Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Previziune: Ucraina va învinge militar Rusia în 2023

Ziarul de Vrancea
29 dec 2022 1002 vizualizări

Amenințările nucleare ale Moscovei vor rămâne însă principala îngrijorare globală anul viitor, arată predicția unui think-tank american

Ucraina, cu sprijinul intens al NATO, “va învinge Rusia din punct de vedere militar în 2023”, iar Moscova va suferi consecințe politice “imprevizibile”, conform previziunilor pentru anul viitor ale German Marshall Fund of the United States (GMFUS), un think-tank care abordează probleme transatlantice. Jacob Kirkegaard, economist membru al echipei GMFUS, a declarat miercuri pentru EFE, în numele acestui grup, că în 2023 Ucraina “își va elibera teritoriul, cu excepția Crimeei” și că, în ceea ce privește această peninsulă pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, fie o va recupera, “fie va opta să o asedieze pentru a forța Rusia să se retragă”. “Acest lucru va atrage după sine consecințe politice imprevizibile în Rusia și, deși va fi o victorie glorioasă pentru Ucraina, UE, NATO și pentru democrația împotriva fascismului și tiraniei, nu va marca începutul stabilității în Europa”, adaugă Kirkegaard.

“Regimul (președintelui rus) Vladimir Putin se va vedea amenințat, iar soarta vastului arsenal nuclear al Rusiei va ajunge în topul preocupărilor politice și de securitate globale”, consideră acest expert danez, care apreciază că, “prin urmare, prețurile mondiale la energie nu vor scădea, deoarece livrările de țiței și gaz rusești vor continua să fie supuse unor sancțiuni economice și unor prime de risc considerabile”.

Șamani din Peru prezic finalul războiului în 2023

Pacea dintre Rusia și Ucraina este la orizont în anul următor sau cel puțin așa a prezis miercuri un grup de șamani și vindecători din capitala Peru, Lima.

În vârful unei coline, șamanii, îmbrăcați în ținute tradiționale andine, au întâmpinat noul an în cadrul unei ceremonii de purificare care a inclus flori, tămâie, un șarpe și fotografii ale președinților ucrainean și rus. “Lucrurile se vor liniști. Pacea și liniștea vor veni. Asta ni s-a arătat”, a spus șamanul Cleofe Sedano, care a profețit semnarea unui tratat de pace până în luna august.

Ceremonia, celebrată în fiecare an la sfârșitul lui decembrie, are loc la zece luni de la invadarea Ucrainei de Rusia. După ce s-au învârtit în jurul unor buchete de flori, frunze de coca și cranii plasate pe sol, șamanii au mai prezis și dezastre naturale. “Anul viitor va fi un cutremur, dar nu în capitala Peru, într-un alt loc, în străinătate undeva în nordul Americii, ar putea fi în Statele Unite... va fi mult dezastru, în special climatic”, a spus șamanul Walter Alarcon.

Atac rus “masiv” cu peste 120 de rachete de croazieră

Forțele Aeriene ucrainene au denunțat joi atacuri ruse “masive” cu rachete de croazieră, în mai multe orașe ucrainene, inclusiv la Kiev, iar 90% din orașul Liov (vest) a rămas fără curent în urma atacului. “Inamicul atacă Ucrana pe mai multe fronturi, cu rachete de croazieră trase din avioane și de pe nave”, au anunțat pe rețele de socializare Forțele Aeriene ucrainene.

În toiul iernii, cu doar câteva zile înainte de Anul Nou, Liovul, un oraș important situat în vestul Ucrainei, a fost privat joi în proporție de 90% de electricitate. “Tramvaiele și trolibuzele nu mai circulă în oraș. Ar putea avea loc întreruperi (în alimentarea cu) apă”, anunță într-o postare pe Telegram primarul Liovului Andrii Sadovî.

Lupta este într-un impas

Șeful serviciilor secrete din Ucraina, Kyrylo Budanov, a făcut o afirmație similară cu cea a Institutului American pentru Studiul Războiului despre Bahmut, potrivit căreia “forțele ruse sunt în impas”, dar a extins afirmația la întreaga țară.

Budanov spune că lupta în Ucraina este într-un impas, deoarece nici Ucraina, nici Rusia nu sunt capabile să facă progrese semnificative. „Situația este blocată... Nu se mișcă”, a spus Budanov într-un interviu. El a spus că Rusia se află într-o fundătură, dar că Ucraina „nu poate să o învingă în toate direcțiile în mod cuprinzător” în timp ce așteaptă arme.

