Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE Oligarhul Plahotniuc primește sprijin din Ungaria

Ziarul de Vrancea
12 feb 2019 1314 vizualizări

 Budapesta critică UE pentru un presupus amestec în treburile interne ale Chișinăului

Guvernul controlat de controversatul oligarh, Vlad Plahotniuc, primește sprijin de la guvernul altui lider autoritar, Viktor Orban. Aflat sub tirul UE și al SUA pentru presiunea tot mai mare pusă pe opoziție și pe societatea civilă, guvernul lui Plahotniuc a fost lăudat de ministrul de Externe maghiar, Péter Szijjártó, care a atacat UE pentru criticile la adresa Chișinăului. Ministrul de Externe maghiar a declarat într-o conferință de presă la Chișinău că Ungaria nu susține și nu este de acord cu declarațiile critice ale UE la adresa R. Moldova. Totodată, acesta afirmă că Ungaria nu este de acord nici cu suspendarea asistenței macrofinanciare din partea UE, calificând acest lucru ca un amestec în treburile interne ale R. Moldova, scrie Ziarul Național. „Am precizat și în trecut de mai multe ori că Uniunea Europeană critică pe nedrept Repoublica Moldova. Chiar în această dimineață am oprit o declarație care critica pe nedrept sistemul electoral din Republica Moldova. Nu sprijinim și nu suntem de acord nici cu blocarea acelor finanțări care îi revin R. Moldova din partea UE. Dat fiind faptul că noi respectăm integritatea R. Moldova și politica internă, tot așa cum vom respecta și decizia cetățenilor dvs. în urma alegerilor care urmează”, a declarat diplomatul ungar în conferința de presă comună cu omologul său moldovean, Tudor Ulianovschi, potrivit Ziarul Național. Szijjártó a mai spus că “Moldova poate conta și în continuare pe Ungaria în procesul său de integrare europeană”.

Reamintim că UE și SUA au criticat în ultimele luni mai multe măsuri luate de guvernul condus formal de premierul Pavel Filip, iar România, aliatul tradițional al Moldovei și principalul promotor al drumului său european, a atenționat voalat guvernul de la Chișinău.

Studiu: Infecțiile urinare recurente pot masca simptome ale cancerului renal sau de vezică urinară

Infecțiile urinare recurente ar putea masca simptome ale cancerului renal sau de vezică urinară, au avertizat cercetători de la Universitatea Cambridge, relatează miercuri Press Association. Medicii pot presupune că un pacient suferă de o altă infecție a tractului urinar (ITU) în loc să facă investigații pentru un posibil cancer, au afirmat autorii studiului. Lucrarea prezentată la Conferința pentru diagnosticul precoce al cancerului de la Birmingham a analizat datele din 24 de studii referitoare la peste 100.000 de persoane din opt țări dezvoltate. Studiul a constatat că până la două treimi dintre persoanele care au prezentat sânge în urină - un simptom al ITU și un posibil semn de cancer - nu au mai făcut niciun examen suplimentar în următoarele șase luni de la prima lor vizită la un medic. Cercetătorii au descoperit că infecțiile urinare repetate au fost asociate cu o “întârziere a diagnosticului” în depistarea cancerului, iar femeile au mai multe șanse să primească acest diagnostic cu întârziere față de bărbați.

Medicul Yin Zhou, coordonatorul studiului, a declarat: “Detectarea timpurie a cancerului este vitală pentru a le oferi pacienților cele mai bune opțiuni de tratament și pentru a le spori șansele de supraviețuire”. “Acest studiu este un pas important pentru îmbunătățirea modului nostru de a înțelege de ce unele persoane sunt diagnosticate mai târziu decât altele”, a mai spus el. “Cu toate ca infecțiile urinare sunt a doua cea mai comună afecțiune pentru care medicii prescriu antibiotice, la unele persoane, simptomele unei ITU pot masca simptome ale cancerului de vezică urinară sau de rinichi”, a afirmat medicul Yin Zhou. “Numai un număr mic de pacienți cu simptome persistente și recurente de infecții urinare vor dezvolta cancer, dar este important să îi depistăm”, a subliniat el. Mai mult de 10.500 de persoane sunt diagnosticate în fiecare an cu cancer renal în Anglia, în timp ce aproximativ 8.500 de persoane sunt diagnosticate cu cancer de vezică urinară. Dintre aceștia, circa 3.400 sunt diagnosticați cu cancer renal în stadiu avansat și 1.800 cu cancer de vezică în stadiu avansat, ceea ce reduce șansele de supraviețuire. AGERPRES

Reacția lui El Chapo după ce și-a aflat verdictul pentru cele zece capete de acuzare

Joaquin “El Chapo” Guzman Loera, baronul mexican al drogurilor, care a strâns o avere de aproape 14 miliarde de dolari de pe urma traficului de droguri și-a aflat verdictul după 6 zile de deliberări din partea unui juriu federal. Juriul a ajuns marți la concluzia că șeful temutului cartel al drogurilor Sinaloa din Mexic, Joaquin Guzman, este vinovat pentru toate cele zece capete de acuzare, printre care trafic de droguri, relatează CNN. El pledase nevinovat. Verdictul a fost citit într-o tăcere deplină în Tribunalul din Brooklyn, moment în care El Chapo nu a avut nicio reacție. De abia după ce jurații au părăsit sala, El Chapo a zâmbit și i-a făcut cu mâna soției sale, aceasta din urmă a transmis la final că “se simte bine”. Judecătorul Brian Cogan le-a transmis juraților că l-au făcut să se simtă mândru că este american prin comportamentul lor la tribunal. Juriul - alcătuit din opt femei și patru bărbați - a deliberat în total 34 de ore, timp de șase zile. Verdictul ar putea duce la închisoare pe viață pentru El Chapo (61 de ani). Sentința va fi anunțată oficial pe 25 iunie.

