Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Pandemia uitată de gripă din 1968, care a ucis un milion de persoane

Ziarul de Vrancea
4 mai 2020 1604 vizualizări

La acea vreme, nu a existat niciun titlu publicat cu majuscule în ziarele din epocă și nicio măsură guvernamentală, spun istoricii despre virusul care a ucis zeci de mii de persoane în statele occidentale

Un virus respirator apărut în China, care a trecut granițele dintre state, a cauzat o pandemie și, într-o singură lună, a provocat zeci de mii de decese în Franța, semănând din aceste puncte de vedere cu noul coronavirus din 2020, informează AFP.

Prima pandemie din era contemporană, această epidemie de gripă A (H3N2), constatată la jumătatea anului 1968 în enclava Hong Kong, a făcut înconjurul planetei într-un an și jumătate, ucigând în total 1 milion de persoane, din care 50.000 în Statele Unite și 31.000 în Franța. “Oamenii erau aduși pe targă într-o stare catastrofală. Mureau de hemoragie pulmonară, cu buzele cianotice, complet gri. Erau de toate vârstele, de 20, de 30, de 40 de ani și mai mult”, își amintea medicul specialist în boli infecțioase Pierre Dellamonica într-un articol publicat în 2005 în cotidianul Liberation.

Cadavrele erau depozitate “în camerele din spatele spitalelor și la morgi” în perioada vârfului epidemiei din Franța, înregistrat în decembrie 1969, a dezvăluit istoricul specializat în domeniul sanitar Patrice Bourdelais.

Nu a existat niciun titlu publicat cu majuscule în ziarele din epocă, nicio măsură guvernamentală, nici măcar o alertă medicală. “Indiferența și cuvintele frumoase au avut câștig de cauză în fața unei posibile mobilizări”, a adăugat Patrice Bourdelais, profesor titular al catedrei de “Populație, epidemie și sănătate” la Școala de Înalte Studii în Științe Sociale din Franța. În vârful epidemiei din Franța, înregistrat în data de 18 decembrie 1969, ziarele zilei menționau o epidemie de gripă “staționară” (Le Figaro) sau care “pare să regreseze” (Le Monde).

Cum se explică o astfel de atitudine placidă? În epocă, mediul medical, liderii politici, mass-media și populația în general erau aproape orbiți de progres și de noile sale arme, vaccinurile și antibioticele care fac miracole, capabile să distrugă, de exemplu, flagelul tuberculozei, a explicat Patrice Bourdelais. Mai mult, sensibilitatea oamenilor în fața morții nu era aceeași ca în zilele noastre. “Cele 31.000 de victime ale gripei Hong Kong nu au creat scandaluri, au trecut chiar mai multe decenii neobservate”, a comentat același istoric. Omenirea întreagă a trebuit să aștepte până în 2003, când au fost publicate cercetările epidemiologului Antoine Flahault, pentru a realiza o numărătoare a deceselor cauzate de acea epidemie în Franța.

În 1968 și 1969, virusul gripei A (H3N2) a avut nevoie de mai multe luni pentru a ajunge din Asia în Statele Unite și în Europa. De această dată, în 2020, noul coronavirus a reușit acest lucru în doar câteva săptămâni.

Israelul anunță o descoperire majoră, după izolarea unui anticorp

Cercetătorii din Israel au izolat într-un laborator de cercetări biologice un anticorp ce deține un rol cheie în lupta împotriva noului coronavirus, a anunțat ministrul Apărării, care consideră că această reușită reprezintă o descoperire importantă în cadrul eforturilor depuse în vederea dezvoltării unui tratament împotriva pandemiei de COVID-19. “Anticorpul monoclonal de neutralizare” dezvoltat de Institutul Israelian pentru Cercetări Biologice (IIBR) “poate să neutralizeze boala cauzată de noul coronavirus în organismele purtătorilor”, a declarat ministrul israelian al Apărării, Naftali Bennett.

Comunicatul precizează că Naftali Bennett a vizitat luni sediul IIBR, unde a fost informat despre “o descoperire importantă pentru găsirea unui antidot împotriva noului coronavirus”. Potrivit comunicatului, directorul IIBR, Shmuel Shapira, a spus că formula anticorpului specific a fost deja brevetată, iar autoritățile israeliene se află în prezent în căutarea unei companii internaționale care să producă tratamentul la scală industrială.

IIBR coordonează eforturile depuse de Israel pentru dezvoltarea unui tratament sau a unui vaccin împotriva SARS-CoV-2, mizând inclusiv pe testarea probelor sangvine prelevate de la pacienții care s-au vindecat de COVID-19.

Anticorpii din astfel de probe sangvine - proteine ale sistemului imunitar care reprezintă reziduuri rămase după depășirea cu succes a infectării cu noul coronavirus - sunt considerate de majoritatea cercetătorilor drept un element-cheie pentru dezvoltarea unui posibil tratament. Anticorpul izolat în laboratoarele IIBR este monoclonal, ceea ce înseamnă că derivă dintr-o singură celulă însănătoșită, și deține, din acest motiv, o valoare potențială mult mai mare pentru dezvoltarea unui tratament.

