, un consilier apropiat al preşedintelui ales Donald Trump, cu privire la problemele din SUA, potrivit Wall Street Journal, care citează persoane familiare cu chestiunea. Chew a iniţiat mesaje cu CEO-ul Tesla în ultimele săptămâni şi i-a cerut părerile cu privire la mai multe subiecte, de la noua administraţie la potenţiala politică tehnologică. Elon Musk, TikTok, ByteDance şi administraţia Trump nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters pentru comentarii. Ambii directori nu au discutat despre măsurile specifice pentru a menţine TikTok să funcţioneze în Statele Unite, a relatat WSJ, adăugând că Chew a informat conducerea principală a ByteDance cu privire la discuţii, directorii fiind precaut optimişti în ceea ce priveşte găsirea unei căi de urmat. Directorii ByteDance s-au întâlnit cu persoane apropiate lui Trump şi cu persoane apropiate candidatului democrat Kamala Harris, înainte de alegeri, a adăugat articolul. Trump, care a încercat fără succes să interzică TikTok în 2020, a declarat că, dacă va fi ales în noiembrie, nu ar permite ca TikTok să fie interzisă.