Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Prea multă transparență strică atmosfera din Guvern

Ziarul de Vrancea
7 mar 2021 1305 vizualizări

Premierul a anunțat un control după ce pe site-ul Ministerului Sănătății au fost publicate, în premieră, date despre numărul de teste de COVID-19 efectuate în fiecare județ n șeful Guvernului (PNL) invocă necesitatea unor avize, ministrul Sănătații (USR PLUS) invocă transparența datelor cu caracter public

Premierul Florin Cîțu a anunțat că vor fi făcute verificări dacă Ministerul Sănătății a respectat legislația atunci când a publicat date referitoare la pandemie, precizând că erau necesare mai multe avize.

Cîțu a fost întrebat, ieri, ce părere are despre faptul că Ministerul Sănătății a publicat numărul de teste de COVID-19 care a fost făcut în fiecare județ, iar apoi a anunțat că mai sunt chestiuni care trebuie remediate în legătură cu acele informații. “Am avut o discuție cu șeful Corpului meu de control în această dimineață, se autosesizează să vadă dacă a fost respectată toată legislația, avizele dacă au fost date și vom vedea. Este vorba despre publicarea unor informații care țin de mai multe instituții și atunci trebuia să existe avizul și acelor instituții”, a transmis Florin Cîțu. Întrebat dacă Ministerul Sănătății a publicat datele respective fără a avea avizele necesare, premierul a răspuns: “Vom vedea”.

 Ministerul Sănătății a publicat, joi seară, în premieră, date referitoare la pandemie defalcat pe județe. De exemplu, s-a prezentat numărul de teste realizate în fiecare județ, rata de pozitivare, numărul persoanelor spitalizate, cel al vindecaților și cel al celor care s-au reinfectat. Potrivit datelor transmise, în primele trei zile din luna martie, în județul Vrancea s-a făcut cel mai mic număr de teste, respectiv 20 în total, în timp ce în județul Timiș s-au făcut 4.962 de teste. A doua zi, DSP Vrancea a transmis că datele nu sunt corecte.

“Avize STS, SRI pentru numărul de teste?”

În replică, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a precizat ieri că date referitoare la numărul de teste ar fi trebuit să fie publicate cu mult timp înainte.„Nu există date publice secrete”, a subliniat ministrul. „Toate datele care țin de cheltuirea banului public ar trebui să fie transparente, făcute publice. Dacă există vreun motiv pentru ca anumite date să nu fie făcute publice, atunci acea autoritate care consideră acest lucru poate să se exprime public. Nu există date publice secrete. Tot ceea ce înseamnă munca administrației publice, respectiv ban public cheltuit, ar trebui să fie date publice, transparente. Transparența e un obiectiv nu doar al Ministerului Sănătății, dar și al Guvernului”, a declarat ministrul Sănătății.

Întrebat în legătură cu faptul că premierul s-a referit la numărul de teste pe județe pe care MS le-a publicat pe 4 martie și dacă avea avize de la STS, SRI, Vlad Voiculescu a replicat: “Avize STS, SRI pentru numărul de teste? Numărul de teste trebuia să fie publicat cu mult timp înainte, cred că e un lucru pe care îl așteptam cu toții”.

Ulterior, el a revenit cu o postare pe Facebook, în care a prezentat mai multe argumente în favoarea prezentării acestora date. “În concluzie, cineva va trebui să găsească un motiv pentru care să nu mai publicăm aceste date, nu noi să oferim un motiv pentru care facem un gest 100% normal. Nu cunosc sursa sesizării dar, în spiritul transparenței, aștept să aflu și eu pe cine am supărat și, mai ales, de ce”, a conchis ministrul Sănătății.

Anchetă la Sibiu: Bolnavi sedați și legați de pat “Pe un om cu insuficiență respiratorie dacă îl sedezi, moare”, spune un fost angajat al spitalului care tratează pacienți cu COVID-19

Procurorii din Sibiu au demarat o anchetă, după ce un fost angajat al Spitalului Județean a acuzat că pacienții din Secția ATI COVID sunt sedați încă de la început și sunt legați de paturi. La starea gravă în care se află, afirmă cadrul medical, sedarea înseamnă deces. Potrivit statisticilor, mortalitatea în Secția ATI COVID de la Sibiu depășește 75% în ultimele șase luni.