Cercetătorii din alte laboratoare ale lumii au dezvoltat tratamente împotriva coronavirusului pe bază de anticorpi care sunt policlonali, derivați din două sau mai multe celule cu origini diferite, precizează revista Science Direct în numărul său din luna mai.

Directorul institutului german Koch, convins că va veni un al doilea val epidemic

Directorul Institutului Robert Koch (RKI), centrul german specializat în boli infecțioase, a dat ieri drept sigur un al doilea val de infecții cu noul coronavirus și probabil apoi chiar și un al treilea val. “Este o pandemie. Și într-o pandemie virusul va îmbolnăvi până când 60% până la 70% din populație este infectată”, a spus în fața presei, la Berlin, Lothar Wieler, directorul RKI. Un al doilea val va veni “cu mare certitudine”, a adăugat el, argumentând că majoritatea experților împărtășesc această opinie și că mulți se așteaptă de asemenea la un al treilea val epidemic.

Lothar Wieler a declarat săptămâna trecută că “imunitatea de turmă” pentru COVID-19 nu poate fi un obiectiv și nu poate funcționa, avertizând că pentru o imunitate colectivă ar fi nevoie ca un procent cuprins între 60% și 70% din populație să fie infectată, ceea ce numai în cazul Germaniei ar însemna sute de mii de morți. Mai mult, el a atenționat că noul coronavirus poate avea manifestări clinice grave și probabil mulți pacienți care se vindecă rămân cu sechele.

Austria continuă relaxarea, după ce prima etapă s-a încheiat fără o creștere a infectărilor

Austria a trecut fără o creștere a numărului cazurilor de COVID-19 prima etapă de relaxare a restricțiilor instituite pentru a opri răspândirea noului coronavirus și continuă astfel următoarea etapă a acestui plan de relaxare. “Prima etapă a fost foarte bine gestionată”, a declarat la o conferință de presă ministrul austriac al sănătății Rudolf Anschober. Această etapă a început pe 14 aprilie prin redeschiderea magazinelor mici (care au mai puțin de 400 de metri pătrați) și a centrelor de grădinărit. De atunci, numărul zilnic de cazuri noi de COVID-19 s-a menținut constant sub o sută.

Începând de sâmbătă au fost redeschise toate magazinele, la o zi după ce s-au ridicat și restricțiile de deplasare în interiorul țării. Pe 15 mai se vor redeschide de asemenea cafenelele și restaurantele. Numeroși angajați au revenit la serviciu, dar telemunca este în continuare încurajată. Elevii din clasele terminale au reluat de luni cursurile, majoritatea celorlalți urmând să revină la școală din 18 mai.

În schimb, populația este obligată să poarte măști în magazine și în mijloacele de transport public. Numărul persoanelor care au acces în supermarketuri va continua să fie limitat, orice adunare publică este interzisă, inclusiv evenimentele sportive și culturale. De asemenea, evenimentele la care se adună multă lume, precum festivalurile muzicale, rămân suspendate până pe 31 august, probabil chiar și după această dată în cazul teatrelor.

Pentru a preveni apariția unor noi cazuri de COVID-19 importate, frontierele Austriei rămân închise, cu unele excepții, iar rezidenții reveniți în țară trebuie să rămână în carantină la domiciliu 14 zile, cu excepția situației în care efectuează un test (de diagnostic molecular) pentru COVID-19 și rezultatul acestuia este negativ.

Rezultatele celei de-a doua etape de relaxare a restricțiilor vor fi analizate în circa zece zile. “Dacă trecem de aceasta fără o creștere semnificativă (a numărului infectărilor) și cifrele rămân stabile, atunci vom fi făcut un mare pas înainte”, a apreciat ministrul Anschober, care i-a îndemnat totodată pe austrieci să rămână precauți.

Doi americani, acuzați de o “invazie” a Venezuelei

Cincisprezece persoane - inclusiv doi americani - au fost arestate în decurs de două zile, acuzate de o “invazie” pe mare a Venezuelei, a anunțat președintele socialist Nicolas Maduro. Maduro i-a prezentat la postulpublic VTV, luni, pe cei doi americani arestați ca fiind “membri ai securității” președintelui Statelor Unite Donald Trump. El a agitat pașapoartele celor doi suspecți - prezentați ca fiind Luke Denman, în vârstă de 34 de ani, și Airan Berry, în vârstă de 41 de ani.

Parchetul venezuelean l-a acuzat anterior pe liderul opoziției Juan Guaido de faptul că a recrutat “mercenari” cu fonduri ale acestei țări petroliere blocate prin sancțiuni americane, cu scopul de a urzi o tentativă de “invazie” maritimă a Venezuelei. “Mercenari” au semnat “contracte” în valoare de 212 milioane de dolari cu bani “furați (întreprinderii petroliere de stat) PDVSA” și “conturi aparținând (Caracasului) care au fost blocate în străinătate”, a acuzat în fața presei procurorul general Tarek William Saab, care a acuzat în acest sens un fost militar american - Jordan Goudreau. “Acest contract este public. Putem vedea pe el semnătura cetățeanului Juan Guaido” și a lui “Jordan Goudreau însuși”, a acuzat el, referindu-se la un presupus document dezvăluit de către o jurnalistă venezueleană de la Miami, Patricia Poleo.

