Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Piața buncărelor de lux este în plină expansiune

Ziarul de Vrancea
3 dec 2022 684 vizualizări

Miliardarii lumii se pregătesc pentru vremurile când pe Pământ nu se va mai putea trăi

Între războiul din Ucraina, pandemia și încălzirea globală, bogații lumii investesc din ce în ce mai mult în buncăre de lux. Aceste adăposturi izolate ar trebui să le permită să supraviețuiască timp de mai mulți ani în cazul unui dezastru global, potrivit boursorama.com, citat de G4Media.ro

Case de lux sub formă de buncăre

De la începutul războiului din Ucraina, vânzările de adăposturi antiatomice au crescut vertiginos, în special cele specializate în buncăre de lux. Compania americană Defcon Underground Bunkers și-a văzut comenzile crescând cu 500% la trei săptămâni după începerea conflictului. Rising S Bunkers, din Texas, raportează o creștere de 1.000% a comenzilor. Compania este specializată în reședințe subterane vândute exclusiv clienților bogați. Prețul acestor buncăre variază între 40.000 și 100 de milioane de dolari și este ușor de înțeles de ce atunci când vezi fotografiile. Unul dintre modelele sale vedetă, „Aristocrat”, poate găzdui până la 50 de persoane. În interior, există săli de jocuri, saună, sală de gimnastică, cinematograf, piscină și chiar o sală de arme. Bucătăria este făcută pe măsură. Un garaj poate găzdui mai multe vehicule. Complexul funcționează cu sau fără rețelele existente (electricitate și apă potabilă). Acesta este prevăzut cu un refugiu de suprafață pentru a securiza intrarea și are un perete antiglonț și uși antiexplozive masive. Confortul unui palat într-un adăpost antiaerian. Prețul de vânzare? 8,35 milioane de dolari.

Buncăre de lux: 5 milioane de dolari bucata

Compania Rising S Bunkers își văzuse deja vânzările crescând brusc în momentul de vârf al pandemiei din 2020. Vivos, un pionier în domeniu, s-a specializat, de asemenea, în construirea de buncăre de lux în întreaga lume. Deși multe dintre acestea se află în Statele Unite, ele se găsesc și în Europa. Europa One, situat în Rothenstein, Germania, de exemplu, este un fost buncăr sovietic pe care compania l-a reproiectat. Acesta poate proteja până la 500 de persoane timp de un an. Buncărul se întinde pe aproape 25.000 de metri pătrați și este complet securizat. În interior, există baruri, un cinematograf, o piscină și chiar o bancă de ADN pentru a repopula lumea, dacă este nevoie. Lucrările au început în 2016. La momentul respectiv, 50.000 de familii din întreaga lume solicitaseră deja să își rezerve un loc în buncăr în cazul unui dezastru global. Taxa de bază pentru a fi acceptat este de 35.000 de dolari pentru un adult și de 25.000 de dolari pentru un copil. Cei mai înstăriți au la dispoziție și cazare de cinci stele. Aceste spații individuale de 425 de metri pătrați au fost apoi vândute pentru sume cuprinse între 3 și 5 milioane de dolari.

Buncăre sub formă de kit

Când vine vorba de buncăre, Franța este una dintre cele mai slab echipate țări. Potrivit Artémis Protection, un producător de adăposturi antiatomice, Franța are doar 1.000 de buncăre, dintre care 400 sunt private și 600 militare. Cei mai îngrijorați pot apela la compania japoneză WNIShelter. Aceasta propune adăposturi antiatomice sub formă de kit, pe care proprietarul și le montează singur. Potrivit companiei, aceste cuști metalice sunt capabile să reziste la dezastre naturale, radiații și chiar la lovituri de rachete.

Antreprenorii bogați se pregătesc pentru sfârșitul lumii

Noua Zeelandă pare a fi locul unde trebuie să fii, dacă ești miliardar. În ultimii ani, s-au multiplicat buncărele din insulă pentru miliardarii îngrijorați. Mulți dintre ei sunt din Silicon Valley. Peter Thiel, fondatorul PayPal, este unul dintre primii care și-au construit un astfel de refugiu pe insula Kiwi. Dacă ideea unei catastrofe climatice este în mintea tuturor, acești mari patroni anticipează mai degrabă un eveniment de tip război civil, așa cum mărturisea miliardarul Reid Hoffman, fondatorul LinkedIn, într-un interviu acordat publicației New Yorker: „Se va întoarce țara împotriva bogaților? Împotriva inovației tehnologice? Se va transforma în dezordine civilă? În orice caz, mai mult de 50% dintre miliardarii din Silicon Valley au încheiat, într-un fel sau altul, o asigurare împotriva apocalipsei.” Este cazul lui Mark Zuckerberg, patronul Facebook, care și-a construit o reședință autonomă în Hawaii, pe insula Kauai, pentru 100 de milioane de dolari.