Analiștii de la Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) cred că Rusia a ajuns într-un impas la Bahmut, cu „mai mulți indicatori care susțin evaluarea că forțele ruse din jurul Bahmutului au ajuns în punctul culminant”. Doctrina militară americană definește punctul culminant drept „punctul în care o forță nu mai are capacitatea de a-și continua operațiunile, ofensivă sau de apărare” și „când o forță nu poate continua atacul trebuie să adopte o poziție defensivă sau să execute o pauză operațională”.

Valoarea acțiunilor Tesla s-a prăbușit după ce Musk l-a lăudat ironic pe Medvedev

Valoarea acțiunilor Tesla a scăzut marți cu 11%, după ce Elon Musk, un obișnuit al unor mesaje distructive pe Twitter, a răspuns unor “previziuni” ale lui Dmitri Medvedev, în contextul în care constructorul de automobile și-a pierdut 69% din valoarea pe bursă de la începutul lui 2022 și 44% numai în decembrie.

Mesajul de marți al lui Musk a amplificat această tendință. Antreprenorul american a răspuns unei serii de tweeturi publicate de către fostul președinte rus Dmitri Medvedev, care a prezentat o listă de zece “previziuni” halucinante în 2023.

Medvedev anticipează, între altele, apariția unui al Patrulea Reich în Europa și un război civil în Statele Unite, al căror președinte ar urma să fie Elon Musk. În urma acestor “previziuni”, proprietarul Twitter i-a răspuns lui Medvedev, catalogând aceste mesaje drept “epice”. Această reacție a scăzut prețul acțiunilor Tesla cu 11,41%, marți, la 109,10 dolari.

Mesajul inițial al fostului șef de stat rus și răspunsurile lui Elon Musk au marcat ritmul cursurilor Tesla și Twitter. CEO-ul Tesla a revenit asupra tweeturilor sale și a explicat că trebuie interpretate ca niște ironii. “Acestea sunt cele mai absurde predicții pe care le-am auzit vreodată”, a dat el asigurări.

Miercuri, constructorul de automobile și-a revenit un pic pe bursă, acțiunile crecându-i cu 3,31%, la 112,71 dolari. Este vorba însă despre cea mai mică valoare din ultimii doi ani, antrenând o “vânătoare” a celor în căutare de chilipiruri.

Întreprinderea a devenit cel mai popular titlu în rândul cumpărătorilor pe bursă la Wall Street în acest an.

Însă deprecierea acțiunilor Tesla este cuzată nu doar de tweeturilor distructive ale lui Elon Musk. Războiul rus din Ucraina, criza energetică și scăderea comenzilor ar putea continmua să întunece și anul viitor orizontul bursier al mărcii americane de mașini.

Liderul opoziției din Turcia: Oamenii s-au săturat de Erdogan

În ciuda unei presiuni politice recente tot mai mari, opoziția din Turcia este încrezătoare că va reuși să îl înlocuiască pe președintele Recep Tayyip Erdogan la următoarele alegeri, după cele două decenii ale acestuia la vârful puterii.

“Oamenii s-au săturat de Erdogan. Spun că este prea mult”, a declarat pentru DPA Kemal Kiliçdaroglu, liderul principalului partid secular de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP). Majoritatea oamenilor duc dorul “democrației, libertății și justiției”, a adăugat el de la sediul partidului din Ankara. “Va începe o nouă eră”, a mai spus liderul CHP, făcând referire la alegerile critice programate pentru mijlocul lui 2023.

Alegerile parlamentare și prezidențiale din Turcia sunt programate pentru mijlocul lunii iunie, însă media locale au speculat recent în legătură cu posibilitatea unui scrutin anticipat. Un bloc de opoziție format din șase partide, condus de CHP și de formațiunea național-conservatoare Iyi (Bine), ar urma să anunțe un candidat comun care să încerce să câștige în fața lui Erdogan.

Acest bloc politic, care este o combinație rară de social-democrați și musulmani conservatori, promite revenirea la sistemul parlamentar, punând capăt regimului prezidențial sub care Erdogan și-a consolidat puterea începând din 2018.

