Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: ONU pune omenirea în fața unui scenariu apocaliptic

Ziarul de Vrancea
8 aug 2021 1078 vizualizări

„Dacă credeți că acum este grav, acesta este doar începutul”, se arată în raportul care declanșează „codul roșu” climatic

​​Mai rău și mai rapide decât se temea lumea, temperaturile globale vor crește cu 1,5 grade C în jurul anului 2020, mai devreme cu 10 ani decât se estimase, amenințând cu dezastre „fără precedent” umanitatea, care se confruntă deja cu valuri de căldură neobișnuite și inundații masive. Raportul publicat ieri de experții ONU (IPCC) în domeniul climatic, notează că oamenii sunt fără echivoc responsabili pentru schimbările climatice și nu au de ales decât să reducă drastic emisiile de gaze dacă vor să evite dezastrul. „Raportul este un cod roșu pentru umanitate. Semnalele de alarmă sunt asurzitoare, iar dovezile de necontestat: emisiile de gaze cu efect de seră, generate de arderea combustibililor fosili și de defrișări, ne sufocă planeta”, a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Evaluarea experților ONU în domeniul climatic, al șaselea astfel de raport din 1988 încoace, a fost realizat în decursul a șapte ani, iar la el au lucrat sute de experți și are la bază numeroase studii. Documentul analizează cinci scenarii de la cele mai optimiste - unii ar spune utopice - la cele mai grave.

Concluzia principală este că planeta va atinge pragul de creștere a temperaturii cu 1,5 grade C față pe perioada preindustrială în jurul anului 2030, cu zece ani mai devreme decât se estimase într-un raport din 2018. Ulterior, creșterea va continua până în 2050 cu mult dincolo de acest prag care este una dintre limitele cheie ale Acordului de la Paris, chiar dacă se va reuși o drastică reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Dacă acest lucru nu se va întâmpla temperatura globală va crește cu 2 grade în decursul acesui secol, ceea ce echivalează cu un eșec al Acordului de la Paris al cărui obiectiv era „mult sub” această limită, iar dacă este posibil plafonarea la Â1,5 grade C.

Valurile de căldură și inundațiile vor crește într-un mod fără precedent

Pentru moment avem un plus de 1,1 grade C, iar efectele deja se văd tot mai des. Flăcările devastează vestul american, Grecia, Turcia, inundațiile fac ravagii în Germania sau China, iar termometrele arată 50 de grade în Canada. „Dacă credeți că acest lucru este grav, amintiți-vă că ceea ce vedem astăzi este doar începutul”, a comentat cercetătoarea Kristina Dahl. Chiar și la un plus de 1,5 grade C, valurile de căldură, inundațiile și alte evenimente extreme vor crește într-un mod „fără precedent” în ceea ce privește amploarea, frecvența, perioada anului și zonele afectate, avertizează experții ONU. „Acest raport ar trebui înspăimânte pe oricine îl citește. Arată unde suntem și încotro mergem cu schimbările climatice: într-o groapă pe care continuăm să o săpăm”, a comentat climatologul Dave Reay.

În fața acestui viitor apocaliptic, apelurile la acțiune se înmulțesc. „Stabilizarea climei va necesita o reducere puternică, rapidă și durabilă a emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru a atinge neutralitatea carbonului”, insistă Panmao Zhai, copreședintele grupului de experți care elaborat această primă parte a evaluării IPCC. O a doua parte care se pregătește pentru februarie 2022, arată în detaliu modul în care viața de pe Pământ va fi inevitabil transformată în 30 de ani, sau chiar mai devreme, conform unui draft obținut de AFP.

„Nu există timp să așteptăm și nici loc de scuze”

Deși ar trebui să se reducă emisiile de CO2 până la jumătate până în 2030 pentru a menține ținta de Â1,5 grade C, toate privirile sunt acum îndreptate spre Glasgow, unde liderii din întreaga lume se vor întâlni în noiembrie. „Nu există timp să așteptăm și nici loc de scuze”, a insistat Antonio Guterres, cerând ca COP să fie un „succes”, după această „alertă roșie pentru umanitate” lansată de IPCC.

Până acum însă, doar jumătate dintre guverne și-au revizuit angajamentele privind emisiile de gaze cu efect de seră. Angajamentele luate în urma Acordului de la Paris din 2015 ar duce la o lume la plus 3 grade C, dacă ar fi respectate, însă în ritmul actual, lumea se îndreaptă mai mult spre  4 grade C sau chiar  5.

În tot acest scenariu sumbru, experții ONU lasă loc însă totuși pentru speranță.

