Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Oficiali occidentali văd semne că începe contraofensiva Ucrainei

Ziarul de Vrancea
6 iun 2023 643 vizualizări

Aceasta ar putea fi afectată de aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka n Ucraina împărtășește mai puține informații despre planurile sale militare cu SUA de când sute de documente clasificate ale Pentagonului au fost scurse online

Oficialii americani și occidentali văd semne că începe contraofensiva mult așteptată a Ucrainei împotriva Rusiei și au observat o "creștere substanțială a luptelor" în estul țării în ultimele 48 de ore, pe măsură ce trupele ucrainene testează punctele slabe ale liniilor defensive rusești, a declarat marți un oficial NATO de rang înalt.

În timp ce atacuri preliminare, cunoscute și sub numele de operațiuni de tip "shaping" (modelatoare), sunt în curs de desfășurare de cel puțin două săptămâni, forțele ucrainene au început în ultimele zile să testeze pozițiile rusești cu lovituri de artilerie și atacuri terestre pentru a găsi zone vulnerabile pe care să le poată străpunge, au declarat pentru CNN oficialul NATO și un oficial european cu rang înalt din cadrul unui serviciu militar de informații.

Distrugerea uriașului baraj din regiunea ucraineană Herson, ocupată de ruși, care a declanșat marți un val de evacuări după inundații masive, ar putea complica unele dintre planurile Ucrainei, au declarat oficialii pentru CNN. Distrugerea barajului de la Nova Kahovka ar putea face acum mai dificil pentru trupele ucrainene să traverseze fluviul Nipru și să atace pozițiile rusești de acolo, au arătat doi oficiali occidentali. Iar spargerea barajului a creat deja o provocare umanitară semnificativă pe care guvernul ucrainean va trebui să se concentreze canalizând resurse.

"Orice acțiuni care ar fi putut fi planificate în aval de baraj trebuie probabil să fie reprogramate", a declarat un ambasador european la Washington. "În cele din urmă, nivelul apei se va retrage, dar, cel mai probabil, inundațiile catastrofale au avut un impact asupra podurilor și drumurilor din zonă, astfel încât este posibil ca acestea să nu mai poată fi utilizate în modul în care au fost planificate înainte", a arătat ambasadorul.

SUA și comunitatea occidentală de informații încă examinează cine este responsabil pentru distrugerea barajului, dar oficialii înclină spre Rusia ca fiind vinovată, au spus sursele CNN.

Unde a început contraofensiva

În orice caz, în ultimele zile, analiștii au văzut câteva operațiuni ucrainene notabile în regiunea sud-estică Zaporojie, între orașul Herson din sudul țării și centrala nucleară Zaporojie, a declarat oficialul NATO. Forțele ucrainene desfășoară, de asemenea, operațiuni la sud de orașul Donețk, în estul Ucrainei, în ceea ce pare a fi un nou efort de război, a precizat oficialul occidental.

Este de așteptat ca o contraofensivă să se desfășoare pe mai multe fronturi, a declarat un oficial militar american de rang înalt. Acesta a adăugat că "există multe piese în mișcare care trebuie sincronizate" înainte de a putea fi lansată o operațiune terestră majoră. Vremea a jucat, de asemenea, un rol și a întârziat atacurile inițiale ale Ucrainei asupra liniilor defensive rusești.

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat luni la televiziunea ucraineană că o ofensivă "are loc în mai multe direcții".

Pe de altă parte, oficialul european cu care a vorbit CNN a explicat că militarii ucraineni "vor trebui să găsească una sau două breșe" prin care să poată străpunge și să avanseze pe linia frontului, îndepărtând trupele rusești de acolo înainte de a putea intra cu o forță mai mare. Este dificil de spus când se vor termina aceste atacuri de modelare și când va începe o ofensivă, a subliniat oficialul NATO, iar lumea nu ar trebui să se aștepte ca Ucraina să anunțe că a început o operațiune militară majoră. Oficialii ucraineni au spus în mod repetat acest lucru.

