MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Patru alpinişti americani au căzut peste 120 de metri într-o râpă
Unul dintre ei a supravieţuit, a reuşit să urce şi a plecat cu maşina până la un telefon pentru a cere ajutor
Un alpinist care a căzut de la peste 120 de metri în timp ce cobora o râpă abruptă în munţii North Cascades din Washington a supravieţuit căderii care i-a ucis pe cei trei însoţitori ai săi, a mers până la maşina sa pe întuneric şi apoi a condus până la un telefon public pentru a cere ajutor, au anunţat marţi autorităţile, transmite The Guardian.
Alpinistul supravieţuitor, care nu a fost identificat public, a reuşit să se elibereze dintr-o încurcătură de frânghii, căşti şi alte echipamente după accident şi a reuşit să ajungă la destinaţie în ciuda hemoragiei interne şi a traumei craniene, a declarat Dave Yarnell, şerif adjunct al comitatului Okanogan.
Căderile de acest gen, soldate cu trei decese, sunt extrem de rare şi încă nu se cunosc multe detalii despre ceea ce a dus la aceasta, a declarat Cristina Woodworth, care conduce echipa de căutare şi salvare a şerifului. În urmă cu şapte ani, doi alpinişti au fost ucişi într-o cădere de pe El Capitan din parcul naţional Yosemite. Grupul de patru persoane - inclusiv victimele, în vârstă de 36, 47 şi 63 de ani - escaladau Early Winters Spires, vârfuri zimţate despărţite de o crăpătură, populare printre alpiniştii din lanţul North Cascade, la aproximativ 160 de mile nord-est de Seattle. Alpinistul supravieţuitor a fost spitalizat în Seattle.
Grupul de patru persoane a avut parte de un dezastru în acea noapte, când ancora care le asigura corzile pare să fi cedat în timp ce coborau pe o râpă abruptă, încercând să ajungă la baza vârfului, a declarat Yarnell.
Aceştia au plonjat aproximativ 60 de metri într-o râpă înclinată şi apoi au mai căzut încă 60 de metri înainte de a se opri, a spus el. Autorităţile cred că grupul urcase, dar s-a întors când a văzut că se apropie o furtună.
O echipă de căutare şi salvare formată din trei persoane a ajuns la locul căderii, a declarat Woodworth. Echipa a folosit coordonatele unui dispozitiv pe care alpiniştii îl aveau asupra lor, care fusese împărtăşit de un prieten al bărbaţilor.
După ce au găsit locul, au chemat un elicopter pentru a scoate cadavrele unul câte unul din cauza terenului accidentat, a declarat Woodworth.
Luni, echipele de intervenţie au analizat echipamentul recuperat, încercând să descifreze cauza căderii, a spus Woodworth. Aceştia au găsit un piton - practic un mic vârf de metal care este înfipt în crăpăturile stâncii sau în gheaţă şi care este folosit ca ancoră de către alpinişti - care era încă prins în corzile alpiniştilor.
Pitonii sunt deseori lăsaţi în pereţi. Ei pot fi acolo de ani sau chiar decenii şi pot deveni mai puţin sigure în timp. ”Părea vechi şi uzat, iar restul echipamentului lor părea mai nou, aşa că presupunem că era un piton vechi”, a declarat Woodworth.
Alpiniştii se fixează cu ajutorul unor frânghii de ancore, cum ar fi pitonii sau alte echipamente de alpinism. Frânghiile au rolul de a le opri căderea în cazul în care alunecă şi, de obicei, alpiniştii folosesc ancore de rezervă, a declarat Joshua Cole, ghid şi coproprietar al North Cascades Mountain Guides, care practică alpinismul în zonă de aproximativ 20 de ani.
În general, ar fi neobişnuit să cobori în rapel de pe un singur piton, a spus Cole, adăugând că încă nu se ştie exact ce s-a întâmplat pe perete în acea noapte. ”În cele din urmă, dacă este posibil, am dori să obţinem mai multe informaţii de la partea supravieţuitoare”, a spus Woodworth.
