Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Ofensiva din Siria: Ankara a bătut palma cu Moscova

Ziarul de Vrancea
22 oct 2019 2364 vizualizări

Turcia și Rusia vor controla împreună nordul Siriei, abandonat de americani

Turcia a anunțat că nu-și reia ofensiva militară împotriva forțelor kurde în nordul Siriei, deoarece acestea s-au retras din zona de frontieră, conform unui acord smuls joi de vicepreședintele american Mike Pence. Președinții rus Vladimir Putin și turc Recep Tayyip Erdogan, actori centrali în Războiul din Siria, au ajuns marți seară la un acord asupra unei preluări în comun a controlului asupra unei mari părți a acestei zone, pradă a unui conflict tot mai puternic între Ankara și combatanți kurzi. “În acest stadiu nu e nevoie de o nouă operațiune”, a anunțat Ministerul turc al Apărării. Turcia a lansat la 9 octombrie o ofensivă în nordul Siriei. Intitulată “Izvorul păcii”, această operațiune viza miliția kurdă siriană Unitățile Protecției Poporului (YPG), considerată “teroristă” de către Ankara. Apoi, în virtutea unui armistițiu obținut de Mike Pence, Ankara a acceptat la 17 octombrie să-și suspende ofensiva timp de cinci zile, un termen care a expirat marți la ora 19.00 GMT (22.00, ora României). Acest acord prevede implementarea unei “zone de securitate” de 32 de kilometri lățime, de-a lungul frontierei turce, pe teritoriul sirian. “La finalul perioadei de 120 de ore, Statele Unite au anunțat că retragerea YPG din zonă s-a încheiat”, a precizat Ministerul turc al Apărării în comunicat.

Al-Assad refuză “orice invazie”

După șase ore de negocieri la Soci, în sud-vestul Rusiei, Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin au decis ca într-o primă fază să desfășoare patrule militare ruse și siriene în sectoarele fâșiei frontaliere la marginea zonei în care armata turcă a lansat operațiunea la începutul lui octombrie. Apoi, “150 de ore mai târziu”, patrule comune, de această dată ruso-turce, urmează să efectueze misiuni în zonă. Turcia va deține astfel controlul asupra zonei situate între orașul sirian Tal Abyad, pe care l-a cucerit la începutul ofensivei, și orașul Ras al-Ain, din care ultimii combatanți kurzi s-au retras duminică. Este vorba despre o “zonă de securitate” cu o lungime de 120 de kilometri sub controlul său direct, din cea de 440 de kilometri lungime pe care o solicita inițial. Redur Khalil, unul dintre comandanții Forțelor Democratice Siriene (FDS, dominate de combatanți kurzi), a dat asigurări, la rândul său, că retragerea “tuturor combatanților noștri și forțelor de securitate din zona de operațiuni militare de la Ras al-Ain la Tal Abyad” s-a încheiat. De facto, Turcia și Rusia dețin, astfel, controlul asupra unei mari părți a frontierei turco-siriene. “Împreună cu domnul Putin, am încheiat un acord istoric”, a insistat președintele turc. “Aceste decizii sunt, după mine, foarte importante, chiar decisive, și vor permite soluționarea unei situații foarte tensionate”, a declarat omologul său rus.

Într-un apel telefonic cu Vladimir Putin, președintele sirian Bashar al-Assad a apreciat, la rândul său, că “cei care au planuri separatiste sunt responsabili de evenimentele care au avut loc”, referindu-se la kurzi, potrivit agenției siriene oficiale de presă Sana. Al-Assad și-a reiterat totodată “refuzul total al oricărei invazii a pământului sirian sub orice nume sau sub orice pretext”. Bashar al-Assad a repetat în mai multe rânduri că va restabili controlul Guvernului său asupra întregului teritoriu al Siriei.

Aproximativ 500 de jihadiști au evadat din închisorile kurde

Aproximativ 500 de persoane deținute în închisori în care sunt încarcerați jihadiști din cadrul Statului Islamic (SI) în nordul Siriei au evadat după lansarea ofensivei turce, a anunțat Ministerul rus al Apărării. O întoarcere în țările de origine ale jihadiștilor este una dintre principalele temeri ale Occidentului provocate de ofensiva turcă.

