Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Obama: Reacția Casei Albe la coronavirus a fost ”un dezastru haotic absolut”

Ziarul de Vrancea
9 mai 2020 1457 vizualizări

”Ne luptăm cu aceste tendințe de lungă durată, de a fi egoiști, tribali, divizați, de a-i vedea pe ceilalți ca dușmani, care au devenit un impuls mai puternic în viața americană”, le-a spus Obama unor foști colaboratori

Fostul președinte american Barack Obama a criticat aspru reacția administrației Trump la criza noului coronavirus, pe care a descris-o drept ”un dezastru haotic absolut”, în timpul unei convorbiri private avută vineri seara cu persoane care au lucrat cu el la Casa Albă și în administrația sa.

Comentariile, confirmate pentru CNN de trei foști oficiali ai administrației Obama, oferă cea mai puternică evaluare de până acum a unui fost președinte față de modul în care președintele Donald Trump și echipa sa au gestionat pandemia mortală și argumentează de ce crede Obama că democrații trebuie să îl susțină pe fostul vicepreședinte Joe Biden pentru a-l înfrânge pe Trump în alegerile din noiembrie. Într-o discuție de 30 de minute cu membri ai Obama Alumni Association, fostul președinte a spus că răspunsul la epidemia de coronavirus reamintește cu tărie de ce este nevoie de un leadership guvernamental puternic în timpul unei crize globale. Discuția a avut rolul să îi încurajeze pe foștii membri ai staff-ului președintelui Obama să devine mai angajați în campania prezidențială a lui Biden. ”Aceste alegeri care se apropie – la toate nivelele – sunt atât de importante pentru ne vom lupta nu doar nu doar cu un om sau cu un partid politic. Ne luptăm cu aceste tendințe de lungă durată, de a fi egoiști, tribali, divizați, de a-i vedea pe ceilalți ca dușmani, care au devenit un impuls mai puternic în viața americană”, a spus Obama.

“Mie ce îmi iese din asta și la naiba cu toți ceilalți”

Comentariile au fost publicate prima oară de Yahoo News, care a obținut o înregistrare audio a discuției. Un purtător de cuvânt al lui Obama a refuzat să comenteze remarcile fostului președinte.

Secretarul de presă al Casei Albe Kayleigh McEnany a respins sâmbătă criticile exprimate de Obama, afirmând într-o declarație la CNN: ”Reacția președintelui Trump la coronavirus a fost fără precedent și a salvat vieți ale americanilor”.

Casa Albă nu a răspuns comentariilor lui Obama referitoare la decizia Departamentului de Justiție de a renunța la acuzațiile împotriva lui Michael Flynn. Analizând cazul în timpul convorbirii, Obama a spus că decizia procurorului general Wiliam Barr de a renunța la acuzațiile penale aduse împotriva lui Flynn sugerează că ”domnia legii este în pericol” în Statele Unite. Înainte ca Flynn să fie numit în funcția de consilier pentru securitate națională, Obama l-a avertizat pe Trump în privința acestuia și a exprimat îngrijorări legate de relația acestuia cu Rusia. Dar cele mai aspre critici ale fostului președinte au fost legate de gestionarea crizei coronavirusului. ”Este o parte a motivului pentru care reacția la această criză globală a fost atât de anemică și de inegală. Ar fi fost rea chiar și cu cel mai bun guvern. A fost un dezastru haotic absolut, în condițiile în care această mentalitate de «mie ce îmi iese din asta și la naiba cu toți ceilalți» este operaționalizată în guvernul nostru”, a spus Obama.        Acesta a adăugat: ”acesta este motivul pentru care voi petrece cât de mult timp va fi necesar și voi face campanie cât voi putea de mult pentru Joe Biden".

Suedia: Autoritățile recunosc eșecul din căminele de bătrâni

Suedia, unde restricțiile pentru încetinirea noului tip de coronavirus sunt mai suple decât în alte state din Europa, a recunoscut ieri că a eșuat în a-și proteja bătrânii. Dintre cele circa 3.200 de decese înregistrate în Suedia de la începutul epidemiei, aproape jumătate au avut loc în căminele pentru vârstnici. În ultimele săptămâni, mass-media locale au revenit asupra condițiilor de muncă din azilurile de bătrâni, afectate de penuria de mijloace de protecție. Afectate în asemenea măsură încât unele au preferat să nu mai funcționeze, iar altele au înregistrat o lipsă acută de personal.

Potrivit unor mărturii, unii seniori au fost de asemenea contaminați în timpul spitalizării lor pentru alte tratamente, apoi trimiși în aziluri unde au răspândit virusul. Suedia a susținut că a făcut din protejarea persoanelor de peste 70 de ani o prioritate, însă, la 28 aprilie, 90% dintre victimele coronavirusului în această țară aveau cel puțin 70 de ani. "Nu am reușit să ne protejăm bătrânii. Este un eșec pentru întreaga noastră societate. Trebuie să tragem învățăminte din asta, această pandemie nu s-a încheiat încă", a declarat la televiziunea publică suedeză ministrul sănătății și problemelor sociale Lena Hallengren. În fața crizei sanitare, Suedia a menținut deschise școlile, cafenelele și restaurantele. Autoritățile îi îndeamnă pe cetățeni să-și asume responsabilitățile și să urmeze recomandările autorităților sanitare. La fel ca țările nordice vecine, Suedia a interzis vizitele în azilurile de bătrâni de la sfârșitul lui martie, însă a înregistrat aici mult mai multe decese. Spre deosebire de Finlanda sau Norvegia, în Suedia căminele de bătrâni sunt adesea imense complexuri cu sute de rezidenți, dintre care mulți cu o stare de sănătate proastă. Aceștia constituie "un grup foarte vulnerabil", potrivit lui Henrik Lysell de la Consiliul sănătății și protecției sociale.În regiunea Stockholm, epicentrul virusului în Suedia, 55% dintre azilurile de bătrâni au înregistrat până acum cazuri de COVID-19, potrivit autorităților sanitare locale. Principalul sindicat suedez al angajaților municipali, Kommunal, denunță condițiile de muncă precare. Potrivit estimărilor organizației, în martie circa 40% din personalul azilurilor de bătrâni din Stockholm era format din lucrători necalificați, angajați pe baza unor contracte pe termen scurt și plătiți cu ora, iar 23% erau interimari.

