Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Oficial EMA: Spionajul american: Moscova “nu vrea un conflict direct” cu SUA privind Ucraina

Ziarul de Vrancea
13 apr 2021 640 vizualizări

Biden i-a propus lui Putin o întâlnire la vârf, “într-o țară terță”, pentru detensionarea situației dintre cele două mari puteri

Rusia “nu vrea un conflict direct” cu Statele Unite, în pofida faptului că “își va continua eforturile de destabilizare a Ucrainei”, evaluează serviciile americane de informații în raportul lor anual cu privire la amenințările la adresa Statelor Unite în lume. “Moscova va continua să folosească diverse tactici, anul acesta”, cu scopul de a încerca să slăbească influența Statelor Unite, dezvoltarea unor noi partaneriate sau de a semăna disensiuni în tabăra occidentală, arată acest raport întocmit de către Direcția serviciilor naționale americane de informații (DNI), publicat marți, în toiul unei intensificări a tensiunilor între Rusia și Ucraina. “În fosta URSS, Moscova se poziționează pentru a-și spori rolul în Caucaz, a interveni în Belarus în cazul în care consideră necesar acest lucru și a-și continua eforturile de destabilizare în Ucraina, în contextul în care negocierile bat pasul pe loc, iar confruntări armate limitate continuă”, se arată în raport.

Însă “ne așteptăm ca Moscova să caute ocazii să coopereze pragmatic cu Washingtonul, în condițiile sale, și considerăm că Rusia nu vrea un conflict direct cu forțele americane”, se arată în acest document de 27 de pagini.

Președintele american Joe Biden tocmai i-a propus omologului său rus Vladimir Putin o întâlnire la vârf, “într-o țară terță”, “în următoarele luni”, în vederea “construirii unei relații stabile și previzibile cu Rusia”. Biden își exprimă “îngrijorarea cu privire la subiectul acumulării bruște de trupe rusești în Crimeea ocupată și la frontiera ucraineeană” și îndeamnă “Rusia să reducă tensiunile”, a anunțat Casa Albă. Kremlinul a anunțat ieri că studiază propunerea Casei Albe.

Talibanii „vor câștiga teren”

DNI mai arată în raport că Guvernul afgan urmează să întâmpine dificultăți în fața talibanilor, în cazul în care coaliția internațională se retrage din Afganistan anul acesta, așa cum prevede Acordul de la Doha, încheiat de administrația lui Donald Trump cu talibanii. “Considerăm că perspectivele păcii vor rămâne limitate în anul care vine”, se arată în document. Talibanii “probabil” vor câștiga teren, iar “Guvernul afgan va întâmpina dificultăți în a se opune talibanilor, în cazul în care coaliția îi retrage susținerea”, avertizează spionajul american.

Washingtonul a anunțat marți o retragere a trupelor americane din Afganistan până la 11 septembrie. “Forțele afgane dețin în continuare controlul aspra orașelor mari (...), însă ele întâmpină dificultăți în a câștiga teren sau în a-și restabili prezența în zone abandonate în 2020”, se arată în raport.

Cehia, țara cu cei mai mulți obezi are cea mai mare rată a mortalității COVID din lume

În nicio altă țară din lume mortalitatea de COVID-19 nu este mai mare decât în Cehia, raportat la numărul de locuitori. Un motiv este supraponderalitatea larg răspândită, arată o analiză Deutsche Welle.

În cazul deceselor cauzate de coronavirus, Republica Cehă este campion mondial. Potrivit statisticii oficiale a Ministerului Sănătății de la Praga, până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni a lunii martie, 27.918 de oameni au murit de COVID-19 sau au decedat fiind infectați cu coronavirus. În fiecare zi se mai adaugă alte peste 100 de astfel de decese. „În baza unor estimări științifice numărul real al victimelor este cu cel puțin o treime mai mare”, a declarat profesorul Jan Konvalinka, vicerectorul Universității Caroline din Praga.

În același timp, Cehia asigură cetățenilor săi o îngrijire medicală de calitate relativ ridicată, o performanță economică apropiată de media pe UE, decalaj social redus iar standardul de viață se află pe locul doi în rândul țărilor europene post-comuniste. Cum se potrivesc toate acestea cu numărul mare de decese provocate de SARS-CoV-2?

