Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Poate fi și Europa lider mondial în ceva - comisarul UE pentru Piața Unică: Europa poate câștiga războiul pentru date industriale

Ziarul de Vrancea
14 feb 2020 1689 vizualizări

Europa a pierdut bătălia pentru a crea campioni digitali capabili să devanseze companiile americane și chineze în privința colectării datelor personale, dar poate câștiga războiul în ceea ce privește datele industriale, a declarat sâmbătă comisarul pentru Piața Unică, Thierry Breton, transmite Reuters

Cantități uriașe de date, de la cât de rapid conducem mașinile la de cât timp au nevoie roboții să sorteze produse vor deschide un nou front în bătălia pentru dominația digitală, a declarat Brecon. Alarmată de dominația companiilor de tehnologie americane și chineze, cum ar fi Google, Amazon sau Huawei, Comisia Europeană renunță la atitudinea de „lasă-mă să te las” de la începutul anilor 2000, amplificând presiunea reglementărilor pentru protejarea afacerilor sale.

Noua abordare va fi prezentată miercuri, când Breton va dezvălui noua strategie a blocului comunitar în domeniul datelor și inteligenței artificiale.

„Intrăm într-o nouă fază. Bătălia pentru date industriale începe acum, iar principalul câmp de luptă va fi Europa”, a spus Breton, fost ministru de Finanțe francez, într-un interviu. Breton a arătat că UE are oportunitatea unică să câștige viitoarea etapă a revoluției digitale, centrată pe colectarea, gestionarea și analiza datelor pentru fabrici, transporturi, energie și asistență medicală. „Europa este cel mai industrializat continent din lume. Statele Unite au pierdut mare parte din know-how în ultima etapă a globalizării. Trebuie să îl refacă. China are handicapuri legate de valoarea adăugată pe care le corectează”, a spus Breton. „Cea mai mare parte a lanțului valorii industriale, de la grupuri mari la companii mici și mijlocii, se află astăzi în Europa. Acesta este motivul pentru care toți ochii sunt îndreptat în acest moment către Europa”, a adăugat acesta.

Comisarul, care a vorbit la conferința pentru securitate din Munchen, unde s-a întâlnit cu directorul general al Microsoft, înainte de a discuta cu fondatorul Facebook Mark Zuckerberg, luni, la Bruxelles, este nerăbdător ca Europa să adopte o atitudine mai hotărâtă. “În acest sector, învingătorii de mâine nu vor fi neapărat învingătorii de astăzi”, a spus Breton, adăugând că marile platforme pentru servicii cloud care există astăzi vor fi probabil înlocuite cu „platforme mini-clouds” mai descentralizate și mai sigure

Fost director general al grupului francez de IT Atos și al grupului de telecomunicații Orange, Breton a spus că Comisia Europeană va prezenta miercuri o abordare pe trei direcții, constând în reglementări mai stricte, investiții în infrastructură și strategii specifice sectoarelor.

Reuters a prezentat în ianuarie un proiect de document cu măsuri pentru crearea unei piețe unice a datelor, care ar putea să mai sufere modificări înainte de prezentarea de pe 19 februarie. Documentul include o serie de reguli noi, referitoare la utilizarea datelor la nivel transfrontalier, interoperabilitatea datelor și standarde. Alte propuneri sunt renunțarea la reglementările în domeniul concurenței care împiedică schimburile de date și introducerea unor reguli pentru a împiedica platformele online mari să impună condiții unilaterale de acces. Europa va continua să fie deschisă pentru companiile din afara continentului, dar dorește să se folosească de baza sa industrială pentru a stabili reguli proprii, înainte să o facă alte continente, a arătat Breton.