În cel mai bun scenariu, temperatura ar putea scădea sub pragul de 1,5 grade C până la sfârșitul secolului, reducând drastic emisiile și absorbind mai mult dioxid de carbon decât este emis.

Consecințe ireversibile, dar nu suntem totuși sortiți eșecului

Unele consecințe ale încălzirii globale sunt însă „ireversibile”, insistă raportul. Sub influența topirii gheții polare, nivelul oceanelor va continua să crească timp de „secole, chiar milenii”. Marea, care a câștigat deja 20 cm din 1900 încoace, ar putea crește încă cu aproximativ 50 cm până în 2100. „Pare departe, dar milioane de copii deja născuți ar trebui să fie în viață și în secolul 22”, a declarat Jonathan Bamber, unul dintre autorii raportului.

Pentru prima dată, IPCC subliniază „faptul că nu poate exclude” apariția „punctelor de vârf”, cum ar fi topirea stratului de gheață din Antarctica sau moartea pădurilor, care ar conduce sistemul climatic către o schimbare dramatică și iremediabilă. Dar acesta nu este un motiv pentru a renunța la luptă, dimpotrivă, insistă oamenii de știință și activiștii. Schimbările climatice nu se dezlănțuie în mod magic, iar fiecare fracțiune de grad contează și întărește impactul.

„Nu suntem sortiți eșecului”, a comentat Friederike Otto, unul dintre autorii raportului.

Un organism unicelular bizar, obiectul unor experimente pe Stația Spațială Internațională

sute de mii de elevi din Franța vor fi implicați în proiectul de cercetare

Un locatar mai puțin obișnuit se pregătește să ajungă pe Stația Spațială Internațională (ISS): “blob-ul”, un organism inclasabil, care fascinează biologii, va fi trimis marți pe orbită pentru a face obiectul unei experiențe educative, orchestrate de astronautul francez Thomas Pesquet.

De pe Terra, din toamnă, mai multe sute de mii de elevi, de la clasele primare până la ultimii ani de liceu, vor realiza la rândul lor experimente asupra acestei specii bizare, care nu este nici animal, nici plantă, nici ciupercă, în cadrul unui proiect derulat sub egida Centrului Național de Studii Spațiale (CNES), în parteneriat cu Centrul Național Francez de Cercetări Științifice (CNRS).

Denumit în latină “Physarum polycephalum”, organismul este compus dintr-o singură celulă și mai multe nuclee. Asemănător unei mase spongioase de culoare galbenă, nu are cavitate bucală, picioare sau creier, însă cu toate acestea, se hrănește, se dezvoltă, se deplasează (foarte lent) și posedă capacități uimitoare de învățare. Organismul poate intra într-o stare de hibernare (rămânând în continuare în viață) prin deshidratare: în această fază, denumită “sclerot”, mai multe specimene de blob vor fi trimise în spațiu, la borul unui modul de aprovizionare a Stației Spațiale Internaționale.

După ce vor fi din nou hidratate de astronautul francez, în septembrie, patru scleroți cu dimensiuni de circa 0,5 centimetri se vor trezi la viață la o distanță de 400 de kilometri de Terra și vor fi supuse unui număr de două experimente: unul va testa comportamentul blob-ilor privați de nutriente, celălalt va oferi celor mai norocoși dintre aceștia o sursă alimentară - fulgi de ovăz.

“A treia dimensiune?”

Scopul experimentului este de a studia efectele imponderabilității asupra organismului unicelular: “Nimeni nu anticipează acum comportamentul pe care-l va avea în microcravitație: în care dintre sensuri se va deplasa, va folosi a treia dimensiune luând-o în sus sau în diagonală?”, se întreabă Pierre Ferrand, profesor de științe ale vieți pe Terra, unul dintre inițiatorii proiectului.

“Voi fi curios să văd dacă se dezvoltă formând piloni de susținere”, se întreabă Audrey Dussutour, care a studiat îndeaproape aceste organisme, directoare de cercetare CNRS.

La sol, mii de specimene de blob, decupate din aceeași sușă (LU352) ca și semenii lor spațiali, vor fi distribuite unui număr de 4.500 de școli, colege și licee din Franța. Echivalentul a peste 350.000 de elevi care vor 'atinge' blob-ul.

În momentul în care, în spațiu, Thomas Pesquet va hidrata blob-ii, elevii vor face același lucru în sălile de clasă. Vor demara apoi sesiuni de fotografiere pentru a putea compara comportamentul cu cel al specimenelor aflate în imponderabilitate.

