Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Presă: Kim Jong Un ar fi murit sau s-ar afla în ”stare vegetativă”

Ziarul de Vrancea
25 apr 2020 1632 vizualizări

Niciuna dintre aceste informații nu a fost confirmată oficial, dar zvonurile privind starea precară de sănătate a dictatorului s-au înmulțit în ultima săptămână n cine ar fi posibilul succesor ?

Kim Jong Un ar fi murit, potrivit unui post din Hong Kong, iar conform unei reviste japoneze dictatorul nord-coreean s-ar afla în ”stare vegetativă” după ce a fost supus unei operații la inimă luna aceasta, relatează New York Post.

Publicația americană scrie că o adjunctă a directorului postului de televiziune prin satelit HKSTV din Hong Kong, susținut de Beijing, care citează ”o sursă foarte solidă”, afirmă că Kim Jong Un a murit. Un mesaj pe care aceasta l-a postat pe rețeaua de socializare chineză Weibo a fost preluat intens pe rețele de socializare, potrivit International Business Times. Alte publicații citează surse de rang înalt de la Beijing potrivit cărora o operație în vederea montării unui stent a eșuat din cauză că chirurgului îi tremurau mâinile, informații neconfirmate potrivit NY Post.

Revista japoneză Shukan Gendai scria vineri că Kim Jong un se află în ”stare vegetativă” în urma unei proceduri cardiolologice simple.

Potrivit revistei, Kim Jong Un și-ar fi încleștat mâinile la piept și ar fi căzut la pământ în timpul unei vizite în mediul rural luna aceasta.

Un expert chinez la curent cu dosarul a declarat pentru revistă că o procedură de inserare a unui stent a fost necesară, dar că fie a luat o întosătură nedorită, fie a a fost efectuată târziu și a cauzat complicații.

În cazul morții dictatorului nord-coreean,  Kim Yo Jong, sora sa este posibila sa succesoare. Un analist de la Institutul privat sud-coreean Sejong, Cheong Seong-Chang, consideră că nu sunt probabile eventuale tulburări sociale în cazul morții lui Kim Jong Un.

Kim Yo Jong are deja o influență semnificativă în Guvern, iar majoritatea conducerii de la Phenian este interesată ca familia Kim să rămână la putere, apreciază el.

Un tren special, observat într-o stațiune balneară

Un tren special care i-ar aparține lui Kim Jong Un a fost observat săptămâna aceasta în portul Wonsan, în care se află o stațiune balneară, pe coasta de est a Coreei de Nord, potrivit unor imagini satelitare, relatează Reuters. Potrivit programului ”38 North” care supraveghează activitățile Coreei de Nord, acest tren a staționat de la 21 la 23 aprilie într-o gară de la Wonsan rezervată lui Kim Jong Un și membrilor familiei sale. Reuters scrie că nu a putut să confirme din surse independente această informație și nici o eventualăprezență a dictatorului la Wonsan. ”Prezența acestui tren nu dovedește că liderul s-a dus acolo și nici nu arată ceva despre starea sănătății sale, însă dă greutate unor informații potrivit cărora Kim se află într-o zonă rezervată elitei pe coasta de est a țării”, scrie 38 North.

Kim Jong Un, în vârstă de 36 de ani, a mai fost absent, în trecut, din relatări ale presei oficiale nord-coreene. În 2014, dictatorul a ”dispărut” timp de peste o lună, după care televiziunea de stat a difuzat imagini în care mergea șchiopătând. Speculații despre moartea dictatorului au fost alimentate de tabagismul și obezitatea acestuia și de antecedente familiale cardivasculare.

