Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Președintele Poloniei, la București: Trebuie să fim pregătiți să apărăm Belarus

Ziarul de Vrancea
9 mai 2021 635 vizualizări

La discuțiile statelor membre NATO din estul Europei, organizate în capitala României, a participat online și președintele SUA, Joe Biden

Țările NATO trebuie să fie pregătite să apere Belarus, “în cazul în care va fi nevoie de apărarea acestei independențe”, a afirmat, ieri, președintele Poloniei, Andrzej Duda, în cadrul unei conferințe de presă comune, la București, cu președintele Klaus Iohannis. “Este problema din Belarus, care îi atinge și pe cetățenii belaruși care sunt de origini poloneze. Avem cazuri de arestări acolo ale liderilor minorității poloneze. Situația este foarte dificilă, dar avem nesiguranța în ceea ce privește viitorul Belarus, cât și al celor care locuiesc în această țară. Ne-am dori foarte mult ca această țară să meargă către democrație, ne-am dori foarte mult ca această țară să devină o țară pe deplin suverană, ne-am dori ca aceste ambiții și aspirații ale poporului Belarusului și ale tuturor cetățenilor și locuitorilor săi să se realizeze”, a spus șeful statului polonez. “Trebuie să fim foarte atenți, să observăm pe de o parte situația, dar, pe de altă parte, să fim și pregătiți să reacționăm la orice pericole care ar putea veni din acea direcție și să fim pregătiți să apărăm Belarus, în cazul în care va fi nevoie de apărarea acestei independențe”, a adăugat el.

Președintele Klaus Iohannis a găzduit ieri, alături de omologul său polonez, Andrzej Duda, Summitul Formatului București (B9). O intervenție online la acest summit a avut și președintele SUA, Joe Biden.

Vizita președintelui polonez la București la invitația președintelui Klaus Iohannis are loc în contextul celebrării a 100 de ani de la încheierea Convenției de Alianță Defensivă între Regatul României și Republica Polonă, semnată la 3 martie 1921, moment simbolic al relației bilaterale.

Potrivit Administrației Prezidențiale, agenda reuniunii la nivel înalt vizează pregătirea Summitului NATO care va fi organizat la Bruxelles, pe 14 iunie, cu accent special pe consolidarea relației transatlantice, a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, precum și pe procesul de reflecție NATO 2030.

Formatul București (B9) este o inițiativă lansată de președintele României, Klaus Iohannis, și de președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianței: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

Un judecător italian ucis de mafie a fost beatificat

Judecătorul italian Rosario Livatino, care a fost ucis de mafie în Sicilia, în 1990, a fost beatificat duminică, aceasta fiind ultima etapă înainte de o posibilă sanctificare de către Biserica Romano-Catolică.

Livatino a fost împușcat de membri ai mafiei, care au tras asupra mașinii sale în timp ce conducea de-a lungul unei autostrăzi siciliene. În pofida riscurilor, judecătorul refuzase o escortă înarmată. A încercat să fugă de atacatori, dar a fost prins și ucis într-un câmp.

Cunoscut drept “judecătorul băiat” pentru că părea mai tânăr decât cei 37 de ani ai săi, Livatino a condus multe investigații împotriva mafiei, într-un moment în care clanurile siciliene erau implicate într-un război în plină expansiune. El a fost beatificat printr-o o slujbă care a avut loc la catedrala Agrigento din Sicilia, unde a fost expusă o cutie de sticlă cu cămașa sa pătată de sânge, ca relicvă.

Vorbind pelerinilor la Vatican, Papa Francisc l-a lăudat pe tânărul magistrat.

“În serviciul său pentru comunitate, ca judecător de excepție, care nu și-a permis niciodată să fie corupt, s-a străduit să judece nu pentru a condamna, ci pentru a reabilita”, a spus Francis. “Fie ca exemplul său să fie pentru toată lumea, în special pentru judecători, un stimulent pentru a fi apărători loiali ai legalității și libertății”.

