Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: O uzină strategică rusă, oprită în urma unui atac ucrainean cu drone

Ziarul de Vrancea
8 iun 2025 476 vizualizări

 Moscova a anunţat că a interceptat 49 de drone, iar Kievul 460 din 479 de drone şi 19 din 20 de rachete ruseşti

Activitatea unei uzine electrice a fost suspendată luni, în Ciuvaşia, o regiune rusă situată la aproximativ 600 de kilometri est de Moscova, în urma căderii unor drone ucrainene, au anunţat autorităţile locale, iar Kievul a revendicat un atac vizând această instalaţie.

Ucraina atacă cu regularitate cu drone ţinte în Rusia, răspunzând astfel unor bombardamente aeriene zilnice ale armatei ruse pe teritoriului ucrainean, după invazia la scară mare a Ucrainei în februarie 2022. ”În această (luni) dimineaţa s-au constatat tentative din Ucraina de a folosi drone în Ciuvaşia”, a anunţat luni pe Telegram guvernatorul regional Olg Nikolaiev, subliniind că aceste atacuri nu s-au soldat cu victime. ”Două drone au căzut pe teritoriul uzinei VNIIR”, unul dintre principalii proiectanţi şi producători de componente electronice ruseşti. S-a decis o ”suspendare temporară a producţiei, pentru a se asigura securitatea angajaţilor”, anunţă guvernatorul.

Statul Major ucrainean a recendicat într-un comunicat atacul vizând această ”instalaţie militară în care se fabrică antene pentru drone (explozive de tip) Shahed”.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că a interceptat 49 de drone ucrainene în noaptea de duminică spre luni, în regiuni de la frontiera cu Ucraina şi la Ciuvaşie.

Rusia a lansat, la rândul ei, 479 de drone explozive împotriva Ucrainei, în noaptea de duminică spre luni, anunţă Forţele Aeriene ucrainene după această nouă serie de atacuri, care intervine în contextul în care Moscova refuză în continuare un armistiţiu cerut de Kiev.

Forţele Aeriene ucrainene anunţă într-un comunicat că 460 dintre cele 479 de drone au fost interceptate. Ele precizează că au fost de asemenea interceptate 19 dintr-un număr de 20 de rachete lansate de către Rusia.

Kievul a fost vizat în atac, iar un imobil a fost avariat, a anunţat şeful administraţiei capitalei, Tîmur Tkacenko. Armata poloneză a anunţat luni că a desfăşurat avioane de vânătoare din cauza unui atac rus ”intens” în vestul Ucrainei. ”Din cauza atacului aerian intens al Federaţei ruse pe teritoriul Ucrainei, avioane poloneze şi aliate au început să opereze în spaţiul aerian polonez (marţi) dimineaţa”, a anunţkat pe X Statul Major polonez.

Avioane de ”vânătoare de serviciu au fost desfăşurate perechi, iar sisteme de apărare aeriană şi de recunoaştere radar cu baza la sol au atins nivelul de alertă cel mai ridicat”, anunţă el, precizând că era vornba despre acţiuni ”de natură preventivă”. Acest tip de desfăşurare este curent atunci când rachete sau drone ruseţti vizează regiuni situate în vestul Ucrainei, la frontiera cu Polonia, un stat membru NATO.

”Zeci” de drone şi de rachete ruseţti au fost lansate în noaptea de duminică spre luni către regiunea Rîvne, în vestul Ucrainei, a anunţat pe Telegram primarul oraşului, Oleksandr Tretiak. Potrivit guvernatorului regiunii, Oleksandr Kovel, Rîvne a petrecut ”o noapte foartre dificilă” din cauza unui ”atac aerian inamic masiv” în care a fost rănit cel puţin un civil.