De asemenea, Ucraina împărtășește mai puține informații despre planurile sale militare cu SUA de când sute de documente clasificate ale Pentagonului au fost scurse online la începutul acestui an, inclusiv unele care descriau capacitățile și operațiunile militare ale Ucrainei, a declarat un oficial din domeniul apărării pentru CNN. La rândul său, Rusia rămâne "aparent incapabilă să lanseze o ofensivă semnificativă de orice fel", a adăugat oficialul NATO, ceea ce oferă Ucrainei un avantaj în timp ce trupele sale testează breșele din apărarea rusă.

Cu toate acestea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski temperează așteptările. El a declarat săptămâna trecută pentru The Wall Street Journal că în opinia sa, contraofensiva va avea succes, dar nu este sigur cât timp va dura, mai ales fără avioane de luptă occidentale. Ucraina va începe în curând antrenamentele pe F-16 și alte avioane de luptă de generația a patra în Europa, dar ar putea dura luni de zile până când aparatele vor fi în țară. "Toată lumea știe foarte bine că orice contraofensivă din lume fără control aerian este foarte periculoasă", a declarat Zelenski. "Imaginați-vă ce simte un militar, știind că nu are un "acoperiș"”, a îndemnat Zelenski.

Șeful Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley, a declarat, de asemenea, pentru CNN că el crede că ucrainenii sunt "foarte bine pregătiți" pentru ofensivă. Dar, a adăugat el, este "prea devreme pentru a spune cu ce rezultate".

SUA au primit informații că Ucraina plănuia un atac asupra conductelor Nord Stream

SUA au primit anul trecut informații de la un aliat european că armata ucraineană plănuia un atac asupra conductelor de gaze naturale Nord Stream cu trei luni înainte ca acestea să fie atuncate în aer, au declarat trei oficiali americani pentru CNN.

Atacul din septembrie 2022 asupra conductelor - pus inițial pe seama Moscovei - a fost condamnat atât de oficialii americani, cât și de aliații occidentali, ca fiind un sabotaj asupra unei infrastructuri esențiale. În prezent, atacul este investigat de mai multe state europene. Evaluarea serviciilor americane de informații a fost dezvăluită inițial de The Washington Post, care a obținut un document din setul de rapoarte clasificate care ar fi fost scurse pe platforma socială Discord de Jack Teixeira, membru al Gărzii Naționale Aeriene, în prezent arestat. CNN precizează că nu a văzut documentul cu pricina, dar cei trei oficiali au confirmat că SUA au fost informate despre planurile ucrainene.

Potrivit The Washington Post, serviciul de informații al unei țări din Europa a aflat despre planuri de la o sursă din Ucraina. Aliații occidentali "au avut un temei pentru a suspecta Kievul pentru acest sabotaj", se arată în raport.

Potrivit sursei, cei care ar putea fi responsabili pentru sabotaj îi raportau direct comandantului Valerii Zalujni, șeful Statului Major ucrainean, "care a preluat conducerea (operațiunii) pentru ca președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să nu știe despre aceasta", a scris The Washington Post. Ținându-l pe Zelenski în afara acestor informații i-ar fi oferit liderului ucrainean o modalitate plauzibilă de a nega implicarea Ucrainei într-un atac îndrăzneț asupra infrastructurii civile, un act de natură să declanșeze indignarea publică și să pună în pericol sprijinul occidental pentru Ucraina - în special în Germania, care, înainte de război, primea jumătate din gazele naturale din Rusia și care a susținut mult timp proiectul Nord Stream în ciuda opoziției altor aliați europeni, explică The Washington Post.

În timp ce Gazprom, conglomeratul rusesc de gaze naturale deținut de stat, deține 51% din Nord Stream, companii energetice occidentale, inclusiv din Germania, Franța și Olanda, sunt parteneri și au investit miliarde de dolari în conducte. Ucraina se plângea însă de mult timp că Nord Stream permite Rusiei să ocolească conductele ucrainene, privând Kievul de venituri uriașe obținute din acest tranzit.

