Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Oficial EMA: Analiză: Talibanii vor inversa progresele legate de drepturile femeilor, dacă extremiștii vor recâștiga puterea

Ziarul de Vrancea
5 mai 2021 1338 vizualizări

Talibanii vor inversa majoritatea progreselor legate de drepturile femeilor dacă extremiștii islamiști vor recâștiga puterea la nivel național, potrivit unei analizare publicată marți de analiști de top ai serviciilor de iRaportul Consiliului Național de Informații al SUA va întări probabil temerile că talibanii vor relua tratamentul dur aplicat femeilor și fetelor sub conducerea lor din 1996-2001, în cazul în care insurgenții ar avea câștig de cauză într-un război civil în plină expansiune. “Talibanii rămân în general consecvenți în abordarea lor restrictivă cu privire la drepturile femeilor și ar inversa o mare parte din progresele care au avut loc în ultimele două decenii, în cazul în care grupul va recâștiga puterea națională”, a afirmat principalul organism de analize al comunității de informații americane.nformații din Statele Unite, transmite Reuters.

În același timp, „Memorandumul privind Simțul Comunității” al consiliului arată că drepturile femeilor vor fi probabil în pericol după retragerea coaliției militare conduse de SUA, o constatare care reflectă natura conservatoare a societății dominate de bărbați din Afganistan.

“Progresul (în drepturile femeilor) se datorează probabil mai mult presiunii externe decât sprijinului intern, sugerând că ar fi expus riscului după retragerea coaliției, chiar și fără eforturile talibanilor de a-l inversa”, se arată în evaluare.

Interzicerea accesului fetelor la școală

Decizia președintelui SUA, Joe Biden, luna trecută, de a retrage ultimii 2.500 de soldați americani - declanșând retragerea altor forțe străine - alimentează temerile că Afganistanul ar putea intra într-un război civil complet care ar putea readuce talibanii la putere. Aceste îngrijorări au fost provocate de un impas în discuțiile de pace susținute de SUA, în timp ce talibanii au intensificat atacurile asupra forțelor guvernamentale după un termen ratat, de 1 mai, pentru plecarea trupelor americane. Înainte de a fi înlăturați de la putere de invazia condusă de SUA din 2001, talibanii au impus o versiune dură a regulii islamice, care a inclus interzicerea accesului fetelor la școală și a dreptului femeilor de a lucra în afara caselor lor și interzicerea ca acestea să circule în public fără o rudă de sex masculin. Femeile care au încălcat aceste reguli au suferit adesea umilințe și bătăi publice din partea poliției religioase a talibanilor.

Noul raport a menționat însă că multe dintre aceste practici au continuat în zone controlate de guvern și “anii de război au lăsat milioane de femei mutilate, văduve, sărăcite și strămutate”. Câștigurile obținute în drepturile femeilor au fost susținute ca o realizare majoră în cei 20 de ani în care forțele conduse de SUA au fost desfășurate în Afganistan, deși în cea mai mare parte acest lucru s-a întâmplat în centrele urbane.

Administrația Biden s-a angajat să continue asistența civilă după plecarea trupelor americane, inclusiv în cazul programelor pentru femei. Dar a avertizat că Afganistanul va suferi izolarea și sancțiunile dacă ar renunța la drepturile omului.

Derek Chauvin cere anularea verdictului și un nou proces

Fostul polițist alb Derek Chauvin, găsit vinovat în urmă cu două săptămâni de uciderea afroamericanului George Floyd prin asfixiere cu genunchiul la o arestare la Minneapolis, la 25 mai 2020, cere anularea verdictului, apreciind că nu i s-a respectat “dreptul la un proces echitabil” și organizarea unui nou proces. Echipa apărării consideră că dreptul constituțional al condamnatului la un proces echitabil a fost călcat în picioare. După trei săptămâni de proces și în urma unor deliberări scurte, Derek Chauvin, în vârstă de 45 de ani, a fost găsit, la 20 aprilie, vinovat de uciderea lui George Floyd și a fost încarcerat imediat. Pedeapsa lui Chauvin urmează să fie anunțată la 25 iunie.