Cei mai mulți experți și analiști din Cehia consideră că evoluția catastrofală a pandemiei este din vina guvernului populist condus de oligarhul Andrej Babiš. „În situația în care în alte țări s-a decis intrarea în lockdown, în Cehia s-au relaxat măsurile restrictive. Așa s-a întâmplat anul trecut și în vacanța de vară, și înainte de Crăciun. Acum, guvernul se gândește iarăși la relaxare”, a declarat Václav Horejsí, imunolog în cadrul Academiei de Științe a Cehiei, pentru televiziunea publică.

Potrivit experților, și stilul de viață nesănătos al cehilor contribuie la numărul mare de decese. Cehii se situează pe locul întâi în lume la consumul de bere pe cap de locuitor. Fiecare ceh consumă aproape 200 de litri într-un an. Cehia este și „lider european de piață” la consumul de marihuana în rândul tineretului. Și la capitolul fumat, cehii sunt fruntași în Europa.

În timpul pandemiei de coronavirus ies la iveală și urmările supraponderalității larg răspândite în țară. 57 la sută din femei și 71 la sută din bărbați sunt în Cehia supraponderali, ceea ce îi situează și la acest capitol pe locul întâi în rândul țărilor UE. Studii citate de „World Obesity Federation” au arătat în primele luni de pandemie că există o legătură clară între suprapoderalitate și riscul de a muri de COVID.

„Am fost șocați să descoperim o legătură atât de mare între procentul adulților supraponderali din țară și cazurile de deces provocat de COVID-19”, a declarat pentru ziarul britanic The Guardian, principalul autor al raportului, Dr. Tim Lobstein. „Legătura între supraponderalitate și rata deceselor în cazul COVID-19 este clară și serioasă”, a afirmat la rândul său directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Și în Cehia medicii au încercat să-i avertizeze pe oameni de primejdia reprezentată de supraponderalitate în cazul infectării cu coronavirus. „Din păcate, Republica Cehă este deținătorul recordului în privința supraponderalității în Europa”, a declarat pentru DW Ladislav Dušek, directorul Institutului Național pentru Informații Sanitare și Statistică. „80 la sută din pacienții internați în spital, infectați cu coronavirus, sunt obezi sau supraponderali”, a mai precizat el.

Acord european: Certificatul de vaccinare nu va fi un „pașaport”

n documentul va avea “o perioadă de aplicare de 12 luni

Țările Uniunii Europene (UE) au ajuns ieri la o poziție comună pentru a demara negocierile în Parlamentul European asupra certificatului de vaccinare, pentru a putea deveni operativ vara aceasta, dar care nu va fi un pașaport care să garanteze mobilitatea, potrivit unui document la care a a avut acces agenția EFE. “Pentru a evidenția principiul nediscriminării, în special față de persoanele nevaccinate, partea operativă a reglementării principale prevede explicit că deținerea unui Certificat Verde Digital nu este o condiție prealabilă pentru a exercita dreptul la libera circulație”, se arată în textul aprobat de statele membre la care a avut acces EFE.

Această reglementare aprobată de Consiliu - o idee lansată de Grecia la începutul anului pentru a reactiva sectorul turistic vara aceasta - se bazează pe propunerea Comisiei Europene și depinde acum de negocierile din Parlamentul European și ar intra în vigoare după șase săptămâni de la adoptare, altfel spus în iunie.

Certificatul, potrivit textului provizoriu, va fi gratuit, în format electronic sau pe hârtie și va fi disponibil în engleză și în limba oficială a țării emitente. Certificatul va avea “o perioadă de aplicare de 12 luni și va depinde de un raport al Comisiei după cel târziu trei luni de la finalizarea aplicării reglementării principale, precum și de o posibilă suspendare sau prelungire prin procedura legislativă obișnuită”.

Documentul va cuprinde informații referitoare la faptul dacă deținătorul s-a vaccinat împotriva noului coronavirus, dacă a dezvoltat anticorpi după ce a trecut prin boală, sau dacă are un test PCR negativ - fiind una dintre cerințele cele mai solicitate în ultimele luni călătorilor - și va include doar vaccinurile care au fost aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

Cu o mențiune specială pentru Irlanda, având în vedere frontiera virtuală cu Irlanda de Nord și instabilitatea cu care se confruntă această regiune după Brexit, textul prevede ca statele membre să poată “accepta reciproc certificate eliberate conaționalilor din terțe țări pe bază de reciprocitate”.

