Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: O nouă tehnologie a ajutat un bărbat paralizat să meargă din nou

Ziarul de Vrancea
27 mai 2023 685 vizualizări

Cercetătorii au creat "o punte digitală", care poate să restaureze conexiunea întreruptă între creier și măduva spinării

Un bărbat care a rămas paralizat după un accident de bicicletă produs în urmă cu peste un deceniu și-a recăpătat capacitatea de a sta în picioare și de a merge natural, utilizând o tehnologie dezvoltată de cercetători din Elveția.

Cercetătorii în științe neurologice de la Ecole Polytechnique Federale din Lausanne (EPFL) au creat "o punte digitală wireless", care poate să restaureze conexiunea întreruptă între creier și măduva spinării. Acea "punte digitală" este o interfață creier-măduva spinării, care i-a permis lui Gert-Jan Oskam să își recapete controlul asupra mișcării picioarelor, permițându-i să stea în picioare, să meargă și chiar să urce scările.

Cercetătorii elvețieni au spus că tehnologia lor i-a permis totodată lui Oskam să își recupereze o parte din funcțiile cerebrale pierdute după acel accident, întrucât pacientul a prezentat anumite abilități motorii chiar și după ce "puntea digitală" a fost oprită. Potrivit autorilor invenției, această "reparație digitală a măduvei spinării sugerează că s-au dezvoltat noi conexiuni nervoase".

Oskam, un inginer în vârstă de 40 de ani din Țările de Los, locuia și lucra în China atunci când a suferit un accident de bicicletă în 2011. El a suferit vătămări la nivelul măduvei spinării și și-a pierdut capacitatea de a-și mișca picioarele.

Neurochirurgul Jocelyne Bloch, care este și profesoară la EPFL, a declarat: "Când l-am întâlnit pentru prima dată pe Gert-Jan, el nu putea să facă niciun pas, după o vătămare severă a măduvei spinării".

Gregoire Courtine, profesor de științe neuronale la EPFL, a adăugat: "Pentru ca un om să poată să meargă, creierul lui trebuie să trimită o comandă spre regiunea din măduva spinării care este responsabilă cu controlul asupra mișcărilor. Atunci când se produce o vătămare a măduvei spinării, această comunicare este întreruptă. Ideea noastră a fost să restabilim acea comunicare cu ajutorul unei punți digitale - o comunicare electronică între creier și regiunea din măduva spinării care este încă intactă și care poate să controleze mișcările picioarelor".

Tehnologia folosește inteligența artificială

Oskam a suferit două operații prin care i-au fost implantați electrozi în creier și în măduva spinării pentru a realiza astfel o "punte digitală". Tehnologia folosește inteligența artificială pentru a converti gândurile despre mișcare în acțiuni, stabilind o legătură directă între creier și regiunile din măduva spinării implicate în mers. "Pentru prima dată, o punte digitală ocolește o zonă vătămată, restaurând comunicarea între două regiuni ale sistemului nervos central care erau până acum deconectate", a explicat profesorul Courtine.

Cercetătorii de la EPFL au spus că descoperirea lor, explicată într-un articol publicat în revista Nature, creează un cadru în care controlul natural asupra mișcării poate fi restabilit după paralizie. Oskam a dezvăluit că acum poate să meargă pe jos cel puțin 100 de metri, în funcție de cum se simte în ziua respectivă. El poate să meargă și cu ajutorul unor cârje atunci când implantul este oprit, crescând astfel speranțele că tehnologiile precum aceasta ar putea restabili funcțiile nervoase pierdute.

"Ceea ce am observat în acest caz este o reparație digitală a măduvei spinării, o recuperare a funcției neurologice pe care o pierduse de mulți ani", a adăugat Gregoire Courtine. "Pentru prima dată după o pauză de 10 ani, am putut să stau în picioare și am băut o bere cu unii dintre prietenii mei, așadar a fost extraordinar", a precizat fostul pacient.

Lukașenko, spitalizat ”de urgență” la Moscova, după o întâlnire cu Putin

Președintele belarus Alensandr Lukașenko se află în stare gravă, potrivit opozantului belarus Valeri Țepkalo, un fost ambasador în Statele Unite, și a fost internat într-un spital, la Moscova, imediat după ce s-a întâlnit cu Vladimir Putin.