Trump nu mai vrea să-și piardă timpul cu conferințe de presă

Președintele american Donald Trump a anunțat că nu merită să-și mai consacre timpul unor conferințe zilnice de presă despre pandemie, la două zile după ce a provocat o polemică mondială părând să ia în calcul tratarea bolii cu dezinfectant. ”La ce bun să ții conferințe de presă la Casa Albă când Presa Orientată nu face decât să pună întrebări ostile și refuză apoi să scrie adevărul sau faptele în mod exact?”, a scris sâmbătă pe Twitter președintele republican. ”Ei fac audiențe record, iar poporul american nu are altceva decât Fake News. Nu merită timpul și efortul!”, a scris el. Declarațiile sale par să confirme informații de presă potrivit cărora, atacat prin întrebări despre criza sanitară, s-ar gândi să-și înceteze conferințele de presă transmise de posturi de televiziune prin cablu și care au durat uneori până la două ore. Președintele Statelor Unite, țara cea mai îndoliată de pandemia covid-19 - cu 53.000 de morți -, a provocat stupefacție joi, într-una dintre aceste conferințe de presă. ”Văd că dezinfectantul omoară (noul coronavirus) într-un minut. Există un mijloc de a face ceva de acest fel cu o injecție în interior sau așa ceva, ca o curățare?”, a declarat el. Donald Trump a dat asigurări vineri că era ”sarcastic”, după care și-a încheiat conferința de presă, după doar aproximativ 20 de minute, fără să răspundă la întrebări. Sâmbătă, după ce a susținut 50 de conferințe de presă în două luni, Casa Albă nu a organizat niciuna.

”Explozie” de apeluri cu privire la ingerarea de dezinfectant

Linia de urgență din statul american Maryland (nord-est) și Centrul de informații toxicologice (antiotravă) de la New York au înregistrat o creștere fulgerătoare a apelurilor din cauza ingerării de dezinfectant, după declarațiile președintelui. În Statele Unite, pentru unii americani cuvântul lui Trump este luat uneori drept cuvânt divin, iar acest lucru a avut consecințe imediat după ce șeful statului a declarat că injecții cu dezinfectant ar putea vindeca de covid-19. Sute de oameni au sunat în Maryland pentru a afla mai multe despre avantajele consumului de dezinfectant, folosind de exemplu înălbitor sau detergenți menajeri. Aceste apeluri telefonice au determinat autoritățile să lanseze o alertă de urgență și să posteze un mesaj pe Twitter prin care avertizează că ”în niciun caz un produs dezinfectant nu trebuie să fie administrat în corp prin injectare, ingerare sau pe altă cale”. La New York, autoritățile sanitare au semnalat faptul că au primit un număr ”neobișnuit de mare” de persoane care le contactează în urma declarațiilor locatarului Casei Albe. Centrul ”antipoison” de la New York, o subagenție a Departamentului Sănătății orașului, a primit 30 de apeluri de joi seara și până vineri după-amiaza - de două ori mai multe decât de obicei. Niciuna dintre persoanele care au contactat centrul nu a murit și nu a avut nevoie de spitalizare.

Autorul atacului armat din Canada și-a agresat partenera înaintea carnagiului

Cel mai sângeros atac armat în masă din Canada, din weekendul trecut, a început după ce atacatorul și-a agresat în mod violent partenera, un lucru care ar fi putut servi drept un ”catalizator” al celor 22 de crime sordide care au urmat, a anunțat poliția federală canadiană. Un reprezentant al Jandarmeriei Regale din Canada (GRC, poliția federală), Darren Campbell, a prezetat vineri o cronologie a amplei urmăriri care a avut loc cu o săptămână în urmă în Noua Scoție (est) și care s-a încheiat după 13 ore, când suspectul a fost ucis prin împușcare. Motivațiile atacatorului rămân în continuare un mister, a declarat Darren Campbell. Însă agresarea, sâmbătă seara (ora locală), de către atacator a partenerei sale, care a reușit să-i scape și a petrecut noaptea ascunzându-se afară, ”ar putea foarte bine să fi fost catalizatorul acestui lanț de evenimente”. Această femeie este cea care a informat poliția, duminică dimineața (ora locală), cu privire la faptul că suspectul purta o uniformă a Jandarmeriei Regale și că se deplasa cu o fostă mașină de patrulare din colecția sa. Faptul că femeia a reușit să scape după ce a fost ”atacată” în mod violent poate că l-a înfuriat pe atacator, a sugerat polițistul. Suspectul ucis prin împușcare a fost identificat ca fiind Gabriel Wortman, un tehnician dentar în vârstă de 51 de ani. Femeia ”avea informații-cheie care ne permiteau să înțelegem mai bine” cine era suspectul, a subliniat Darren Campbell. Atacatorul a ucis 13 persoane prin împușcare și a incendiat case în sătucului Portapique, situat pe malul Golfului Fundy. Poliția a instituit un perimetru de patru kilometri pătrați în jurul satului, pentru a încerca să-l oprească pe suspect. Însă acesta ar fi reușit să fugă și să-și continue goana sângeroasă conducând pe un câmp și trecând, cu ajutorul deghizării, de un baraj al poliției la volanul unei fostei mașini GRC. ”Nu-mi pot imagina circumstanțe mai oribile decât să cauți pe cineva care îți seamănă”, a declarat Darren Campbell. Acest lucru ”a complicat evident lucrurile” și i-a dat suspectului un ”avantaj” asupra poliției și ”oricărei persoane cu care s-a întâlnit”.

