Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Primul consilier al președintelui ucrainean Viktor Zelenski, Serghii Șefir, vizat de o tentativă de asasinat

Ziarul de Vrancea
21 sep 2021 1034 vizualizări

Primul consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Serghii Șefir, a fost vizat de o tentativă de asasinat miercuri, în care bărbați necunoscuți au deschis focul asupra mașinii la bordul căreia se afla, au anunțat autoritățile și poliția, relatează AFP. "Mașina a fost atinsă de peste zece gloanțe. Șoferul a fost rănit", a anunțat într-un mesaj postat pe Facebook poliția ucraineană.

O operațiune specială în vederea găsirii atacatorilor era în curs, anunță poliția. Potrivit unui oficial de la Ministerul de Interne, Anton Gherașcenko, șoferul a fost "rănit grav" de gloanțe, trase "dintr-o pădure cu arme automate, în timp ce automobilul se deplasa". Anton Gherașcenko nu a făcut declarații despre Serghii Șefir, însă, potrivit liderului majorității prezidențiale în Parlament, David Aramahia, "este în viață și sănătos", deși este "în stare de șoc".

Atacul a avut loc către ora locală 10.00 (și ora României), în apropiere de satul Lesniki, în regiunea Kiev, potrivit aceleiași surse.

Autoritățile au lansat o anchetă cu privire la o "tentativă de asasinat", a anunțat într-un mesaj postat pe Facebook procurorul general Irina Venediktova.Alt consiler al președinției, Mihailo Podoliak, a declarat la agenția Interfax-Ukraine că "a sociază în mod clar" acest atac unei "campanii agresive și belicoase împotriva politicii șefului statului".El a evoca t eforturile lui Volodimir Zelenski în vederea unei "reduceri a influenței oligarhilor din umbră" asupra politcii Ucrainei și unor eforturi vizând "distrigerea grupărilor politico-financiare care muncesc pentru adversarii noștri străini".El a prom is o continuare a luptei împotriva "oligarhilor și criminalității".

Mai multe tentative de asasinat - reușite sau nu - au vizat oficiali politici și jurnaliștiîn Ucraina în ultimii ani. În Ucraina a izbucnit un război, în 2014, în est, între separatiști proruși, susținuți de Moscova, acuză Kievul și Occidentul, și forțe guvernamentale ucrainene. Înainte să devină președinte, în 2019, Volodimir Zelenski era un actor celebru și a jucat rolul unui președinte ucrainean într-un serial televizat. Serghii Șerif era asociatul său în cadrul societățiide producție.

Un tratament pentru Covid derivat de la o lamă botezată Fifi, promițător în faza incipientă de testare

Un tratament pentru Covid-19 derivat de la o lamă botezată Fifi arată "un potențial important" în faza incipientă de testare, informează BBC.Este v orba despre un tratament pe bază de "nanocorpi", o versiune mai simplă a anticorpilor, pe care lamele și cămilele îi produc natural ca răspuns la infecție.

Odată ce e testat pe oameni, spun cercetătorii, ar putea fi administrat ca un simplu spray nazal - pentru tratarea și chiar prevenirea contaminării.

Profesorul James Naismith, unul dintre principalii cercetători și director al Rosalind Franklin Institute din Oxfordshire, a descris nanocorpii ca "fantastic de interesanți".

El a spus că rozătoarele infectate cu SARS-CoV-2 și tratate cu spray-ul nazal pe bază de nanocorpi și-au revenit complet în șase zile.

Tratamentul a fost, până acum, testat doar pe animale de laborator, însă Public Health England a transmis că este "printre cei mai eficienți agenți de neutralizare a SARS-CoV-2" pe care i-a testat vreodată.

Eficiența în lupta cu Covid vine din puterea cu care nanocorpii se leagă de virus.

Nanocorpii pe care cercetătorii i-au produs cu ajutorul sistemului imunitar al lamei se prind deosebit de strâns de virus. "Aici ne-a ajutat Fifi, lama Institutului Franklin", a spus Naismith.

Fifi a primit o parte mică, neinfecțioasă, a proteinei virale și, astfel, oamenii de știință i-au stimulat sistemul imunitar pentru a produce moleculele speciale. Cercetătorii au ales și purificat apoi cu atenție cei mai eficienți nanocorpi într-o probă din sângele lui Fifi, pe cei care s-au potrivit proteinei virale cel mai mult.

Astfel, echipa a putut să cultive mari cantități de astfel de molecule selectate special.

"Sistemul imunitar e atât de uimitor pentru că face totul mai bine decât putem noi - evoluția este greu de întrecut", a mai spus Naismith.

Cercetarea și rezultatele inițiale au fost publicate în Nature Communications.

Amnesty acuză laboratoarele farmaceutice de abandonarea țărilor sărace în privința vaccinurilor anticovid

Organizația nonguvernamentală (ONG) Amnesty International acuză grupurile farmaceutice care produc vaccin împotriva covid-19 de faptul că alimentează o "criză a drepturilor omului fără precedent" și cere livrarea a două miliarde de doze de vaccin anticovid țărilor sărace, relatează AFP.

Într-un raport - intitulat "O dublă doză a inegalității: companiile farmaceutice și criza vaccinurilor împotriva covid-19", publicat miercuri -, ONG-ul acuză majoritatea acestor laboratoare farmaceutice de faptul că nu acordă prioritate țărilor celor mai sărace.

Amnesty publică acest raport în contextul unui summit mondial pe tema vaccinurilor, miercuri.

Președintele american Joe Biden a promis să anunțe angajamente suplimentare în vederea vaccinării în țările cele mai sărace.