”Potrivit unor informații preliminare, sub rezerva unor confirmări suplimentare, (președintele belarus Aleksandr) Lukașenko a fost transportat de urgență la Spitalul Clinic Central din Moscova, după o întâlnire cu ușile închise cu (președintele rus Vladimir) Putin”, scrie într-o postare pe Twitter fostul candidat la președinție. Țepkalo susține că Lukașenko este supus unor proceduri de ”purificare a sângelui”. ”În prezent, el se află în continuare sub îngrijire medicală acolo. Specialiști de prim-plan au fost mobilizați să se ocupe de starea critică în care se află. S-au efectuat proceduri de purificarea sângelui, iar Lukașenko a fost considerat netransportabil”, susține el. ”Eforturile de salvare a dictatorului belarus vizează să disipeze speculații cu privire la o presupusă implicare a Kremlinului în otrăvirea acestuia”, susține Țepkalo.

Țepkalo a evocat ulterior o încercare de mușamalizare prin evocarea unor examene medicale. ”Apariția unei astfel de versiuni este naturală, o încercare de ascundere a stării reale a pacientului, care este în continuare critică. Cazuri anterioare de slăbire a sănătății au trecut sub tăcere. Iar în acest caz, pentru a nu trezi bănuieli, avionul său a fost trimis la Minsk”, susține el.

Nu există informații despre locul unde se află Aleksandr Lukașenko și despre starea sănătății sale de mult timp, scrie Ukrainska Pravda, precizând că acesta nu a mai apărut în public și nu a participat la evenimente de la 9 Mai, Ziua Victoriei împotriva nazimului în Rusia și Belarus.

Potrivit unor jurnaliști independenți, convoiul lui Lukașenko, escortat de o unitate specială a poliției rutiere, a fost, la 13 mai, la Centrul republican de medicină clinică al Adminsitrației prezidențiale. Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia a îndemnat opoziția, atunci, în urma unor zvonuri despre starea sănătății lui Aleksandr Lukașenko, să fie ”bine pregătită pentru orice scenariu”.

Marți, Lukașenko anunța că a lipsit din viața publică din cauza unui ”adenovirus”, dar că nu va muri.

Aleksandr Lukașenko a participat miercuri la un Forum Economic Eurasiatic la Moscova, unde a anunțat că armament nuclear rusesc a început să fie transportat în Belarus în baza unui acord.

Putin se declară “surprins” de manifestările anti-rusești din Georgia

Președintele Vladimir Putin a declarat că a fost "total surprins" de demonstrațiile din Georgia împotriva Kremlinului, care au avut loc cu ocazia restabilirii, de către Rusia, a legăturile aeriene cu această țara caucaziană pro-occidentală.

Zeci de georgieni au manifestat săptămâna trecută în fața unui aeroport din capitala Tbilisi, când un avion rusesc a aterizat în această fostă republică sovietică pentru prima dată din 2019 și pe fundalul ofensivei lansate în Ucraina de Rusia, pe care Occidentul urmărește să o izoleze. "Sincer, am fost total surprins de această reacție", a comunicat președintele rus în cadrul unei întâlniri cu oameni de afaceri."M-am gândit că toată lumea va spune: "Ei bine, mulțumesc, e bine". Dar nu, s-a făcut o vâlvă cu totul de neînțeles pe această problemă", a continuat Vladimir Putin în fața camerelor."Când mă uit la ce se întâmplă aici, mă gândesc:"Au înnebunit, nu este clar ce se întâmplă acolo", a adăugat Vladimir Putin.

Rusia a purtat un război scurt, dar sângeros în 2008 împotriva Georgiei, iar sentimentele anti-rusești sunt profunde în această țară.

Ca răspuns la protestele împotriva Moscovei de la Tbilisi, Rusia a interzis în 2019 legăturile aeriene cu Georgia. Însă, în mod neașteptat, președintele Putin a ridicat interdicția luna aceasta, și, în plus, a aprobat un regim de 90 de zile fără vize pentru cetățenii georgieni care călătoresc în Rusia.

Un bărbat a fost devorat de circa 40 de crocodili

Un cambodgian a fost devorat vineri de circa 40 de crocodili dintr-o crescătorie după ce a căzut în incinta acestora, a anunțat poliția locală, potrivit AFP. Bărbatul, în vârstă de 72 de ani, încerca să scoată un crocodil din cușca sa, când reptila l-a tras înăuntru după ce l-a apucat de bățul pe care victima îl avea asupra sa.

