Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Politico: Europa privește cu un sentiment de trădare la greșeala lui Biden

Ziarul de Vrancea
16 aug 2021 1235 vizualizări

Până duminică, Europa credea că Joe Biden este expert în politică externă. Acum, după decizia președintelui american de a lăsa Afganistanul să se prăbușească în brațele talibanilor, oficialii europeni se tem că nu face altceva decât să accelereze un proces început de predecesorul său Donald Trump: degradarea alianței nord-atlantice și a tot ceea ce înseamnă ea pentru lume. De-a lungul Europei, oficialii au reacționat cu un amestec de uluire și sentiment de trădare, noteză Politico.

Chiar și cei care au aplaudat alegerea lui Biden și au crezut că va putea aplana tensiunile recente din interiorul NATO generate de atitudinea lui Trump privesc acum la decizia de retragere a trupelor din Afganistan ca fiind o “greșeală de proporții istorice”. “Spun asta cu inima grea și îngrozit de ceea ce s-a întâmplat, însă retragerea a fost de departe o gravă eroare de calcul a actualei administrații”, a declarat Norbert Röttgen, președintele comisiei pentru relații internaționale a parlamentului german. “Acest episod a deteriorat fundamental credibilitatea morală și politică a Occidentului”.

Și Röttgen, un lider al creștin-democraților cancelarului Angela Merkel, nu este genul care să arunce cu cuvintele și să pună paie pe foc. Îl cunoaște pe Biden de decenii și era foarte optimist în ce privește mandatul său la Casa Albă.

„Evenimente amarnice”

În timp ce Merkel a evitat să-l critice direct pe Biden, în spatele ușilor închise, a transmis foarte clar că retragerea în grabă a trupelor a fost o greșeală. “Pentru cei care cred în democrație și libertate, în special pentru femei, acestea sunt evenimente amarnice”, ar fi spus Merkel într-o întâlnire cu oficialii din propriul partid, care a avut loc luni, potrivit presei germane.

În Marea Britanie, aliat care alături de Germania a sprijinit acțiunea SUA în Afganistan încă de la debutul ei, sentimentele erau cam aceleași. “Afganistan este cel mai mare dezastru de politică externă de la Suez încoace. Trebuie să ne gândim la modul în care ne tratăm prietenii, cei care contează și cum ne apărăm interesele”, a transmis pe twitter Tom Tugendhat, președintele comisiei de politică externă al Parlamentului de la Londra.

Într-o vreme în care unii lideri europeni, inclusiv președintele francez Emmanuel Macron (care a făcut multe valuri atunci când a declarat că NATO este în “moarte cerebrală”) au făcut presiuni în cadrul blocului comunitar pentru a-i convinge pe colegii lor din consiliu că UE trebuie să aibă o politică de securitate mai puțin dependentă de America, cazul Afganistan este un studiu de caz numai bun să fie folosit pentru a-și argumenta ideea că UE are nevoie de o “autonomie strategică”.

“În mod evident, ceea ce s-a întâmplat afectează credibilitatea americanilor și a serviciilor de inteligență, inclusiv din cadrul armatei”, a declarat și Rüdiger Lentz, fostul director al Institutului Aspen din Berlin. “Nu putem decât spera că daunele produse de politica externă a leadershipul-ului american pot fi stopate rapid”, a mai spus el.

Deși întreaga Europă a fost dezamăgită de ceea ce s-a întâmplat în aceste zile, Germania este cea care a dat cele mai multe semnale. Pentru germani, campania din Afganistan nu era doar despre sprijinirea aliaților americani, era o mișcare menită să arate lumii și lor înșiși că Germania s-a schimbat. Nu întâmplător, misiunea din Afganistan a fost cea mai mare desfășurarea de forțe militare germane de la al Doilea Război Mondial încoace.

Talibanii promit grațiere pentru oficialii guvernamentali

Talibanii au anunțat o grațiere generală pentru toți oficialii guvernamentali afgani, îndemnându-i să revină la lucru cu „toată încrederea”. „O amnistie generală a fost declarată pentru toți... așa că ar trebui să vă începeți rutina cu toată încrederea”, se arată într-un comunicat al talibanilor citat de AFP.

Acest anunț vine după mai multe zile în care cei care au lucrat pentru Guvern și organizații sprijinite de Occident - precum translatori ai trupelor americane - s-au temut de repercusiuni.

Talibanii sunt recunoscuți pentru modul brutal de a pedepsi și au fost acuzați de comiterea de crime de război, învinuiri pe care le-au respins.

Talibanii au spus că oamenii vor putea să își reia activitățile obișnuite curând și unul dintre lideri a declarat pentru Reuters că „viața normală va continua într-un mod mult mai bun”.

