Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: POLITICO: O poveste de dragoste furtunoasă dintre un soldat american și o rusoaică s-a terminat cu patru ani de închisoare într-o colonie penitenciară

Ziarul de Vrancea
19 iun 2024 799 vizualizări

Un soldat american, acuzat de furt şi ameninţări cu moartea adresate iubitei sale, a fost condamnat la aproape 4 ani de închisoare în Rusia, transmite Reuters. Soldatul a fost găsit vinovat de un tribunal rus de furtul a 113 dolari de la prietena sa şi de ameninţări cu moartea.

Sentinţa pune capăt unei poveşti de dragoste furtunoase care a adus împreună - şi apoi a despărţit - un sergent militar american căsătorit şi o rusoaică, după o poveste de dragoste internaţională care s-a întins din Coreea de Sud până în Rusia.

Gordon Black, un sergent de stat major american în vârstă de 34 de ani, a fost reţinut la 2 mai în oraşul Vladivostok, în extremul est al Rusiei, după o ceartă cu iubita sa, Alexandra Vashchuk, pe care o cunoscuse în Coreea de Sud.

Judecătoarea Yelena Stepankova de la Tribunalul districtual Pervomaisky din Vladivostok l-a găsit pe Black vinovat de furtul a 10.000 de ruble (113 dolari) din poşeta acesteia şi de ameninţarea cu moartea.

Black, care stătea într-o cuşcă de sticlă în sala de judecată, a fost condamnat la trei ani şi nouă luni într-o colonie penală din Rusia şi i s-a ordonat să returneze cele 10.000 de ruble.

El a pledat nevinovat de ameninţarea cu moartea, dar a recunoscut că este parţial vinovat de faptul că a luat banii, deşi din necesitate. Avocatul său va face apel la verdict.

Procurorii ceruseră o pedeapsă cu închisoarea de patru ani şi opt luni, în timp ce apărarea a solicitat ca Black să fie achitat de toate acuzaţiile.

Vashchuk nu a venit miercuri la tribunal.

În aprilie, Black a părăsit Armata a VIII-a la Camp Humphreys din Republica Coreea de Sud, cu o schimbare permanentă de staţie, pentru a se întoarce la Fort Cavazos, în Texas, dar în schimb a zburat în China şi apoi în Rusia pentru a se întâlni cu Vashchuk.

Pentagonul a declarat că acesta a încălcat regulile armatei călătorind în Rusia şi China fără autorizaţie.

Black are soţie şi un copil în Texas. Soţia sa, Megan, a declarat luna trecută pentru Reuters că el şi Vashchuk au avut o relaţie tumultoasă.

Mama lui Black, Melody Jones, a declarat pentru Reuters că acesta şi-a urmat iubita în Rusia, deşi "se certau ca pisica şi câinele".

Rusia reţine cel puţin o duzină de cetăţeni americani în închisoare, inclusiv pe reporterul Evan Gershkovich de la Wall Street Journal, care va fi judecat cu uşile închise sub acuzaţia de spionaj săptămâna viitoare. Gershkovich a negat acuzaţiile de colectare de secrete pentru CIA din SUA.

Departamentul de Stat al SUA sfătuieşte împotriva oricărei călătorii în Rusia, pe care o clasifică drept pericol maxim alături de ţări precum Afganistan, Siria, Iran şi Sudan.

Un tablou de Tiţian, abandonat într-o staţie de autobuz după ce a fost furat, în licitaţie de la 17 milioane de euro

"Rest on the Flight into Egypt" de Titian (1488 - 1756), furat de două ori şi apoi găsit într-o staţie de autobuz din Londra în urmă cu 20 de ani, va fi scos la licitaţie în 2 iulie de casa Christie's. Se estimează că va ajunge la o sumă cuprinsă între 17 şi 30 de milioane de euro.

Orlando Rock a declarat pentru săptămânalul britanic The Observer că a fost încântat să se ocupe de licitaţia acestui ulei pe pânză, care a avut o istorie tumultoasă. "Această capodoperă sublimă este una dintre cele mai poetice picturi din primii ani de viaţă ai maestrului veneţian", a spus el. "Istoria sa este o aventură. A trecut prin mâinile unor duci, arhiduci şi împăraţi ai Sfântului Imperiu Roman. Această operă magică de devoţiune a fost furată nu o dată, ci de două ori. Suntem mândri că ni s-a cerut să o prezentăm în luna iulie".

