Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Prima doză de vaccin reduce la jumătate transmiterea COVID-19 într-o familie

Ziarul de Vrancea
27 apr 2021 859 vizualizări

 „Aceasta este o veste fantastică”, a exclamat ministrul britanic al Sănătății

O singură doză de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer-BioNTech sau AstraZeneca-Oxford permite o reducere a transmiterii noului coronavirus de până la 50% în cadrul unei gospodării, arată un studiu publicat de agenția publică engleză de sănătate PHE.

Persoane infectate cu noul coronavirus la trei săptămâni după ce au făcut o primă doză de vaccin sunt cu 38% până la 49% mai puțin susceptibile să transmită virusul membrilor familiei lor decât cele care nu au fost vaccinate, subliniază într-un comunicat Public Health England (PHE). Acest nivel de protecție, observat după aproximativ două săptămâni de la vaccinare, este similar indiferent de vârsta persoanei vaccinate sau a membrilor familiei.

“Aceasta este o veste fantastică. Știm deja că vaccinurile salvează vieți, însă acest studiu, cel mai complet efectuat în condiții reale, arată că ele reduc, de asemenea, transmiterea acestui virus mortal”, și-a exprimat satisfacția ministrul britanic al Sănătății Matt Hancock.

În cadrul acestui studiu au fost urmărite 57.000 de persoane din 24.000 de gospodării, în care o persoană vaccinată a fost testată pozitiv COVID-19, și au fost comparate cu aproape un milion de contacte ale unor persoane nevaccinate. Gospodăriile sunt considerate drept locul “cu cel mai mare risc” de transmitere a bolii, iar “rezultate similare ar putea fi observate în locuri care prezintă riscuri de transmitere similare, precum locuințele împărtășite sau închisorile”, subliniază PHE.

Organismul subliniază că o doză de vaccin permite de asemenea, după patru săptămâni, o reducere cu 60% până la 65% a riscului dezvoltării unor simptome. Studii precedente ale PHE au arătat că vaccinurile Pfizer-BioNTech și AstraZeneca-Oxford au permis prevenirea a 10.400 de decese în rândul persoanelor de peste 60 de ani, la sfârșitul lui martie.

Analiză: La zece ani de la moartea lui bin Laden, Al-Qaida are o conducere slăbită

Al-Qaida va rămâne prima centrală jihadistă din lume, responsabilă pentru atentate grave în istoria modernă. Însă, la zece ani de la moartea fondatorului său Osama bin Laden, organizația nu a găsit un succesor pe măsura acestuia, comentează miercuri AFP.

Lipsit de carismă, egipteanul Ayman al-Zawahiri, care i-a succedat lui Bin Laden, se ascunde în zona frontierei afgano-pakistaneze. “Al-Qaida centrală este doar umbra a ceea ce era cândva. Cel mai mare succes al lui Al-Zawahiri este că a menținut în viață Al-Qaida”, a explicat Barak Mendelsohn, profesor la Universitatea Haverford din Pennsylvania.

Discipolul lui Osama bin Laden, în vârstă de 69 de ani, a trebuit să multiplice “francizele”, din Peninsula Arabică în Maghreb, din Somalia în Afganistan, Siria și Irak, și să-i accepte pe cei care se emancipează, până la reducerea conducerii Al-Qaida la rang de “consiliu consultativ”, potrivit lui Mendelsohn.

“Al-Qaida a devenit din ce în ce mai descentralizată, autoritatea aflându-se în principal în mâinile responsabililor filialelor sale”, susține grupul de reflecție Counter Extremism Project (CEP), care îi atribuie lui Ayman al-Zawahiri un rol major în reorganizarea a numeroase grupări jihadiste.

La finalul lui 2020, surse bine informate au dat credit zvonurilor potrivit cărora Zawahiri a murit din cauza unor afecțiuni cardiace. Ulterior, acesta a reapărut într-un mesaj video în care denunța soarta rezervată în Myanmar minorității musulmane rohingya. Însă dat fiind că mesajul nu era datat, presupusa sa dispariție nu a putut fi nici confirmată, nici infirmată.

Dezinteres relativ

În august anul trecut, numărul 2 în Al-Qaida, Abu Mohammed al-Masri, a fost lichidat la Teheran de către agenți israelieni în timpul unei misiuni secrete ordonate de Washington, potrivit cotidianului The New York Times. Iranul a dezmințit aceste informații.

Considerat drept unul dintre cei care au conceput planul atentatelor de la 11 septembrie 2001, semnătura fundamentală a Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri a intrat la vârsta de 15 în rândurile Frăției Musulmane și a supraviețuit timp de 40 de ani jihadului, o longevitate rarisimă, adaugă AFP.