Un camion cu 39 de cadavre lângă Londra

n cel mai probabil, este vorba despre imigranți

Treizeci și nouă de cadavre au fost descoperite în noaptea de marți spre miercuri la Grays, în Essex, în apropiere de Tamisa, la 25 de kilometri est de Londra, iar șoferul, un tânăr în vârstă de 25 de ani originar din Irlanda de Nord, a fost arestat sub acuzația de crimă, a anunțat poliția britanică. Potrivit primelor elemente ale anchetei, camionul frigorific venea din Bulgaria și a intrat în Regatul Unit la 19 octombrie, la Holyhead, un port situat pe coasta de vest a Marii Britanii, care deservește Irlanda. Nicio precizare nu s-a făcut imediat cu privire la originea victimelor și nici dacă acestea sunt migranți.

Numeroși migranți au încercat să intre pe teritoriul Marii Britanii în ultimii ani, ascunzându-se în remorci de camioane sau la bordul unor ambarcațiuni care traversează Canalul Mânecii. În urma unei consolidări a controalelor pe coastele Canalului Mânecii, Irlanda poate constitui o țară de tranzit pe rutele migrației, din cauza frontierelor deschise cu Regatul Unit. În septembrie 2015, 71 de cadavre ale unor migranți venind din Bulgaria au fost descoperite într-un camion în Austria. “Procesul de identificare a victimelor este în curs”, a anunțat într-un comunicat șeful Poliției din Essex Andrew Mariner, care a apreciat că este vorba despre un proces de durată. “L-am arestat pe șoferul TIR-ului, fără îndoială cu legături cu accidentul, care rămâne în custodia poliției. Ancheta noastră continuă”, a anunțat șeful poliției. Poliția a fost alertată către ora locală 1.40 (3.40, ora României) de către serviciile de salvare, care au descoperit victimele. Este vorba despre 38 de adulți și un minor. Premierul britanic Boris Johnson s-a declarat “îngrozit”. “Sunt ținut la curent, iar Home Office (Ministerul britanic de Interne) va colabora strâns cu Poliția din Essex pentru a înțelege cu exacitate ceea ce s-a întâmplat. Mă gândesc la toți cei care și-au pierdut viața și la rudele lor”, a scris Johnson pe Twitter.

“Ce veste tragică cu privire la aceste morți”, a scris anterior pe Twitter ministrul de stat britanic însărcinat cu Imigrația Brandon Lewis. “Ne gândim la victime, la familiile și prietenii lor. Poliția acționează pentru ca cei vinovați să ajungă în justiție”, a adăugat el. Ministrul britanic de Interne Priti Patel s-a declarat, pe Twitter, “șocată și întristată de acest incident în întregime tragic”. În Franța, deputata din Drôme Mireille Clapot a reacționat tot pe Twitter față de această “oroare”.

Ambasadorul SUA în Ucraina confirmă “șantajul” lui Trump

Ambasadorul SUA, William Taylor, a declarat că Donald Trump a condiționat ajutorul militar pentru Kiev de investigațiile asupra rivalului său politic democrat Joe Biden.  Mărturia depusă în spatele ușilor închise de diplomatul american face parte din ancheta din Congres a democraților pentru demitere menită a stabili dacă Trump a făcut presiuni asupra Ucrainei pentru câștiguri politice personale.

În declarația sa de 15 pagini ajunsă în media americane, Taylor evidențiază o campanie de presiune despre care spune că a fost orchestrată în ultimele luni de avocatul personal al lui Trump, Rudy Giuliani. Potrivit lui Taylor, Trump a încercat să oprească ajutorul militar pentru Kiev dacă președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu anunța public o anchetă asupra companiei ucrainene de gaze naturale Burisma. Trump a lansat acuzații nesusținute de dovezi că Joe Biden, cât a fost vicepreședinte al SUA, a oprit o investigație împotriva Burisma pentru a-și proteja fiul, Hunter Biden, care se afla în boardul companiei. Joe Biden conduce acum în cursa democrată pentru a deveni contracandidatul lui Trump la alegerile prezidențiale din 2020. Taylor a spus că solicitările lui Trump i-au fost transmise de către ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, un element cheie în canalul de acțiune condus de Giuliani care funcționa în afara sistemului american oficial de luare a deciziilor.

De partea cealaltă, Casa Albă a spus că este vorba de o “campanie de calomnii” împotriva lui Donald Trump. “Președintele Trump nu a făcut nimic în neregulă. Este vorba de o campanie de calomnii dusă de aleși de extremă-stânga și de birocrați radicali nealeși care sunt în război cu Constituția”, a transmis Stephanie Grisham, purtătoare de cuvânt a administrației americane.

Mărturia lui Taylor va întări cu siguranță acuzațiile democraților că Trump s-a folosit de poziția sa politică nu în interes național, ci pentru a-și susține campania pentru realegere în 2020.