Istoria acestui ulei pe pânză de 46,2 cm pe 62,9 cm este cel puţin incredibilă. Cea mai veche menţiune a lucrării datează din secolul al XVII-lea, când a apărut în documentele colecţiei unui comerciant veneţian înainte de a fi vândută unui duce englez. După această primă călătorie la Londra, a ajuns la Viena şi în posesia arhiducelui Leopold Wilhelm al Austriei, în Palatul Belvedere. Până în 1809, când tabloul a pornit spre Paris în bagajele Marii Armate a lui Napoleon. După căderea împăratului, tabloul s-a întors la Viena, apoi a trecut în mâinile lui Hugh Andrew Johnstone Muro, înainte de a fi vândut - deja de către Christie's - lui John Alexander Thynne, al patrulea marchiz de Bath.

În 1995, "The Rest during the Flight into Egypt" a fost furat de la castelul Longleat House din Anglia, unde fusese păstrat din 1878. Capodopera a fost recuperată abia după alţi şapte ani. Charles Hill, un specialist în opere de artă, a descoperit-o într-o pungă de plastic în apropierea unei staţii de autobuz din sud-vestul Londrei. Aceasta a fost cea mai recentă întorsătură în călătoria pânzei.

Cinci persoane au murit în New Delhi, după cea mai călduroasă noapte din ultimii şase ani în India 

Un val de căldură severă care afectează India a ucis cel puţin cinci persoane în această săptămână în capitala New Delhi, după cea mai călduroasă noapte din ultimii şase ani, transmite Reuters.

Miliarde de oameni din Asia se confruntă cu călduri extreme în această vară, într-o tendinţă despre care oamenii de ştiinţă spun că a fost agravată de schimbările climatice cauzate de activitatea umană.

Decesele au fost raportate începând de luni în spitalele din oraşul indian de 20 de milioane de locuitori, unde penuria de apă s-a intensificat

Consumul de energie electrică a atins un maxim istoric marţi, când temperatura minimă nocturnă a ajuns la 33,8 grade Celsius (93 F).

Din martie, temperaturile au urcat până la 50 de grade Celsius în Delhi şi în statul deşertic Rajasthan din apropiere, în timp ce în nord-vestul şi estul Indiei s-au înregistrat de peste două ori mai multe zile de caniculă decât în mod obişnuit în acest sezon.

Condiţiile au fost rezultatul mai puţinelor ploi torenţiale şi a vânturilor calde care au suflat din regiunile aride învecinate în India.

SUA: Utilizarea smartphone-urilor va fi interzisă în şcolile din Los Angeles

Districtul şcolar din Los Angeles a votat în favoarea interzicerii totale a utilizării smartphone-urilor în şcolile publice din oraş. Această decizie a fost anunţată într-un moment în care guvernatorul Californiei, cel mai populat stat din Statele Unite, doreşte să interzică utilizarea acestor dispozitive în şcoli pentru a limita impactul lor asupra sănătăţii mintale a elevilor, relatează AFP.

În Los Angeles, unde se află al doilea cel mai mare district şcolar din ţară, administraţia va trebui să elaboreze un plan pentru a împiedica utilizarea telefoanelor mobile şi a reţelelor de socializare pe tot parcursul zilei. "Şcolile care au implementat deja o zi fără telefoane raportează rezultate incredibile: copiii sunt mai fericiţi, vorbesc între ei, rezultatele lor şcolare sunt mai bune", a explicat Nick Melvoin, membru al consiliului de administraţie al districtului, care a propus interdicţia. "Aşa că eu cred că este o idee căreia i-a venit timpul", a adăugat el.

Rezoluţia sa a citat cercetări care arată că utilizarea excesivă a telefoanelor mobile este asociată cu o creştere a stresului, anxietăţii, depresiei, problemelor de somn, sentimentelor de agresivitate şi gândurilor suicidare la adolescenţi. Studiile au arătat, de asemenea, o îmbunătăţire a rezultatelor şcolare în cazul celor care nu folosesc un smartphone.


Leagăn al reţelelor de socializare, Statele Unite sunt din ce în ce mai preocupate de impactul acestora asupra vieţii tinerilor americani. Luni, medicul-şef al ţării, Vivek Murthy, a semnat un articol în New York Times în care solicită mesaje de prevenire, precum cele de pe pachetele de ţigări. El cere ca platformele să publice avertismente clare "pentru a atenţiona oamenii asupra pericolelor semnificative pe care le reprezintă pentru sănătatea mintală a adolescenţilor".