Vârfurile sunt un loc popular de escaladă. Traseul pe care îl urmau alpiniştii, a spus Cole, era de dificultate moderată şi necesita deplasarea între gheaţă, zăpadă şi stâncă. Dar condiţiile, cantitatea de gheaţă faţă de stâncă, de exemplu, se pot schimba rapid în funcţie de vreme, a spus el, chiar de la o săptămână la alta sau de la o zi la alta, modificând riscurile rutei.
Judecătorul a pronunţat o nouă sentinţă pentru fraţii Menendez, care şi-au ucis părinţii în 1989
Un judecător din Los Angeles a pronunţat o nouă sentinţă pentru doi fraţi care execută închisoare pe viaţă pentru uciderea părinţilor lor într-o locuinţă luxoasă din Beverly Hills în 1989, făcându-i eligibili pentru eliberare condiţionată, transmite BBC. Judecătorul Michael Jesic le-a dat lui Erik şi Lyle Menendez o nouă sentinţă de la 50 de ani la închisoare pe viaţă. Fraţii vor trebui acum să pledeze pentru eliberarea lor în faţa comisiei de eliberare condiţionată a statului.
Cei doi au recunoscut că i-au ucis pe Kitty şi Jose Menendez, dar au spus că au acţionat în legitimă apărare după ani de abuzuri.
Procurorii au susţinut că fraţii au plănuit crimele cu puşca pentru a avea acces la averea părinţilor lor, că încă nu şi-au asumat responsabilitatea şi că nu ar trebui să fie eliberaţi. Cazul, care a generat cărţi şi documentare, încă divizează America. A fost readus în atenţia publică de un serial Netflix.
După ce judecătorul a fost de acord să comute sentinţa, fraţii au făcut o declaraţie emoţionantă în faţa instanţei. Aceştia au trecut în revistă detaliile crimelor brutale şi decizia lor de a reîncărca şi de a continua să îşi împuşte părinţii în sufrageria lor.
Ambii şi-au cerut scuze pentru acţiunile lor şi au vorbit despre speranţele lor de a lucra cu victimele abuzurilor sexuale şi de a-i ajuta pe cei încarceraţi dacă vor fi eliberaţi. "A trebuit să încetez să fiu egoist şi imatur pentru a înţelege cu adevărat prin ce au trecut părinţii mei în acele ultime momente", a declarat Erik Menendez în faţa instanţei. El descrie "şocul, confuzia şi trădarea" pe care trebuie să le fi simţit văzându-şi fiii ţinând arme şi deschizând focul.
Vocea lui Lyle Menendez a cedat în timp ce vorbea despre impactul acţiunilor sale ”de neînţeles” asupra familiei lor. ”V-am minţit şi v-am forţat să fiţi umiliţi în public”, a spus el familiei sale.
El a spus că aceştia ”au plâns cu mine şi şi-au exprimat suferinţa” şi că este ”recunoscător pentru dragostea şi iertarea” lor.
Judecătorul Jesic a calificat drept ”remarcabilă” activitatea fraţilor în timpul detenţiei, dar a menţionat că sentinţa iniţială a fost justificată la momentul respectiv. El a declarat că, în conformitate cu liniile directoare, ei erau eligibili pentru o nouă sentinţă, pronunţând noua sa sentinţă de la 50 de ani la închisoare pe viaţă. Fraţii au executat deja mai mult de 30 de ani de închisoare.
Avocatul fraţilor, Mark Geragos, a declarat că ”astăzi este o zi mare după 35 de ani”. Ei au fost ”cu un pas uriaş mai aproape de aducerea acasă”, a adăugat el.
Anamaria Baralt, verişoara fraţilor, care a depus mărturie în sala de judecată mai devreme în cursul zilei, a declarat că familia lor era entuziasmată.