Reprezentantul Ministerului Public a difuzat de asemenea o înregistrare în care Jordan Goudreau - care a înființat o societate de securitate intitulată Silvercorp USA - afirmă că o operațiune împotriva lui Maduro este în curs. Maduro a atribuit responsabilitatea planului lui Donald Trump și președintelui columbian Ivan Duque și a declarat că americanii Denman și Berry au legături cu această societate. Două persoane au fost arestate duminică, iar alte 13 luni, a precizat el.

Juan Guaido a respins luni aceste acuzații, negând orice legătură cu această societate de securitate. Parchetul a deschis mai multe anchete împotriva lui Juan Guaido - recunoscut președinte interimar al țării de către aproximativ 60 de țări -, însă fără să emită vreun mandate de arestare.

Caracasul a anunțat duminică faptul că a dejucat, în statul La Guaira (nord), la aproximativ 40 de minute de capitala venezueleană, o tentativă de “invazie pe cale maritimă” a unor “mercenari” care veneau din Columbia, cu scopul de a urzi un “puci” împotriva lui Nicolas Maduro. Operațiunea s-a soldat cu moartea a opt “teroriști”.

Spania, a treia zi consecutiv sub 200 de decese

Epidemia covid-19 s-a soldat cu 185 de morți în 24 de ore în Spania, unde bilanțul zilnic rămâne sub 200 de decese a treia zi consecutiv, a anunțat ieri Ministerul spaniol al Sănătății, relatează Reuters.

Bilanțul total oficial a crescut la 25.613 de morți și 219.329 de contaminări - cu 1.318 de cazuri mai multe decât luni.

Covid-19: Regatul Unit a devenit cea mai îndoliată țară din Europa

Epidemia covid-19 s-a soldat cu peste 32.000 de morți în Regatul Unit, care devine astfel cea mai îndoliată țară din Europa, arată date publicate ieri de Oficiul Național Brtianic de Statistică (ONS), relatează Reuters. Potrivit ONS, 29.648 de certificate de deces pe care se menționează “covid-19” au fost emise până la 24 aprilie în Anglia și Țara Galilor. Prin adăugarea bilanțurilor din Scoția și Irlanda de Nord, numărul morților crește la 32.313. Regatul Unit devansează astfel Italia, însă bilanțul este stabilit în mod diferit.

Un document intern al guvernului SUA anticipeză o creștere puternică a numărului de decese în mai

Un document intern al guvernului american anticipează o creștere a numărului de cazuri de coronavirus și o creștere puternică a deceselor zilnice, până la 1 iunie, în timp ce președintele Donald Trump a cerut statelor să ridice restricțiile impuse pentru a ține sub control pandemia de coronavirus, scrie publicația New York Times.

Documentul, bazat pe o modelare realizată de Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor, anticipează că boala COVID-19 va omorî 3.000 de americani pe zi până la sfârșitul lunii mai, a scris publicația, în timp ce numărul actual al deceselor zilnice este de aproximativ 2.000. Estimările, incluse într-un grafic de Agenția Federală pentru Gestionarea Urgențelor, prevăd un număr de circa 200.000 de cazuri noi în fiecare zi, până la sfârșitul acestei luni, în creștere față de circa 25.000 de cazuri în prezent.

Întrebat despre informațiile publicate de Times, purtătorul de cuvânt al Casei Albe Judd Deere spus: “Acesta nu este un document al Casei Albe și nici nu a fost prezentat Forței de Lucru pentru Coronavirus și nici printr-o analiza a agențiilor”.

Coronavirusul a infectat peste 1,1 milioane de americani și a omorât aproape 68.000.

Vineri, Trump a spus că speră că numărul victimelor va fi de sub 100.000, în timp ce pe parcursul săptămânii făcuse referire la 60.000-70.000 de morți. Duminică seara, președintele a recunoscut că bilanțul deceselor ar putea fi mult mai mare.

Ce spune OMS despre descoperirea în Franța a unui caz de COVID-19 din decembrie

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a afirmat ieri că “nu este surprinzătoare” descoperirea în Franța a unui caz de COVID-19 datând din decembrie, mai devreme decât se credea inițial că s-ar fi răspândit pe teritoriul acestei țări, adăugând că este posibilă raportarea și a altor cazuri timpurii. “Este posibil să fie descoperite mai multe cazuri timpurii”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, cu prilejul unui briefing de presă al Organizației Națiunilor Unite (ONU) în Geneva.

Acesta a încurajat și alte țări să verifice arhivele medicale în căutarea unor cazuri datând de la sfârșitul anului 2019, adăugând că acest lucru va oferi “o perspectivă nouă și mai clară” asupra epidemiei.

Un spital din Franța, care a retestat probe de sânge provenite de la pacienți cu pneumonie, a descoperit că a tratat un pacient cu COVID-19 încă din 27 decembrie, cu aproape o lună înainte ca guvernul francez să confirme primele cazuri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.