Număr record de afgani într-un avion militar

Un avion aparținând trupelor americane, de tip C-17 Globemaster III , a evacuat în siguranță aproximativ 640 de afgani din Kabul, potrivit oficialilor apărării americani.  Conform fotografiilor obținute de Defense One, acesta este cel mai ridicat număr de persoane care au zburat cu un avion de marfă militar. C-17, folosind indicativul Reach 871, nu intenționa să preia o încărcătură atât de mare, dar afganii panicați n-au vrut să părăsească rampa pe jumătate deschisă a avionului, a spus un oficial al apărării. În loc să încerce să-i forțeze pe refugiați să părăsească aeronava, „echipajul a luat decizia de a pleca”, a declarat un oficial al apărării pentru Defense One. “Aproximativ 640 de civili afgani au debarcat din avionul ajuns la destinație”, a mai declarat acesta.

Membră a parlamentului: Afganii nu vor tolera excluderea femeilor din societate

În haosul și incertitudinile provocate de preluarea Afganistanului de către talibani, parlamentara Farzana Kochai a spus că se teme în primul rând pentru viața sa și în al doilea rând pentru libertatea sa, dar că afganii nu vor tolera o revenire la formele dure ale guvernării islamice.

Ca și alți afgani, Kochai stă retrasă în locuința sa, fără să știe cum va evolua situația pentru reprezentanții aleși, așa cum este cazul ei și al altor persoane, sub conducerea unei grupări care a impus reguli islamice stricte și pedepse asupra societății, atunci când s-a aflat la putere. “Ca membră a Parlamentului, ca femeie, ca cineva care vine din societatea civilă, activism și drepturile omului, drepturile femeilor, venind cu acest trecut desigur că mă tem pentru mine, pentru viața mea, libertarea de a munci și libertatea de a vorbi”, a afirmat Kochai pe Zoom.

Șocată de rapiditatea evenimentelor, parlamentara în vârstă de 29 de ani, care s-a născut în provincia nordică Baghlan și i-a reprezentat în ultimii doi ani pe afganii nomazi, a vorbit despre întrebările pe care și le pune. Care sunt planurile islamiștilor de orientare dură pentru femei? Kochai vede două scenarii: unul în care femeile vor putea studia și muncii, dar cu unele limitări. Aceasta este varianta prezentată de reprezentanții talibanilor, care afirmă că femeile trebuie să poarte eșarfe pe cap, dar că nu trebuie să fie acoperite complet și că vor fi libere să lucreze și să învețe. Al doilea scenariu va fi că femeile “vor fi excluse din societate”, nu vor avea dreptul să plece de acasă neînsoțite de o escortă masculină, nu vor avea dreptul să se angajeze și să învețe după o anumită vârstă. Acesta a fost modul de viață atunci când alibanii au fost la conducerea Afganistanului îm perioada 1996-2001, iar secretarul general al ONU Antonio Guterres a afirmat luni că există deja informații despre încălcarea drepturilor omului împotriva femeilor și copiilor. Kochai a spus că generația sa, care a crescut din 2001, nu va mai tolera o guvernare dură. “Dacă nu vom putea încheia un acord bun cu talibanii, dacă talibanii nu vor putea satisface oamenii din Afganistan într-un fel sau puțin, atunci va exista o opoziție”, a spus ea, văzând un potențial conflict în continuare.

Peste 1.400 de morți în cutremurul din Haiti

Peste 1.400 de persoane și-au pierdut viața în urma seismului cu magnitudinea 7,2 produs sâmbătă în Haiti. Bilanțul deceselor a urcat la 1.419 morți, iar cel al răniților la 6.900, a declarat șeful autorității pentru protecție civilă din această țară din Caraibe, Jerry Chandler. Echipele de salvatori și misiunile de trimitere a ajutoarelor se desfășoară în continuare.

Se estimează că ar mai fi încă multe persoane prinse sub dărâmăturile clădirilor prăbușite din cauza seismului.

Salvatorii acționează sub amenințarea depresiunii tropicale Grace care se apropie cu intensificări ale vântului de până la 55 de kilometri pe oră.

Condițiile meteo amenință să înrăutățească situația în regiunile lovite de seism, a declarat agenția pentru protecție civilă din Haiti. Centrul pentru uragane din Statele Unite a avertizat în legătură cu riscul producerii de inundații și alunecări de teren.

Seismul a lovit sâmbătă dimineață la circa 12 kilometri de municipalitatea Saint-Louis-du-Sud, la o adâncime de circa 10 kilometri. Numeroase clădiri au fost dărâmate, iar în imaginile de la fața locului apar oameni care caută prin molozul propriilor locuințe.