Wuhanul anunță că nu mai are niciun bolnav de covid-19 în spitale

Orașul chinez Wuhan - în care a apărut la sfârșitul lui 2019 pandemia de covid-19 al cărei bilanț a depășit 200.000 de morți în lume -, nu mai are nicio persoană bolnavă de covid-19 în spitalele sale, a anunțat duminică un oficial sanitar. ”La data de 26 aprilie, numărul pacienților cu noul coronavirus la Wuhan a scăzut la zero, mulțumită eforturilor comune ale personalului medical din Wuhan și din restul țării”, a anunțat un purtător de cuvânt al Comisiei Sanitare a Sănătății, Mi Feng. Bilanțul epidemiei la Wuhan, potrivit autorităților chineze, este de 46.452 de contaminări - adică 56% din totalul din toată China - și de 3.689 de morți - adică 84% din totalul deceselor la nivel național.

Arabia Saudită abrogă pedeapsa cu flagelarea

Arabia Saudită a abolit foarte criticata flagelare, pentru a se conforma la normele internaționale ale drepturilor omului (împotriva) pedepselor corporale”, se arată într-un document al Curții Supreme pe care AFP scrie că l-a consultat sâmbătă. Regatul ultraconservator este extrem de criticat de ONG-uri din cauza încălcării drepturilor omului, inclusiv din cauza existenței pedepsei flagelării, care poate fi aplicată în cazuri de crimă, de aducere atingere ”ordinii publice” sau relațiilor extaconjugale. ”Curtea Supremă a decis în aprilie să suprime flagelarea dintre pedepsele pe care le pot hotărî judecătorii”, afirmă cea mai înaltă instanță judiciară a regatului în acest document, fără să precizeze data exactă. Potrivit Curții, magistrații pot recurge de-acum la încarcerare și/sau amenzi, dar și la pedepse alternative precum muncă în folosul general, pentru a se conforma normelor internaționale ale drepturilor omului (care interzic) pedepsele corporale”. Această hotărâre intervine, potrivit documentului, în cadrul unor ”reforme și progrese realizate în domeniul drepturilor omului” sub supervizarea regelui Salman și prințului moștenitor Mohammed bin Salman, supranumit MBS. MBS - care conduce țara de facto din 2017 - este extrem de criticat de către organizații de apărarea drepturilor omului. Deschiderea economică și socială pe care a efectuat-o a fost dublată de o reprimare sporită a disidenților. Anunțarea suspendării pedepsei cu biciuirea intervine la o zi după ce ONG-uri au criticat dur regatul, în urma morții în închisoare, din cauza unui accident vascular cerebral (AVC), a unui activist al drepturilor omului. Abdallah al-Hamid ispășea o pedeapsă de 11 ani de închisoare, la care a fost condamnat după ce a fost găsit vinovat de ”ruperea credinței” față de regele saudit, ”incitare la dezordine” și tentativă de destabilizare a securității statulu, potrivit Amnesty International (AI).