În raportul serviciilor de informații scurs pe Discord de Jack Teixeira se spune însă că operațiunea militară ucraineană a fost "suspendată", din motive care rămân neclare. Potrivit raportului, ucrainenii plănuiau să atace gazoductul în urma unui exercițiu naval aliat major, cunoscut sub numele de BALTOPS, care s-a desfășurat în perioada 5-17 iunie 2022. Dar, potrivit oficialilor germani care investighează atentatul asupra Nord Stream, detaliile cheie care apar despre respectiva operațiune se potrivesc cu planurile din complotul anterior.

De exemplu, sursa serviciului european de informații citat în raport a vorbit despre șase membri ai serviciului de operațiuni speciale din Ucraina care urmau să folosească identități false și care intenționau să închirieze o ambarcațiune pentru ca apoi, folosind un vehicul submersibil, să se scufunde pe fundul Mării Baltice și apoi să deterioreze sau să distrugă conducta. Pe lângă oxigen, echipa plănuia să aducă și heliu, care este recomandat pentru scufundări deosebit de adânci.

Într-adevăr, anchetatorii germani cred în prezent că șase persoane care au folosit pașapoarte false - inclusiv unul cu nume românesc - au închiriat un iaht cu vele în septembrie, s-au îmbarcat din Germania și au plasat explozibili care au secționat conductele, potrivit unor oficiali familiarizați cu această anchetă. Aceștia cred că agenții erau scafandri calificați, având în vedere că explozibilii au fost plasați la o adâncime de aproximativ 240 de picioare (cca 73 de metri), într-un interval de timp în care experții spun că heliul ar fi util pentru menținerea concentrării mentale.

Missouri: Un bărbat care a împușcat mortal doi gardieni de închisoare a fost executat

Un bărbat care a împușcat mortal doi gardieni de închisoare din Missouri în anul 2000 a fost executat, marți, după ce guvernatorul și Curtea Supremă a SUA au refuzat să intervină, deși mai mulți jurați din acest caz au cerut o reducere a pedepsei.

Michael Tisius, în vârstă de 42 de ani, a fost condamnat în 2001 pentru uciderea adjuncților șerifului din Randolph County, Jason Acton și Leon Egley, ambii neînarmați, în timpul unei încercări eșuate de a ajuta un fost coleg de celulă să evadeze din închisoare. Tisius a fost declarat mort la ora 18:10, după ce a primit o injecție letală, în condițiile în care Curtea Supremă a SUA a respins două cereri de amânare a execuției luni și alte două marți, a precizat Departamentul Penitenciarelor din Missouri într-un comunicat.

Avocații lui Tisius au susținut în petițiile de amânare că acesta ar trebui să fie scutit de pedeapsa cu moartea, având în vedere că avea 19 ani la momentul crimelor și că suferea de deficiențe cerebrale și boli mintale pe tot parcursul vieții.

Potrivit avocaților săi, Tisius a fost traumatizat de abuzuri fizice grave și de neglijență în copilărie, ceea ce a agravat deficitele cognitive care l-au făcut vulnerabil la manipularea altora, inclusiv a colegului său de celulă mai mare, Roy Vance, care l-a convins pe Tisius să accepte planul nefericit de evadare. În ultima sa declarație, Tisius a spus că a încercat să devină un om mai bun și și-a exprimat remușcările. "Îmi pare rău", a spus Tisius. "Și nu pentru că mă aflu la sfârșit. Ci pentru că îmi pare cu adevărat rău", a adăugat el.

Șase foști jurați dintre cei 12 care au votat în unanimitate pentru a recomanda pedeapsa cu moartea pentru Tisius la procesul său din 2010 au declarat, ca parte a unei cereri separate de clemență, că acum sunt în favoarea sau ar accepta închisoarea pe viață în locul pedepsei capitale.

Guvernatorul Mike Parson, un republican, a refuzat luni cererea de clemență. "Sistemul judiciar din Missouri i-a oferit domnului Tisius un proces corect și o procedură echitabilă pentru uciderea brutală a doi gardieni de închisoare din Randolph County", a declarat guvernatorul republican într-un comunicat.