“Pe un om cu insuficiență respiratorie dacă îl sedezi, moare”, a afirmat cadrul medical. El susține că în mod constant seringile automate se încarcă cu Midazolam, Propofol și Fentanyl anestezice și sedative extrem de puternice. De asemenea, fostul angajat susține că pacienții sunt legați de paturi, nu primesc mâncare și apă și, pentru că de foame sau de sete devin agitați, sunt sedați. “Ce am văzut eu nu poate fi închipuit de o viață de om. Am văzut oameni care efectiv mor de vii. Nu am văzut pe nimeni intubat care să fie apoi detubat la ATI Sibiu”, a mai afirmat fostul angajat.

De asemenea, el a acuzat că se ajunge mult prea ușor ca pacienții să fie intubați, iar procedura este făcută doar de către medici rezidenți, fără experiență, care aplică un tratament universal pentru toți pacienții, indiferent de particularitățile lor.

Potrivit statisticilor, în ultimele 6 luni au fost 392 de pacienți internați în ATI și au decedat 297, respectiv 75,76%.

Conducerea Spitalului Județean Sibiu a neagat acuzațiile. “Bănuiesc că este în acord cu procedurile medicale să existe și o stare de sedare în momentul în care ai acele tuburi introduse în plămâni pentru a asigura necesitatea de oxigenare respectivă dar cei care au măști de oxigen, ei nu sunt sedați”, a spus Florin Neag, managerul Spitalului Județean din Sibiu, la Antena 3.

Ulterior, Spitalul Județean Sibiu a transmis că, de la debutul pandemiei, 570 de pacienți au fost internați pe ATI COVID, iar 397 au decedat. Unitatea precizează că la ATI ajung pacienții în stare foarte gravă, iar 152 s-au reîntors pe secții. Specialiștii unității au susținut că sedarea se face doar la pacienții agitați, pentru ca aceștia să nu-și inducă leziuni, iar legarea de pat se practică doar până la instalarea efectelor sedativelor.

Criminalul din Onești a plecat de acasă cu gândul să ucidă

Bărbatul avea asupra sa un cuțit cu lama de 27 de centimetri și a început să lovească victimele după ce unul dintre muncitori l-a lovit cu piciorul, susțin anchetatorii

Procurorii din Bacău au dispus începerea urmării penale a bărbatului care a sechestrat și apoi a ucis doi muncitori. Instanța a dispus ieri arestarea preventivă a criminalului. Anchetatorii au stabilit că agresorul a plecat de acasă cu intenția de a se răzbuna, având asupra sa un cuțit cu lama de 27 de centimetri, spray paralizant și 10 coliere autoblocante. “La data de 01.03.2021, fiind anunțați în prealabil de o persoană că în fostul lor apartament (nr. 11) se efectuează lucrări de renovare, soții M.G. și M.A. au plecat de la domiciliul lor din com. Bogdănești, jud. Bacău, cu intenția de a se răzbuna și de a atrage atenția asupra cauzei lor vizând situația juridică a acestui imobil. Înainte de a ajunge la locația menționată inculpatul M.G. s-a deplasat la un magazin din Mun. Onești, de unde în intervalul orar 11:26-11:29 a achiziționat 10 coliere autoblocante, de culoare neagră, cu dimensiunea de 50 de cm fiecare, pe care avea să le folosească ulterior la imobilizarea victimelor. De asemenea, la plecarea de la domiciliul din Bogdănești, inculpatul a luat asupra sa un cuțit, iar după săvârșirea faptei reținute în sarcina sa s-a constatat că în hanoracul cu care a fost îmbrăcat avea și două recipiente spray piper”, au transmis procurorii.