”Este un proces dificil”, a spus ea despre audierea de eliberare condiţionată care îi aşteaptă pe fraţi, dar a precizat că aceştia vor ”păşi cu nerăbdare pe acele uşi dacă asta înseamnă că îi putem avea acasă”. Anterior, în sala de judecată, rudele au implorat judecătorul să permită eliberarea fraţilor.
Anamaria Baralt, care a declarat că a fost apropiată de ei de când erau copii, i-a spus judecătorului că merită ”o a doua şansă la viaţă”. "A fost un coşmar. Sunt disperată ca acest proces să se încheie", a spus ea.
Ea a declarat instanţei că vorbeşte frecvent cu fraţii şi că aceştia şi-au asumat "responsabilitatea pentru acţiunile lor". Ea a spus că Lyle Menendez i-a recunoscut că i-a cerut unui martor să mintă atunci când a depus mărturie la procesul lor anterior.
Dar ea a adăugat: "Sunt oameni foarte diferiţi de băieţii care au fost".
Procesul fraţilor, acum în vârstă de 54 şi 57 de ani, unul dintre primele care a fost difuzat la televiziune, chiar înaintea celui al jucătorului de fotbal american O.J. Simpson, a rămas gravat în memoria colectivă americană. Procurorii i-au acuzat pe cei doi tineri, în vârstă de 18 şi 21 de ani la momentul respectiv, că şi-au ucis părinţii pentru a moşteni averea lor de 14 milioane de dolari. Fraţii au prezentat crimele ca pe o încercare disperată de autoapărare, susţinând că au fost violaţi ani de zile de tatăl lor.
Serialul Monsters: The Story of Lyle and Erik Menendez şi un documentar produs de Netflix au reaprins recent interesul pentru acest caz, într-o lume în care mişcarea #MeToo a schimbat percepţia asupra victimelor violenţei sexuale. Cazul generează o frenezie, celebrităţi precum Kim Kardashian susţinând campania online în numele celor doi fraţi.
În acelaşi timp, o audiere programată pentru sfârşitul lunii ianuarie pentru a examina cererea lor de eliberare a fost amânată pentru 20 şi 21 martie, din cauza incendiilor care afectau Los Angeles-ul în acea perioadă.
Cutremur puternic cu magnitudinea 6,1 în largul coastelor Greciei
Un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,1 a lovit Grecia miercuri dimineață devreme, epicentrul fiind situat în mare, la 15 kilometri de insula Kasos, în sudul Mării Egee, potrivit Institutului american de geofizică (USGS), relatează AFP, preluat de Agerpres. Seismul s-a produs la o adâncime de 78 de kilometri în jurul orei locale 01.51 (marți, 22.51 GMT). Deocamdată nu sunt disponibile informații cu privire la posibile victime sau pagube. Epicentrul cutremurului este situat la aproximativ 100 de kilometri de coastele insulelor Creta și Santorini.
Regiunea insulei Santorini din Marea Egee, o destinație turistică populară în Grecia, a cunoscut o activitate seismică excepțională în ianuarie și februarie, cu mii de trepidații care au făcut ca unii locuitori să fugă. Situată pe mai multe falii geologice din sud-estul Mediteranei, Grecia este afectată în mod regulat de cutremure.
Ultimul cutremur mortal din arhipelag a avut loc în octombrie 2020, pe insula Samos, în Marea Egee, între Grecia și Turcia. Cu o magnitudine de 7,0, acest seism a făcut doi morți la Samos și peste 100 în orașul portuar Izmir din Turcia.
Robert Benton, regizor laureat al premiului Oscar pentru „Kramer contra Kramer”, a murit la vârsta de 92 de ani
Robert Benton, regizorul filmului „Kramer contra Kramer”, recompensat cu Oscar, şi scenaristul filmului „Bonnie şi Clyde”, a murit marţi la vârsta de 92 de ani. Acesta şi-a lăsat amprenta asupra anilor 1960 şi 1970. Decesul său a fost confirmat pentru AFP de Hillary Bibicoff, avocata sa.
