Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Oficial EMA: Vaccinarea cu AstraZeneca ar trebui evitată și la persoanele de peste 60 de ani

Ziarul de Vrancea
12 iun 2021 1047 vizualizări

Până acum, recomandarea era ca populație tânără să nu fie imunizată cu acest vaccin

Țările ar trebui să evite de asemenea administrarea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca la persoanele de peste 60 de ani, a declarat ieri Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).

Agenția consideră serul de la AstraZeneca sigur pentru toate grupele de vârstă. Cu toate acestea, mai multe state membre ale Uniunii Europene au stopat administrarea vaccinului pentru persoanele sub o anumită vârstă, de obicei cuprinsă între 50 și 65 de ani, limitând utilizarea sa la populația mai în vârstă, din cauza apariției unor cazuri rare, însă grave, de cheaguri de sânge, în special la populația mai tânără.

“În contextul unei pandemii, poziția noastră a fost și este că raportul risc-beneficiu rămâne favorabil pentru toate grupele de vârstă”, a declarat Marco Cavaleri pentru ziarul italian La Stampa. Cu toate acestea, pe măsură ce numărul de cazuri de COVID-19 scade și, ținând cont că populația mai tânără este mai puțin expusă la riscurile legate de COVID-19, Cavaleri a spus că ar fi mai indicată utilizarea la această grupă de vârstă a vaccinurilor pe bază de ARN messenger, precum Moderna și Pfizer/BioNTech. Întrebat dacă autoritățile sanitare ar trebui să evite administrarea vaccinului AstraZeneca la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, Cavaleri a răspuns: “Da, multe țări, precum Franța și Germania, se gândesc la asta în condițiile unei mai mari disponibilități a vaccinurilor pe bază de tehnologie ARN messenger”.

Italia oprește vaccinul la persoanele sub 60 de ani

Italia va înceta să le mai administreze vaccinul Oxford/Astra Zeneca persoanelor sub 60 de ani, iar cei care au primit deja prima doză vor fi imunizați cu un alt vaccin (mRNA) pentru completarea ciclului. Schimbarea vine după ce în aprilie Agenția Europeană a Medicamentului a descoperit că există o legătură între vaccin și cheagurile de sânge apărute în cazuri rare, însă a subliniat că beneficiile serului sunt mai mari decât riscurile. În urma unei cercetări în Marea Britanie, s-a descoperit că probabilitatea apariției cheagurilor de sânge este de de 1 la 250.000 de persoane sau 0,0004 la sută. “Situația epidemiologică schimbată a dus la reevaluarea ratei riscuri-beneficii pentru grupele de vârstă în cazul cărora există un risc mai mic să dezvolte forme severe de COVID-19”, a anunțat Comitetul Tehnic și Științific al guvernului italian. Ministerul italian al Sănătății a anunțat că vaccinul AstraZeneca le va fi administrat “doar persoanelor care au cel puțin 60 de ani”. În Italia, rata infectărilor cu coronavirus a scăzut în ultima perioadă, iar de săptămâna viitoare restricțiile vor fi ridicare în mai multe regiuni.

G7 lansează un plan de infrastrustură pentru a rivaliza cu China

G7 a lansat, sâmbătă, un vast plan mondial de infrastructură pentru țările defavorizate, la inițiativa președintelui american Joe Biden, și cu scopul de a face concurență inițiativelor chineze. Acest proiect de mare anvergură numit “Build Back Better World” ar trebui să ajute aceste țări să-și revină după pandemie, axându-se pe climat, sănătate, digital și lupta contra inegalităților,  a anunțat Casa Albă într-un comunicat. Administrația americană estimează că sute de miliarde de dolari vor putea fi mobilizați, în special datorită sectorului privat.  “Nu este vorba de a determina țările să aleagă între SUA și China. Este vorba de a le propune o altă viziune și o altă abordare”, a asigurat un înalt responsabil american.    Reuniți până duminică la Carbis Bay, în sud-vestul Angliei, șefii de state și guverne din Germania, Franța, Italia, Marea Britanie, Canada, Japonia și Statele Unite se străduiesc să-și arate bunele intenții, chiar dacă tensiunile din jurul Irlandei de Nord au alterat atmosfera.

Număr imens de noi infectări la Moscova

Primarul Moscovei, Sergehi Sobianin, a decretat sâmbătă o săptămână de vacanță pentru a frâna răspândirea coronavirusului în capitala rusă, în urma escaladării drastice a cazurilor de COVID-19. “Săptămâna aceasta, situația răspândirii coronavirusului s-a deteriorat net, numărul noilor cazuri atingând vârful de anul trecut”, notează Sobianin într-un comunicat.

