Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Premieră: O „mireasă ISIS”, condamnată pentru că a lăsat o fată înrobită să moară de sete

Ziarul de Vrancea
24 oct 2021 1210 vizualizări

Jennifer Wenisch, acuzată de crime de război și de crimă, ar putea să fie închisă pe viață

O femeie germană, fostă membră a grupării teroriste ISIS, care a plecat din țara sa de origine pentru a se alătura teroriștilor în Orientul Mijlociu, a fost condamnată, luni, de un tribunal din München pentru că a lăsat o fată Yazidi, înrobită de teroriști, să moară de sete, relatează Euronews.

Cazul-reper reprezintă o premieră – e vorba de prima condamnare a unei crime de război împotriva minorității Yazidi din Orientul Mijlociu, o minoritate vorbitoare de limbă kurdă care a fost persecutată și înrobită de teroriștii ISIS.

În jur de 10.000 de membri ai acestei comunități au fost uciși în nordul Irakului, iar aproximativ 7.000 de fete și femei au fost înrobite și strămutate cu forța în zone specifice din Irak și estul Siriei.

Jennifer Wenisch, în vârstă de 30 de ani, a fost acuzată de crime de război și de crimă. Ea ar putea să primească o condamnare pe viață.

Conform informațiilor din presă, Wenisch s-a convertit la Islam în 2013 și s-a alăturat ISIS în anul următor. În 2015 a fost recrutată de așa-zisa „poliție a moralității” care patrula străzile din Fallujah și Mosul pentru a asigura că locuitorii respectă regulile vestimentare și de comportament public ale jihadiștilor.

Procurorii germani spun că Wenisch și soțul ei ISIS „au cumpărat” o femeie din minoritatea Yazidi și pe fiica ei de cinci ani ca „sclave”, în Mosul, în 2015. Pentru că fetița s-a îmbolnăvit și a urinat fără să vrea pe o saltea, bărbatul acuzatei a scos-o afară și a legat-o cu lanțuri drept pedeapsă. Copilul a murit de sete, agonizând în căldura extremă.

Bărbatul este și el judecat, în Frankfurt, și urmează să primească verdictul la sfârșitul lui Noiembrie.

Wenisch s-a apărat spunând că s-a temut că soțul ei „o va pedepsi” dacă va interveni pentru a salva copilul. Mama copilei a fost ținută în continuare captivă după moartea fiicei sale și a depus mărturie la proces despre tortura la care a fost supus copilul. Wenisch a fost arestată de serviciile de securitate turce în ianuarie 2016, în Ankara, și extrădată în Germania.

Lovitură de stat în Sudan: Premierul, arestat

Forțe armate l-au arestat ieri pe premierul sudanez Abdallah Hamdok, din cauză că a refuzat să suțină o “lovitură de stat”, a anunțat Ministerul sudanez al Informației, după mai multe săptămâni de tensiuni între civili și militari. “După ce a refuzat să susțină lovitura de stat, forțe armate l-au arestat pe premierul Abdallah Hamdok și l-au dus către un loc necunoscut”, anunță într-un comunicat ministerul.

Majoritatea miniștrilor și membrilor civili ai Consiliului Suveranității, care coordonează tranziția în Sudan, au fost arestați luni, a confirmat ministerul.

“Forțe militare” se află în spatele arestării liderilor civili ai tranziției, arestați acasă, în zori, după săptămâni de tensiuni între civili și militari, care cooperau în cadrul tranziției post-Béchir, precizează în acest comunicat, postat pe Facebook Ministerul Informațiilor. “Membrii civili ai Consiliului Suveranității”, care coordonează tranziția, “și majoritatea miniștrilor au fost duși către o destinație necunoscută”, se arată în comunicat.

Militari au luat cu asalt sediul redioteleviziunii de stat sudaneze la Omdourman, un oraș-geamăn al Khartoumului, de care care este despărțit printr-un pod, peste Nil, precizează ministerul. “Angajați sunt reținuți”, anunță ministerul, iar televiziunea de stat difuza un lung concert de muzică tradițională.

Asociația Profesioniștilor - unul dintre vârfurile de lancie ale revoltei care a pus capăt, în 2019, celor 30 de ani de dictatură a președintelui Omar el-Béchir, i-a îndemnat pe sudanezi la “nesupunere” față de “lovitura de stat”.