Rutte cere creşterea cu 400% a capacităţilor aeriene şi antirachetă ale Alianţei

Secretarul general al NATO Mark Rutte urmează să ceară, la o conferinţă Chatham House, la Londra, o creştere cu 400% a capacităţilor apărării aeriene şi antirachetă ale Alianţei Nord-Atlantice, pentru a face faţă unei Rusii care ”seamănă teroarea din cer”, relatează AFP.

”Avem nevoie să facem un salt înainte în apărarea noastră colectivă. Adevătul este că pericolul nu va dispărea nici măcar odată cu sfârşitul Războiului din Ucraina”, urmează să declare Mark Rutte, potrivit unui comunicat, la acest eveniment al centrului de reflecţie Chatham House.

În vederea menţinerii unei descurajări şi unei apărări credibile, ”NATO are nevoie de o creştere cu 400% a apărării sale aeriene şi antirachetă”, urmează să spună el, înaintea summitului NATO de la Haga, prevăzut la 24 şi 25 iunie.

”Vedem în Ucraina cum Rusia seamănă teroare din cer, ne vom consolida, astfel, scutul care ne protejează spaţiul aerian”, urmează să sublinieze Mark Rutte, care urmează să fie primit luni de premierul Keir Starmer Downing Street.

Această întâlnire intervine în timp ce preşedintele american Donald Trump le cere aliaţilor europeni şi Canadei să se angajeze să aloce cel puţin 5% din PIB apărării, altfel ameninţându-i că nu le va garanta securitatea.

Secretarul american al Apărării Pete Hegseth anunţa joi, la Bruxelles, că aliaţii se apropie de un acord asupra acestui obiectiv, care ar putea fi anunţat în mod oficial la summitul de la Haga.

„Mii de blindate și tancuri”

Pentru a asigura succesul acordului, Mark Rutte a propus o cifră globală de 5%, însă ca o adunare a două tipuri de cheltuieli. El urmează să anunţe că armatele NATO au ”nevoie de mii de vehicule blindate şi tancuri suplimentare, de milioane de obuze de artilerie în plus” .

Pe de altă parte, Mark Rutte va saluta noua strategie de apărare a Regatului Unit, prezentată în urmă cu o săptămână, care, în opinia sa, ”va consolida apărarea colectivă a NATO”.

Regatul Unit urmează să construiască până la 12 submarine nucleare de atac şi şase fabrici de muniţie, în vederea unei reînarmări a ţării, împotriva ”ameninţării” Rusiei, a anunţat premierul Keir Starmer.

Serviciile de informații ruse devin tot mai suspicioase față de China și spionajul acesteia

Serviciile de informații ruse sunt din ce în ce mai îngrijorate și au 'suspiciuni adânci' cu privire la spionajul la care este supusă Rusia din partea Chinei, în ciuda faptului că cele două țări au legături mai strânse, a informat luni The New York Times, citat de EFE.

În public, președintele rus Vladimir Putin susține că prietenia tot mai mare a țării sale cu China este de nezdruncinat: o colaborare strategică militară și economică ce a intrat într-o epocă de aur, notează ziarul american. Însă pe culoarele de la Lubianka, sediul serviciului rus de securitate internă, FSB, se vorbește despre chinezi că sunt 'inamicul', potrivit ziarului din New York, care susține că au avut acces la documentele acestei unități.

FSB a avertizat că China reprezintă o amenințare serioasă pentru securitatea Rusiei. Oficialii săi afirmă că Beijingul încearcă din ce în ce mai mult să recruteze spioni ruși și să dobândească tehnologie militară sensibilă, atrăgând uneori oameni de știință ruși nemulțumiți. Oficialii din domeniul serviciilor de informații ruse declară că Beijingul spionează operațiunile militare rusești în Ucraina pentru a afla despre armele sale și ale țărilor occidentale.

Potrivit ziarului american, ei se tem că oameni de știință chinezi pun bazele pentru revendicarea de teritorii ruse și au avertizat că agenții de informații chinezi desfășoară activități de spionaj în Arctica folosind pe post de fațadă companii miniere și centre de cercetare universitare. Aceste amenințări la adresa rușilor sunt expuse într-un document intern de planificare al FSB de opt pagini, obținut de The New York Times, care stabilește prioritățile pentru apărarea împotriva spionajului chinez.