Potrivit acestora, ajuns la locul faptei, bărbatul a pătruns în interiorul fostului său apartament pe ușa care nu era asigurată, în apartament aflându-se la acel moment victimele, angajați ai S.C. Chimcomplex S.A., care executau reparații la instalația electrică. “Fiind înarmat cu un cuțit, inculpatul M.G. i-a amenințat pe cei doi muncitori aflați în imobil și a reușit să le lege mâinile cu clemele din plastic achiziționate cu puțin timp în urmă, lipsindu-i de libertate în mod ilegal. Inculpatul M.G. a încuiat ușa de acces în apartament, folosind cheile ce se aflau în yală iar ulterior a trecut la punerea în aplicare a planului său”, arată procurorii. Aceștia explică faptul că, în jurul orei 17:00, în timp ce inculpatul se afla în continuare în balcon, în partea stângă a acestuia aflându-se una dintre victime, iar în dreapta cealaltă, ca urmare a unui gest de apărare efectuat de unul dintre muncitori, care l-a lovit cu piciorul, inculpatul a început să îi agreseze pe cei doi cu arma albă avută asupra sa. “După prima lovitură aplicată victimei P.D. în interiorul balconului, aceasta, victima I.S. și inculpatul M.G. au părăsit balconul iar în interiorul apartamentului inculpatul a continuat să lovească în mod repetat cele două victime cu acel cuțit”, se mai arată în comunicatul procurorilor.

Circulația, limitată în timpul nopții de la ora 22,00?

autoritățile nu exclud ca în următoare perioadă să fie introduse noi restricții

Guvernul ia în calcul să limiteze circulația persoanelor în timpul nopții de la ora 22,00, potrivit unor surse guvernamentale. În prezent, restricțiile de circulație sunt impuse de la ora 23,00, iar persoanele care părăsesc locuința după această oră trebuie să aibă asupra lor o declarație pe proprie răspundere.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că autoritățile nu exclud impunerea de noi restricții, având în vedere numărul în creștere de cazuri de noi infectări înregistrat în ultimele zile. “Dacă lucrurile merg așa în continuare, nu putem exclude alte restricții. Vă invit să vă uitați pe cifrele care sunt publicate în fiecare zi, lucrurile încep să devină îngrijorătoare”, a declarat Vlad Voiculescu.

Numărul pacienților de la ATI se apropie de 1.100

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 2.280 de cazuri de COVID-19. Totodată, au fost raportate 63 de decese, numărul total fiind de 20.963. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.825. Dintre acestea, 1.098 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 6.179.281 de teste RT-PCR și 359.429 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 7.207 teste RT-PCR (5.414 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.793 la cerere) și 3.233 de teste rapide antigenice.

Liber la vaccinare în județele cu prea multe doze

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat ieri că în județele în care există locuri pentru vaccinare ar putea începe etapa a III-a de imunizare.

“Luăm în considerare acest lucru. Lucrurile nu arată foarte diferit de la un județ la altul, aproape peste tot prin țară sunt locuri la vaccinare care nu sunt ocupate”, a spus Voiculescu, la Parlament. El a susținut că un criteriu pentru vaccinarea celor din etapa a III-a ar putea să fie incidența din județe.

“Evident ne orientăm atenția către județele unde rata de infectare este mai mare, dar în același timp vrem să vaccinăm câți mai mulți oameni cât mai repede și avem o cantitate semnificativă de vaccinuri care vin în luna martie - peste două milioane de vaccinuri și în luna aprilie o să vină peste două milioane de vaccinuri doar de la Pfizer/BioNTech, o să fie peste 200.000 pe săptămână”, a afirmat ministrul Sănătății.

Anterior, premierul Florin Cîțu a declarat că la Timișoara există 20.000 de locuri libere pentru vaccinarea anti-COVID-19, afirmând că s-a ajuns la carantinare deoarece nu au fost respectate regulile. “În ceea ce privește vaccinurile, m-am uitat pe platformă, erau aproape 20.000 de locuri libere în Timișoara pentru vaccinare, deci nu se justifică solicitările pentru vaccinuri în plus, ar trebui să fie folosite cele care sunt acolo și nu-mi explic cum s-a ajuns în această situație, să ai 20.000 de locuri libere și totuși să ajungi să fie carantină. Ori comunicarea nu este foarte bună, ori ceva se întâmplă și cred că și primarul Timișoarei și președintele Consiliului Județean ar trebui să comunice mai mult și să explice românilor că sunt vaccinuri în Timișoara și să se vaccineze. Din păcate, s-a ajuns aici pentru că nu au fost respectate regulile și cred că nu au fost nici sancționați cei care nu le respectă. E foarte important ca de fiecare dată când cineva nu respectă regulile să fie sancționat dacă vrem să reducem rata infectărilor și să revenim la normal”, a declarat Cîțu. Și el a arătat că în zonele în care există vaccinuri și cei din etapa I și etapa a II-a de vaccinare nu doresc să se vaccineze, ar trebui să li se permită celor din etapa a III-a să se vaccineze. “Este o nebunie să lași locuri libere când sunt români care vor să se vaccineze”, a afirmat premierul.