Coronavirus: numărul deceselor a ajuns la 1.669. Primul deces în Europa

356 de cazuri de îmbolnăvire la bordul navei de croazieră Diamond Princess, pe care se află și români

Numărul deceselor provocate de coronavirus a ajuns la 1.669, conform CNN. La bordul navei de croazieră Diamond Princess, pe care se află și români, numărul îmbolnăvirilor este de 356. BBC relatează că autoritățile chineze au raportat a treia zi consecutivă de scădere a numărului de îmbolnăviri. În întreaga lume s-au înregistrat 69.000 de cazuri de îmbolnăvire, sâmbătă fiind consemnat și primul deces produs în Europa de Covid-19. Ieri dimineață erau confirmate 68.500 de cazuri de îmbolnăvire în China, cu 2.009 mai multe decât în ziua precedentă, dar este este a treia zi consecutivă de scădere a numărului zilnic de cazuri raportate, potrivit BBC. Sâmbătă au fost înregistrate încă 142 de decese, ceea ce aduce bilanțul la 1.669. Primul deces produs în afara Asiei a avut loc sâmbătă, în Franța, în cazul unei turiste chinezoiace de 80 de ani care era tratată de infecție cu coronavirus din 25 ianuarie. Aproape 9.500 de pacienți s-au vindecat și au fost externați din spitale din China. Pe nava Diamond Pricess, aflată în portul nipon Yokohama, pe care se află și români, au fost confirmate încă 70 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, numărul total ajungând astfel la 356. Turiștii americani urmează să fie evacuați duminică de pe navă.

Alegeri neclare în Iran

 iranienii își aleg un nou Parlament: victorie așteptată a conservatorilor

Iranienii au fost chemați la urne, vineri, pentru alegeri legislative decisive, la care victoria conservatorilor este anticipată, după invalidarea miilor de candidați reformiști și moderați, informează AFP. Iranienii trebuie să aleagă și înlocuitorii membrilor decedați din Adunarea experților, însărcinată să numească, să supervizeze și să-l demită eventual pe liderul suprem. 

Mai multe instituții ale Republicii islamice din iran sunt numite, direct sau indirect, de liderul suprem, principalul decident al țării. Dar Parlamentul și Adunarea experților sunt aleși de popor prin vot universal. Parlamentul redactează legislația, ratifică tratatele internaționale și aprobă bugetul național. Minoritățile religioase recunoscute de Constituție au cinci reprezentanți în Parlament: unul pentru zoroaștri, unul pentru evrei, unul pentru creștinii asirieni și caldei, doi pentru creștinii armeni.

Parlamentul votează legile și are puterea de a-i aproba sau a-i interoga pe miniștri și pe președintele Republicii. Este compus din 290 de membri și este ales la fiecare patru ani. Iranienii trebuie să aleagă șapte locuri (din 88) din Adunarea experților rămase vacante prin decesul titularilor lor în cursul ultimilor patru ani. Această instituție ar putea juca un rol crucial de acum și până în 2024, din cauza vârstei înaintate a ayatolahului Ali Khamenei, liderul suprem, care are 80 de ani. 

În Iran, candidații provin în general din două mișcări politice: reformatorii și conservatorii. După invalidarea a mii de reformatori, la aceste alegeri își vor disputa un loc în Parlament conservatorii și ultraconservatorii. 

Conservatorii, în prezent, vor ca Republica islamică Iran să respecte acordul nuclear iranian din 2015, înțelegere din care Statele Unite s-au retras în 2018. Pe de altă parte, ultraconservatorii resping încă de la început acest acord și se opun oricărei negocieri cu Occidentul.      

Scrutinul este uninominal în aproape toate circumscripțiile, cu excepția marilor orașe, unde alegătorii sunt chemați să-și aleagă mai mulți candidați (cel mult 30 la Teheran). 

Coaliția conservatorilor s-a format în jurul lui Mohammad Baqer Qalibaf, 58 de ani, fost primat al Teheranului (2005-2017), fost șef al Poliției (2000-2005) și de trei ori candidat la prezidențiale, care se definește drept „tehnocrat”.

Protest la Hong Kong: în centru, coronavirusu;

Sute de manifestanți au ieșit în stradă la Kong Kong, ieri, pentru a protesta față de planurile de transformare a unor clădiri în centre de carantină pentru coronavirus, relatează Reuters. Sute de oameni au protestat pe ploaie în districtul Fo Tan, unde autoritățile vor să folosească pentru carantină un nou complex rezidențial subvenționat de guvern. O femeie în vârstă de 38 de ani, mamă a doi copii, a declarat că a așteptat opt ani să se mute în casa din complexul Chun Yeung și că până la sfârșitul lunii urma să primească cheile. “Nu am fost consultați și nu știm cât vor folosi complexul Chun Yeung. De aceea suntem atât de supărați”, a explicate ea. Protestatari s-au strâns duminică și înalte districte. Prețurile caselor în Hong Kong sunt printre cele mai mari din lume, astfel că pentru mulți să devină proprietari este doar un vis. Frustrările cu privire la locuințe au dus și la alte proteste în trecut. Mulți locuitori din Hong Kong, deja nervoși din cauza amestecului Beijingului în afacerile interne, au criticat felul în care guvernul a gestionat situația legată de coronavirus. În Hong Kong s-au înregistrat 57 de cazuri de infectare cu coronavirus. O persoană a murit.