Xi Jinping nu acceptă vaccinurile occidentale împotriva Covid

Liderul chinez Xi Jinping nu dorește să accepte vaccinurile occidentale, în ciuda provocărilor cu care se confruntă China cu Covid-19 și, deși protestele recente nu reprezintă o amenințare la adresa guvernării Partidului Comunist, acestea i-ar putea afecta poziția personală, a declarat directorul de informații naționale al SUA, Avril Haines, conform The Guardian. Deși numărul de cazuri zilnice de Covid din China se apropie de maximele istorice, unele orașe iau măsuri pentru a relaxa regulile de testare și de carantină după ce politica lui Xi de toleranță zero față de Covid a declanșat o încetinire bruscă a economiei și manifestări publice. Haines a vorbit la la Forumul Național Reagan de Apărare din California și a spus că, în ciuda impactului social și economic al virusului, Xi „nu este dispus să ia un vaccin mai bun din Occident și, în schimb, se bazează pe un vaccin din China care este bun doar că nu este la fel de eficient împotriva Omicron”.

“A vedea protestele și răspunsul la acestea contrazice narațiunea pe care îi place să o propună, și anume că China este mult mai eficientă la guvernare”, a spus Haines. “Nu este, din nou, ceva pe care îl vedem ca fiind o amenințare la adresa stabilității în acest moment, sau schimbarea regimului sau ceva de genul acesta”, a spus ea, adăugând în același timp: “Cum se va desfăura va fi important pentru statutul lui Xi”.

Săptămâna trecută, autoritățile au ridicat brusc restricțiile Covid în orașele chinezești Guangzhou și Chongqing, unde protestatarii au avut confruntări cu poliția. Sâmbătă, orașul Shenzhen a anunțat că nu va mai cere oamenilor să arate un rezultat negativ al testului Covid pentru a folosi transportul public sau a intra în parcuri, după proteste similare din Chengdu și Tianjin. Multe cabinete de testare din Beijing au fost închise, deoarece capitala a încetat să mai ceară rezultate negative la teste ca o condiție pentru a intra în locuri precum supermarketuri.

Într-un efort aparent de a combate furia față de politicile zero-Covid care au declanșat inițial protestele, autoritățile au anunțat, de asemenea, planuri de a intensifica vaccinarea persoanelor în vârstă. China nu a aprobat niciun vaccin străin împotriva Covid-19, optând pentru cele produse pe plan intern, despre care unele studii au sugerat că nu sunt la fel de eficiente ca unele străine. Aceasta înseamnă că reducerea măsurilor de prevenire a virusurilor ar putea veni cu riscuri mari, potrivit experților.

Armata americană a confiscat un convoi de arme

 acesta a plecat din Iran către Yemen

Marina SUA a anunțat, sâmbătă, confiscarea a unui milion de cartușe, precum și a lansatoare de rachete introduse ilegal, conform acesteia, pe navă din Iran către Yemen, relatează AFP. Marfa a fost descoperită “în timpul unei verificări a navei la îmbarcare”, a notat Flota a 5-a SUA cu sediul în Bahrain într-un comunicat, menționând că este “a doua confiscare ilegală majoră de arme într-un an” pe această rută maritimă. Într-o declarație, viceamiralul Brad Cooper a acuzat Iranul de “transfer ilegal de ajutor letal” și de “comportament destabilizator”. “Forțele navale americane lucrează pentru a preveni și a perturba activitățile maritime periculoase și iresponsabile din regiune”, a adăugat el.


Iranul admite că îi sprijină pe rebelii Houthi din Yemen, dar neagă că le-a furnizat arme. Nava de pescuit interceptată, joi, transporta aproape 7.000 de lansatoare de rachete și “propulsoare folosite pentru a lansa rachete RPG”, potrivit comunicatului. În noiembrie, Marina SUA a declarat că a interceptat o nava care venea din Iran care transporta “materiale care ar putea fi folosite pentru a produce combustibil pentru rachete și explozibili” pentru rebelii yemeniți.