Tisius a fost acuzat că a complotat cu Tracie Bulington, iubita de atunci a lui Vance, pentru a-l ajuta pe Vance să evadeze din închisoare după ce Tisius a fost eliberat din penitenciar. El îl cunoscuse pe Vance în timp ce își ispășea pedeapsa pentru încălcarea eliberării condiționate în urma unui caz de furt minor, potrivit avocaților săi. Cei doi gardieni au fost împușcați și uciși când tentativa de evadare a eșuat. Bulington și Vance au fost condamnați ulterior la închisoare pe viață pentru rolul lor în incident.

Fost ofițer de informații maghiar: Orban vrea să câștige noi teritorii

Peter Buda, profesor la o universitate din Budapesta și fost ofițer de informații, a declarat într-un podcast că miza premierului Viktor Orban este schimbarea granițelor și obținerea de noi teritorii pentru Ungaria. În acest scop, Orban susține Rusia și mizează pe faptul că Moscova va instaura o nouă ordine politică în Europa, ordine care să permită retrasarea granițelor.

Întrebat despre motivele pentru care Viktor Orban laudă sistemele totalitare din Rusia și China, Peter Buda a declarat: ”Cred că în spatele acestui lucru a stat în esență o politică externă și un calcul strategic foarte greșit din partea conducerii politice maghiare, al cărui aspect foarte important a fost că ne bazăm pe succesul ambițiilor imperiului rus, și legăm o alianță ideologică cu așa numita internațională neagră reprezentată de Putin, prin care întărim în Europa tabăra puterilor politice care apare ca apărător al valorile conservatoare, tradiționale, și așteptăm, ca aceste puteri să se unească, și practic să constituie o nou structură geopolitică, cel puțin în Europa. Deci, SUA sunt împinse în afara Europei, din arhitectura de securitate europeană, și în mai multe cazuri granițele Europei se vor redesena, și din aceasta, noi, ca stat, vom ieși în avantaj”.

Întrebat dacă asta înseamnă că Viktor Orban speră ca Ungaria Mare să fie restaurată, Peter Buda a spus: ”nu știu dacă toată Ungaria Mare, dar într-un anumit context, țara poate primi chiar compensații teritoriale”.

El a explicat de ce calculul premierului Viktor Orban este unul eronat: ”Evident, acesta poate fi un calcul de politică externă, cred însă că a te baza doar pe faptul că Rusia, dar chiar și China, vor prelua conducerea lumii, cred că este un lucru foarte greșit chiar și acum. Din starea actuală a războiului, se poate vedea că cine mizează pe un succes militar al Rusiei greșește foarte profund. Trecutul apropiat, reacția SUA și a Vestului, ne sugerează că aceștia, mai ales SUA, dacă iau ceva foarte în serios, este războiul, și aici nu există scuză. Asta nu înseamnă că trebuie să devii pro-America, chiar nu este ca o sabie cu două tăișuri. Ori suntem vasalii rușilor, ori suntem vasalii Statelor Unite, ei bine nu trebuie să devenim vasalii niciunuia. Dar această situație, ce ne-a condus până aici, eu nu o calific ca fiind o echilibristică, ci o eroare foarte gravă”.

Peter Buda este prima voce autorizată din Ungaria care atrage atenția că premierul Viktor Orban urmărește redesenarea granițelor în Europa.

Viktor Orban și restul alți înalți oficiali maghiari se întrec în declarații și gesturi cu caracter revizionist. Ultimul exemplu datează de săptămâna trecută, când președinta Ungariei, Katalin Novak, a făcut declarații cu caracter revizionist, chiar în România. ”Nu lăsa Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru!”, a scris președinta Ungariei pe Facebook după ce a participat la pelerinajul din Șumuleu Ciuc, fraza fiind o parte din imnul secuilor.