Avocatul său Eric Nelson a cerut marți “o audiere în vederea anulării verdictului în baza unor comportamente nepotrivite ale juriului, unor amenințări, intimidări și presiuni exercitate asupra sa și/sau eșecului de a urma instrucțiuni în timpul deliberărilor”, potrivit unui document depus în justiție. El cere un nou proces pe motiv că judecătorul a refuzat să strămute procesul și să izoleze jurații în timpul audierilor, iar astfel aceștia au fost influențați, în opinia sa, de imensa acoperire mediatică a dosarului și au fost expuși riscului “intimidării” sau unor “represalii”.

Cererea - în pofida faptului că nu menționează acest lucru - a fost depusă după publicarea unor fotografii cu unul dintre cei 12 jurați la o manifestație antirasistă, care a ridicat întrebări cu privire la imparțialitatea sa. La opt zile după acest verdict istoric, unul dintre jurați, Brandon Mitchell, un bărbat în vârstă de 31 de ani, a acordat mai multe interviuri, în speranța de a încuraja afroamericani să facă parte din jurii. Acest verdict rar împotriva unui polițist este considerat o etapă importantă în istoria rasială a Statelor Unite și o mustrare a forțelor de ordine, din cauza tratamentului pe care-l aplică afroamericanilor.

Ulterior a apărut pe rețele socializare o fotografie în care Brandon Mitchell poartă un ticou în culorile Black Lives Matter (BLM), cu mesajul “Luați-vă genunchii de pe gâtul nostru”. Brandon Mitchell a declarat presei locale că a fost forografiat îmbrăcat astfel în marja unei mari manifestații antirasiste organizate la sfârșitul lui august, la Washington, cu ocazia marcării discursului istoric al liderului drepturilor civice Martin Luther King «I have a dream». În chestionarul adresat potențialilor jurați înainte de proces, la momentul selectării lor, el a declarat că nu a participat la manifestații împotriva violențelor poliției care au avut loc după moartea lui George Floyd.

Un consultat în selectarea juraților, Steve Tuller, consideră “puțin probabil ca aceste dezvăluiri să schimbe verdictul”. Însă, în opinia sa, “nu există nicio îndoială că apărarea se va folosi de acest lucru pentru a face apel”.

Creștere record de cazuri de COVID în cea mai vaccinată țară din lume

majoritatea populației din Seychelles a fost „imunizată” cu vaccinul chinezesc al Sinopharm

Insulele Seychelles au raportat miercuri o creștere record a numărului de infecții cu coronavirus, în pofida faptului că țara insulară a vaccinat deja 85% din populație, preponderent cu vaccinul chinezesc dezvoltat de Sinopharm, relatează CNN.

Ministrul Sănătății din această țară a raportat 497 de noi cazuri înregistrate într-o perioadă de 72 de ore după ce la anterioara raportare din 30 aprilie anunțase 314 de noi cazuri.

Creșterea recentă a numărului de noi infecții este cu atât mai îngrijorătoare întrucât anteriorul record de contagieri a fost de 189 de cazuri raportate pe 13 aprilie după care media de noi contagieri raportate scăzuse la sub 100.

Recrudescența coronavirusului a determinat Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite să emită un avertisment de călătorie de nivel 4 împotriva deplasărilor în această țară dependentă de turism.

Autoritățile locale au anunțat introducerea de noi restricții, închizând școlile și evenimentele sportive. Măsurile includ de asemenea interzicerea vizitelor între gospodării și închiderea devreme a barurilor, potrivit Bloomberg.

„În pofida eforturilor excepționale pe care le depunem, situația legată de COVID-19 din țara noastră este critică acum”, a declarat Peggy Vidot, ministrul sănătății din această țară.

Noile restricții au fost anunțate în pofida faptului că 85% din populația de aproximativ 98.000 de locuitori ai țării insulare au fost vaccinați cu o doză a unui vaccin anti-COVID și 62,2% din populație a fost vaccinată împotriva coronavirusului și la rapel.

Spre comparație, Israel, țara cu a doua cea mai mare rată de vaccinare împotriva coronavirusului, și-a inoculat 55,9% din populație cu ambele doze ale unui vaccin anti-COVID.

Insulele Seychelles au demarat campania de vaccinare anti-COVID a populației pe 11 ianuarie cu doze ale vaccinului dezvoltat de compania chineză Sinopharm, potrivit Reuters.