Această coordonare și-a lansat apelul într-un mesaj postat pe Twitter, în pofida faptului că Internetul a fost întrerupt în țară luni dimineața.

Statele Unite s-au declarat “profund îngrijorate” de aceste anunțuri cu privire la preluarea puterii de către militari, care sunt “contrare Declarației Constituționale (care reglementează tranziția în Sudan) și aspirațiilor democratice ale poporului sudanez”.

Înaltul Reprezentant UE pentru Polică Externă Josep Borrell îndeamnă comunitatea internațională, într-un mesaj postat pe Twitter, “să repună tranziția sudaneză pe șine”.

Oficial ONU: Milioane de copii din Afganistan vor muri de foame

Fiecare zi în Afganistan a devenit un calvar pentru mamele singure, care au ajuns să fie vânate de talibanii care le bat la ușă pentru a le cere copiii.

Mai mult de jumătate din populația Afganistanului se îndreaptă spre foamete, iar lucrurile se vor înrăutăți și mai mult, a avertizat un oficial ONU. El a spus că milioane de copii sunt în pericol să moară în condițiile crizei economice profunde în care se află țara. Directorul executiv al Programului Alimentar Mondial (PAM), David Beasley, a declarat pentru Reuters că 22,8 milioane de persoane - mai mult de jumătate din populația de 39 de milioane de locuitori a Afganistanului - se confruntă cu o nesiguranță alimentară acută și se “îndreaptă către foamete”, comparativ cu 14 milioane cu doar două luni în urmă. “Copiii vor muri. Oamenii vor muri de foame. Lucrurile se vor înrăutăți mult. Nu știu cum s-ar putea ca milioane de oameni, mai ales copii, să nu moară în ritmul în care mergem cu lipsa finanțării și prăbușirea economiei “, a declarat el în Dubai.

Afganistanul a intrat într-o criză profundă în august după ce talibanii au înlăturat guvernul susținut de Occident, iar miliarde de dolari destinate economiei dependente de ajutor financiar au fost blocate.

Criza alimentară, agravată de schimbările climatice, era resimțită în Afganistan chiar înainte de sosirea la putere a talibanilor. “Ceea ce estimam se întâmplă mult mai repede decât am anticipat. Kabulul a căzut mai repede decât oricine a anticipat și economia se prăbușește și mai repede”, a mai spus Beasley.

Oficialul ONU a declarat că banii alocați pentru ajutor pentru dezvoltare ar trebui realocați pentru ajutor umanitar, ceea ce unele țări au făcut deja, sau fondurile înghețate ar trebui canalizate prin intermediul Programului Alimentar Mondial. “Trebuie deblocate aceste fonduri pentru ca oamenii să poată supraviețui”, a mai spus el.

Programul Alimentar Mondial are nevoie de până la 220 de milioane de dolari lunar pentru a furniza parțial alimente pentru cele aproape 23 de milioane de persoane vulnerabile în condițiile în care iarna se apropie.

Polonia: Donald Tusk, ales lider al principalului partid de opoziție

Fostul premier Donald Tusk a fost ales lider al principalului partid de opoziție din Polonia, Platforma Civică (PO), a anunțat formațiunea politică.

Tusk, care nu a avut niciun contracandidat, a obținut peste 97% din voturi în scrutinul la care au participat 73,3% din membrii Platformei Civice.

Fost președinte al Consiliului European (2014 - 2019) și actual președinte al Partidului Popular European (PPE, cea mai mare familie politică paneuropeană), Donald Tusk a anunțat în vara acestui an că va reveni în politica poloneză cu principalul obiectiv de a câștiga viitoarele alegeri parlamentare din Polonia și de a trimite astfel în opoziție partidul Lege și Justiție (PiS), aflat la putere în prezent.

Politicianul polonez, care joi a prezidat summitul PPE la Bruxelles, a declarat că are garanții că Polonia va primi de la bugetul comunitar fondurile pentru redresarea economică post-COVID-19. “Nimeni nu intenționează să pedepsească polonezii pentru încăpățânarea PiS”, a declarat Tusk.

PiS a început în urmă cu mai mulți ani o reformă a sistemului judiciar polonez, pe fondul acuzațiilor că judecătorii sunt supuși presiunilor politice.

Comisia Europeană a lansat mai multe proceduri de infringement contra guvernului de la Varșovia, unele cazuri ajungând chiar la nivelul Curții de Justiție a UE.