La trei ani după moartea sa, Papa Ioan Paul a vizitat Sicilia și l-a salutat pe Livatino drept un “martir al justiției”.

Papa Francisc l-a pus pe drumul către o posibilă sanctificare în decembrie, aprobând un decret de martiriu, ceea ce însemnă că nu este nevoie ca un miracol să fie atribuit lui Livatino pentru ca acesta să fie beatificat. Biserica Romano-Catolică afirmă că numai Dumnezeu face minuni, dar că sfinții despre care se crede că sunt cu Dumnezeu în cer mijlocesc în numele oamenilor care se roagă la ei. Un miracol este de obicei vindecarea medicală inexplicabilă a unei persoane.

Dicționarul Le Robert propune scrierea cuvântului “covid” cu litere mici

Cuvântul “covid” se scrie cu litere mici și are mai degrabă genul masculin, potrivit ediției din 2022 a Le Robert, unul dintre cele două dicționare comerciale importante din Franța.

Pentru a descrie maladia virală care s-a răspândit în întreaga lume, Le Robert distinge termenul generic de “covid”, ca în exemplul “suspect de covid”, de cel specific, “Covid-19”, scris cu o majusculă.

Definiția oferită este: “Boală infecțioasă și contagioasă cauzată de un coronavirus”. Concurentul său, Larousse, utilizează în mod sistematic o majusculă, oferind mai multe variante de grafie, “COVID-19 sau Covid-19”.

COVID-19 este un acronim creat din limba engleză de Comitetul Internațional pentru Taxonomia Virusurilor (ICTV) și adoptat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în luna februarie 2020. Acesta semnifică boala provocată de coronavirus din 2019.

Genul său gramatical face obiectul ezitării în franceză.

Pentru Le Robert, este “masculin sau feminin”, așadar mai frecvent masculin, în timp ce pentru Larousse, este “feminin sau masculin” - mai corect la feminin, însă la masculin la numeroși vorbitori.

În prezentarea ediției din 2022 a dicționarului, Le Robert estimează că modul în care utilizat acest cuvânt “face legea”. Dacă genul feminin este adoptat în Canada francofonă, genul masculin este pentru moment majoritar în Franța.

Potrivit raportului OMS din data de 11 februarie 2020, boala infecțioasă asociată cu coronavirusul sindromului respirator acut sever 2 (SARS-CoV-2) a fost numită “COVID-19”.

O tânără a primit din greșeală șase doze de vaccin Pfizer

O tânără din Italia a primit din greșeală duminică șase doze de vaccin anti-COVID-19 de la Pfizer/BioNTech și a fost plasată sub observație, într-un spital din Toscana, însă starea ei de sănătate este bună. O asistentă a greșit și, în loc să-i injecteze tinerei rezidente în vârstă de 23 de ani o doză de vaccin, i-a injectat întregul flacon sau echivalentul a șase doze.

Potrivit AGI, studiile privind o posibilă supradoză cu serul Pfizer/BioNTech s-au oprit la patru doze injectate în același timp, acest caz de șase doze fiind necunoscut în literatura medicală. 

SUA, la un pas de imunitatea de turmă

SUA sunt pe cale să depășească momentul critic al pandemiei, aproximativ 58% dintre adulți fiind deja vaccinați anti-COVID-19, susține coordonatorul Casei Albe pentru răspunsul la criza coronavirusului, Jeff Zients. “Avem un drum de parcurs, care va implica facilitarea în și mai mare măsură a accesului oamenilor la vaccin, creșterea încrederii”, a afirmat Zients duminică pe CNN. “Vrem pur și simplu să fie vaccinați din ce în ce mai mulți oameni”, a adăugat el. “Dacă vor fi necesare doze suplimentare, vom fi pregătiți și vom avea suficiente rezerve”, a mai spus Zients, în contextul în care responsabili de la producătorii de vaccinuri Pfizer și Moderna au anticipat că cei vaccinați vor avea nevoie de o nouă doză (booster shot) în lunile următoare.