Petrecerea a mai mult de trei ore pe zi pe reţelele de socializare dublează riscul de a provoca simptome legate de depresie şi anxietate la adolescenţi, subliniază medicul. În vara anului 2023, scrie oficialul, tinerii petreceau în jur de 5 ore pe zi pe aceste aplicaţii.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, s-a folosit marţi de acest articol pentru a-şi anunţa intenţia de a interzice utilizarea smartphone-urilor în şcoli. Planul va trebui mai întâi să fie aprobat de legislatorii locali din acest stat democrat.

Într-o Americă din ce în ce mai polarizată, acesta este unul dintre rarele exemple de consens între partide. Florida, condusă de republicanul Ron DeSantis, a interzis anul trecut utilizarea smartphone-urilor în şcoli. Planuri similare sunt în curs de desfăşurare în Oklahoma, Kansas, Vermont, Ohio, Louisiana şi Pennsylvania, notează AFP.

Un informator, recrutat de Rusia pe un ”chat de întâlniri”, arestat, anunţă SBU

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) anunţă miercuri că a arestat un informator rus, recrutat prin intermediul unei ”chat de întâlniri” pe Telegram, care folosea un telefon pentru a comunica şi fotografia instalaţii militare pentru a ajuta Moscova să pregătească atacuri în oraşul Harkov, relatează AFP.

”S-a stabilit că ocupanţii (ruşi) au angajat o cooperare cu acest bărbat, prin intermediul unui chat de întâlniri popular pe mesageria Telegram”, dă asigurări pe reţele de socializare SBU.

SBU anunţă că a confiscat telefonul pe care suspectul îl folosea pentru a comunica cu ”prietena” sa rusoaică şi cu care fotografia ”instalaţii militare” cu scopul de a ”ajuta Moscova” să pregătească atacuri la Harkov, un oraş mare din nordul Ucrainei.

Suspectul a fost arestat, plasat în detenţie şi riscă ”până la opt ani de închisoare”, potrivit aceleiași surse.

De la începutul invaziei ruse, în februarie 2022, procuratura ucraineană a deschis mii de proceduri cu privire la presupuse colaborări cu forţele Moscovei.

ONU anunţa anul trecut că Ucraina a deschis peste 6.600 de urmăriri penale ”împotriva unor persoane cu privire la colaborare şi alte infracţiuni legate de conflict” de la începutul războiului, în februarie 2022.

********

Noam Chomsky a fost externat, după ce zvonurile privind moartea sa au fost negate de soţia sa

Lingvistul Noam Chomsky, în vârstă de 95 de ani, unul dintre cei mai influenţi intelectuali americani, a fost spitalizat la São Paulo şi îşi continuă "tratamentul" la domiciliu, au anunţat medicii săi, scrie Le Figaro.

"Pacientul Avran Noam Chomsky a fost externat din spital pentru a-şi continua tratamentul la domiciliu", a precizat Beneficência Portuguesa de São Paulo într-un buletin medical transmis către AFP, fără a oferi alte detalii. Comunicatul spitalului a fost emis după ce pe reţelele de socializare au apărut informaţii nefondate despre moartea intelectualului în vârstă de 95 de ani.

"Nu este adevărat, el este bine", a scris soţia sa, Valeria Chomsky, ca răspuns la un e-mail al AFP. Potrivit cotidianului Folha de São Paulo, Noam Chomsky a fost spitalizat în oraşul brazilian după ce a suferit un accident vascular cerebral în luna iunie a anului trecut, care i-a afectat partea dreaptă a corpului.

Considerat fondatorul lingvisticii moderne, Chomsky a susţinut în cartea sa din 1957, "Structuri sintactice", că limbajul este o facultate înnăscută şi că o "gramatică generativă", un set de reguli universale pentru limbaj, este înscrisă în creierul uman. Dar a devenit o figură centrală a secolelor XX şi XXI mai ales pentru rolul său de intelectual angajat, pentru criticile sale radicale la adresa politicii externe americane şi israeliene, precum şi a mass-media.

Opozant al războiului din Vietnam şi al invaziei americane în Irak, a fost, de asemenea, un apropiat al liderilor latino-americani de stânga, precum Fidel Castro, Hugo Chavez şi actualul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva. Timp de mulţi ani, americanul a fost membru al Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT), iar în prezent este profesor emerit de lingvistică la Universitatea din Arizona.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.