Cel puțin 13.700 de case au fost distruse și un număr similar avariate. Peste 30.000 de familii au fost afectate. “Mii de persoane sunt în continuare pe străzi căutându-i pe cei dragi sau încercând să mai salveze din bunurile aflate sub dărâmături”, a precizat Marcelo Viscarra, director pentru Haiti al organizației caritabile pentru copii World Vision.

Spitalele sunt supraaglomerate. În curtea unei unități medicale din Jeremie, unul dintre cel mai sever afectate orașe, răniții așteaptă în corturi pentru a primi asistență medicală, așa cum reiese dintr-un videoclip publicat pe rețelele de socializare.

Haiti, considerată cea mai săracă țară din emisfera vestică, suferă în continuare consecințele seismului din 12 ianuarie 2010, cu magnitudinea 7, care a dus la moartea a 220.000 de persoane și a lăsat un milion de oameni fără locuințe. Pagubele în urma cutremurului, care a lovit orașul dens populat Port-au-Prince, au fost estimate la 8 miliarde de dolari.

Singapore se pregătește să fie prima țară care va trăi cu COVID-19

Singapore, unde au fost înregistrate doar câteva zeci de decese asociate infecției cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei și unde rata de vaccinare anti-COVID este una dintre cele mai mari, se pregătește să se redeschidă și este gata să devină prima țară care va trăi cu COVID-19, așa cum o face cu alte boli.

Experții medicali de aici spun că este posibil ca anual să fie înregistrate sute de decese asociate COVID-19, similar gripei. Această abordare dă un exemplu altor țări care caută să iasă din carantină în timp ce încearcă să accelereze programele de imunizare, relatează The Guardian. „Singurul mod în care putem să nu avem decese oriunde în lume este să eliminăm boala cu totul, iar asta a fost făcut doar în cazul variolei”, a spus Paul Tambyah, președinte al Asia Pacific Society of Clinical Microbiology and Infection.

Singapore a raportat 44 de decese legate de COVID-19 de la începutul pandemiei, în ianuarie 2020. Țara cu populație de 5,7 milioane de locuitori înregistrează, într-un an obișnuit, aproximativ 800 de decese asociate gripei comune. „În timp ce ideea de sute de decese cauzate de COVID pare șocantă comparativ cu decesele înregistrate până acum și merită efortul de a preveni asta, este la egalitate cu gripa, de care societății nu prea îi pasă”, a declarat Alex Cook, expert în boli infecțioase la National University of Singapore (NUS).

El a adăugat că, dacă vaccinarea în rândul vârstnicilor nu va fi îmbunătățită, în următorul an sau doi este posibil să fie înregistrate până la o mie de decese asociate COVID-19 în Singapore.

Ministrul Sănătății, Ong Ye Kung, a spus luna aceasta că, în timp ce economia se va deschide, singaporezii „trebuie să fie pregătiți psihic” pentru posibilitatea ca bilanțul deceselor asociate COVID-19 să crească.

Trei sferturi dintre locuitorii Singapore sunt vaccinați anti-COVID.

În ultimele două săptămâni, Singapore a raportat 6 decese asociate bolii, iar niciuna dintre persoanele în cauză nu a fost vaccinată.

SUA vor recomanda a treia doză de ser anti-COVID

Oficialii din sănătate și experții medicali americani este așteptat să recomande că cei mai mulți americani eligibili spre a fi vaccinați anti-COVID ar trebui să primească o doză suplimentară la opt luni după cea de-a doua doză, potrivit unor surse citate de nbcnews.com.

Liniile directoare, care vor fi aplicate doar în cazul vaccinurilor Pfizer și Moderna, ar putea intra în vigoare la jumătatea lunii septembrie.

Recomandarea vine în timp ce varianta Delta a coronavirusului este dominantă în Statele Unite și autoritățile sanitare analizează dacă vârstnicii ar trebui să primească toamna aceasta doza suplimentară.

Food and Drug Administration (FDA), organismul american de reglementare a medicamentelor și alimentelor, a modificat săptămâna trecută autorizațiile de utilizare de urgență pentru serurile Moderna și Pfizer/ BioNTech pentru a permite celor cu sisteme imunitare slăbite să primească a treia doză. Este vorba despre cei care nu au dezvoltat un răspuns imun adecvat împotriva coronavirusului chiar și după ce au fost complet vaccinați. Printre cei care vor primi mai întâi a treia doză se numără lucrătorii sanitari, cei din centrele de îngrijire și vârstnicii, care au fost primii vaccinați odată ce serurile au primit autorizare pentru utilizare de urgență, în luna decembrie.

