Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Primul copil dezvoltat într-un uter transplantat de la o femeie decedată

Ziarul de Vrancea
4 dec 2018 1134 vizualizări

Primul copil dezvoltat într-un uter donat de o persoană aflată în viață s-a născut în Suedia, în 2013

O femeie din Brazilia care a primit un uter transplantat de la o donatoare decedată a născut o fetiță, acesta fiind primul caz de acest fel din lume care a avut succes. Cazul, prezentat în revista medicală The Lancet, a implicat conectatea vaselor  de sânge, a ligamentelor și a canalelor vaginale între uterul transplantat și persoana beneficiară. Alte 10 transplanturi de uter de la donatoare decedate, care au avut loc în Statele Unite, Cehia și Turcia, nu au reușit să ducă la sarcini viabile. Fetița din Brazilia s-a născut prin cezariană, la 35 de săptămâni și trei zile, cu o greutate de 2.550 de grame. Dani Ejzenberg, medic la Spitalul Universitar din Sao Paulo, care a condus cercetările, a spus că transplantul, efectuat în septembrie 2016, când femeia avea 32 de ani, arată că tehnica este fezabilă și poate oferi femeilor cu infertilitate uterină acces la un număr mai mare de posibili donatori.

Infertilitatea afectează 10%-15% din cupluri

Normele actuale pentru a beneficia de un transplant de uter este ca organul să provină de la un membru al familiei aflat în viață, care dorește să îl doneze. ”Numărul oamenilor care doresc și se angajează să doneze organe după moartea lor este mult mai mare decât al donatorilor aflați în viață, oferind o populație mult mai largă de posibili donatori”, a afirmat Ejzenberg într-un comunicat referitor la rezultat. Ea a adăugat însă că rezultatele și efectele donațiilor de utere de la donatori vii și decedați trebuie să fie comparate și a spus că tehnica poate fi îmbunătățită și optimizată. Primul copil dezvoltat într-un uter donat de o persoană aflată în viață s-a născut în Suedia, în 2013. Oamenii de știință au raportat până în prezent 39 de proceduri de acest tip, care au avut ca rezultat nașterea a 11 copii vii. Experții estimează că infertilitatea afectează 10%-15% din cuplurile aflate la vârsta reproductivă, la nivel mondial. Din acest grup, aproximativ una din 500 de femei are probleme uterine. Înainte ca transplanturile de uter să fie posibile, singurele opțiuni erau adopția sau nașterile din mame surogat. În cazul din Brazilia, beneficiara transplantului s-a născut fără uter din cauza unui sindrom numit Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser. Donatoarea avea 45 de ani și a murit din cauza unui atac vascular cerebral. La cinci luni după transplant, uterul nu a dat semne de respingere, ecografiile au fost normale, iar beneficiara avea menstruații regulate. Ovulele fertilizate și congelate anterior au fost implantate după câteva luni, iar 10 zile mai târziu a fost confirmată sarcina. La momentul publicării studiului în revista The Lancet, fetița avea șapte luni și 20 de zile, era hrănită la sân și avea o greutate de 7,2 kilograme.

Trump îl ironizează pe Macron în legătură cu protestul "vestelor galbene"

Președintele american, Donald Trump, l-a ironizat pe Twitter pe omologul său francez, Emmanuel Macron, în legătură cu protestele "vestelor galbene", scrie Reuters. „Sunt bucuros că prietenul meu Emmanuel Macron și protestatarii de la Paris sunt de acord cu concluzia la care am ajuns eu acum doi ani”, a scris Trump pe Twitter. „Acordul de la Paris este plin de greșeli pentru că se crește prețul energiei pentru țările responsabile în timp ce cei mai mari poluanți scapă”, a precizat Trump, făcând referire la acordul global privind mediul semnat în 2015 la Paris. Premierul francez Edouard Philippe a anunțat marți suspendarea pentru șase luni a creșterii taxelor pentru carburanți, care a determinat proteste violente în ultimele săptămâni. El a declarat că suspendarea de șase luni va fi aplicată majorării taxelor pe carburanți precum și creșterilor la prețurile electricității și gazelor și controalelor stricte privind emisiile autovehiculelor. Taxele fuseseră propuse inițial pentru a descuraja populația franceză din a călători cu mașinile pentru a reduce poluarea, astfel încât Franța să își atingă obiectivele acordului de la Paris. Însă această măsură, care urma să fie implementată începând cu 1 ianuarie 2019, a dus la proteste naționale care au devenit violente în weekend, oamenii susținând că sunt afectați cei cu situații financiare precare, ei locuind departe de orașe și fiind astfel nevoiți să își folosească mașinile constant.