Pictorița Françoise Gilot, muza lui Picasso, a murit la 101 ani

Pictorița Françoise Gilot, care a fost partenera lui Pablo Picasso din 1946 până în 1953 și care a avut apoi o carieră ca artistă renumită, a murit la vârsta de 101 ani, a anunțat Muzeul Picasso.

Născută la 26 noiembrie 1921 la Neuilly-sur-Seine, în suburbiile Parisului, într-o familie burgheză, Françoise Gilot a călcat pe urmele mamei sale, acuarelistă, pentru a trece spre desen și pictură. O vreme muza lui Pablo Picasso, ea a fost o artistă de sine stătătoare timp de mai bine de 60 de ani, impunându-se ca pictor renumit după despărțirea lor, având lucrări în colecțiile prestigiosului Metropolitan Museum of Art și MoMA din New York.              

În iunie 2021, una dintre picturile sale, „Paloma à la Guitare” (1965), s-a vândut cu 1,3 milioane de dolari la licitație la Sotheby's. I-a avut printre mentori pe suprarealistul Endre Rozsda și prima ei expoziție într-o galerie pariziană a avut loc în 1943, anul în care l-a cunoscut pe Picasso. Pe atunci ea avea 20 de ani, el 61. Cuplul a avut doi copii, Claude (născut în 1947) și Paloma (născut în 1949).           

În 1964, publicarea cărții „Vivre avec Picasso”, relativ intimă despre viața sa alături de artist, a avut un succes enorm (tradusă în 16 limbi, peste un milion de exemplare vândute). Ea îl prezintă ca fiind tiranic, superstițios și egoist. Pentru ea, această relație a fost „un preludiu al vieții (ei). Nu viața". Devenind cetățean american, ea nu a mers la înmormântarea lui în 1973.              

Petrecându-și ultimii ani ai vieții la New York, ea și-a împărțit viața între Parisul anilor 1950 și scena americană, expunându-și picturile, desenele sau gravurile în numeroase muzee și colecții private, din Europa și Statele Unite.

Trupe ucrainene, martore la momentul în care soldați ruși au fost măturați de ape

Soldații ucraineni au fost martorii unui moment în care militari ruși au fost efectiv luați de ape și s-au refugiat de pe malul estic al fluviului Nipru după prăbușirea barajului de la Nova Kahovka, a declarat un ofițer din cadrul forțelor armate ucrainene. Mai multe trupe rusești au fost ucise sau rănite în momentele acelea de haos. Căpitanul Andrei Pidlisni a declarat că atunci când barajul s-a rupt, în primele ore ale dimineții de marți, "nimeni din partea rusă nu a reușit să scape. Toate regimentele pe care rușii le aveau pe acea parte au fost inundate", susține ofițerul ucrainean.

Pidlisni a declarat pentru CNN că el crede că rușii au atacat în mod deliberat barajul pentru a perturba planurile forțelor ucrainene pentru o viitoare ofensivă. "În jurul orei 3 dimineața, inamicul a aruncat în aer hidrocentrala Kahovka pentru a ridica nivelul apei și a inunda împrejurimile și malul stâng al fluviului Nipru, precum și așezările aflate acolo, astfel încât să facă imposibilă înaintarea forțelor armate ucrainene în viitor", susține el. Pidlisnyi a explicat însă că, din cauza reliefului terenului din jurul fluviului, armata rusă - situată pe malul estic - a avut de suferit serios după ruperea barajului. Unitatea sa a putut urmări desfășurarea evenimentelor prin utilizarea dronelor și a trupelor aflate la fața locului. "Malul stâng (de est) este mai jos decât malul drept, așa că este mai inundat. Pozițiile inamicului aflate chiar pe malul fluviului au fost, de asemenea, inundate. Trebuie să înțelegeți că pozițiile inamicului nu sunt doar tranșee, ci și case obișnuite ale civililor, unde aceștia locuiau", a declarat Pidlisni. Este posibil ca unitățile rusești aflate în pericol să nu fi fost avertizate, posibil pentru a menține elementul surpriză, crede Pidlisni.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.