Și dr. Anthony Fauci, directorul Institutului național american pentru boli infecțioase, s-a declarat optimist duminică în ce privește perspectivele SUA, afirmând pe ABC că speră ca anul viitor pe vremea aceasta (de Ziua mamei, sărbătorită în SUA pe 2 mai, n.red.) “să fim aproape la fel de aproape de normal pe cât posibil”.

Pe de altă parte, secretarul american pentru comerț, Gina Raimondo, a notat că drumul spre redresare va fi lung. “Am rămas în urmă cu investițiile în economie și oamenii continuă să se confrunte cu greutăți”, a subliniat ea duminică pe CBS. “Femeile în special încă întâmpină problemele cu găsirea de soluții convenabile pentru îngrijirea copiilor sau cu depășirea barierelor pentru a găsi un loc de muncă”, a spus ministrul.

Germania: Popularitatea conservatorilor, la cel mai scăzut nivel din istorie

Popularitatea alianței conservatoare a premierului Angela Merkel a ajuns la un minim istoric, adâncind o aparentă reorientare în opțiunile de vot ale germanilor, relatează CNBC.

Uniunea Creștin Democrată (CDU) a lui Merkel și partidul său soră din Bavaria, Uniunea Creștin Socială (CSU), au ajuns la doar 23% din intenția de vot, cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, potrivit unui nou sondaj comandat de ziarul Bild am Sonntag. Sondajul a avut un eșantion de 1.910 de persoane, arătând că popularitatea blocului CDU-CSU a scăzut din nou, săptămâna trecută fiind de 24%.

Verzii și-au păstrat prima poziție în opțiunile electoratului german, scăzând însă la rândul lor cu 1% față de săptămâna anterioară.

Social democrații (SPD), actualul partener de guvernare al alianței CDU-CSU, s-au clasat pe locul 3, cu 16% din intenția de vot.

SPD l-a confirmat duminică pe Olaf Scholz, actualul ministru de finanțe al Germaniei, drept candidat al partidului pentru funcția de cancelar. Acesta se va confrunta cu Annalena Baerbock, candidata verzilor și cu Armin Laschet, candidatul blocului CDU-CSU pentru a o înlocui pe Angela Merkel în urma alegerilor parlamentare programate pentru luna septembrie a acestui an.

SUA: Un bărbat ucide șase persoane, la o petrecere, și se sinucide

Un bărbat a deschis focul în timpul unei petreceri, în Colorado, și a ucis șase persoane, după care s-a sinucis, a anunțat poliția. Poliția din Colorado Springs fost chEmată să intervină într-un parc de rulote, duminică, unde a găsi șase adulți uciși prin împușcare și un bărbat grav rănit. Rănitul a fost transportat la un spital, unde a murit din cauza rănilor.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, tirurile au izbucnit într-o rulotă, în care familii s-au adunat la o aniversare. “Suspectul, prietenul unei femei care se află printre victime, s-a dus la fața locului cu mașina, a început să tragă în participanții la petrecere, iar apoi s-a sinucis”, a anunțat într-un comunicat poliția. “Anchetăm în continuare pentru a stabili mobilul” atacului, au anunțat forțele de ordine.

Niciunul dintre copiii prezenți nu a fost rănit, potrivit poliției, iar toți au fost preluați de membri ai familiilor lor.

În Statele Unite au avut loc în ultima perioadă o serie de atacuri cu arme de foc, la o instalație a serviciului de curierat FedEx, la Indianapolis, într-un imobil de birouri în California, într-un magazin alimentar la Boulder, în Colorado, și în mai multe spa-uri la Atlanta.

Președintele american Joe Biden cataloga luna trecută violența cu arme de foc în Statele Unite drept o “epidemie” și o “rușine internațională”.

Peste 43.000 de persoane au fost ucise cu arme de foc în Statele Unite în 2020, inclusiv sinucideri, potrivit Violence Archive, o asociație de cercetare a violenței cu arme de foc.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.