Sondaj: Jumătate dintre germani ar fi dispuși să lucreze alături de roboți

Deși majoritatea respondenților, 82%, cunosc termenul „inteligență artificială”, peste jumătate dintre aceștia (53%) au doar o idee vagă despre ceea ce înseamnă, arată un sondaj făcut în rândul a 1.000 de germani în luna octombrie.  Jumătate dintre ei susțin că nu ar avea nimic împotrivă să lucreze alături de ”colegi” roboți, mai arată studiul efectuat de Bosch și de institutul de cercetare a pieței Innofact. Acasă, în trafic sau la locul de muncă, inteligența artificială (IA) va transforma lumea. Acest viitor nu este prea îndepărtat. Smartphone-urile sunt deja dotate cu asistenți inteligenți controlați prin comenzi vocale, iar doctorii folosesc IA pentru a diagnostica afecțiunile medicale. Însă, chiar dacă sistemele inteligente sunt deja folosite, majoritatea germanilor (85%) tot nu au o idee clară despre scopurile în care IA este folosită în prezent. Aproape același lucru se poate spune și despre cât înțelege publicul ce este IA. 82% dintre cei care au răspuns cunosc termenul „inteligență artificială”, dar peste jumătate dintre aceștia (53%) au doar o idee vagă despre ceea ce înseamnă.

Sondajul a relevat faptul că mulți germani sunt deschiși să lucreze cu un robot dacă acesta va prelua sarcinile de rutină

Juncker spune că Guvernul român este pregătit pentru preluarea președinției Consiliului UE

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat, ieri, la Bruxelles, după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă și ceilalți membri ai Guvernului, că Guvernul român este pregătit pentru preluarea președinției Consiliului UE, El și-a exprimat speranța că România va fi primită în Schengen în mandatul actualei Comisii. ”România are în față atribuții extraodinar de dificile, trebuie să cădem de acord pe calea spre summit-ul de la Sibiu asupra liniilor de bază ale viitorului acord financiar, al cadrului financiar multianual. Avem încă 257 de propuneri legislative care sunt pe masă. Președinția austriacă va finaliza mai multe dosare, dar o să rămână mult de lucru președinției române într-o perioadă foarte scurtă, pentru că Parlamentul European va finaliza activitățile în aprilie. Am văzut astăzi cât de bine sunt pregătiți miniștrii în domeniile lor și sunt convins că România va reuși să finalizeze un număr mare de proiecte care sunt pe masa Parlamentului și a Consiliului. Cred că se întâlnesc în foarte multe puncte programele CE cu ale Guvernului României. Mai sunt divergențe în ceea ce privește statul de drept, am discutat despre acest lucru, dar acest lucru nu privește președinția Consiliului UE, ci ține de relația bilaterală cu Comisia Europeană”, a afirmat Juncker, în conferința de presă comună cu premierul Dăncilă. Întrebat despre intenția României de a contesta raportul MCV, Jean Claude Juncker a declarat: ”Intenția mea este ca România să devină membru al spațiului Schengen. În ultimul raport am atras atenția autorităților române asupra unor puncte slabe. Am lucrat de ambele părți pentru a îmbunătăți pregătirea României pentru aderarea la spațiul Schengen și nu aș vrea să îmi închei mandatul înainteca România să devină membru, dar mai sunt eforturi de făcut”.