În ciuda puterilor sale tot mai mari, de la cele judiciare la cele financiare, popularitatea lui Erdogan este în scădere din cauza problemelor economice și a unei inflații record, de peste 80%, potrivit lui Turhan Çömez, fost consilier al lui Erdogan și membru al partidului de opoziție Iyi. “Poporul se pregătește să îi dea o lecție lui Erdogan la urne”, a spus el pentru DPA.

În ciuda unor reforme și a eforturilor de a adera la UE din primii ani ai regimului Erdogan, observatorii spun că, în Turcia, multe realizări - de la drepturile omului și statul de drept, la sistemul judiciar și economie - au slăbit semnificativ, în special de la tentativa de lovitură de stat eșuată din 2016.

Partidul Justiție și Dezvoltare (AKP), condus de Erdogan, nu pare însă impresionat de încrederea în sine pe care o afișează opoziția unită. Deși dificultățile economice vor juca un rol important la viitoarele alegeri, majoritatea votanților încă au încredere în capacitatea lui Erdogan de a rezolva problemele, a declarat un oficial al AKP, sub protecția anonimatului.

Conform unor sondaje de opinie recente, votanții au o încredere scăzută că opoziția poate rezolva problemele financiare ale țării, a spus Özer Sencar, șeful institutului de sondare a opiniei publice Metropoll. Oponenții lui Erdogan sunt “prea optimiști”, iar președintele încă poate câștiga “împotriva unui contracandidat slab”, a declarat el pentru DPA.

Un ales republican recunoaște că și-a “aranjat CV-ul”

Justiția statului New York a deschis o anchetă preliminară cu privire la “invenții stupefiante” ale unui parlamentar republican, George Santos, proaspăt ales în Congresul american, care a recunoscut că a mințit grosolan în CV și care este îndemnat să-și dea demisia.

George Santos, care le-a luat democraților un mandat în alegerile legislative de la 8 noiembrie în circumscripția comitatului Nassau - o parte a Long Island, la est de orașul New York - a mărturisit luni că și-a “aranjat CV-ul”. “Numeroasele invenții și incoerențe legate de congresmanul ales (George) Santos sunt pur și simplu stupefiante”, denunță într-un comunicat preluat de presa newyorkeză procurorul districtului Nassau, Anne Donnelly. Magistrata republicană îi apără pe “locuitorii Nassau și ai altor regiuni din a treia circumscripție (care) este necesar să aibă un reprezentant cinstit și responsabil în Congresul” de la Washington.

“Nimeni nu este mai presus de lege, iar dacă în acest comitat s-a comis un delict, noi îi vom urmări în justiție”, s-a angajat procurorul.

George Santos a mărturisit că nu a lucrat niciodată la marile bănci americane Goldman Sachs sau Citigroup și că nu deține diplome universitare de la New York University (NYU), împotriva a ceea ce pretindea.

Acest fiu al unor imigranți brazilieni, născut în Queens, a respins ideea de a renunța la mandatul pe care urmează să-l ocupe la 3 ianuarie în Camera Reprezentanților.

Aceste minciuni despre mai multe puncte din biografia sa au fost dezvăluite în decembrie într-o anchetă jurnalistică a cotidianului The New York Times (NYT).

O serie de membri ai Partidului Republican l-au îndemnat pe liderul opoziției republicane Kevin McCarthy să organizeze un vot în vederea unei excluderi a lui Santos, în cazul în care refuză să demisioneze.

Cel puțin șase morți în Coreea de Sud, într-un incendiu după o coliziune între un autobuz și un camion

Șase persoane au murit într-un accident între un autobuz și un camion care a provocat un incendiu uriaș într-un tunel rutier la periferia Seulului, au anunțat joi pompieri sud-coreeni. Incendiul a izbucnit după ce un autobuz a intrat în coliziune cu un camion, către ora locală 13.50 (6.50, ora României), în Tunelul Rutier Gwacheon. Imagini de la fața locului, difuzate de presa sud-coreeană, surprind flăcări uriașe și coloane de fum ieșind din tunel, în timp ce sute de pompieri luptă să controleze sinistrul.

Tunelul suspendat - conceput să protejeze clădirile din jur de zgomotul circulației rutiere, a fost înghițit rapid de flăcări, însă pompierii au reușit să-l controleze.

“Efectuăm căutări în interiorul tunelului, în cazul în care există alte victime”, a anunțat un oficial. “Aproximativ 20 de persoane primesc îngrijiri după ce au inhalat fum”, precizează el.