Este de asemenea specificat faptul că trebuie avută în vedere situația specială a lucrătorilor transfrontalieri. Dincolo de aceste dispoziții tehnice, propunerea dă clar de înțeles că, deși certificatul pretinde să “faciliteze mobilitatea între țări”, documentul nu este un pașaport.

Se amintește totodată că statele membre pot să restricționeze din motive sanitare mobilitatea cetățenilor, una dintre cele patru libertăți fundamentale ale UE și că “orice măsură care se adoptă nu poate fi extinsă dincolo de ceea ce este strict necesar pentru a salvgarda sănătatea publică”.

Suedia înregistrează cele mai multe cazuri noi de COVID pe cap de locuitor din Europa

Suedia a înregistrat în ultima săptămână cele mai multe cazuri noi de COVID-19 pe cap de locuitor din Europa și numărul pacienților internați la terapie intensivă este cel mai mare înregistrat de țară de la începutul pandemiei, relatează The Guardian. Țara scandinavă, care a ales să nu impună carantină, are o medie pe șapte zile de 625 de noi infecții la 1 milion de oameni. Prin comparație, Polonia a înregistrat 521, Franța - 491, Olanda - 430, Italia - 237 și Germania - 208. Cifra înregistrată de Suedia este cu mult mai mare decât cele ale țărilor vecine: Finlanda, Danemarca și Norvegia.

Deși numărul de contaminări și al celor internați la terapie intensivă a crescut, bilanțul deceselor asociate COVID-19 în Suedia nu a crescut prea mult. Țara cu 10 milioane de locuitori a înregistrat peste 13.000 de decese asociate COVID-19, o rată mult mai mare decât a națiunilor vecine, dar mai scăzută față de câteva state europene care au optat pentru carantină.

Guvernul condus de Stefan Löfven a amânat cu două luni relaxarea restricțiilor, plănuită pentru martie, dar a subliniat că măsuri mai stricte nu sunt încă necesare. Magazinele neesențiale au rămas deschise, la fel și localurile, însă cu anumite limitări de program și capacitate.

De la începutul pandemiei, Suedia a înregistrat peste 877.000 de cazuri de contaminare cu SARS-CoV-2.

SUA vor vinde arme în valoare de 23 de miliarde de dolari Emiratelor Arabe Unite             

Administrația președintelui american Joe Biden a informat Congresul că SUA vor vinde arme în valoare de 23 de miliarde de dolari Emiratelor Arabe Unite (EAU), inclusiv avioane F-35, drone și alte echipamente militare, au anunțat surse parlamentare americane. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că Washingtonul va avansa vânzările propuse către UAE “chiar dacă continuăm să analizăm detaliile și ne consultăm cu oficialitățile din Emirate” în legătură cu utilizarea armelor.

Adminstrația Biden a suspendat acordurile convenite de fostul președinte republican Donald Trump, pentru a le reanaliza.

În noiembrie anul trecut, administrația Trump a informat Congresul că a aprobat vânzările de arme către EAU, în urma acordului din septembrie, mediat de SUA, prin care țara arabă și-a normalizat relațiile cu Israelul.

Contractul prevede furnizarea de echipamente realizate de grupurile industriale General Atomics, Lockheed Martin și Raytheon Technologies, printre care 50 de avioane F-35 Lighting II, până la 18 sisteme aeriene MQ-9B și un pachet de muniții aer-aer și aer-sol. Totuși, unii congresmeni americani au criticat EAU pentru implicarea în războiul din Yemen, conflict considerat drept unul dintre cele mai grave crize umanitare din lume.

Esper: SUA ar trebui să desfășoare mai multe trupe în România și Bulgaria

Fostul secretar al apărării american Mark Esper este de părere că Statele Unite ar trebui să desfășoare mai multe trupe în zona Mării Negre, pentru a descuraja potențiala agresiune din partea Rusiei, pe fondul tensionării relațiilor dintre Washington și Moscova. “Cred că trebuie să ținem piept Rusiei în continuare și să încercăm să descurajăm comportamentul ei dăunător”, a spus Esper, în prezent expert asociat la Universitatea Arizona.