Probleme pentru utilizatorii Facebook

Un număr semnificativ de persoane au raportat ieri că au pierdut accesul la contul lor de Facebook, în timp ce alții spun în mediul online că site-ul a încetat să funcționeze în întregime. Această problemă a început să apară ieri după-amiază. O serie de comentarii rămase pe site-ul DownDetector - care măsoară întreruperile site-ului web - sugerează că oricine era conectat, a fost, în mod misterios, delogat de pe conturile de Facebook. Firește, o mulțime de utilizatori, au început să raporteze probleme asemănătoare pe serviciul rival Twitter, scrie The Independent. Potrivit datelor disponibile pe Downdetector, 44% dintre utilizatori se confruntă cu o întrerupere totală, 44% nu se pot conecta și 11% au probleme la încărcarea fotografiilor. Problemele par a fi concentrate în Europa, potrivit aceluiași site.

Facebook nu a comentat până aseară problema, potrivit publicației britanice Metro.

Franța: Un profesor universitar, ucis cu lovituri de cuțit de un pakistanez

Un profesor de engleză de la universitatea privată din Courbevoie (Hauts-de-Seine) a fost ucis cu lovituri de cuțit ieri, în fața instituției, a declarat o sursă din poliție, confirmând astfel o informație anunțată de Le Parisien, scrie AFP. Un suspect a fost reținut, a precizat această sursă, precizând că este vorba de un bărbat născut în 1981 în Pakistan și fost elev al universității Leonardo da Vinci, mult timp supranumită "Fac Pasqua".

Bulgaria a indicat că nu va adera la pactul ONU privind migrația

Bulgaria nu va adera la acordul ONU privind reglementarea tratamentului în cazul migranților în întreaga lume, a indicat ieri guvernul de la Sofia, citat de Reuters. ''În această etapă, guvernul bulgar consideră că decizia de a nu adera la acordul 'Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration' protejează în cea mai mare măsură interesele țării și pe cele ale cetățenilor săi'', a afirmat executivul bulgar. Pactul a fost aprobat în iulie de către cele 193 de țări membre ale Organizației Națiunilor Unite (ONU), cu excepția Statelor Unite ale Americii (SUA), care l-au susținut anul trecut. Pactul ONU privind migrația, primul document de acest fel, enumără principii (apărarea drepturilor omului, ale copiilor, recunoașterea suveranității naționale) și circa douăzeci de propuneri pentru a ajuta țările să facă față migrațiilor, facilitând informarea, integrarea migranților, schimbul de expertiză. El interzice detențiile arbitrare, autorizând arestările doar în ultimă instanță.

Canada: Amenințările cibernetice și spionajul, provocări mai mari decât terorismul

Posibilul amestec străin în afacerile interne din Canada, inclusiv amenințările cibernetice și spionajul, reprezintă o provocare strategică mai mare decât terorismul, a declarat marți șeful serviciului de informații canadian, David Vigneault, într-una din rarele sale apariții publice. "Activitățile statelor ostile pot avea un efect coroziv asupra sistemelor și instituțiilor noastre democratice", a spus David Vigneault, șeful Serviciului Canadian de Informații și Securitate (CSIS). El a precizat că amploarea, viteza și impactul amestecului străin au crescut datorită internetului, rețelelor de socializare și ieftinirii instrumentelor cibernetice, care au devenit mai accesibile. "Terorismul a ocupat pe bună dreptate o parte semnificativă a atenției noastre colective timp de aproape două decenii", a declarat Vigneault într-un discurs la Toronto. "Cu toate acestea, alte amenințări la adresa securității naționale - cum ar fi amestecul străin, pericolele cibernetice și spionajul - reprezintă provocări strategice mai mari și trebuie de asemenea combătute", a adăugat el. Vigneault a spus că serviciile secrete străine ostile adună informații politice, economice, comerciale și militare în Canada. El a precizat că CSIS a observat în special o intensificare a spionajului susținut de state în domenii precum inteligența artificială, tehnologia verde și rețeaua mobilă de a cincea generație. Deși Vigneault nu a menționat vreun stat, notează Reuters, guvernele occidentale sunt tot mai îngrijorate de ceea ce consideră a fi o posibilă implicare a Chinei în rețeaua 5G și în alte rețele de comunicații.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.