Un dezinteres relativ poate fi legat de slăbirea graduală a centralei jihadiste, care coincide cu apariția fulminantă a grupării Stat Islamic (SI). După ce a luptat cinci ani (2014-2019) pentru un califat autoproclamat, pe un teritoriu de mărimea Regatului Unit, în Irak și Siria, gruparea SI a luat fața concurentei sale, în special printr-o comunicare activă pe social media.

Cele două organizații sunt astăzi în conflict ideologic și militar. Al-Qaida se confruntă astfel și cu provocarea de a rămâne în viață.

Un nume pare să urmeze la conducere în viitorul apropiat, potrivit experților: Saif al-Adel. Acest fost locotenent-colonel al Forțelor speciale egiptene s-a angajat în anii “80 în rândurile Jihadului Islamic egiptean. Arestat prima dată, apoi eliberat, el a ajuns ulterior în Afganistan și s-a alăturat Al-Qaida, după exemplul lui Zawahiri.

“Adel a jucat un rol crucial în construirea capacităților operaționale ale Al-Qaida și a urcat rapid în ierarhie”, menționează CEP, care subliniază rolul lui de formator al unora dintre pirații aerului de la 11 septembrie 2001. În 2018, un raport al ONU afirma că Saif al-Adel se afla în Iran, unde părea să se fi stabilit de mai mulți ani. AGERPRES

Băiat de trei ani, ucis în rafale de gloanțe la petrecerea de ziua sa

Poliția americană caută informații după uciderea unui copil în vârstă de trei ani prin împușcare, la petrecerea de ziua sa, în Florida. Elijah LaFrance a fost ucis de gloanțe rătăcite, sâmbătă, la sfârșitul petrecerii, la periferia Miami, după ce bărbați “înarmați cu arme semiautomate și o pușcă” au deschis focul asupra casei, în timp ce părinții copilului și alți membri ai familiei “făceau curățenie în grădină”, a precizat poliția. Copilul “a fost transportat la spital, unde a murit din cauza rănilor”, a anunțat poliția.

O recompensă, în schimbul unor informații care să conducă la arestarea suspecților, a crescut la 15.000 de dolari.

Elijah, care urma să împlinească patru ani în câteva zile, își sărbătorea ziua împreună cu alt copil, potrivit rudelor acestuia. În înregistrări video de la petrecere, copii apar distrându-se în piscină, în mijlocul unor baloane colorate.

Agenți s-au dus la fața locului după lansarea unei alerte prin sistemul ShotSpotter - o tehnologie care permite detectarea focurilor de armă, instalată în aproape 100 de orașe americane. O femeie în vârstă de 21 de ani a fost rănită de rafalele armelor de foc. Poliția a găsit peste 60 de cartușe la fața locului. Armele de foc sunt foarte răspândite în Statele Unite, iar copii, uneori foarte mici, le cad adesea victime.

Afroamericanul Andrew Brown Jr., ucis de poliție prin împușcare în ceafă

Un afroamerican, Andrew Brown Jr., ucis de poliție săptămâna trecută la Elizabeth City, în North Carolina, a fost ucis prin împușcare în ceafă, anunță familia sa, care a prezentat concluziile unui raport independent de autopsie care. “Ei l-au împușcat în spatele capului”, a denunțat în fața presei, marți, Khalil Ferebee, unul dintre fiii bărbatului de culoare, în vârstă de 40 de ani, ucis la 21 aprilie în acest orășel din North Carolina.

Autoritățile au arătat luni familiei lui Andrew Brown Jr. un scurt fragment video al faptelor, filmat de camera de corp a unui polițist prezent la dramă.

“Am spus că am văzut cum a fost executat, iar raportul de autopsie arată că am dreptate”, a subliniat marți Khalil Ferebee. Poliția locală nu a dat, pentru moment, explicații cu privire la circumstanțele acestei drame, care a avut loc în cursul unei anchete cu privire la trafic de stupefiante.

Potrivit poliției, agenți locali aveau un mandat de arestare și de percheziție pe numele lui Andrew Brown Jr. Martori citați de presa locală au povestit că acest tată de familie, în vârstă de 42 de ani, a fost împușcat în timp ce se îndepărta de agenți la volanul mașinii sale.

Potrivit autopsiei prezentate de familia sa, el a fost împușcat cu cinci gloanțe - patru în brațul drept, iar al cincilea în ceafă. “Glonțul a pătruns la baza gâtului, în partea de jos a craniului și i s-a oprit în creier. Aceasta este cauza morții”, a declarat renumitul avocat Ben Crump, care reprezintă familia. “Ei au tras în el în timp ce avea mâinile pe volan”, a declarat alt avocat al familiei, Harry Daniels, care i-a acuzat pe agenți că s-au comportat ca “judecători, jurați și călăi” în acest dosar.