Cazul bloggerului saudit Raif Badawi a fost în ultimii ani emblematic.

Un apărător al libertății de exprimare, bloggerul a fost condamnat în 2014 la 1.000 de lovituri de bici și la zece ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de ”insultarea” islamului. În 2015, el a obținut Premiul Saharov pentru libertate de spirit, decernat de Parlamentul European (PE), care a îndemnat la eliberarea sa ”imediată”.

Italia își redeschide fabricile la 4 mai

Italia începe să-și deschidă fabricile la 4 mai, în cadrul măsurilor de ieșire din izolare, și preconizează să amâne în septembrie întoarcerea la școală, anunță premierul Giuseppe Conte într-un interviu acordat ziarului La Repubblica. ”În acest moment lucrăm în vederea autorizării redeschiderii unei bune părți a activităților, de la industrie la construcții”, declară șeful Guvernului, precizând că un plan de ieșire din izolare urmează să fie prezentat cel mai târziu la începutul săptămânii viitoare. Cea mai îndoliată țară de pandemia covid-19 în Europa, Italia a fost prima care a impus o izolare generală a populației, la începutul lui martie. Întreprinderile este necesar să îndeplinească măsuri sanitare stricte înainte de a fi redeschise, avertizează Giuseppe Conte, însă unele societăți considerate ”strategice” - orientate către export - ar putea redeschide încă de săptămâna viitoare, în baza unei autorizări din partea prefecților. Premierul anunță că Guvernul preconizează o redeschidere a instituțiilor școlare în septembrie și subliniază că studii arată că riscul contagiunii rămâne foarte ridicat și că învățământul la distanță funcționează bine. Italia a înregistrat 26.384 de morți și 195.351 de contaminări de la apariția primelor cazuri de infectare cu noul coronavirus în țară, la 21 februarie, potrivit ultimului bilanț publicat sâmbătă de Protecția Civilă.

OMS: Nu există dovezi că persoanele vindecate s-au imunizat

Nu există probe că persoanele testate pozitiv cu noul coronavirus s-au imunizat și sunt protejate împotriva unei reinfectări cu SARS-CoV-2, a avertizat sâmbătă OMS, apreciind că eliberarea "pașapoartelor imunitare" riscă să favorizeze răspândirea pandemiei. "Nu există nicio dovadă că persoanele care s-au recuperat după COVID-19 și care au anticorpi sunt protejate de o a doua infecție", notează OMS într-un comunicat. "Până la data de 24 aprilie niciun studiu nu a evaluat dacă prezența de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 conferă imunitate împotriva unei viitoare infecții cu acest virus la oameni", se arată în comunicat. Unele guverne au avansat ideea eliberării de documente atestând imunitatea persoanelor pe baza testelor serologice relevând prezența anticorpilor în sânge, pentru a putea ieși din izolare, a se întoarce la muncă și a relansa activitatea economică. Dar eficacitatea unei imunizări grație anticorpilor nu este stabilită în acest stadiu, iar datele științifice disponibile nu permit justificarea acordării "unui pașaport imunitar" sau a unui "certificat de absență a riscului", avertizează OMS. Potrivit OMS, testele serologice actuale "au nevoie de o validare suplimentară pentru a determina exactitatea și fiabilitatea lor". Acestea trebuie să valideze răspunsul imunitar la noul virus al anticorpilor produși cu ocazia unei infecții printre alți șase coronavirusuri umane cunoscute, dintre care patru sunt cele mai răspândite, și care provoacă simple răceli. Celelalte două se află la originea MERS (Sindrom respirator din Orientul Mijlociu) și SARS (Sindrom respirator acut sever). Ori, potrivit OMS, "persoanele infectate cu unul sau altul dintre aceste virusuri sunt susceptibile să producă anticorpi care interacționează cu anticorpii produși de infecțiile provocate de SARS-CoV-2 și trebuie, prin urmare, obligatoriu verificate".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.