El Chapo a fost extrădat în Statele Unite în ianuarie 2017, după două evadări în Mexic. El fusese arestat pe teritoriul mexican în 2016. Procesul lui Guzman, în care au depus mărturie peste 50 de persoane, a oferit publicului o imagine din interior a activității cartelului Sinaloa, numit astfel după statul din nord-vestul Mexicului unde s-a născut El Chapo, într-un sat sărac de munte.

În ultimele două luni și jumătate, juriul a aflat în urma mărturiilor despre acte de tortură și crime atroce, o corupție la aproape toate nivelurile Guvernului mexican, amante și evadări subterane nud, puști de asalt Kalașnikov placate cu aur și pistoale încrustate cu diamante. În total 56 de martori chemați de procuratură au depus mărturie timp de aproximativ 200 de ore. 14 dintre acești martori - majoritatea traficanți de droguri asumați și asociați ai unor carteluri - au cooperat cu procurorii în speranța obținerii unei reduceri a sentințelor. În cursul procesului au fost prezentate, de asemenea, fotografii din timpul unor filaje, convorbiri telefonice interceptate și “cărămizi” de cocaină. În schimb, avocații apărării au chemat la bară un singur martor și s-au concentrat asupra subminării credibilității martorilor care au cooperat cu acuzarea. Avocatul apărării Jeffrey Lichtman a declarat că acești martori au “mințit în fiecare zi a vieții lor mizerabile și egoiste”.

Americanii au mai multă încredere în procurorul Robert Mueller decât în Trump

Mai mulți americani au încredere în informațiile prezentate de procurorul special Robert Mueller decât de președintele Donald Trump, conform unui sondaj recent publicat de Washington Post și George Mason University's Schar School, scrie Politico. Sondajul, efectuat între 6 și 10 februarie, arată că 56% dintre respondenți ar crede mai degrabă o versiune a evenimentelor prezentată de Mueller în timp ce doar 33% ar avea încredere în Trump. Respondenții au fost aleși întâmplător – 32% s-au identificat ca fiind democrați, 39% independenți iar 26% erau republicani.

Mueller coordonează o anchetă privind amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 câștigate de Trump. Președintele american a numit ancheta ca fiind „o vânătoare de vrăjitoare” și a declarat în discursul despre Starea Uniunii că „investigațiile ridicole și partizane” opresc progresul societății americane. Respondenții sondajului nu par a fi de acord: dintre ei, 57% au afirmat că Mueller dorește să afle adevărul iar 36% consideră că interesul său este să îl atace politic pe Trump. Nu a existat însă un consens cu privire la ceea ce a descoperit Mueller, respondenții fiind împărțiți atunci când au fost întrebați dacă Mueller a dovedit coordonarea dintre echipa de campanie a lui Trump și Rusia. Mueller nu a pus sub acuzare niciun membru al echipei de campanie a lui Trump în legătură cu eforturile Rusiei de a ataca cibernetic serverele Partidului Democrat. În ceea ce privește rezultatele anchetei, 81% dintre respondenți au declarat că doresc să afle concluzia finală, ei considerând că raportul lui Mueller trebuie făcut public. William Barr, nominalizat de Trump pentru funcția de procuror general, nu a precizat dacă va face public întreg raportul în timpul ceremoniei de învestire în fața Senatului. Totuși, Bar a declarat că va încerca să facă rezumatul cât mai „exhaustiv” posibil.

Los Angeles a devenit cel mai mare oraș american care interzice fabricarea și comercializarea blănurilor

Consiliul municipalității Los Angeles a aprobat, marți, o ordonanță prin care interzice vânzarea și confecționarea de noi blănuri în L.A., care va avea efect din 1 ianuarie 2021, potrivit The Hollywood Reporter. L.A. devine astfel cel mai mare oraș din SUA care interzice blănurile. San Francisco a interzis în marie 2018, iar West Hollywood a aprobat deja o astfel de lege.  Interzicerea se aplică pieselor de modă și accesoriior care folosesc orice fel de blană, inclusiv haine, genți și bijuterii.  Consilierul Bob Blumenfield a autorizat moțiunea “Fur Ban” și Consiliul a decis să continue cu elaborarea unei ordonanțe oficiale în septembrie.  “Această practică inumană trebuie să ia sfârșit și astăzi, am spus, tare și clar, că blana nu va mai avea un viitor în Los Angeles”, a afirmat, marți, Blumenfield. “Sunt mândru că orașul nostru a făcut un pas uriaș în stoparea uciderii inutile a animalelor, dar trebuie să continuăm până la eliminarea acestei piețe”.  Piața de blănuri a avut vânzări de până la 35,8 miliarde de dolari în 2014. Branduri ca UGG încă se confruntă cu reacții virulente din partea organizației PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) pentru că folosește pielea de oaie în produsele lor.  Mulți designeri deja au renunțat la folosirea blănurilor pentru colecțiile lor, inclusiv Versace, Gucci, Michael Kors, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger și Jimmy Choo.  Victoria Beckham a anunțat, marți, că brandul ei nu va mai include piele de animale exotice în viitoarele colecții.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.