Noul design Facebook, disponibil pentru toți utilizatorii

Implementat pentru un număr limitat de utilizatori în luna martie, noul design al site-ului Facebook pentru desktop începe acum să fie disponibil tuturor utilizatorilor rețelei sociale. În a doua parte a lunii martie, Facebook lansa un nou design pentru versiunea sa de desktop. Era vorba de un design opțional, la care doar un număr limitat de utilizatori aveau acces și care trebuia activat manual. Acum, compania americană anunță că acest design va deveni versiunea implicită pentru toți utilizatorii săi. Ca și alte noutăți din social media, noul design va fi activat treptat, astfel că va dura probabil câteva săptămâni până când toți cei peste 2,6 miliarde de utilizatori ai rețelei sociale îl vor vedea. Noul design pentru desktop împrumută multe elemente și principii grafice din versiunea mobilă a rețelei sociale. Una dintre principalele noutăți, care ajunge pe desktop înaintea smartphone-urilor, este dark mode. Din meniul de configurare, utilizatorii pot alege între tema clasică de culori, cu fundal alb, și dark mode. Prima impresie pe care o lasă noul design este că toate elementele grafice sunt mult mai mari. Chiar și pe monitoarele cu rezoluție mari, în primul ecran nu încape decât secțiunea Stories și o parte din primul post al news feed-ului. De altfel, toată coloana centrală este aproape identică cu cea din aplicația mobilă. Deasupra news feed-ului și a secțiunii Stories, la fel ca pe telefon, există butoanele pentru secțiuni precum Video, Marketplace și Groups. Facebook spune că noul design este mai rapid, iar tranziția dintre pagini se face mai fluent, aspect destul de evident la intrarea în secțiuni precum Grupuri sau Marketplace. La fel de evident este faptul că Facebook mai are de lucru la anumite aspecte, fiind secțiuni întregi care încă folosesc designul vechi, precum zona de administrare a paginilor de Facebook.

Trei membri ai echipei de la Casa Albă care luptă contra Covid-19, în auto-izolare

Trei membri ai echipei care luptă contra coronavirusului de la Casa Albă, între care specialistul în boli infecțioase Anthony Fauci, vor rămâne în izolare după ce s-ar fi expus virusului, au anunțat sâmbătă mass-media americane. Robert Redfield, director al Centrului de prevenție a bolilor infecțioase (CDC), și Anthony Fauci, care îl sfătuiește pe Donald Trump, s-au plasat în carantină după ce au intrat în contact cu persoane contaminate. Al treilea responsabil este Stephen Hahn, care coduce FDA, Administrația pentru Alimente și Medicamente.  Aceste informații vin după o zi de la anunțul lui Katie Miller, purtătoarea de cuvânt a vice-președintelui Mike Pence, care a fost testată și diagnosticată pozitiv. Aproape 79.000 de americani și-au pierdut viața de la începutul epidemiei, potrivit unui bilanț al Universității Johns Hopkins. Potrivit universității din Baltimore, au fost depistate 1.309.164 de cazuri în țara cea mai afectată de pandemie.

Marea Britanie: Carantină pentru cei care sosesc din străinătate?

Guvernul britanic are în vedere să introducă carantina obligatorie pentru cei sosiți din străinătate în Regatul Unit, potrivit informațiilor de sâmbătă din presa britanică, în ciuda presiunii crescute pentru a relaxa restricțiile impuse de lupta contra coronavirusului, scrie AFP. Toate persoanele care sosesc cu avionul, vaporul și trenul vor rămâne în izolare timp de două săptămâni. Excepție fac cei care vin din Irlanda vecină, scrie Times. Verificări vor fi făcute la adresele respective și sancțiunile posibile vor fi cu amendă de la 1.000 de lire sterline (1.100 de euro) până la expulzare, adaugă jurnaliștii britanici. BBC a anunțat că la sfârșitul lui mai ar trebui să intre în vigoare carantina, citând surse guvernamentale și organismul transportatorilor aerieni  Airlines UK. "Nu vor exista schimbări spectaculoase peste noapte, vom fi foarte foarte prudenți când relaxăm restricțiile actuale", a spus vineri ministrul Mediului George Eustice.

Guvernul autonom al Țării Galilor a anunțat vineri modificări limitate. Galezii vor putea să iasă pentru a face exerciții mai mult de o dată pe zi, fără a se îndepărta de locuință. Magazinele cu obiecte de grădinărit vor fi redeschise și în curând și bibliotecile. Dar populația este avertizată să continue să lucreze de la domiciliu pe cât posibil.

Germania, creștere a contaminărilor după relaxarea restricțiilor sociale

Germania se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri de infecții cu Covid-19, după relaxarea restricțiilor sociale, generând îngrijorări legate de un posibil noul val al epidemiei. Institutul de Sănătate Publică Robert Koch a transmis, ieri, faptul că rata de contaminare a crescut din nou la 1,1. Potrivit datelor oficiale, duminică au fost confirmate 667 de cazuri noi. Bilanțul total este de 169.218 de îmbolnăviri și 7.395 de decese, dintre care 26 înregistrate în ultimele 24 de ore.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.