Raport despre banii cheltuiți de partide în ianuarie: 41% pentru presă și propagandă

Expert Forum arată, într-un raport, că, în luna ianuarie, partidele politice au primit 19,8 milioane de lei de la bugetul de stat și au cheltuit 6,8 milioane de lei. 41% din fonduri au fost plătite pentru presă și propagandă, 20% pentru personal, 8% pentru consultanță politică și 7% pentru sondaje de opinie. AUR a cheltuit doar 3 lei, liderul formațiunii anunțând, de altfel, că nu va folosi subvenția de la stat.

“Pentru prima dată de când se alocă subvenții pentru partidele politice, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat date privind cheltuielile lunare ale acestora. Măsura este una pozitivă, mai ales în contextul în care subvențiile au crescut semnificativ și au existat câteva dosare penale pentru utilizarea acestora în mod ilegal – alături de probleme administrative – și consolidează transparența cu privire cheltuirea banilor publici. Lipsa datelor și a unor concluzii elaborate limitau accesul unui observator extern la înțelegerea, cel puțin generală, a modului în care partidele cheltuie banii publici; singurele informații disponibile, cu oarecare întârziere, erau concluziile din rapoartele anuale ale AEP și ale Curții de Conturi. Așadar, deschiderea datelor este un proces important, care ne permite să înțelegem mai bine destinația banilor”, a transmis, luni, Expert forum, într-un comunicat de presă.

Organizația a analizat datele și a tras câteva concluzii: Pentru anul 2021, valoarea totală, a subvențiilor, conform bugetului anual, este de 162 de milioane de lei. Cele șapte partide care primesc bani sunt PSD, PNL, PLUS, USR, PMP, Pro România și AUR, pentru rezultatele de la localele și parlamentarele din 2020.

Suma totală primită în ianuarie de cele șapte partide este de 19,843,634.81 lei. Cei mai mulți bani au fost alocați către PSD – 7.64 milioane, PNL – 6.48 milioane, iar cei mai puțini către Pro România și PMP, care au primit fonduri doar pentru rezultatele de la locale.

PSD va vota împotriva desființării Secției speciale

Marcel Ciolacu a declarat ieri că PSD va vota împotriva desființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție, iar dacă proiectul privind desființarea SIIJ va trece de Parlament, atunci social-democrații vor face demersuri să atace la CCR actul normativ. „Această Secție specială nu trebuie desființată. Cu alte cuvinte, vom vota împotriva desființării Secției speciale. Mai mult, vom face toate demersurile necesare de a ataca la Curtea Constituțională în cazul în care proiectul de lege de desființare a Secției speciale va trece prin Parlament”, a declarat Marcel Ciolacu, la finalul BPN al PSD. El a mai spus că social-democrații se vor abține la vot, în cazul proiectelor de lege pentru modificarea codului penal și codului de procedură penală pe care vor să le respingă formațiunile din coaliția de guvernare.

Fondatorul trupei Cargo, Adi Bărar, a murit în urma infectării cu COVID-19

Fondatorul trupei Cargo, Adi Bărar, a murit, în noaptea de duminică spre luni, în urma infectării cu SARS-CoV-2. El a ajuns la Spitalul Județean Timișoara în 23 februarie, în stare gravă, fiind internat în secția ATI. “Așa intens cum a trăit toată viața pe scenă, alături de public, înconjurat de gândurile voastre bune, așa a luptat până azi! Dumnezeu să te odihnească, Adi Bărar! «Și de-o fi și eu să mor/ Nu vreau să vă întristați!/ Să cântați și să jucați, până în zori/ Și dacă din când în când/ O să mă primiți în gând/ Voi fi aproape de voi!»“, au scris colegii din trupa Cargo pe Facebook.

Restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca, eliminată

Restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca a fost eliminată, a anunțat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, astfel că vaccinul va putea fi administrat tututor persoanelor de peste 18 ani, în condițiile în care până acum era destinat doar celor până în 55 de ani.

Măsura vine ca urmare a apariției noilor date științifice, a experienței și deciziilor altor state europene, precum și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), sens în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.