Poliția locală, care a cerut unui judecător autorizația de a publica înregistrarea video a faptelor, a îndemnat “să nu se sară la concluzii”.

“Acest accident tragic a fost rapid și a durat mai puțin de 30 de secunde”, declara luni șeriful comitatului Pasquotank, Tommy Wooten, precizând că agenții implicați au fost trimiși în concediu.

Iranul îndeamnă la un schimb de deținuți cu SUA

Iranul reiterează un îndemn la un schimb de deținuți cu Statele Unite, în contextul în care cei doi vechi inamici continuă negocieri cu marile puteri în vederea unei reveniri în cadrul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian. Statele Unite au fost retrase de către fostul președinte republican Donald Trump din Planul de acțiune global comun (PAGC/JCPoA) în mai 2018 și au reimpus și multiplicat sancțiuni vizând Iranul, care a început să se retragă, la rândul său, în mai 2019, din acord.

Reunite marți la Viena, unde a fost semnat textul, părțile la acord au încercat să-și accelereze eforturile în vederea unei apropieri a pozițiilor Washingtonului și Teheranului.

Administrația președintelui democrat Joe Biden le-a oferit aliaților de la Golful Persic asigurări cu privire la situația negocierilor, în care s-au înregistrat progrese, dar fără să se ajungă la o înțelegere.

“Noi vrem să fie eliberați toți cei care sunt deținuți în mod nedrept în închisori americane, din cauza sancțiunilor americane. Iranul urmărește în continuare acest obiectiv din cauza unor considerații umanitare și morale, însă lucrurile depind de faptele părții americane”, a anunțat un purtător de cuvânt al Guvernului iranian, Ali Rabiei. “Iranul a anunțat că este dispus la acest lucru, însă  anunțarea numelui deținuților le-ar putea crea prejudicii. Vom anunța detalii atunci când se vor finaliza eforturile”, a adăugat el într-o conferință de presă difuzată în direct pe site-ul Guvernului.

Ali Rabiei nu a făcut vreo precizare cu privire la faptul că ar fi în curs eventuale negocieri cu privire la un schimb de deținuți.

El a subliniat că în Statele Unite sunt mai mulți deținuți decât în Iran.

Teheranul, care a încarcerat o mână de cetățeni cu dublă naționalitate americano-iraniană, dezminte acuzații ale unor activiști potrivit cărora folosește aceste arestări ale unor persoane cu dublă cetățenie pentru a obține concesii de la alte țări. Schimburi de deținuți au avut loc rar între Teheran și Washington în ultimii ani. La sfârșitul lui 2019, Iranul a eliberat un cetățean chinezo-american încarcerat timp de trei ani în urma unor acuzații de spionaj, iar Statele Unite au eliberat un cercetător iranian acuzat de încălcarea sancțiunilor americane impuse Republii islamice.

Guvernatorul Arizonei a aprobat o lege ce interzice avortul ca urmare a unor anomalii genetice

Guvernatorul statului american Arizona, Doug Doucey, a aprobat o lege care interzice avortul ca urmare a descoperirii unor anomalii genetice ale fătului ca sindromul Down sau fibroza chistică, cu excepția situației în care este vorba de o afecțiune considerată letală.

Conform legii semnate marți de guvernatorul republican, un cadru medical care intervine pentru o întrerupere de sarcină numai pe baza unei anomalii genetice a fătului comite o infracțiune și poate fi pedepsit cu închisoarea.

Adversarii ei au denunțat-o ca fiind greșită din punct de vedere medical și neconstituțională, iar o purtătoare de cuvânt a unei asociații de planificare familială din statul american - Planned Parenthood Advocates of Arizona - a indicat că noua lege ar putea fi contestată în justiție. Legea ar urma să intre în vigoare la 90 de zile după încheierea actualei sesiuni legislative.

Doug Ducey, cunoscut pentru atitudinea sa anti-avort, a subliniat într-o declarație că “fiecare viață este de neprețuit, indiferent de alcătuirea genetică”.

Măsura nu se aplică în cazul anomaliilor genetice considerate fatale pentru făt sau al avorturilor practicate pentru alte motive permise de legislația statului, inclusiv protejarea vieții și sănătății mamei, a precizat guvernatorul.

Tribunale federale din SUA au adoptat poziții divergente în privința impunerii unor astfel de restricții. Astfel, o curte de apel din Cincinnati, statul Ohio a stabilit mai devreme în aprilie că o lege din 2017 ce interzice avortul în cazul depistării sindromului Down la făt este aplicabilă, întrucât nu creează piedici substanțiale în practicarea avortului și este în “interesul legitim” al statului. În schimb, în ianuarie o curte de apel din Arkansas a declarat neconstituțională o prevedere similară.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.