China: Shanghai va eliminia de azi unele măsuri anti-Covid

Orașul Shanghai va elimina de luni unele măsuri ale politicii draconice anti-Covid în vigoare în China, au anunțat autoritățile, duminică, după un val de demonstrații istorice împotriva restricțiilor de sănătate și pentru mai multe libertăți politice, relatează AFP. Locuitorii acestui centru financiar al Chinei vor putea din nou să folosească transportul public și să acceseze anumite locuri publice, cum ar fi parcuri și atracții turistice, fără a fi necesar să arate un rezultat negativ al testului PCR, vechi de mai puțin de 48 de ore, se arată într-un comunicat difuzat pe rețeaua socială WeChat. Shanghai merge astfel pe urmele multor orașe, inclusiv Beijing, Tianjin, Shenzhen și Chengdu, care au anulat sâmbătă obligația de a prezenta un test negativ în transportul public. Furia chineză față de linia dura a pandemiei s-a răspândit în străzi weekendul trecut, o mobilizare la o amploare nemaivăzută în decenii. China a încercat rapid să înăbușe mișcarea, cu o prezență puternică a poliției pe străzi și o supraveghere sporită a rețelelor sociale. În același timp, mai multe orașe au început să ușureze restricțiile, în special prin renunțarea la testarea zilnică în masă, unul dintre stâlpii plictisitori ai „zero-Covid”, în vigoare de aproape trei ani. Autoritățile locale din Beijing au renunțat sâmbătă la înregistrarea cu numele real care era necesară pentru achiziționarea de medicamente pentru răceală și febră.

Alertă vulcanică în Asia

Vulcanul Semeru, de pe insula Java din Indonezia, a fost plasat duminică în alertă maximă de autorități ca urmare a erupției, la un an de la o catastrofă. Centrul de vulcanologie și prevenirea catastrofelor geologice (PVMBG) a ridicat nivelul activității vulcanice de la trei la patru, a declarat purtătorul de cuvânt Hendra Gunawan pentru postul Kompas TV. “Asta înseamnă că pericolul amenință zonele populate și activitatea vulcanului s-a intensificat”, a adăugat el. Situat în estul insulei Java, dintre care este cel mai înalt punct cu o altitudine de 3.676 de metri, Muntele Semeru a aruncat duminică un nor de cenușă de aproximativ 1,5 km înălțime. Nu au fost anunțate victime după erupție, dar Hendra Gunawan i-a sfătuit pe locuitorii din apropiere să meargă la cel puțin 8 km distanță de crater. Evacuarea persoanelor, care include copii și vârstnici care locuiesc în apropierea vulcanului din provincia Java de Est a început. 93 de rezidenți au fost evacuați până acum, a declarat Agenția de atenuare a efectelor dezastrelor din Indonezia, a declarat BNPB într-un comunicat. Agenția de Meteorologie din Japonia monitorizează posibilitatea unui tsunami acolo. Ultima erupție a vulcanului, în urmă cu exact un an, a ucis cel puțin 51 de oameni.

Ucraina aplică sancțiuni împotriva a 10 clerici de rang înalt: legături cu o biserică pro-Moscova

Ucraina aplică sancțiuni împotriva a 10 clerici de rang înalt care ar avea legături cu o biserică pro-Moscova pe motiv că au fost de acord să colaboreze cu autoritățile de ocupație ruse sau au justificat invadarea de către Moscova, a declarat serviciul de securitate, scrie Reuters. Anunțul făcut sâmbătă este cel mai recent dintr-o serie de măsuri împotriva unei filiale ucrainene a Bisericii Ortodoxe, legată istoric de Moscova. Biserica Ortodoxă din Rusia susține războiul. Serviciile de securitate au declarat că cei 10 clerici au convenit în mod diferit să coopereze cu autoritățile de ocupație, au promovat narațiuni pro-ruse și au justificat agresiunea militară rusă în Ucraina. Majoritatea clericilor - fie membri ai bisericii, fie strâns legați de aceasta - trăiesc în teritorii controlate de Rusia sau se află în străinătate, a spus serviciul. „Serviciul de Securitate al Ucrainei continuă să desfășoare o activitate cuprinzătoare privind protecția statului ucrainean și va continua să expună persoanele care amenință suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, se arată în comunicat. Filiala ucraineană a rupt în mod oficial legăturile cu Biserica Ortodoxă Rusă în luna mai anul trecut, dar este încă neîncrezată de mulți ucraineni și acuzată de cooperare secretă cu Rusia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.