Crocodilii l-au atacat apoi și i-au sfâșiat corpul. "În timp ce încerca să scoată un crocodil dintr-o cușcă dedicată depunerii ouălor, crocodilul i-a atacat bățul, făcându-l pe bărbat să cadă în incintă", a declarat Mey Savry, șeful poliției din Siem Reap. "Alți crocodili s-au năpustit apoi asupra lui până când a murit", a explicat el, adăugând că resturi ale corpului bărbatului au fost găsite acoperite de mușcături.

În 2019, o fetiță de doi ani a fost devorată de mai mulți crocodili de la o crescătorie de reptile, tot în Siem Reap, a adăugat Mey Savry. Mai multe crescătorii de reptile s-au deschis în apropierea acestui oraș turistic din nord-vestul Cambodgiei, considerat poarta de acces către complexul de temple Angkor.

”Cel mai important atac cu dronă” la Kiev de la începutul războiului

Ucraina a anunțat ieri faptul că a respins, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ”cel mai important atac cu dronă” la Kiev de la începutul războiului, soldat cu doi morți, iar armata a precizat că a distrus 52 dintre cele 54 de drone explozive lansate de Moscova în întreaga țară.

Un bărbat a fost ucis la Kiev într-un atac rus ”masiv” cu dronă, în urma căderii unor fragmente din aceste aparate în capitală, a anunțat duminică primarul Vitali Kliciko. În total, armata ucraineană anunță doi morți și trei răniți în acest atac fără precedent prin proporțiile sale. ”În total, un număr-record de drone explozive lansate a fost înregistrat: 54!”, anunță într-o postare pe Telegram Forțele Aeriene ucrainene. Forțele aeriene ucrainene anunță că au ”distrus 52” de drone. ”În cartierul Solomianskii al capitalei, din cauza căderii unor fragmente de dronă, în apropierea unei stații de alimentare cu carburant, o femeie în vârstă de 35 de ani a fost spitalizată, iar un bărbat în vârstă de 41 de ani a fost ucis”, precizează într-o postare pe Telegram Vitali Kliciko.

Roger Waters spune că ținuta nazistă de la concertul din Berlin a fost antifascistă

Cofondatorul trupei Pink Floyd, Roger Waters, a declarat că se opune fascismului și bigotismului atunci când a purtat o uniformă în stil nazist pe scenă la un concert din Berlin, ceea ce a determinat poliția germană să lanseze o anchetă asupra muzicianului britanic. În vârstă de 79 de ani, a declarat că unele aspecte ale spectacolului său de la Mercedes-Benz Arena din Berlin, care au fost puse sub semnul întrebării, au fost "destul de clar" o declarație împotriva fascismului, a nedreptății și a bigotismului. "Încercările de a prezenta aceste elemente ca fiind altceva sunt nesincere și motivate politic", a scris el pe Twitter.

Imagini de la un concert din 17 mai îl arată pe celebrul cântăreț și basist într-un trenci lung negru cu brățări de culoare roșu aprins, îndreptând o imitație de mitralieră spre public. Ținuta includea o emblemă asemănătoare cu o svastică formată din două ciocane încrucișate - iconografie care a apărut și pe costumele din filmul bazat pe albumul de succes "The Wall" din 1979 al trupei Pink Floyd, o critică a fascismului.

Waters a declarat că reprezentarea unui "demagog fascist nebun" a fost o caracteristică a spectacolelor sale de la "The Wall" încoace. Utilizatorii rețelelor de socializare i-au luat apărarea lui Waters, spunând că spectacolul a fost o recreere a unor scene satirice din filmul în care joacă starul rock devenit militant Bob Geldof și că Waters a purtat același costum în concerte anterioare.

Simbolurile, steagurile și uniformele naziste sunt interzise în Germania. Waters este investigat în temeiul unei legi separate, fiind suspectat de "incitare a poporului", a declarat poliția.

Alte orașe germane, printre care Munchen, Frankfurt și Köln, au încercat să anuleze concertele lui Waters după ce grupuri evreiești, inclusiv Consiliul Central al Evreilor, l-au acuzat de antisemitism. El a negat acuzațiile, iar eforturile de a opri concertele au eșuat. Ultima dată din turneul german, care va avea loc la sala Festhalle din Frankfurt, este încă listată pe site-ul lui Waters.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.