De atunci, mai mult de 198 de milioane de oameni au primit, în SUA, cel puțin o doză de vaccin anti-COVID, cu peste 168 de milioane de oameni complet vaccinați.  Totuși, în SUA crește constant numărul contaminărilor, din cauza variantei Delta, care este mult mai contagioasă.

Bob Dylan, dat în judecată pentru că ar fi drogat și agresat sexual o minoră în 1965

Muzicianul american Bob Dylan a fost acuzat că a drogat și agresat sexual o fată în vârstă de 12 ani în anul 1965, potrivit unui proces deschis săptămâna trecută în New York.

În documentele depuse la Curtea Supremă vineri se arată că Dylan s-a împrietenit cu fata, identificată cu inițialele J.C., în luna mai a anului 1965.

Bob Dylan, acum în vârstă de 80 de ani, ar fi „stabilit o legătură emoțională” cu J.C. pentru „a-i reduce inhibițiile, cu scopul de a o abuza sexual, ceea ce a făcut”, se arată în documente. Este precizat că Dylan s-a folosit de droguri, alcool și amenințări cu violență fizică, „lăsând-o cu cicatrici emoționale și afectată psihic până în ziua de astăzi”.

Într-o declarație acordată NBC News, un purtător de cuvânt al lui Dylan a spus: „Acuzația veche de 56 de ani este falsă și va fi apărată puternic”.

Daniel Isaacs, unul dintre avocații care o reprezintă pe J.C., a comentat: „Nimic altceva decât plângerea vorbește de la sine și vom dovedi acuzațiile în fața unei curți de judecată”.

Documentele arată că, la acel moment, J.C. tocmai împlinise vârsta de 12 ani și că mai multe episoade de abuz au avut loc în apartamentul lui Dylan din celebrul Hotel Chelsea din Manhattan, în aprilie și mai 1965. Femeia a suferit depresie, anxietate și alte efecte în urma abuzului, mai este specificat în documente.

“Părintele jocului sudoku” a murit la vârsta de 69 de ani

Maki Kaji, un editor pasionat de puzzle-uri, cel care a popularizat jocul sudoku botezându-l în anii 1980 cu numele japonez sub care este cunoscut și astăzi, a decedat la vârsta de 69 de ani, a anunțat editura pe care a fondat-o. “Kaji-san, cunoscut ca cel care a botezat jocul sudoku, era iubit de amatorii de puzzle-uri din lumea întreagă”, este mesajul publicat pe pagina editurii Nikoli. Japonezul s-a stins din viață pe 10 august din cauza unui cancer biliar.

Conceptul original al jocului - pătratul latin - a fost inventat în secolul al XVIII-lea, în Europa, de un matematician elvețian, Leonhard Euler.

Versiunea sa modernă, diferită întrucât grila de joc este împărțită în nouă pătrate cu câte nouă căsuțe, a fost descoperită la începutul anilor 1980 într-un magazin american de Maki Kaji, care l-a importat apoi în Japonia.

Descoperirea unui nou puzzle este “ca și cum ai descoperi o comoară”, a declarat Maki pentru BBC în 2007. Acesta a dat numele japonez al jocului, sudoku, o contracție a sintagmei “cifrele trebuie să fie singure” și ale cărei două caractere s-ar putea traduce prin “numere solitare”.

Jocul s-a răspândit în întreaga lume după ce Wayne Gould, un judecător pensionar din Hong-Kong, pasionat de jocuri de concentrare, a decis în 1997, după ce a descoperit sudoku în Japonia, să scrie un program informatic care să genereze grile sudoku.

Jucătorul de sudoku trebuie să completeze o grilă de 9 pe 9 (81 de căsuțe) cu cifre de la 1 la 9 astfel încât niciunul să nu apară de două ori pe aceeași linie, coloană sau în același pătrat.

Facebook interzice conținutul care are legătură cu talibanii

Facebook consideră talibanii drept organizație teroristă și a anunțat că interzice pe platformele sale gruparea și tot conținutul care o sprijină. Compania a precizat că are o echipă dedicată de experți afgani care monitorizează și înlătură conținutul legat de grupare. Facebook a subliniat că politica se aplică tuturor platformelor sale, inclusiv Instagram și WhatsApp.

Există informații că talibanii folosesc totuși WhatsApp pentru a comunica. Facebook a declarat pentru BBC că va lua măsuri dacă va găsi conturi pe aplicație care sunt legate de grupare. Platformele social media precum Twitter și YouTube au fost criticate pentru modul în care au gestionat conținutul legat de talibani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.