Aproximativ 800 de activiști de extremă dreapta efectuează salutul nazist în stradă, la Milano

Sute de activiști din cadrul extremei drepte italiene au efectuat salutul fascist, pe o stradă din Milano, potrivit unor înregistrări video postate la începutul săptămânii pe un canal neonazist francez pe Telegram, dar și pe Twitter. Aliniați într-o poziție aproape militară, cu capul ras și îmbrăcați în negru, 800 de activiști neofasciști s-au reunit la Milano joia trecută, la 29 aprilie, pentru a-i aduce un omagiu lui Sergio Ramelli, un student din cadrul extremei drepte ucis la această dată în 1975 într-o încăierare cu activiști din cadrul Avanguardia Operaia, o grupare italiană de extremă stânga.

În centru, un bărbat a strigat în mai multe rânduri “camarad Sergio Ramelli”, iar restul adunării i-a răspuns “prezent” și a efectuat salutul roman. Această comemorare anuală este departe de a fi o noutate în cadrul mișcării extremei drepte italiene, care onorează anual memoria lui Ramelli.

În afară de omagiu, salutul fascist în stadă ilustrează o eliberare tot mai puternică a exprimării extremei drepte în Italia.

“Salutul roman, pentru mine, este obligatoriu la manifestație”, declară un bărbat care participă la manifestațe, intervievat de televiziunea italiană.

Alt bărbat nu-și asunde interesul față de această epocă tulbure a istoreii istaliene. “Eu sunt un fascist asumat al secolului al XXI-lea”, subliniază el.

Altă manifestație de acest fel este comemorarea morții dictatorului Benito Mussolini, la 28 aprilie, când numeroși activiști s-au adunat pe malul Lacului Como, unde a fost executat în 1945.

Plângere penală împotriva lui Lukașenko pentru crime împotriva umanității

Patru avocați germani au depus o plângere penală împotriva președintelui belarus Aleksandr Lukașenko în urma violențelor excesive care au avut loc în Belarus după alegerile prezidențiale desfășurate în această țară în august anul trecut. Plângerea a fost depusă la Parchetul federal german din Karlsruhe pentru crime împotriva umanității în numele a zece persoane care susțin că au fost victime ale torturii din partea forțelor de securitate ale regimului de la Minsk.

Cei zece au semnalat abuzuri fizice, privare de hrană și de somn, umilire și tratamente degradante și afirmă că au fost lăsați să stea în genunchi cu mâinile legate timp de ore întregi. Drept urmare, toți cei zece au suferit probleme grave de sănătate, spun avocații.

Conceptul de jurisdicție universală permite Germaniei să judece delicte comise de străini în alte țări. Potrivit avocaților, nici Lukașenko și nici membrii aparatului său de securitate nu se vor confrunta cu consecințe juridice în Belarus.

Consiliul ONU pentru drepturile omului a atras atenția că numeroase relatări consemnează cazuri de tortură, de răpiri, expulzări arbitrare și dispariții în Belarus în urma represiunii declanșate după manifestațiile din toamna anului trecut.

O femeie din Mali a născut nonupleți

O femeie din Mali a născut marți nouă bebeluși, cu doi mai mulți decât observaseră medicii în uterul său aglomerat, ea alăturându-se astfel unui panteon restrâns al mamelor de nonupleți.

Sarcina Halimei Cisse, în vârstă de 25 de ani, a fascinat națiunea din Africa de Vest și a atras atenția liderilor săi. Când medicii au anunțat în martie că Halima necesită îngrijiri de specialitate, autoritățile au intervenit, iar femeia a fost transportată pe calea aerului în Maroc, unde a născut. “Nou-născuții (cinci fete și patru băieți) și mama sunt cu toții bine”, a declarat ministrul Sănătății din Mali, Fanta Siby. Cisse urma să nască șapte copii, potrivit investigațiilor medicale cu ultrasunete efectuate în Maroc și Mali, care au eșuat însă să depisteze doi dintre fetuși. Toți bebelușii au fost aduși pe lume prin cezariană. Nașterea nonupleților este un eveniment extrem de rar. Din cauza complicațiilor medicale care survin în cazul unor astfel de sarcini unii dintre fetuși nu supraviețuiesc.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.