Moscova a înregistrat sâmbătă 6.701 noi cazuri de COVID-19, un record pentru capitala rusă din decembrie anul trecut. “Nu putem să nu reacționăm în fața acestei situații”, a subliniat Sobianin. “Pentru a opri creșterea incidenței și a prezerva viața cetățenilor, am semnat un decret ce prevede o săptămână de vacanță între 12 și 20 iunie”, a precizat el. Primarul capitalei a ordonat totodată închiderea spațiilor de joacă pentru copii și a centrelor comerciale până la 20 iunie. Sobianin a făcut totodată apel angajatorilor să privilegieze sistemul de telemuncă, pentru angajații care nu s-au vaccinat anti-COVID-19, și a interzis restaurantelor din capitală să servească între orele 23:00 și 06:00.Rusia a înregistrat sâmbătă 13.510 noi cazuri de coronavirus și 399 de decese, cifra totală a cazurilor recensate în întreaga țară ajungând la 5.193.964 și la 126.073 de decese.

SUA: Numărul tentativelor de suicid în rândul adolescentelor a crescut masiv în timpul pandemiei

Vizitele la camerele de urgență pentru tentativă de suicid s-au înmulțit semnificativ în rândul adolescenților în timpul pandemiei în SUA, în special printre fete, conform unor date publicate vineri de autoritățile sanitare ale țării, evidențiind din nou impactul psihologic al crizei sanitare asupra acestei categorii de vârstă. “Din mai 2020, numărul vizitelor la camerele de urgență pentru cazuri suspectate a fi tentative de suicid a început să crească în rândul adolescenților de 12-17 ani, în special printre fete”, a transmis Centrul de prevenire și luptă împotriva bolilor (CDC).

În vara lui 2020, numărul acestor vizite la camerele de urgență printre adolescenți a crescut cu 22% comparativ cu aceeași perioadă din 2019. Apoi, în timpul iernii, creșterea a fost și mai mare, ridicându-se la 39% comparativ cu 2019. Mai exact, pentru perioada de iarnă, creșterea a fost de 50,6% printre fete și de 3,7% printre băieți.

CDC observă că fetele sunt constant mai susceptibile să comită tentative de suicid. “Rezultatele acestui studiu arată o suferință mai mare printre fete decât s-a observat până acum de analize precedente din timpul pandemiei, ceea ce întărește nevoie de a acorda o mai mare atenție acestei categorii de populație și a acționa mai mult pentru prevenție”, precizează CDC. “Tinerii reprezintă un grup de mare risc deoarece ei au fost afectați în mod special de măsurile” luate pentru combaterea pandemiei, adaugă autorii studiului, invocând în special lipsa unui contact cu profesorii și colegii de școală, dar și un consum mai mare de diferite substanțe sau îngrijorarea legată de probleme financiare în familie. Factorii raportați care au condus la aceste tentative de suicid nu au fost totuși analizați în acest studiu, precizează CDC.

Maia Sandu a mulțumit Bucureștiului pentru vaccinuri

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a mulțumit României pentru lotul de vaccin de 100.800 de doze care a ajuns sâmbătă în R. Moldova Aceasta susține că „datorită acestei donații, dar și celor anterioare oferite de România”, țara are vaccinuri, astfel încât fiecare cetățean care dorește să se vaccineze să aibă această posibilitate. „Suntem recunoscători României pentru tot sprijinul oferit necondiționat de la începutul acestei crize sanitare. Acum e important să continuăm procesul de vaccinare. Fiecare om vaccinat crește speranța că vom reuși să ieșim din această criză pandemică și să revenim la normalitate. Avem multe de făcut împreună!”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.  100 800 de doze de vaccin anti-COVID-19 Astra Zeneca, donate de România, au ajuns sâmbătă la Chișinău cu două mijloace de transport aflate în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI din România.

Joe Biden i-a oferit premierului britanic Boris Johnson o nouă bicicletă

Președintele american Joe Biden, care are prima oprire din turneul european în Marea Britanie, s-a întâlnit cu premierul Boris Johnson prima dată joi, potrivit AP. Casa Albă a anunțat că Biden i-a oferit lui Johnson “o bicicletă fabricată în America și o cască pe comandă realizată de Bilenky Cycle Works, o afacere de familie din Philadelphia”. Biden s-a născut în Pennsylvania. Potrivit Casei Albe, cadoul este “un gest de prietenie și recunoaștere al interesului comun pentru ciclism”.Biroul lui Johnson a transmis că premierul i-a dăruit lui Biden o fotografie înrămată a unei picturi murale din Edinburgh de Frederick Douglass. Jill Biden a primit din partea soției premierului Carrie Johnson prima ediție a romanului “Rebecca” de Daphne Du Maurier. Mare parte din cărțile ei au acțiunea la Cornwall.