Cea mai mare operă a sa a fost „Kramer vs Kramer” (1979), o privire intimă asupra chinurilor divorţului, în timp ce părinţii se luptă pentru custodia fiului lor. Succes uriaş de box-office, filmul a câştigat cinci premii Oscar: cel mai bun film, cel mai bun actor pentru Dustin Hoffman, cea mai bună actriţă în rol secundar pentru Meryl Streep, cel mai bun regizor şi cel mai bun scenariu adaptat. Admirator al cinematografiei franceze New Wave, Robert Benton a fost recunoscut de New York Times drept un moştenitor al lui François Truffaut - care a fost iniţial abordat de studiouri pentru a regiza „Kramer vs Kramer”.
Născut în Texas, Robert Benton s-a făcut remarcat la Hollywood prin co-scenariul filmului „Bonnie şi Clyde” (1967), un film despre celebrul cuplu de jefuitori de bănci din anii 1930. Ca regizor, el s-a remarcat şi cu „Seasons of the Heart” (1984), povestea unei văduve texane care se luptă să supravieţuiască Marii Depresiuni.
A realizat zece lungmetraje de-a lungul carierei sale, dar a fost foarte respectat la Hollywood pentru talentul şi modestia sa. „Există regizori care ştiu cum să obţină ce e mai bun de la actori. Eu nu sunt unul dintre ei”, spunea el.
La o ceremonie organizată la Hollywood în 2018, el a spus. „Am găsit actori - prin noroc, judecata directorilor de casting sau instinctul meu - care sunt extraordinar de buni. Am încercat să nu le stau în cale (...) ceea ce nu este atât de uşor”, a adăugat el cu umor. Robert Benton lasă în urmă un fiu. Soţia sa, Sallie, a murit în 2023.
Uniunea Europeană impune Moscovei cel de-al 17-lea pachet de sancţiuni
Ambasadorii Celor 27 au adoptat miercuri cel de-al 17-lea ”pachet” de sancţiuni impuse Rusiei, care ţinteşte alte 200 de petroliere ”fantomă”, menite să limiteze exporturile ruse de petrol, şi aproximativ 30 de entităţi acuzate de faptul că au ajutat Moscova să ocolească sancţiunile în vigoare, anunţă surse diplomatice, relatează AFP.
Aceste noi sancţiuni sunt independente de sancţiunile ”masive” avute în vedere în cazul în care Moscova refuză să negocieze şi să accepte un armistiţiu de 30 de zile, acceptat de către Kiev, cerut de către aliaţii din Occident ai Ucrainei.
În total, aproximativ 345 de nave se află de-acum în colimatorul Uniunii Europene (UE), potrivit acestor diplomaţi. Această flotă ”fantomă” - alcătuită din nave adesea îmbătrânite şi neînmatriculate - operează în principal la Marea Baltică, fără asigurări occidentale şi cu echipaje lipsite de experienţă.
Numărul acestora a ”explodat” după invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022, după ce UE şi Occidentul au ţintit exporturile de petrol şi produse petroliere ruseşti, cu scopul de a micşora veniturile Rusiei. Potrivit unui raport întocmit de către Şcoala de Economie de la Kiev (KSE) aproximativ 430 de nave au fost identificate ca făcând parte din această ”flotă fantomă” la nivel mondial.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a îndemnat marţi partenerii din Occident să aplice Moscovei ”cele mai puternice” sancţiuni, dacă omologul său rus Vladimir Putin refuză să-l întâlnească în Turcia, în cadrul unor eventuale negocieri de pace. Noul cancelar german Friedrich Merz a reafirmat marţi că Rusia urmează să fie vizată de sancţiuni suplimentare dacă nu se înregistrează ”un progres real săptămâna aceasta” în ajungerea la o încetare a focului în Războiul din Ucraina.