Washingtonul ar trebui să aibă în vedere să dea noi asigurări aliaților europeni și să impulsioneze NATO prin desfășurarea mai multor forțe în Polonia, “în regiunea Baltică, dacă este logic, și în locuri ca România și Bulgaria, prin rotație - dacă nu cu caracter permanent”, a declarat fostul demnitar american.

SUA au anunțat că își vor spori efectivele militare din Germania în contextul recentelor evenimente din estul Ucrainei, renunțând astfel la planul fostului președinte Donald Trump de a retrage o treime dintre cei 36.000 de militari aflați pe teritoriul german.

Bhutan: 94% din populația adultă, vaccinată în două săptămâni, pentru a-l proteja pe rege

Bhutan, un mic regat din Munții Himalaya, i-a vaccinat aproape pe toți rezidenții săi adulți cu prima doză a unui vaccin anti-COVID-19 într-un interval puțin mai mare de două săptămâni. Reușita vine în urma unui apel lansat de guvernul local, care i-a îndemnat pe cetățenii țării să se protejeze prin vaccinare atât pe ei înșiși, cât și pe regele Jigme Khesar Namgyel Wangchuk, care se bucură de o cotă foarte mare de popularitate, au anunțat ieri autoritățile din acest stat.

Dimensiunea redusă a populației statului Bhutan, precum și săptămânile de planificare și repetiții, par să fi contribuit la succesul campaniei de vaccinare din această țară. În total, 475.651 de persoane din acest regat situat între India și China au fost imunizate cu primele doze ale vaccinului AstraZeneca, donate de India, între 27 martie și 12 aprilie.

Numărul persoanelor vaccinate reprezintă “62,2% din populația totală și 94,2% din populația adultă eligibilă”, a declarat Pandup Tshering, secretar de stat în Ministerul Sănătății din Bhutan.

Implementarea rapidă a acestei campanii a condus la vaccinarea a 85% din totalul persoanelor de peste 18 ani din Bhutan într-un interval de o săptămână. Apelul prin care Guvernul local i-a îndemnat pe rezidenți să se vaccineze pentru a se proteja pe ei înșiși, dar și pe foarte popularul rege Jigme Khesar Namgyel Wangchuk, i-a făcut pe locuitorii din acest stat să se prezinte în număr mare la centrele de vaccinare.

Regele Jigme Khesar Namgyel Wangchuk a declarat că va primi el însuși prima doză a acestui vaccin anti-COVID-19 după ce toate persoanele eligibile din țară vor fi vaccinate. “Trebuie să ne prezentăm cu toții la centrele de vaccinare, pentru a-i permite astfel Majestății Sale să primească vaccinul cât mai repede posibil”, a declarat ministrul Sănătății, Dechen Wangmo. Bhutan a raportat până în prezent 927 de cazuri de COVID-19 și un singur deces asociat acestei maladii.

Persoanele sub 60 de ani din Germania vaccinate cu AstraZeneca vor primi la rapel un alt ser

Persoanele cu vârsta sub 60 de ani vaccinate în Germania împotriva COVID-19 cu o primă doză de la AstraZeneca vor primi la rapel un alt vaccin, au decis marți seara ministerele regionale ale Sănătății și cel federal.

Germania a decis pe 30 martie să restricționeze utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta sub 60 de ani, din cauza cazurilor rare de tromboză raportate în Europa. Persoanele din această grupă de vârstă care au primit o primă doză de vaccin de la AstraZeneca înainte de această dată vor beneficia la rapel de serurile BioNTech/Pfizer sau Moderna, disponibile în Germania, au decis oficialii din domeniul sănătății la sfârșitul unei reuniuni, potrivit agenției de știri DPA.

“Soluția găsită oferă o bună protecție”, a declarat pentru DPA președintele Conferinței miniștrilor Sănătății și responsabil pentru Bavaria, Klaus Holetschek. Miniștrii au urmat astfel recomandarea emisă săptămâna trecută de Comisia pentru vaccinuri (STIKO).

Germania a decis, la fel ca multe alte țări, să rezerve utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele mai în vârstă, deoarece s-au observat cazuri extrem de rare de tromboze la subiecții mai tineri.

Potrivit Ministerului Sănătății din Germania, circa 2,2 milioane de persoane cu vârsta sub 60 de ani au primit o prima doză de la AstraZeneca în ultimele săptămâni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.