"Vaccinarea lumii este singura noastră cale de a ieși din această criză. Ar fi timpul salutării acestor întreprinderi, care au creat vaccinuri atât de rapid, drept niște eroi", afirmă, citată într-un comunicat, secretara generală a Amnesty, Agnès Callamard.

"În schimb, spre marea lor rușine și durerea noastră colectivă, blocarea intenționată a transferului cunoștințelor de către Big Pharma și manevrele lor în favoarea țărilor bogate au declanșat o penurie de vaccinuri, întru totul previzibilă și întru totul devastatoare pentru alții", denunță ea.

ONG-ul trece în revistă politica AstraZeneca, Pfizer, BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson și Novavax - al cărei vaccin nu este încă aprobat - în privința drepturilor omului, stabilirii prețului, proprietății inntelectuale, împărtășirii cunoștințelor și tehnologiei, alocării dozelor și transparenței.

Amnesty conchide că, "în diverse grade, cei șase dezvoltatori de vaccinuri (anticovid) nu și-au respectat responsabilitățile în domeniul drepturilor omului".

Dintre cele 5,76 de miliarde de doze administrate, numai 0,3% au fost administrate în țări cu venituri "slabe", iar 79% au ajuns în țări cu venituri "superioare medii" și "mari", denunță ONG-ul.

Pfizer, BioNTech și Moderna preconizează să obțină profituri totale de 130 de miliarde de dolari până în 2022, potrivit Amnesty, care subliniază că "câștigul nu ar trebui să treacă niciodată înaintea vieții".

Majoritatea grupurilor farmeceutice au primit "miliarde de dolari din finanțări guvernamentale, însă dezvoltatorii de vaccinuri au monopolizat proprietate intelectuală, au blocat transferurile de tehnologie și au limitat în mod agresiv măsuri care permit extinderea producției în lume a acestor vaccinuri", acuză Amnesty.

ONG-ul îndeamnă laboratoarele farmaceutice și guvernele "să schimbe direcția" și să furnizeze două miliarde de doze de vaccin țărilor sărace.

Toate aceste întreprinderi farmaceutice, mai puțin Novavax, - contactate de Amnesty înainte de publicarea raportului - i-au răspuns și au recunoscut faptul că este esențială o distribuție dreaptă și echitabilă, mai ales în țările sărace, și și-au scos în față eforturile în acest sens, însă fără să convingă ONG-ul.

SUA urmează să doneze 500 de milioane de doze suplimentare de vaccin

Statele Unite urmează să cumpere și să distribuie în țările sărace 500 de milioane de doze suplimentare de vaccin împotriva covid-19 Pfizer/BioNTech, iar numărul total al dozelor de vaccin pe care Statele Unite au promis să le doneze crește astfel la 1,1 miliarde, anunță miercuri oficiali de rang înalt din cadrul administrației lui Joe Biden, relatează AFP.

Președintele american Joe Biden vrea, de asemenea, să stabilească "un obiectiv ambițios", și anume ca fiecare țară - inclusiv cele sărace - "să atingă o vaccinare de 70%" peste un an de zile, în cadrul unui summit virtual pe care-l prezidează miercuri, precizează aceste surse.

Acest anunț urmează să fie făcut în mod oficial miercuri de către președintele american Joe Biden, în cadrul acestui summit virtual, pe care-l organizează în cadrul luptei împotriva pandemiei covid-19.

"Este un angajament uriaș al Statelor Unite. Pentru fiecare doză pe care am administrat-o noi în țară, vom dona trei altor țări", subliniază sursele citate.

Vaccinurile urmează să fie cumpărate la preț redus și să fie trimise prin intermediul mecanismului internațional COVAX, potrivit acestor oficiali.

Până în prezent, Statele Unite au expediat deja aproximativ 160 de milioane de doze de vaccin anticovid în peste 100 de țări.

Summitul de miercuri urmează să dureze patru ore, iar la acesta urmează să participe virtual oficiali din peste 100 de țări, potrivit oficialilor citați, care nu au dat detalii despre identitatea participanților.

Joe Biden vrea, la acest eveniment, "un obiectiv ambițios", și anume ca fiecare țară, inclusiv cele mai sărace, "să atingă o vaccinare de 70%" până la viitoarea Adunare Generală a ONU, adică până peste un an.

Potrivit unui bilanț întocmit de OurWorldInData, în prezent 43,5% din populația lumii a fost vaccinată cu cel puțin o doză de vaccin împotriva covid-19.

Însă acest procent - tras în sus de cursa vaccinării din țările bogate - ascunde inegalități uriașe, deoarece proporția scade la doar 2% în țările cele mai sărace.

"Acest summit are ambiția să decreteze lansarea sfârșitului pandemiei", apreciază sursele americane citate, iar "acest lucru va cere multă muncă".

"Statele Unite își fac partea și își cresc eforturile din nou. Însă noi nu putem face acest lucru singuri", subliniază sursele.

Pandemia covid-19 a ucis peste 4,7 milioane de persoane în lume, de la sfârșitul lui decembrie 2019, potrivit unui bilanț stabilit de AFP.

Organizația Mondială a Sănătății estimează însă, ținând cont de supramortalitatea legată atât indirect, cât și direct de covid-19, că acest bilanț ar putea să fie în realitate de două-trei ori mai mare.

OMS îndeamnă neîncetat țările bogate să distribuie mai multe vaccinuri populațiilor vulnerabile și țărilor sărace, în loc să furnizeze a treia doză (booster) propriilor locuitori, un lucru pe care vrea să-l facă și administrația Biden.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.