Bezos a anunțat formarea unei „echipe naționale” pentru o misiune pe Lună

Jeff Bezos, fondatorul companiilor Amazon și Blue Origin, a anunțat formarea unei „echipe naționale” care va construi un modul ce va duce astronauții pe Lună în 2024. Compania spațială a lui Bezos, Blue Origin, a încheiat un parteneriat cu Lockheed Martin, Northrop Grumman și Draper în acest demers. Casa Albă are scopul de a trimite, în următorii cinci ani, un bărbat și o femeie la polul sud al Lunii. Bezos a vorbit despre acest plan la ediția a 70-a a International Astronautical Congress. Fondatorul Amazon a caracterizat parteneriatul ca „o echipă națională pentru o prioritate națională”.

Inițial, NASA a plănuit ca întoarcerea pe Lună să aibă loc în 2028. Anul acesta, vicepreședintele american Mike Pence a anunțat planul administrației de a grăbi procesul cu patru ani. Programul a fost numit Artemis. Blue Origin, relativ nouă în domeniu, va conduce echipa formată din companii cu experiență de mai multe decenii în construirea de echipamente și aparatură pentru NASA. Echipa națională va concura cu alte companii pentru obținerea contractului de a construi sistemul de aselenizare. Câștigătorul ar putea fi anunțat în câteva luni.

Ultima “fiță” în industria asasinatului la comandă: subcontractarea

Un grup de ucigați plătiți din Guangxi, China, au fost arestați după ce au încercat în mod repetat să își subcontracteze reciproc o comandă de asasinat, din partea unui om de afaceri, relatează BBC. Afaceristul Tan Youhui a angajat un asasin pentru “a-l lichida” pe competitorul său, în schimbul a 282.000 de dolari, potrivit probelor prezentate în instanță. Ucigașul a angajat însă un alt bărbat să execute asasinatul, oferindu-i 141.000 de dolari. Acel bărbat a angajat un alt bărbat, care la rândul său a angajat un alt asasin. Planul a eșuat atunci când ultimul dintre bărbați s-a întâlnit cu ținta asasinatului, pe nume Wei, căruia i-a propus să își însceneze moartea. Cei șase bărbați, respectiv cei cinci asasini plătiți și Tan, au fost condamnați pentru tentativă de omor, într-un proces desfășurat la Nanning, Guangxi, care a durat trei ani.  Tan, care l-a angajat pe primul asasin, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, în timp ce Xi, primul ucigaș, a primit trei ani și șase luni. Ceilalți “subcontractanți” au primit între 2 și 3 ani și 6 luni de închisoare.

O campioană paralimpică a fost eutanasiată

Sportiva belgiană Marieke Vervoort a murit, marți, la 40 de ani, fiind eutanasiată, așa cum și-a dorit, după o lungă luptă cu o maladie degenerativă a mușchilor. Eutanasierea este legală în Belgia și în 2008 Vervoort a semnat actele prin care a permis unui doctor să-i pună capăt zilelor. Marieke avea în palmares două medalii olimpice. În 2016, sportiva povestea că nu poate dormi nopți întregi din cauza durerilor și vrea ca viața ei să se termine atunci când decide ea.

Ea a câștigat trei titluri mondiale la atletism în scaun cu rotile.

Dar viața Mariekei nu a fost mereu așa. Totul a început la 14 ani, când o durea piciorul, iar problema s-a extins. La 20 de ani depindea de un scaun cu rotile și a decis să renunțe la studii. Voia să fie profesoară. Dar diagnosticul era mereu incert, deși se vorbea de o boală degenerativă incurabilă. Dar sportul a ajutat-o, de la baschet, la triatlon, iar apoi la atletism. “Vreau să mor. Gândul ăsta îmi aduce liniște când simt durere. Nu vreau să fiu o legumă. Oamenii mă văd mereu răzănd și făcând sport...dar nu văd ce e în sufletul meu”, spunea ea. La Londra, în 2012, a câștigat aurul la 100 și 200 metri, iar în 2015 a fost campioană mondială la 100, 200 și 400 metri.

“Sportul mi-a permis să supraviețuiesc bolii incurabile cu care mă lupt de 14 ani. Actele sunt pregătite. Nu vreau biserică, nu vreau prăjituri... Vreau ca la înmormântarea mea fiecare să aibă în mână un pahar de șampanie și să se gândească la mine. Toată lumea mă vede cu medalia de aur, dar nimeni nu știe cât de greu este”, a mai spus atunci sportiva.