Arabia Saudită va permite marele pelerinaj de la Mecca pentru 60.000 dintre locuitorii săi vaccinați

Arabia Saudită va permite unui număr de 60.000 dintre locuitorii săi, care trebuie să fie vaccinați împotriva COVID-19, să participe la hajj, marele pelerinaj anual la Mecca, a anunțat sâmbătă Ministerul pentru Hajj. Numai persoane vaccinate, cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani și fără vreo boală cronică vor putea participa la pelerinaj. La ultimul hajj, unul din cei cinci piloni ai islamului, numai circa 10.000 de credincioși cu reședința în Arabia Saudită au putut efectua acest pelerinaj, comparativ cu 2,5 milioane de participanți veniți din toată lumea în 2019, din cauza pandemiei de COVID-19. Însă pelerinii nu vor putea atinge Kaaba, construcția cubică din centrul Marii Moschei, spre care se îndreaptă musulmanii din întreaga lume pentru a se ruga. În 2020, reducerea drastică a numărului de pelerini și restricțiile sanitare le-au permis autorităților să afirme că nu a existat nicio contaminare în timpul marelui pelerinaj, care nu a mai adus nimic regatului, în contextul în care evenimentul generează de obicei miliarde de dolari pe an.

Arabia Saudită a înregistrat oficial peste 463.000 de cazuri de coronavirus pe teritoriul său, dintre care peste 7.500 de decese. Autoritățile din acest regat de 34 de milioane de locuitori au anunțat că au administrat peste 15 milioane de doze de vaccin.

Președintele Braziliei, amendat pentru nepurtarea măștii

Președintele brazilian Jair Bolsonaro a fost condamnat sâmbătă la plata unei amenzi de 108 dolari pentru că a participat fără să poarte mască și fără să respecte măsurile sanitare anti-COVID-19 la un miting al motocicliștilor în statul Sao Paulo. Mii de motocicliști au participat sâmbătă la mitingul “Accelerează pentru Hristos” organizat în Sao Paulo. Președintele de extremă dreapta a condus convoiul de motocicliști purtând o cască deschisă, însă fără mască, încălcând astfel regulile impuse de autoritățile statului.

Autoritățile din Sao Paulo au declarat că i-au amendat cu suma de 552 de reali (circa 108 dolari) pe președintele Bolsonaro, pe fiul său Eduardo, membru al Congresului, și pe ministrul Infrastructurii, Tarcisio Gomes, pentru că nu au purtat mască și nu au respectat măsurile de distanțare socială în timpul mitingului.

Jair Bolsonaro, care a cerut organizarea de mitinguri electorale în toată Brazilia înainte de alegerile prezidențiale de anul viitor, a ignorat avertismentele guvernatorului din Sao Paulo, Joao Doria, un rival politic, care a declarat că președintele va fi amendat dacă încalcă legile statului.

Bolsonaro s-a opus în repetate rânduri lui Joao Doria și altor guvernatori cu privire la măsurile impuse pentru a combate pandemia de COVID-19, care a provocat aproape 485.000 de decese în Brazilia.

Africa de Sud retrage două milioane de vaccinuri Johnson & Johnson

Africa de Sud, care se confruntă cu un al treilea val al pandemiei de COVID-19, a anunțat ieri că retrage două milioane de vaccinuri Johnson & Johnson (J&J) din cauza “unei probleme neconforme” la fabricarea în Statele Unite. Agenția sud-africană a medicamentului (Saphra) a indicat într-un comunicat că “a luat decizia de a nu distribui vaccinuri produse care provin din loturi ce conțin compuși medicamentoși neconformi”.

Autoritățile americane au anunțat vineri că “mai multe loturi”, adică milioane de doze, fabricate la Baltimore și a căror producție a fost stopată acum câteva săptămâni, vor fi aruncate. Teste au arătat că unele componente ale vaccinului britanic de la AstraZeneca, fabricate în aceeași uzină, au fost amestecate din greșeală formulei de la J&J.

Africa de Sud se bazează pe livrarea a 31 de milioane de doze de vaccin de la J&J pentru a-și imuniza populația de 59 de milioane. Țara a reușit să obțină 30 de milioane de doze de la Pfizer, dar acest vaccin în două injecții necesită păstrarea la temperaturi foarte scăzute.

În întârziere față de restul lumii, Africa de Sud nu a vaccinat decât 1% din populația sa. Țara africană cea mai afectată de pandemie, Africa de Sud numără peste 1,7 milioane de cazuri, din care aproape 58.000 decese. Mai mult de 9.300 de noi infectări au fost recenzate în ultimele 24 de ore.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.