Germania consideră “legitimă” construirea unor bariere antimigranți la frontiera UE

Ministrul german de Interne în exercițiu Horst Seehofer consideră “legitimă” voința protejării frontierelor unor state membre ale Uniunii Europene (UE), care cer bani pentru a ridica garduri de sârmă ghipată sau ziduri, cu scopul de a împiedica migranți să intre pe teritoriul lor. Polonia a cerut UE 350 de milioane de euro și a mobilizat mii de militari la frontieră, pentru a construi un zid la frontiera cu Belarusul. “Considerăm legitimă protejarea fronterei externe (a UE), pentru a împiedica treceri clandestine”, a declarat Seehofer tabloidului Bild, întrebat ce părere are despre această barieră construită de Polonia.

Mii de migranți, majoritatea originari din Orientul Mijlociu, încearcă să treacă frontiera, din august, un val migratoriu pe care UE acuză Belarusul că l-a provocat ca represalii față de sancțiuni europene impuse Minskului.

Lituania a lansat, la rândul ei, construirea unei bariere de sârmă ghimpată la frontiera cu Belarusul, iar miniștri de Interne din 12 state membre UE - Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Grecia, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia și Ungaria - au cerut Comisie Europene (CE) la 7 octombrie, într-o scrisoare, să finanțeze aceste construcții.

Președinta CE Ursula von der Leyen le-a răspuns vineri că UE nu va finanța “sârmă ghimpată și ziduri” la frontieră.

Horst Seehofer a avertizat tot duminică cu privire la faptul că controalele la frontiera Germaniei cu Polonia urmează să fie consolidate și că forțe de poliție - 800 de oameni - au fost deja desfășurate în acest sens.

Potrivit unor date de la Ministerul german de Interne, aproxmativ 5.700 de persoane au traversat ilegal frontiera din Polonia în Germania, de la începutul acestui an.

A murit James Michael Tyler, interpretul lui Gunther din serialul „Friends”

James Michael Tyler, actor îndrăgit pentru interpretarea lui Gunther în serialul „Friends”, a murit duminică la vârsta de 59 de ani de cancer la prostată. Tyler a murit liniștit, în locuința sa din Los Angeles. Actorul a fost diagnosticat cu cancer la prostată în stadiu avansat în septembrie 2018. El și-a spus povestea la începutul acestui an la emisiunea „Today”. A lucrat și ca activist pentru persoanele cu prostată pentru a face un prim test de sânge încă de la vâsta de 40 de ani.  „A fost cunoscut ca actor, muzician, un avocat al conștientizării cu privire la cancer și un soț iubitor”, a scris managerul său. „Michael a iubit muzica live împreună cu formația sa Clemson Tigers. Dacă îl întâlneai o dată, ți-l făceai prieten pe viață”.

„Warner Bros. Television deplânge pierderea lui James Michael Tyler, un actor iubit și parte integrantă a familiei noastre Friends”, se arată pe contul „Friends” de Twitter. „Gândurile noastre se îndreaptă către familia sa, colegi și fani”.

Tyler este binecunoscut pentru rolul Gunther, un angajat al cafenelei Central Perk, îndrăgostit de Rachel, interpretată de Jennifer Aniston, în serialul popular al NBC. Anul acesta, el a avut o apariție prin videoconferință la HBO Max în specialul „Friends: The Reunion”.

Lidera socialiștilor greci a murit de cancer la sân

Președintele Mișcării pentru Schimbare (KINAL) din Grecia, Fofi Gennimata, a murit luni, la vârsta de 56 ani, ea fiind diagnosticată cu cancer la sân în urmă cu peste 10 ani, relatează Ekathimerini. Lidera formațiunii de centru-stânga a fost internată la spitalul Evangelismos din Atena pe 12 octombrie după ce boala revenise. Ea se afla în plină cursă internă pentru șefia partidului care este a treia mare formațiune politică din Grecia. Mamă a trei copii, Fofi Gennimata a murit după o lungă bătălie împotriva cancerului la sân, maladie care fusese depistată în 2008 pe când avea 43 de ani.

Gennimata a fost aleasă în 2015 liderul mișcării socialiste PASOK, care a intrat mai apoi în gruparea de centru-stânga Mișcarea pentru Schimbare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.