Google va favoriza știrile originale în motorul său de căutare

Google a anunțat că va aduce, din nou, modificări importante algoritmului pe baza căruia apar știrile în motorul său de căutare, promițând să avantajeze site-urile care publica primele știrile sau reportajele pe un anumit subiect. Ca în multe alte domenii, Google va folosi inteligența artificială pentru a face acest lucru. Însă, cum inteligența artificială nu este deocamdată “suficient de inteligentă” pentru a analiza și înțelege singură conținutul unei știri, aceasta va fi ajutată pas cu pas de oameni. Peste 10.000 de editori ai companiei vor citi și evalua conținutul site-urilor de știri, transmițând AI-ului feddback-ul necesar pentru ca acesta să învețe și să opereze din ce în ce mai autonom. Google spune că va lua în calcul o serie întreagă de elemente pe baza cărora va rândui știrile. Printre acestea se numără reputația publicației și informațiile care nu se regăsesc în alte materiale pe același subiect. Articolele originale și ample ar urma să aibă parte de un tratament special și să se bucure de o poziție cât mai sus în cadrul paginilor de rezultate din Google Search. Acestea vor fi evidențiate grafic pentru a ieși în evidență față de alte știri și, foarte important, vor fi păstrate mai mult timp într-o poziție proeminentă, ceea ce va aduce și mai mult trafic pentru publisher. Google recunoaște că nu există o definiție universal valabilă pentru conținutul original și că principiile și algoritmul de aranjare al știrilor va suferi cu siguranță numeroase modificări pe viitor.

Bulgaria: 139 de candidați la posturi de primari au colaborat cu serviciile secrete comuniste

Un total de 139 de candidați la posturile de primari în viitoarele alegeri locale din Bulgaria au fost identificați ca foști colaboratori ai serviciilor secrete din perioada comunistă, conform deciziei anunțate de comisia responsabilă cu verificările în cauză, transmite miercuri BTA. Majoritatea celor 139 candidează în centre cu un număr mic de locuitori. În total, 4.422 de candidați în alegerile locale de la 27 octombrie au fost verificați de comisie din punctul de vedere al unei eventuale colaborări cu serviciile secrete comuniste.

Dintre aceștia, 2.390 sunt prea tineri pentru a fi avut o astfel de colaborare. Conform publicației online Club Z, cel mai mare număr de candidați care au colaborat cu fostele servicii secrete se află pe listele Partidului Socialist, 29. Urmează GERB (conservator, condus de premierul Boiko Borisov), cu 23 de candidați, în timp ce Uniunea Forțelor Democratice - partenerul de coaliție al GERB în aceste alegeri -, are doi astfel de candidați, care se prezintă însă ca independenți. Pe listele Mișcării pentru Drepturi și Libertăți se regăsesc 17 persoane cu trecut de colaborare cu serviciile secrete comuniste, iar pe cele ale partidului VMRO, 11. Pentru partidul Volia candidează trei astfel de persoane, mai arată aceeași sursă.

Numărul chinezilor bogați l-a depășit în premieră pe cel al americanilor bogați

Numărul chinezilor bogați l-a depășit în premieră pe cel al americanilor bogați, relevă un studiu realizat de Credit Suisse, citat marți de dpa. Studiul anual al băncii elvețiene privind evoluția averilor pe plan global a constatat că între primii 10% bogați din lume se numărau, la jumătatea acestui an, 100 de milioane de chinezi, în comparație cu “numai” 99 milioane de americani. “În pofida tensiunilor comerciale dintre SUA și China din ultimele 12 luni, amândouă au contribuit în mare măsură la crearea de avere, cu 3,8, respectiv 1,9 trilioane (mii de miliarde) de dolari”, a precizat Nannette Hechler-Fayd'herbe, director de investiții la Credit Suisse. Numărul milionarilor lumii a crescut cu 1,1 milioane, ajungând la circa 46,8 milioane de persoane care dețin în total averi nete de 158,5 mii de miliarde de dolari, 44% din totalul global. SUA au contribuit cu peste jumătate la această înmulțire a milionarilor de pe glob, cu 675.000 nou intrați în această categorie. Pe de altă parte, scăderea averilor medii în Australia - în mare parte urmare a cotațiilor valutare - a dus și la scăderea cu 124.000 a numărului de milionari de pe continent. Marea Britanie a pierdut la rândul ei 27.000 de milionari, iar Turcia 24.000. În medie, potrivit raportului, 55.920 de adulți din lume valorează cel puțin 100 de milioane de dolari americani, iar 4.830 au averi nete de peste 500 de milioane USD.

Raportul prevede că nivelul global al averilor va crește cu 27% în următorii cinci ani, pentru a ajunge la 459 mii de miliarde de dolari în 2024. În acest context, numărul milionarilor din lume ar urma să ajungă la 63 de milioane.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.