Acest accident mortal are loc la două luni după ce 156 de persoane - majoritatea tineri - au murit într-o busculadă, de Halloween, în cartierul cosmopolit Itaewon.

Transformarea rapidă a Coreei de Sud dintr-o țară săracă și devastată de război în a patra economie a Asiei și într-o democrație înfloritoare este o mare sursă de mândrie națională. Însă o serie de catastrofe care puteau să fie evitate - mai ales busculada mulțimii la Itaewon și naufragiul feribotului Sewol, soldat cu peste 300 de morți în 2014 - a zguduit încrederea publicului. Numeroși sud-coreeni se întreabă dacă normele de securitate și reglementările au fost ignorate în cursa dezvoltării economice, iar un lung bilanț de accidente lasă un sentiment de amărăciune și neîncredere.

Plângere a Marii Moschei din Paris împotriva scriitorului Michel Houellebecq

Marea Moschee din Paris, cea mai veche de pe teritoriul Franței, a anunțat miercuri că a depus o plângere pentru “incitare la ură împotriva musulmanilor” pe numele scriitorului francez Michel Houellebecq.

Denunțul, prezentat în fața procuraturii din Paris, vine după un interviu publicat în noiembrie în revista Front Populaire în care iconoclastul scriitor francez prezice că, în momentul în care “teritorii întregi vor fi dominate de islam”, va exista un “Bataclan, dar cu susul în jos”, o referire la sângerosul atentat jihadist din 2015 împotriva mai multor puncte din capitala Franței, inclusiv asupra sălii de concerte Bataclan.

Autorul romanului “Supunere”, operă de ficțiune publicată în ianuarie 2015 în care își imaginează o schimbare socială dramatică odată cu sosirea la putere în Franța a unui președinte musulman, Houellebecq a declarat în dialogul său cu eseistul Michel Onfray că “francezii get-beget nu-și doresc altceva decât ca musulmanii să înceteze să mai atace și să fure”. “Dacă nu există altă soluție, atunci să plece”, adaugă Houellebecq, autorul unor romane celebre precum “Extinderea domeniului luptei”, “Particulele elementare”, “Platforma” sau “Harta și teritoriul”.

Pentru Marea Moschee din Paris, aceste declarații ale unuia dintre cei mai cunoscuți scriitori francezi sunt “inacceptabile” și de “o brutalitate care provoacă stupoare”. Houellebecq, în vârstă de 65 de ani, a cultivat imaginea de “copil teribil” al literaturii franceze, atât prin conținutul subversiv al romanelor sale, cât și prin declarațiile sale, considerate “islamofobe” și “incorecte politic”.

Pensia și salariul minim din Venezuela, insuficiente pentru a cumpăra un kilogram de carne de vită

Salariul minim pe economie și pensiile din Venezuela, echivalentul a 7,59 dolari pe lună, nu ajung pentru a cumpăra nici măcar un kilogram de carne de vită, care în magazinele din Caracas se vindea miercuri cu prețuri între 8 și 10 dolari.

Acest venit - perceput de peste 5 milioane de oameni - a scăzut miercuri la 7,59 de dolari la cursul oficial, după ce a fost echivalentul a 29,68 de dolari în martie, când guvernul a aprobat majorarea salariului și a pensiei, ultima decretată până în prezent.

Salariul nu a fost îndeajuns în această miercuri nici pentru a cumpăra un kilogram de brânză de bivoliță, care se vindea cu 8,43 de dolari, dar a fost suficient pentru a cumpăra o cutie de 30 de ouă, echivalentul a 5,75 de dolari.

În prezent, o familie de 5 persoane are nevoie de echivalentul a peste 470 de dolari pe lună pentru a-și permite coșul alimentar de bază, potrivit estimărilor Centrului de Documentare și Analiză Socială al Federației Profesorilor din Venezuela (Cendas-FVM).

Aprecierea dolarului, care a fost de 52% în decembrie, îi afectează în principal pe venezuelenii care continuă să câștige în moneda locală - bolivarul -, care în această lună s-a devalorizat cu 34% față de moneda americană.

Nemulțumirea clasei muncitoare, nu doar din cauza salariilor mici, ci și din cauza scăderii condițiilor de muncă, s-a reflectat în protestele pe care organizațiile sindicale le-au declanșat în acest an.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.