Întrucât dispută anumite teorii științifice, blob-ul ar putea suscita numeroase discuții în clasă. “Spre exemplu, teoria celulară, una dintre cele mai vechi, susține că orice celulă se divide în două celule. Nu este valabil însă și în cazul blob-ului, care este o celulă unică care crește fără să se dividă niciodată”, a explicat Pierre Ferrand.

O altă bizarerie biologică: “În timp ce cea mai mare parte a organismelor utilizează două tipuri de sex, blob-ul are peste 720. Este un organism cu “sertare”, care ne spune că viața este alcătuită dintr-o multitudine de unicități”, a mai spus cercetătorul.

Blob-ul a apărut pe Terra în urmă cu peste 500 de milioane de ani, înaintea animalelor. A fost mult timp considerat o ciupercă, înainte de a fi scos din acest regn pentru a fi inclus, în anii 1990, grupului amiboizi, din care face parte și amiba.

Doi bărbați, uciși de tren în timp ce țineau un priveghi pentru fratele lor, călcat de tren

Doi bărbați care comemorau pierderea fratelui lor lovit în urmă cu o săptămână de un tren au fost uciși de un tren în exact același loc, relatează Insider.

Jose Chilambalam Tiquiram Us, în vârstă de 20 de ani, și Pablo Tiquiram, 29 de ani, doi bărbați din orașul Charlotte, aflat în statul american Carolina de Nord, se plimbau de-a lungul șinelor de tren când au fost loviți de un tren, potrivit unui comunicat remis de autoritățile locale. Ambii bărbați au fost pronunțați morți când serviciile de urgență au ajuns la fața locului, potrivit CNN.

O investigație preliminară a autorităților a descoperit că aceștia își jeleau fratele, Baltazar Tiquiram Us, ucis în urmă cu o săptămână în același loc. „Ei își comemorau fratele cu ocazia împlinirii unei săptămâni de la moartea sa și făceau un priveghi în locul unde el a fost ucis”, a declarat sergentul Adam Jones în timpul unei conferințe de presă. „Din păcate cei doi frați au fost de asemenea loviți de un tren și au murit destul de rapid din cauza rănilor”, a mai declarat polițistul.

Acesta a precizat că frații aprindeau lumânări în momentul în care au fost loviți de tren și că se suspectează că aceștia erau sub influența alcoolului la momentul respectiv. Autoritățile au demarat o investigație cu privire la accident.

România, locul doi în UE în topul consumului de alcool

Cel puțin un pahar de vin pe zi, însă fără excese. Potrivit Eurostat, 8,4% dintre cetățenii adulți europeni consumă băuturi alcoolice în fiecare zi, locul fruntaș fiind deținut de Portugalia (20,7%), urmată de Spania (13%) și Italia (12,1%).

În nordul Europei, tendința de a consuma alcool are o cadență săptămânală (un obicei întâlnit la 28,8% dintre europeni): aproape jumătate din populația Olandei (47,3%) consumă alcool în fiecare săptămână, la fel și cea a Luxemburgului (43,1%) și a Belgiei (40,8%). Consumul lunar de alcool este mai frecvent în Lituania (31,3%), Letonia (31,1%) și Cipru (30,4%).

Cu toate acestea, frecvența cu care se consumă alcoolul nu reprezintă un simptom al excesului. În clasamentul privind consumul intens de alcool, care înseamnă ingestia a mai mult de 60 de grame de etanol pur într-o singură ocazie, Italia se află pe ultimul loc, alături de Cipru, cu 4%, fiind departe de media UE, de 19%. Cele mai mari procente se înregistrează în schimb în Danemarca (38%), în România (35%), Luxemburg (34%) și Germania (30%).

Un preot asasinat în vestul Franței de către un un bărbat de origine rwandeză

Un preot a fost asasinat în departamentul francez Vendée (vest), a aunțat ieri pe Twitter ministrul franez de Interne Gérald Darmanin. “(Transmit) toată susținerea mea catolicilor din țara noastră, după asasinarea dramatică a unui preot în Vendée. Mă duc la fața locului”, a precizat ministrul pe rețeaua de socializare.

Autorul asasinatului ar fi un bărbat de origine rwandeză - care a incendiat Catedrala din Nantes în 2020. El a fost plasat sub control judiciar în cadrul anchetei cu privire la acest incendiu, potrivit unei surse judiciare.

Bărbatul s-a prezentat la o brigadă a jandarmeriei din Vendée, unde s-a autodenunțat. Jandarmeria s-a dus, apoi, la faa locului și a constatat prezența unui cadavru. Investigațiile continuau aseară.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.