Regizorul filmului „Parasite”, întâmpinat ca un erou în Coreea de Sud

Regizorul filmului „Parasite” Bong Joon-ho, căștigător a patru premii Oscar la ceremonia din acest an de la Los Angeles, a fost primit, ieri, cu urale și aplauze la întoarcerea în Coreea de Sud, scrie Reuters. Aproximativ 300 de reporteri și admiratori au așteptat să-l felicite pe Bong Joon-ho la sosirea pe Aeroportul Internațional Incheon. „Vă mulțumesc pentru aplauze, aș vrea să vă aplaud în schimb pentru că ați făcut față atât de bine coronavirusului”, a spus Bong. „Mă voi alătura efortului de a depăși această criză, spălându-mă pe mâini cu sârguință. Sunt fericit să fiu din nou acasă”. „Parasite” a devenit primul lungmetraj în altă limbă decât engleza care a câștigat la categoria „cel mai bun film” în istoria de 92 de ediții a galei Oscar. Producția a fost recompensată în total cu patru premii Oscar, inclusiv pentru „cel mai bun regizor” și „cel mai bun scenariu original”, acordate lui Bong Joon-ho, precum și „cel mai bun film internațional”. Lungmetrajul vorbește despre inegalitatea socială. Are în centru o familie care face eforturi financiare și aspiră la o viață mai bună. Este o comedie violentă despre conflictul dintre clase sociale și despre lăcomie.

Nouă persoane dependente de droguri, ucise la Kabul

Nouă persoane fără adăpost dependente de droguri au fost ucise într-un atac armat la Kabul, au anunțat ieri autoritățile afgane, relatează Reuters. Cauza atacului comis de bărbați cu arme neidentificați însă nu se știe, iar poliția a deschis o anchetă. Oamenii fără adăpost dormeau în momentul atacului într-o zonă deschisă. Conform estimărilor, în Afganistan sunt 2,5 milioane de utilizatori de droguri, majoritatea dependenți de heroină făcută din culturi crescute în țară. Aproximativ 20.000 de utilizatori de droguri sunt fără adăpost, iar jumătate dintre ei trăiesc în Kabul. “Este o criză social”, a declarat doctorul Shokoor Haidari, reprezentant al Ministerului Sănătății.

El a precizat că ministerul poate asigura tratamentul a 40.000 de oameni pe an, dar au nevoie de ajutor mult mai mulți oameni. În ultimele două luni, au murit din cauza frigului cel puțin 50 de utilizatori de droguri care erau fără adăpost.

Atac cu cuțit într-o biserică din Moscova, doi răniți

Un bărbat a fost arestat ieri, la Moscova, după ce a înjunghiat două persoane într-o biserică ortodoxă din nord-estul capitalei ruse, au anunțat autoritățile care nu au precizat pentru moment dacă a fost vorba despre un atac cu caracter terorist, scrie AFP. „Poliția a arestat un bărbat în vârstă de 26 de ani, rezident în regiunea Lipetsk (sudul Moscovei), care a intrat în biserică din strada Bakuninskaia, în dimineața zilei de 16 februarie, și a rănit două persoane cu un cuțit”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Irina Volk, citată de agențiile de presă rusești.

Răniții au fost preluați de medici, a precizat ea. Potrivit acesteia, motivele atacului sunt pentru moment necunoscute. Conform postului de televiziune Ren-TV, bărbatul a intrat în biserică în timpul slujbei și a fost imobilizat de enoriași. Kirill Sladkoov, preot în biserica unde a avut loc atacul, a explicat că bărbatul purta ochelari, mănuși de cauciuc, o cagulă și căști la care asculta muzică.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.