Documentul este nedatat, ridicând posibilitatea ca acesta să fie un proiect, deși contextul sugerează că a fost scris la sfârșitul lui 2023 sau începutul lui 2024, notează ziarul.

Ares Leaks, un grup de criminalitate cibernetică, a fost cel care a obținut documentul, dar nu a explicat cum a făcut acest lucru și, din această caută, stabilirea fără drept de apel a autenticității documentului este imposibil de realizat. The New York Times a arătat însă acest document la șase agenții de informații occidentale, care l-au evaluat ca fiind autentic.

Un avion cu 20 de persoane la bord s-a prăbușit în SUA

Un avion la bordul căruia se aflau 20 de persoane s-a prăbuşit în statul american Tennessee, însă nicio persoană de la bord nu a murit, iar mai multe dintre ele au fost conduse cu elicopterul la spital, potrivit autorităţilor locale, relatează AFP.

”Nu au existat victime”, a anunţat într-un comunicat duminică un purtător de cuvânt al Poliţiei din Tullahoma, unde a avut loc accidentul, Lyle Russell. El a precizat că 20 de pasageri şi membri ai echipajului se aflu la bordul avionului cu două motoare, cu elice, de tip DeHaviland DH-6 Twin Otter.

”Trei persoane au fost evacuate cu eclicopterul pentru a primi îngrijiri medicale, iar alta a fost transportată rutier, din cauza unor răni mai grave”, a anunţat purtătorul de cuvânt. ”Alţi răniţi uşor au fost primit primul ajutor la faţa locului”, a anunţat el.

Avionul s-a prăbuşit la puţin timp după ce a decolat de pe aeroportul regional din Tullahoma, în Tennessee, duminică, spre ora locală 12.45 (20.45, ora României).

Fotografii postate pe reţele de socializare surprindeau un avion de dimensiuni mici avariat, pe iarbă. Una dintre aripi era ruptă, iar avionul spart. Presa locală scrie că avionul era folosit în practicarea paraşutismului.

Un tenor care a colaborat cu Opera din București a murit pe frontul din Ucraina

Tenorul ucrainean Vladislav Gorai, solist la Opera Națională din Odesa și care a colaborat cu Opera Națională București, a murit duminică în timp ce era angajat într-o misiune de voluntariat în regiunea de nord Sumî, la granița cu Rusia, au declarat oficiali ai operei, informează Reuters.

La mai bine de trei ani de la declanșarea războiului împotriva Ucrainei, Rusia a făcut progrese în direcția Sumî săptămâna trecută, amenințând capitala regională într-un avans dublu cu lupte aprige în prima linie și atacuri fără oprire cu rachete și drone. 'Întreaga lume cunoștea vocea lui Vladislav Vikentiiovici, dar inima lui aparținea Ucrainei. Chiar și în cele mai întunecate vremuri, el nu a stat deoparte - a ajutat, s-a oferit voluntar, a sprijinit. Opera Națională din Odesa a rămas orfană', a transmis opera într-un comunicat postat duminică pe Facebook.

Nu a fost imediat clar cum a murit Gorai. Reuters nu a putut verifica în mod independent relatarea. Pe site-ul Operei din Odesa scrie că Gorai a lucrat cu teatrul din Odesa din 1993, după ce a absolvit în 1988 facultatea de muzică a Institutului Pedagogic de Stat din Vinnîțea. Gorin a participat la proiecte internaționale de operă în orașe precum Paris, Roma, Amsterdam, Lyon, Strasbourg și Zurich. Printre instituțiile muzicale internaționale cu care a lucrat s-au numărat Teatro Monumental din Madrid și Opera Națională București. A făcut turnee în Regatul Unit, Canada, Italia și Statele Unite, printre alte țări.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.